Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Zweden is een populaire vakantiebestemming. Maar Zweden biedt niet alleen mogelijkheden voor ontspanning, maar ook voor wonen en werken.

In dit artikel willen we je een paar tips en trucs geven om je te helpen je verhuizing naar Zweden zo goed mogelijk voor te bereiden en zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Belangrijk om te weten

 • Als EU-burger heb je het recht om in Zweden te werken, te studeren of te wonen zonder verblijfsvergunning. Je hebt ook het recht om een privé-onderneming te beginnen en te leiden. Het recht om als EU-burger zonder verblijfsvergunning in Zweden te verblijven heet het verblijfsrecht. Je hebt dit recht als je werkt, als zelfstandige, als student of als je voldoende middelen hebt om in je levensonderhoud te voorzien.
 • Er is in Zweden ook een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Van dokters tot verzorgers zoals verpleegsters of geriatrische verpleegsters, van handwerkslieden tot architecten, veel gemeenten zoeken van alles.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over werken in Zweden

Wil je een nieuw leven beginnen in Zweden, emigreren en ook werken in Zweden? Hieronder vind je de belangrijkste informatie die we hebben samengesteld om je te helpen.

Wat heb ik nodig om in Zweden te werken?

Om in Zweden te kunnen werken, moet je een paar dingen hebben. In de volgende sectie tonen we je de belangrijkste.

Persoonlijk nummer of coördinatienummer

Een persoonlijk nummer is niet meer weg te denken uit Zweden. Iedere bewoner krijgt er een onmiddellijk na de geboorte. Het bestaat uit de geboortedatum en vier volgende getallen, die informatie geven over o.a. het respectieve geslacht.

Als je er langer dan een jaar wilt wonen, moet je je laten registreren bij het belastingkantoor en een verblijfsvergunning aanvragen. Je wordt dan in het systeem geregistreerd en krijgt je eigen persoonlijke nummer.

In Zweden is het persoonsnummer het belangrijkste identificatienummer.

Het is belangrijk als je naar de autoriteiten gaat, als je een soort contract tekent of als je naar de dokter gaat. Met een persoonlijk nummer kun je er gebruik maken van de gezondheidszorg, net als Zweedse burgers.

Zodra je een persoonsnummer hebt, kun je bij het belastingkantoor (Skatteverket) een ID kaart aanvragen, waarop je naam, geboortedatum en persoonsnummer staan. De ID-kaart is een identiteitsbewijs, maar geen vervanging van een identiteitskaart.

Als je niet voldoet aan de voorwaarden voor registratie en dus het persoonsnummer, ontvang je een coördinatienummer waarmee je bij de belastingdienst geregistreerd wordt. (Dit is bijvoorbeeld het geval als je een heel jaar niet in Zweden werkt)

Rekening

De munteenheid in Zweden is de Zweedse krona. Daarom kan het zijn dat je omzettingskosten moet betalen als je je bankrekening voor betalingen blijft gebruiken.

Als je echt voor langere tijd blijft, moet je een Zweedse bankrekening openen. Je hebt je persoonsnummer nodig en meestal ook je Zweedse identiteitskaart.

In Zweden betalen de mensen bijna nooit meer met contant geld. Veel kleine winkels bieden zelfs alleen kaartbetalingen aan. (Bron: Andrea Piacquadio /Pexels)

Omdat in Zweden zelfs kleine bedragen met een EC kaart betaald worden en veel processen al heel digitaal verlopen, is het ook zinvol een BankID of mobilBankID kaart te bestellen. Je kunt er mee inloggen voor online bankieren, bijvoorbeeld, maar ook bij de belastingdienst, de ziektekostenverzekeraar en andere instanties.

Zelfs bij parkeerautomaten en in het openbaar vervoer wordt vaak geen contante betaling meer geaccepteerd.

Hoe kan ik een baan vinden in Zweden?

Het platform www.platsbanken.se is een serieuze banenbeurs die door het arbeidsbureau in Zweden wordt beheerd. Op de site vind je banen gesorteerd op beroepsgroep en plaats. Zo kun je naar verschillende vacatures zoeken. Je kunt ook een persoonlijk profiel aanmaken.

Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met het arbeidsbureau in Zweden (Arbetsförmedlingen), dat je steun zal bieden, of je kunt contact opnemen met een wervingsbureau. Je kunt ook direct een baan zoeken bij het bedrijf waar je wilt werken.

Het Europese banennetwerk EURES is ook een heel goede plaats om naar banen te zoeken en tips te vinden.

Hoe ziet een Zweedse sollicitatie eruit?

Bij je sollicitatie moet je een CV en een korte begeleidende brief voegen. Certificaten zijn in het begin niet nodig. Je kunt ze echter wel meebrengen naar het gesprek.

Het is erg belangrijk dat je contactgegevens van referenties geeft, of op zijn minst de mogelijkheid biedt die op verzoek te krijgen. Dit betekent, bijvoorbeeld, die van je vroegere supervisor.

In Zweden is het gebruikelijk dat de nieuwe werkgever referenties krijgt van vroegere bazen.

Natuurlijk moet je CV afgestemd zijn op de baan waarnaar je solliciteert. Irrelevante ervaring hoort niet thuis in je sollicitatie. Je kunt voorbeeld CV’s vinden op www.sweden.se.

Verder moet je bij het opsommen van je opleiding en ervaring in je CV beginnen met de meest recente.

Hoeveel verdien ik in Zweden?

Er is geen wettelijk minimumloon in Zweden. De vakbonden hebben echter met de meeste werkgevers over minimumlonen onderhandeld. Hoger verdienenden krijgen een kerstbonus of een 13de maandsalaris. Alle werknemers krijgen echter vakantiegeld. Veel bedrijven betalen bonussen na een succesvol jaar.

De salarissen in Zweden variëren ook per regio. In de grote steden zoals Stockholm, Göteborg en Malmö verdien je veel meer dan op het platteland. Natuurlijk zijn de kosten van levensonderhoud er ook wat hoger. In het algemeen verdien je meer in het zuidelijk deel van Zweden dan in het noordelijk deel.

De salarissen variëren ook naar beroepsgroep. De volgende lijst toont enkele gemiddelde salarissen

 • Monteur: ca. SEK 23.000
 • Arts: ca. SEK 58.900
 • Verpleegster: ca. SEK 32.400
 • Onderwijzer: ca. SEK 20.900
 • Leraar: ca. SEK 27.500

Als je met ouderschapsverlof bent, worden 240 dagen betaald per kind en ouder. Alleenstaande ouders krijgen de volle 480 dagen betaald. Als je een ouderpaar bent, is de ouderschapsuitkering gelijk aan het ziekengeld gedurende 390 dagen en het minimumtarief van 180 SEK (ongeveer € 17) per dag gedurende 90 dagen.

Welke belastingen en verzekeringen moet ik in Zweden betalen?

Belastingen

Werken in Zweden betekent ook inkomstenbelasting betalen. Elk geval hangt af van hoe lang je van plan bent in Zweden te werken. Als je maar korte tijd in Zweden werkt, maakt het ook uit of je werkgever Zweeds of buitenlands is. Boven een bepaald salaris moet je ook staatsbelastingen betalen.

Mensen die werken maar niet in Zweden wonen, d.w.z. elke dag naar Zweden pendelen en niet overnachten, betalen een speciale inkomstenbelasting (25%) voor buitenlandse ingezetenen (SINK). Dit moet bij het belastingkantoor worden aangevraagd.

Andere belastingen

 • BTW: Deze bedraagt gewoonlijk 25 %. De staat heft een speciale verbruiksbelasting op goederen als brandstof, energie, alcohol en tabak.
 • Bedrijfsbelasting: geldt voor mensen die een bedrijf of handelsonderneming runnen. Ze betalen belasting over de winst uit de onderneming.
 • Kerkbelasting: wordt toegevoegd indien nodig.

Sociale premies worden alleen door de werkgever betaald. Belastingen variëren enigszins, afhankelijk van streek en inkomen.

Verzekering

In Zweden is er een staatsgezondheidsstelsel en slechts één ziektekostenverzekering. Als je een persoonsnummer hebt of kunt bewijzen dat je in Zweden woont, krijg je dezelfde voordelen als Zweedse burgers. Je schrijft je in bij het Nationaal Ziekenfonds.

Er is een gezondheidscentrum in elke regio in Zweden. Er werken verschillende dokters en verpleegsters. Als je een dokter wilt zien, bel je eerst je gezondheidscentrum en dan krijg je een afspraak met de juiste dokter.
In Zweden worden voor een bezoek aan de dokter patiëntenkosten in rekening gebracht, die overeenkomen met ongeveer € 10 – € 30.

Bezoeken aan de tandarts worden niet door het gezondheidszorgsysteem van de staat gedekt en moeten dus volledig door de patiënt betaald worden. Er is echter een aanvullende verzekering speciaal voor tanden.

Heb ik een visum nodig om in Zweden te werken?

Nee, als EU-burger heb je geen visum nodig omdat je een verblijfsrecht hebt. Als EU-burger heb je het recht om in Zweden te werken, te studeren of te wonen zonder verblijfsvergunning.

Je hebt ook het recht om een privé-onderneming te beginnen en te runnen. Het recht om als EU-burger zonder verblijfsvergunning in Zweden te verblijven heet het verblijfsrecht. Je hebt dit recht als je werkt, als zelfstandige, als student of als je voldoende middelen hebt om in je levensonderhoud te voorzien.

Als je echter langer dan een jaar in Zweden wilt blijven, moet je je inschrijven in het Zweedse bevolkingsregister, zodat je een persoonsnummer krijgt. Je kunt dit doen door contact op te nemen met de Zweedse Belastingdienst.

Hoe is de werkethiek in Zweden?

Omdat Zweden deel uitmaakt van de EU, zijn er veel parallellen met het arbeidsrecht. De werkweek is 40 uur. Bij het beginnen van een baan kan er een proeftijd zijn van maximaal 6 maanden. De gemiddelde werktijd is 37,1 uur.

Er zijn minstens 25 vakantiedagen per jaar met een 5-daagse werkweek. In het eerste jaar van je dienstverband heb je eigenlijk alleen recht op onbetaald verlof, want je verdient je verlof voor het volgende jaar. Het is gebruikelijk om in de zomer vier weken vakantie tegelijk op te nemen, omdat veel bedrijven bij wijze van spreken vakantie nemen.

Er is geen overwerkcultuur in Zweden. Je mag niet meer dan 200 uur overwerk per jaar doen. (Image source: pixabay.com / Free-Photosa)

Zweden wordt als zeer gezinsvriendelijk beschouwd. Moeders hebben het recht ten minste zeven weken vrijaf te nemen voor en na de bevalling. Twee weken vrij voor en na de verwachte geboortedatum is verplicht. Ouders kunnen ouderschapsverlof opnemen of hun werktijd verminderen tot het kind anderhalf jaar oud is.

Vanaf 2026 is de pensioengerechtigde leeftijd 64 (kunnen) en 69 (moeten). Er is een door de staat gegarandeerd pensioen van ongeveer 8.200 SEK per maand (ongeveer €775) voor alleenstaanden. Voor gehuwden ongeveer 7.300 SEK (ongeveer 690 €) die met 65 jaar met pensioen gaan.

Dingen die je moet weten als je naar Zweden verhuist

Een beetje Zweeds spreken maakt het gemakkelijker om in Zweden te wonen en sociale contacten te vinden. Er zijn veel mogelijkheden om je op weg te helpen in je nieuwe taal. Als je een persoonsnummer hebt of een EU burger bent, kun je deelnemen aan gratis cursussen die door de gemeente worden aangeboden.

Je moet vroeg beginnen met het zoeken naar accommodatie. Vooral als je naar grotere steden als Stockholm of Göteborg wilt verhuizen. Als je er een flat wilt huren, moet je vaak lang wachten, en ook huizen hebben hun prijs. De stadsgewesten hebben echter de meeste banen.

Enkele particuliere alternatieven voor het vinden van een flat worden aangeboden door de volgende websites

 • bostaddirekt.se
 • resensportalen
 • qasa.se
 • samtrygg.se
 • findroommate.se
 • bloket.se
 • hyrabostad.se
 • andrahand.se
 • bostadsportal.se

Alcohol mag op de meeste openbare plaatsen niet genuttigd worden. Dit verschilt van gemeente tot gemeente, maar om moeilijkheden te vermijden is het veiliger geen alcohol in het openbaar te nuttigen.

Werken in Zweden: Naar deze banen en werkgebieden is bijzonder veel vraag

Er is in Zweden ook een tekort aan geschoolde arbeiders. Van dokters tot verplegend personeel zoals verpleegsters of bejaardenverzorgsters, van handwerkslieden tot ingenieurs, alles is in veel gemeenten in trek.

In alle beroepen kun je met Engels aan de slag, want de Zweden spreken veel Engels. Het is echter een voordeel Zweeds te leren, vooral in de gezondheidszorg.

Gezondheidszorg

Werknemers in de gezondheidszorg zijn ook in Zweden veel gevraagd. Daarom heb je goede kansen op een baan als verpleegkundige, geriatrisch verpleegkundige en soortgelijke beroepen. De salarissen variëren naargelang het niveau of de soort van beroep. Ze beginnen bij ongeveer 2000 euro bruto.

In Zweden is meestal een beroepskwalificatie vereist om in de gezondheidszorg te kunnen werken. Een lijst van de beroepen waarvoor dit geldt, is te vinden op de website: https://legitimation.socialstyrelsen.se/en/educated-within-eu-or-eea.

Ook in Zweden zijn meer en meer dokters en tandartsen dringend nodig. (Image source: unsplash.com / Online Marketing).

Ambachtslieden

In Zweden is er geen leerlingstelsel op dit gebied en daarom is er een gebrek aan gekwalificeerde jonge ambachtslieden, vooral in de stedelijke agglomeraties.

Bovendien subsidieert de Zweedse regering de arbeidskosten van de handwerkslieden met een bepaald percentage. Dit varieert per regering en heeft verschillende maximumgrenzen per persoon en per jaar. Hierdoor is de vraag naar ambachtslieden in sommige delen van Zweden verder toegenomen.

Loodgieters, elektriciens en loodgieters zijn bijzonder moeilijk te vinden. Er zijn nu portaalsites in Zweden waar je ambachtslieden kunt zoeken. Als je ambachtsman in Zweden wilt worden, moet je je vertrouwd maken met het Zweedse bouwsysteem.

Ingenieurs

IT, civiele en elektrische ingenieurs zijn het meest gewild. Als ingenieur krijg je in Zweden echter iets minder salaris. Afhankelijk van je levensstijl kun je er nog steeds goed van leven.

Architecten

De taak van architecten in Zweden is, net als elders, om de functies en behoeften van het dagelijks leven te vervullen en zo het leven aangenamer, gemakkelijker en esthetischer te maken door middel van architectuur.

Zweden in het bijzonder trekt hiervoor graag collega’s aan en zoekt steun op dit gebied. De markt is de laatste twee jaar echter wat vertraagd.

De meeste architecten zijn lid van de Architectenbond, waarvan je ook lid kunt worden. Je moet je diploma met een aanvraagformulier opsturen.

Conclusie

Zweden biedt een goed evenwicht tussen werk en privéleven en een prettige werkomgeving. Je kunt het juiste evenwicht vinden in de natuur. De relatief hoge belastingen worden gecompenseerd door het feit dat de werkgever de sociale bijdrage betaalt.

Zweden leven heel transparant, daar moet je waarschijnlijk aan wennen. De Zweden zijn echter een zeer innovatief volk dat in een paar dingen een beetje voorloopt. Bovenal zijn het een gelukkig volk met gemeenschapszin.

Met een goede voorbereiding bij het zoeken naar huisvesting en werk is emigreren en werken een aantrekkelijke optie, vooral voor EU-burgers.

Beeldbron: unplash / Jon Flobrant

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies