Laatst bijgewerkt: 20-07-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Voor velen is een aanhangerkoppeling een absolute must op het voertuig. Het maakt niet uit of je er caravans mee trekt, fietsen mee op vakantie neemt of gewoon altijd groenafval mee wegbrengt. Vaak is er niet genoeg plaats in de kofferruimte en moet er een aanhangwagen aan vastgemaakt worden. De firma Westfalia overtuigt al jaren klanten met haar ervaring op het gebied van aanhangwagenkoppelingen.

Ze werken nauw samen met de auto-industrie en bieden de juiste aanhangerkoppeling voor bijna alle auto’s. Onze Westfalia aanhangwagenkoppeling test 2021 moet je helpen om meer te weten te komen over Westfalia aanhangwagenkoppelingen. Je komt te weten welke voordelen Westfalia biedt ten opzichte van andere fabrikanten, maar ook algemene vragen worden opgehelderd. Bovendien presenteren we verschillende aankoopcriteria die je moet overwegen voor je je aankoop doet.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Aanhangerkoppelingen van Westfalia zijn overtuigend omdat ze gemaakt worden door de uitvinders van de kogelkopkoppeling.
 • Dankzij de vele jaren ervaring biedt Westfalia een breed assortiment en is er voor alle voertuigen en gelegenheden een geschikte aanhangerkoppeling.
 • Voordat je een Westfalia aanhangerkoppeling koopt, moet je er rekening mee houden dat hij compatibel moet zijn met je voertuigtype.

Westfalia trekhaak: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Westfalia trekhaken

Westfalia biedt verschillende aanhangerkoppelingen aan. Om er zeker van te zijn dat je het juiste exemplaar voor je auto kiest, moet je de volgende aankoopcriteria in acht nemen:

In de volgende alinea’s leggen we uit waar je bij deze criteria op moet letten.

Voertuigtype

Het belangrijkste criterium is het type voertuig. Controleer je voertuigmerk en -model. Dit is de enige manier om te bepalen welke trekhaken voor jou geschikt zijn.

Een geslaagde installatie is alleen mogelijk als de aanhangerkoppeling compatibel is met het type voertuig.

Je moet ook het bouwjaar van het voertuig kennen en weten of het niveauregeling heeft. Je auto heeft wat men niveauregeling noemt als hij automatisch de hoogte van de auto kan aanpassen als de lading verandert.

Al deze kenmerken bepalen je voertuigtype en later ook de trekhaak. Westfalia werkt nauw samen met de auto-industrie. Daarom kunnen de medewerkers van Westfalia je snel vertellen welke aanhangerkoppeling bij je auto past. Natuurlijk kun je ook vóór de aankoop van je auto aangeven dat je een Westfalia trekhaak wilt.

Trekvermogen

Het toegestane trekvermogen van je voertuig staat op het inschrijvingsbewijs (oud: regel 28; nieuw: 0.1 en 0.2). Het trekvermogen is het maximale gewicht dat je auto mag trekken. Om het totaalgewicht te bepalen tel je het gewicht van de aanhangwagen en de lading bij elkaar op. Het trekvermogen is erg belangrijk om veilig met een aanhangwagen te kunnen rijden. Bedenk dat je met een aanhanger niet alleen je voertuig moet remmen, maar ook de aanhanger.

Als het maximale trekvermogen overschreden wordt, leidt dat vaak tot een ongeluk. Daarom moet je, voordat je een trekhaak gebruikt, ook hiernaar kijken. Westfalia biedt een zeer ruime keuze aan aanhangerkoppelingen. Daarom moet er voor elk voertuigtype en zijn verschillende trekcapaciteiten een geschikte aanhangerkoppeling bestaan.

Trekkende lading

Een ander aspect dat je moet overwegen voordat je een aanhangerkoppeling koopt is de disselbelasting. Dit is de maximale kracht die op de koppeling kan worden uitgeoefend. Als je een heel grote en zware aanhanger wilt trekken, heb je een hogere disselbelasting nodig. Je kunt de maximale trekkracht altijd vinden in de specificaties van de fabrikant. Bedenk van tevoren wat je met de aanhangerkoppeling wilt trekken en neem dan bij je zoektocht de disselbelasting in aanmerking.

Voor Westfalia producten vind je de informatie over de trekkracht op het typeplaatje en in de montage-instructies. De gemiddelde disselbelasting is meestal 75 kg. Maar de speciale aanhangerkoppelingen van Westfalia kunnen ook een kogeldruk hebben van maximaal 350 kg.

Type aanhangwagenkoppeling

Westfalia biedt in totaal 5 verschillende soorten aanhangerkoppelingen aan:

 • Zwenkbare aanhangwagenkoppeling
 • Afneembare aanhangwagenkoppeling
 • Starre aanhangwagenkoppeling
 • Aanhangerkoppeling & montageplaten
 • Speciale aanhangwagenkoppelingen

De meest gebruikelijke zijn starre en afneembare aanhangerkoppelingen, omdat die op bijna alle voertuigen achteraf kunnen worden gemonteerd. Zwenkbare aanhangerkoppelingen zijn ook erg populair, maar zijn slechts voor enkele automerken verkrijgbaar. Een aanhangerkoppeling is een speciale vorm van een aanhangerkoppeling waarin een flenskogel gemonteerd is in plaats van een kogelstang. Hij is geschikt voor alle bestelwagens en vrachtwagens, want de hoogte van de kogelkop kan optimaal worden ingesteld met verschillende opschroefplaten. Westfalia is een van de weinige leveranciers van dit type.

De speciale aanhangwagenkoppelingen zijn een speciale oplossing voor bedrijfsvoertuigen. Ze bieden een enorme flexibiliteit. Dit type is vooral in trek bij voertuigen uit de VS, die niet compatibel zijn met conventionele aanhangerkoppelingen. De speciale aanhangerkoppelingen maken ook het slepen met een sleepoog mogelijk. Je kunt uit deze types kiezen, afhankelijk van het beoogde gebruik en het voertuigtype.

Beoogd gebruik

Het beoogde gebruik is een van de belangrijkste beslissingscriteria vóór je koopt. Pas als je weet hoe vaak en waarvoor je een trekhaak nodig hebt, kun je de juiste kopen.

Vragen als “Waar heb ik een trekhaak voor nodig?” of “Hoe vaak wil ik de trekhaak gebruiken?” kunnen je aankoopbeslissing vergemakkelijken.

Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je de trekhaak alleen nodig hebt voor een kleine aanhangwagen of dat je er een grote caravan mee wilt trekken. Gebruik je de trekhaak regelmatig of heb je hem alleen een keer per jaar nodig voor vakanties? Dan moet je overwegen of een afneembare of zwenkbare aanhangerkoppeling een optie voor je is. Als het voertuigtype geen auto is maar een bestel- of vrachtauto, dan moet je natuurlijk een Westfalia trekhaak overwegen. Voor speciale voertuigen, zoals voertuigen uit de V.S., kunnen speciale aanhangerkoppelingen van Westfalia de juiste keuze voor je zijn.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Westfalia aanhangwagenkoppeling koopt

In deze rubriek stellen we vragen die vaak gesteld worden voor je een Westfalia trekhaak koopt. We hopen dat dit je aankoop vergemakkelijkt en eventuele onbeantwoorde vragen beantwoordt.

Wat onderscheidt Westfalia aanhangerkoppelingen van andere fabrikanten?

De kogelkopkoppeling met een diameter van 50 mm wordt tegenwoordig beschouwd als de standaard aanhangwagenkoppeling voor personenauto’s. Franz Knöbel, de toenmalige directeur van Westfalia, is de uitvinder van deze aanhangerkoppeling. Daardoor is Westfalia al sinds 1932 wereldwijd bekend en ook nu nog een van de populairste fabrikanten van aanhangerkoppelingen.

Westfalia Anhängerkupplung-1

Ongeacht de grootte van je auto of aanhanger: Als je iets wilt trekken, is een Westfalia aanhangerkoppeling een must!
(Image source: Iwona Olczyk / Pixabay)

Daarom overtuigt Westfalia met vele jaren ervaring. Maar ook de productkeuze spreekt voor Westfalia: ze bieden momenteel meer dan 1.700 verschillende koppelingsmodellen en kunnen voor bijna elk Europees voertuig de juiste aanhangerkoppeling leveren. De speciale aanhangwagenkoppelingen bieden ook speciale oplossingen.

De Westfalia aanhangerkoppeling wordt speciaal voor elk voertuigmodel ontwikkeld, in nauwe samenwerking met de auto-industrie. Dit betekent dat zowel de fabrikant van originele uitrustingen als de aftermarket bediend kunnen worden. Klanten melden uitstekende kwaliteit, werking en comfort.

Welke soorten aanhangerkoppelingen biedt Westfalia?

Westfalia wordt beschouwd als de uitvinder van de aanhangerkoppeling. Sinds 1932 is het assortiment voortdurend uitgebreid en bewerkt. Momenteel biedt Westfalia 5 verschillende soorten producten aan:
Type Voordelen Nadelen
Zwenkbare trekhaak Opklapbaar, Alleen zichtbaar bij gebruik, Geen extra bergruimte nodig, Snel klaar voor gebruik Alleen verkrijgbaar voor bepaalde automerken, Kan niet onder alle bumpers vastgeschroefd worden, Meer kostenintensief
Afneembare trekhaak Afneembaar, alleen zichtbaar bij gebruik, Verkrijgbaar voor bijna alle automerken Extra bergruimte nodig bij verwijderen, Meer kostenintensief
Starre aanhangerkoppeling Altijd klaar voor gebruik, Minder duur Demontage niet mogelijk, Mag alleen gebruikt worden als nummerplaat en mistlicht vrij blijven
Trekhaak en opschroefbare platen Basisdrager voor zeer hoge treklasten, Trekhaak voor tot 40t, Verstelbaar voor verschillende maten Aanzienlijk zwaarder dan conventionele koppelingen, Meer kostenintensief
Speciale oppikhaak Flexibele oppikhaak voor speciale voertuigen, Slepen met trekoog mogelijk, Speciale oplossingen voor voertuigen uit de VS Niet overal verkrijgbaar, Zeer kostenintensief

In de volgende paragrafen leggen we deze soorten nader uit en welke voordelen en nadelen ze bieden.

Zwenkbare aanhangwagenkoppeling

Zwenkbare aanhangwagenkoppeling

De zwenkbare aanhangwagenkoppeling wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende types. Hij is snel klaar voor gebruik en kan na gebruik gemakkelijk worden rondgedraaid. Zo heb je geen problemen met parkeren en wordt het uiterlijk van het voertuig niet aangetast. Bovendien heb je geen extra bergruimte nodig als je die niet wilt gebruiken.

Voordelen
 • Snel klaar voor gebruik
 • Optiek wordt niet aangetast
 • Geen extra opslagruimte nodig
Nadelen
 • Alleen verkrijgbaar voor enkele automerken
 • Kan niet op alle bumpers geschroefd worden
 • Meer kostenintensief

Een nadeel van dit type is dat het maar voor een paar automerken beschikbaar is. In tegenstelling tot starre of afneembare trekhaken, kan de zwenkbare trekhaak niet op alle auto’s gemonteerd worden. De reden hiervoor is vaak de bumper: dit type kan op veel bumpers niet vastgeschroefd worden. Ook al wordt de zwenkbare aanhangwagenkoppeling als nogal kostbaar beschouwd, toch kan ze in veel opzichten heel praktisch zijn. Westfalia biedt je een zeer flexibele variant met zijn draaibare aanhangerkoppelingen.

Zo nodig kun je een aanhangwagen gebruiken, maar je kunt hem ook net zo snel weer laten verdwijnen.

Afneembare aanhangwagenkoppeling

Afneembare aanhangwagenkoppeling

Als je maar af en toe een aanhangerkoppeling nodig hebt, kan Westfalia je afneembare aanhangerkoppelingen aanbieden. Deze kunnen gemakkelijk bevestigd en weer verwijderd worden. Dit betekent dat je ze zonder stress in de bagageruimte kunt opbergen en ze kunt vastmaken als je ze nodig hebt.

Voordelen
 • Verwijderbaar
 • Optiek wordt niet aangetast
 • Verkrijgbaar voor bijna alle automerken
Nadelen
 • Bij verwijdering is extra opslagruimte nodig
 • Kostenintensiever

De afneembare aanhangerkoppelingen van Westfalia zijn erg populair en zijn daarom verkrijgbaar voor bijna alle merken auto’s. Het nadeel van dit type is de extra bergruimte die in de bagageruimte nodig is. Een afneembare aanhangwagenkoppeling is ook duurder dan een starre, bijvoorbeeld.

Starre aanhangwagenkoppeling

Starre aanhangwagenkoppeling

Als je regelmatig een aanhangerkoppeling nodig hebt, zijn de starre aanhangerkoppelingen van Westfalia geschikt voor je. Deze zijn permanent op de auto gemonteerd en zijn dus altijd klaar voor gebruik. Dit type is soms beter geschikt voor zware lasten en wordt beschouwd als de goedkoopste optie.

Voordelen
 • Altijd klaar voor gebruik
 • Goedkoper
 • Deels beter geschikt voor zware lasten
Nadelen
 • Demontage niet mogelijk
 • Gebruik alleen toegestaan als nummerplaat en mistlicht vrij blijven
 • Optiek wordt aangetast

Een nadeel van dit type is dat het niet mogelijk is de aanhangerkoppeling te verwijderen. Je moet dus van tevoren weten of je regelmatig ladingen wilt slepen. Bovendien mag je dit type trekhaak alleen gebruiken als de nummerplaat en het mistlicht er niet door bedekt worden. Bovendien kan het uiterlijk van de auto aangetast worden.

Trekhaakbeugel & opschroefbare platen

Trekhaak & opschroefbare platen

Bestuurders van bestelauto’s en vrachtwagens zouden het Westfalia trekhaakblok & opschroefplaten producttype eens nader moeten bekijken. Dit is een speciale vorm van aanhangerkoppeling waarin een flenskogel gemonteerd is in plaats van een kogelstang.

Voordelen
 • Basisdrager voor zeer hoge treklasten
 • Trekhaak tot 40t
 • Verstelbaar voor verschillende maten
Nadelen
 • Aanzienlijk zwaarder dan gewone AHK
 • Meer kostenintensief

De trekhaak is een basisdrager voor zeer hoge aanhangerladingen. Hij is zelfs geschikt voor het slepen van toestellen tot 40 ton. Bovendien is het trekhaakblok verstelbaar voor verschillende hoogtes en breedtes door middel van de opschroefbare platen. Het enige nadeel van dit type is dat het beduidend zwaarder is dan gewone trekhaken. Bovendien is het iets kostbaarder.

Speciale aanhangwagenkoppelingen

Speciale aanhangwagenkoppelingen

De speciale aanhangerkoppelingen van Westfalia zijn gemaakt voor speciale voertuigen. Sommige voertuigen zijn niet compatibel met conventionele aanhangerkoppelingen. Westfalia biedt dus speciale oplossingen, bijv. voor voertuigen uit de VS. Dit maakt ook slepen met een sleepoog mogelijk.

Voordelen
 • Flexibele aanhangwagenkoppeling voor speciale voertuigen
 • trekken met trekoog mogelijk
 • speciale oplossingen voor voertuigen uit de VS
Nadelen
 • Niet overal verkrijgbaar
 • Zeer kostenintensief

Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze trekhaken heel bijzonder en daarom niet overal verkrijgbaar. Dienovereenkomstig zijn ze ook erg duur. We raden je aan persoonlijk advies in te winnen.

Zijn er reserve-onderdelen en accessoires verkrijgbaar voor Westfalia trekhaken?

Westfalia biedt verschillende onderdelen en accessoires voor hun trekhaken. Hiertoe behoren kogelbeschermers. Om het balhoofd beschermd te houden als het niet in gebruik is, kan een balbeschermkap handig zijn. Andere accessoires zijn vergrendelingsdoppen en veiligheidsklemmen voor de veiligheidsremkabel van de aanhanger. Presentatiestandaards voor aanhangwagenkoppelingen worden ook als toebehoren aangeboden en kunnen een praktische opbergmethode zijn.

Voor sommige modellen worden ook opstapjes aangeboden. Deze zijn vooral nuttig voor bestelwagens die gebruikt worden voor verhuizingen, bijvoorbeeld. Als je voortdurend in de bestelwagen moet klimmen om meubels naar buiten te dragen, kan een opstapje heel handig zijn. Westfalia verkoopt hoofdzakelijk reserve-onderdelen voor afneembare aanhangerkoppelingen. De nadruk ligt hier op vergrendelingsstekkers. Er kunnen echter ook reserve-onderdelen gekocht worden, zoals afdekkappen, sleutels voor de automatische kogelstangvergrendeling of torsieveren.

Tegen welke prijzen worden aanhangerkoppelingen van Westfalia verkocht?

De materiaalkosten kunnen variëren naar gelang het type aanhangerkoppeling en de uitvoering. Een andere belangrijke factor is hoeveel lading de aanhangerkoppeling moet dragen. Zoals we eerder bij de vergelijking van de types opmerkten, kost een starre aanhangerkoppeling minder dan een afneembare. De prijsklasse voor een trekhaak is ongeveer tussen 200 en 600 euro.

Kostenfactor Prijs in euro’s
Aanhangerkoppeling Ca. 200 – 600 euro
Bijpassende elektrische kit Ca. 100 euro
Werk in werkplaats Ca. 140 – 360 euro

Bovendien is er de nodige elektrische kit, die ongeveer 100 euro kost. Verdere kosten ontstaan als je naar een werkplaats gaat voor de aanpassing. De hoeveelheid werk die de monteurs vragen hangt ook af van de soort aanhangerkoppeling en het soort voertuig. De gemiddelde installatie duurt ongeveer twee tot drie uur tegen een uurloon van 70 tot 120 euro. Dit betekent dat je voor de arbeidskosten tot 360 euro kunt optellen. Sommige werkplaatsen bieden ook een vaste prijs voor de installatie.

Welke alternatieven zijn er voor aanhangerkoppelingen van Westfalia?

Een aanhangerkoppeling is absoluut noodzakelijk, zodat je veilig een lading met je voertuig kunt trekken. Zonder kan de aanhangwagen niet goed vastgemaakt worden en zou het onmogelijk zijn een zware lading te trekken. Behalve Westfalia zijn er ook andere fabrikanten en handelaars die aanhangerkoppelingen aanbieden. In de volgende paragrafen laten we je kennis maken met geschikte alternatieven.

Brink trekhaken

Brink levert aan bijna alle autofabrikanten en kan dus de juiste trekhaak leveren zodra een nieuwe auto op de markt komt. In sommige gevallen is Brink zelfs betrokken bij het ontwerp van de auto en kan hij verwijzen naar zijn eigen ideeën.

Bosal & Oris trekhaken

Bosal en Oris zijn ontwikkelingsleveranciers. Ze ontwikkelen en fabriceren trekhaken en originele uitrustingsstukken voor de internationale auto-industrie. Jarenlange ervaring stelt hen in staat efficiënte oplossingen te bieden die aan de behoeften van de klanten voldoen. Natuurlijk zijn er ook andere fabrikanten. Welke fabrikant het beste bij je auto past hangt van verschillende factoren af. Dit dient slechts als een klein overzicht van de drie bekendste fabrikanten.

Hoe monteer en verwijder ik een Westfalia aanhangerkoppeling?

De meeste Westfalia modellen hebben gedetailleerde installatie-instructies die alle stappen in detail beschrijven. Dit betekent dat je een aanhangerkoppeling ook zelf achteraf kunt monteren. Niettemin moet je handig zijn. Het juiste gereedschap is ook essentieel. De tijd die nodig is voor het retrofitten is ongeveer twee tot drie uur. Demontage is niet mogelijk met starre aanhangerkoppelingen. Met een afneembare aanhangerkoppeling, daarentegen, moet het heel gemakkelijk zijn. Je vindt precieze instructies hiervoor in de gebruikershandleiding. Met een zwenkbare aanhangerkoppeling kan hij heel gemakkelijk rondgedraaid worden, zodat demontage geen probleem is. Om je een beter idee te geven van hoe afneembare Westfalia trekhaken gemonteerd en verwijderd worden, vind je hier een korte video.

Als je niet zeker bent van het achteraf inbouwen, is het beter naar een garage te gaan en het door vakmensen te laten installeren. Je zult meer moeten betalen, maar je bespaart tijd en neemt geen risico’s.

Heb ik een algemene exploitatievergunning (ABE) nodig voor mijn Westfalia aanhangwagenkoppeling?

Een nieuwe aanhangwagenkoppeling hoeft zelden geregistreerd te worden. In het verleden moesten chauffeurs nog steeds een nieuwe aanhangerkoppeling laten registreren. Maar door de invoering van vaste normen in de Europese Unie is dit nu vaak niet meer nodig. Als een trekhaak de goedkeuring van de EU heeft, is registratie overbodig.

Alle Westfalia aanhangerkoppelingen hebben een EU goedkeuring en hoeven dus niet geregistreerd te worden.

Aanhangerkoppelingen die een EU goedkeuring hebben, zijn al volgens Europese normen getest. Ze voldoen aan de richtlijnen, zijn type-getest en goedgekeurd voor de Duitse markt. Dit betekent dat de aanhangwagenkoppeling niet door een inspecteur of deskundige hoeft te worden goedgekeurd of in de papieren hoeft te worden ingeschreven.

Zonder EU goedkeuring moet je een aanhangerkoppeling laten registreren. De TÜV of een andere erkende keuringsorganisatie, zoals DEKRA, kan deze taak uitvoeren. De procedure heet “onderdelencertificaat voor achteraf gemonteerde onderdelen”. Dit is een nationale procedure die speciaal gebruikt wordt voor hulpstukken zonder ECE keurmerk.

Welke garantie krijg ik van Westfalia op de koppeling van mijn aanhangwagen?

De wettelijke garantie van 2 jaar geldt voor alle Westfalia producten. Sommige producten zijn gemarkeerd met het Westfalia 5 jaar garantie symbool. Dit geeft je 5 jaar garantie, waarin Westfalia je trekhaak gratis repareert of voor een passende vervanging zorgt.

Sommige trekhaken hebben zelfs een garantie van 10 jaar. Je herkent ze aan het Westfalia kwaliteitssymbool. Algemeen wordt gezegd dat een aanhangerkoppeling jaren mee moet gaan. Om je trekhaak echt lang te kunnen gebruiken, zijn goed onderhoud en goede verzorging essentieel.

Hoe kan ik een Westfalia trekhaak achteraf monteren en waar moet ik rekening mee houden?

Als je een Westfalia trekhaak achteraf wilt monteren, raden we je aan de productzoeker op westfalia.de te gebruiken. Daar voer je je voertuigtype in en de geschikte aanhangerkoppeling wordt uitgefilterd. Je hebt de mogelijkheid om de installatie-instructies gratis te downloaden. Je kunt dit ook doen als je de aanhangwagenkoppeling al bezit. De installatie-instructies geven stap-voor-stap instructies en stellen je in staat de trekhaak zelf achteraf te monteren. Afhankelijk van het type voertuig en de aard van de aanhangerkoppeling, kan het achteraf inbouwen complexer zijn. Als je zelden auto’s repareert of weinig handvaardigheid hebt, is het beter om het achteraf inbouwen door een vakman te laten doen. Je bespaart geen geld, maar je neemt ook geen risico’s.

Wist je dat er elk jaar ongeveer 1,5 miljoen trekhaken achteraf gemonteerd worden? Elk jaar worden in heel Europa ongeveer 1,5 miljoen trekhaken achteraf gemonteerd. Een derde daarvan wordt alleen al voor fietsvervoer aangeschaft.

Wat is de kogeldruk van een Westfalia aanhangerkoppeling?

De kogeldruk van Westfalia aanhangerkoppelingen kan variëren, afhankelijk van het type product. Je vindt de gegevens over de trekbelasting op het typeplaatje en in de montage-instructies. De gemiddelde disselbelasting is meestal 75 kg. De speciale aanhangerkoppelingen van Westfalia kunnen echter ook een disselbelasting tot 350 kg hebben.

Westfalia Anhängerkupplung-2

Veel vakantiegangers gebruiken hun Westfalia aanhangerkoppeling om caravans te trekken. Dit vereist vaak een hoge steun- en trekbelasting.
(Beeldbron: Stefan Widua / Unsplash)

Wat is de D-waarde van een Westfalia aanhangerkoppeling?

Om het gemakkelijker te maken het draagvermogen van aanhangerkoppelingen te bepalen, wordt de D-waarde (D= dissel) gebruikt. De D-waarde vind je op het typeplaatje van een aanhangerkoppeling. De eenheid is kN. De D-waarde kan berekend worden uit de toelaatbare totale massa van het trekkende voertuig en de aanhangwagen. In het algemeen geldt: hoe hoger de D-waarde, hoe groter de massa die aan een trekhaak bevestigd kan worden.

Net als de trekkracht kan deze waarde variëren naar gelang het soort produkt. Om je een ruw idee te geven: Veel Westfalia trekhaken hebben een D-waarde tussen 11 en 18 kN.

Wat kan ik doen als de koppeling van mijn Westfalia aanhangwagen niet vastklikt?

Je ontvangt de installatie-instructies van Westfalia ofwel direct bij je aankoop, of je kunt ze op elk gewenst moment van de Westfalia website downloaden. Daar vind je alle afzonderlijke stappen voor de installatie en handige tips. Soms klikt de aanhangwagenkoppeling niet vast als er te veel vuil in de opening zit of als het apparaat roest. Als je het gevoel hebt dat het mechanisme niet werkt, moet je dit beslist in een werkplaats laten nakijken.

Wat kan ik doen als mijn Westfalia trekhaak te hoog is?

In de regel moet een Westfalia trekhaak niet te hoog zijn. Vooral als hij in een werkplaats gemonteerd is, moet rekening gehouden worden met de juiste hoogte. Veel auto’s hebben een niveauregeling, die in dit geval een grote rol speelt. De niveauregeling past de hoogte van de wagen aan, afhankelijk van de lading. Dit betekent dat een aanhangerkoppeling die te hoog zou zijn, snel op de juiste hoogte kan worden gebracht. Als je het niet zeker weet, vraag het dan na bij een gespecialiseerde werkplaats en laat de hoogte van de trekhaak controleren. Ze kunnen dan de aanhangerkoppeling vervangen als dat nodig is.

Wat kan ik doen als mijn Westfalia trekhaak vastloopt of niet loskomt?

Soms kan het gebeuren dat je Westfalia trekhaak vastloopt of niet gemakkelijk verwijderd kan worden. In dit geval kun je een rubberen hamer gebruiken. Een paar lichte klappen zijn vaak voldoende om de koppeling van de aanhanger los te maken. Om dit te voorkomen smeer je de trekhaak regelmatig in en verwijder je hem als je hem niet gebruikt.

Na contact met sneeuw of zout water moet je ook de koppeling van de aanhangwagen goed schoonmaken. Regelmatig onderhoud maakt het verschil. Als er een probleem is met het mechaniek of als een rubberen hamer niet meer volstaat, moet je naar een gespecialiseerde werkplaats gaan.

Welke Westfalia trekhaak is geschikt voor een fietsendrager of fietskar?

Als je een fietsendrager of fietskar wilt gebruiken, maakt het niet uit welke Westfalia aanhangerkoppeling je hebt. Het enige dat belangrijk is, is dat er een aanhangerkoppeling aan je voertuig bevestigd is. Met een fietsendrager ligt het totale gewicht direct op de koppeling. Daarom moet je altijd de toelaatbare disselbelasting in acht nemen. Bij een fietskar is de getrokken lading die je voertuig kan trekken belangrijker.

Westfalia Anhängerkupplung-3

De meeste aanhangerkoppelingen van Westfalia zijn achteraf te monteren voor het vervoer van fietsen.
(Image source: SaiKrishna Saketh / Unsplash)

In de regel hoef je je geen zorgen te maken dat je aanhangerkoppeling niet geschikt is voor fietsendragers of fietskarren. Twee fietsen vormen geen erg grote lading en vallen eigenlijk altijd binnen de toelaatbare trek- en kogeldruk. Westfalia biedt ook verschillende fietsendragermodellen om aan je behoeften te voldoen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies