wetsuits hingen
Laatst bijgewerkt: 09-11-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Wetsuits zijn niet langer exclusief voor topsporters, ze worden tegenwoordig door iedereen gebruikt in het meestal koude Hollandse water. De meeste wetsuits worden gemaakt van neopreen, een waterdicht en elastisch materiaal. Deze pakken beschermen je tegen lage temperaturen zodat je in elk jaargetijde van het water kunt genieten.

Er zijn wetsuits verkrijgbaar in vele soorten en maten. Je kunt ze vinden van 1 mm tot 6 mm dik neopreen, en het soort pak wat je nodig hebt hangt nauw samen met de sport die je gaat beoefenen. In dit artikel geven we je een aantal richtlijnen die je nodig hebt om de beste wetsuit te vinden en hoe je er het meeste uit kunt halen.
Belangrijk om te weten

  • Wetsuits zijn een must voor watersporters in open water van minder dan 18-20 graden. Er zijn speciale wetsuits voor zwemmen, surfen en duiken.
  • Bij de keuze van een wetsuit moet je bedenken of er een rits of niet in moet zitten. Een andere belangrijke vraag is hoe je deze pakken moet reinigen en laten drogen zonder dat ze achteruitgaan of hun eigenschappen verliezen.
  • Om je wetsuit te kiezen, moet je overwegen in welk soort water je het gaat gebruiken. Je moet ook aandacht besteden aan details zoals de dikte van het neopreen, de grootte, de materialen en de naden.

Onze selectie: De beste wetsuits op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste wetsuits die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Eerdere Aanbevelingen

De beste korte wetsuit voor heren

Deze korte wetsuit van BARE is gemaakt van 2mm neopreen en is aan twee kanten gelamineerd met een weefsel van nylon. Aan de rugzijde heeft het pak een heavy-duty ritssluiting. Het pak heeft een comfortabele verstelbare kraag met GLIDESEAL.

Er zit een lus aan het einde van de rits zodat het makkelijker is om deze open en dicht te doen. Het pak is verkrijgbaar in de maten S tot XXL.

De beste wetsuit voor dames

Deze wetsuit van Mares voor dames heeft een dikte van 2.2 millimeter, en beschermt je tegen kou en zon in warme landen. Let voor je aankoop op de maattabel voor de goede maat.

Het zwart met roze neopreenpak is vervaardigd in neopreen-rubber en is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL.

De beste wetsuit voor kinderen

De Jobe Boston lange wetsuit voor kinderen van nuclear flex neopreen geeft je kind bewegingsvrijheid in het water.

Verder heeft deze wetsuit zeer stevige kneepads en een unisex fit. Het pak heeft UV-bescherming en de dikte van het neopreen is 3 mm.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wetsuits

Het is een goed idee dat je voordat je een wetsuit koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

man surfen

Wetsuits zijn een must voor watersporters in open water van minder dan 18-20 graden.
(Bron: B Schus: 3671325/ Pexels.com)

Wat is een wetsuit precies en hoe werkt het?

De complete wetsuits worden toegeschreven aan Jack O’Neill, de auteur van het beroemde merk. Zijn idee was om zijn passie, het surfen, langer in het water te kunnen beoefenen. Het gebruik ervan heeft zich uitgebreid tot praktisch elk sportief of recreatief gebruik waarbij het nodig is om lang in het water te blijven.

Het belangrijkste van een wetsuit is het materiaal, het neopreen. Het heeft onder andere stikstofbellen die je van buitenaf isoleren. Bovendien laten ze wat water door, waardoor er een laagje tussen je huid en het neopreenpak ontstaat. Bij verhitting van je lichaamstemperatuur houdt dit laagje water je geïsoleerd van de kou van het buitenwater.

triatlon competitie

Er zijn speciale wetsuits voor zwemmen, surfen en duiken.
(Bron: Holden: 452572/ Pixabay.com)

Welke soorten wetsuits zijn er voor surfen, duiken en zwemmen?

Het doel van een wetsuit voor duiken is het vasthouden van je lichaamswarmte. Afhankelijk van het feit of er een kleine hoeveelheid of geen water door het pak gaat, kan het nat, halfdroog of droog zijn. De dikte is groter dan bij andere pakken, zelfs bij dezelfde watertemperaturen. Zo ben je beter beschermt onder de zee. Bovendien zijn de ritsen en sluitingen voorzien van versterkte afdichtingen.

Bij wetsuits voor surfen moet je de juiste dikte vinden voor het gebruik dat je eraan gaat geven. Het is ook van belang dat de naden goed afgesloten zijn. Ze moeten flexibel en comfortabel genoeg zijn om lang achter elkaar gedragen te worden. Het is ook belangrijk om de juiste maat van je wetsuit te kiezen.

Er zijn wetsuits die speciaal voor zwemmen zijn ontworpen, en er zijn triatlonpakken. Bij de overige watersporten, zoals kitesurfen of surfen, zwem je meestal niet lang achter elkaar. Hiervoor wordt neopreen gebruikt dat ontworpen is voor andere functies, zoals bescherming tegen de wind. De twee belangrijkste kenmerken van een wetsuit voor het zwemmen zijn het drijfvermogen en de flexibiliteit. Lees ook onze shopgidsen over zwembrillen en badmutsen.

vrienden klaar met surfen

Bij de keuze van een wetsuit moet je bedenken of er een rits of niet in moet zitten.
(Bron: Pexels: 1853903/ Pixabay.com)

Hoe moet je een wetsuit aantrekken?

Als dit de eerste keer is dat je een wetsuit draagt, hou er dan rekening mee dat het in het begin even wennen is. Het pak moet strak en zonder plooien zitten, anders doet het zijn werk niet goed. Vergeet niet dat het materiaal steeds meer zal uitrekken, dus maak je geen zorgen als het een beetje krap aanvoelt. In het water zal het een stuk comfortabeler zitten.

Breng een speciale olie aan voordat je het pak aantrekt, op de plaatsen waar het het meest schuurt, zoals in je nek, ellebogen of knieën.

Dit maakt het makkelijker voor je om je wetsuit aan te trekken, uit te doen en ermee te bewegen zonder dat het schuurt. En wees geduldig, trek niet aan het pak bij het aantrekken, zodat het niet kapotscheurt.

Wees voorzichtig met je nagels. Een goede truc is om plastic zakken of sokken te gebruiken die je voeten en handen bedekken terwijl je het pak aantrekt. Wees ook voorzichtig met de plaats waar je je pak aantrekt. Ga op een handdoek zitten als het op de grond van een parkeerplaats is of op het zand van het strand zelf. Pas op dat er geen zand in komt, dat zit niet lekker.

Een wetsuit met of zonder rits?

Sommige wetsuits hebben geen rits, terwijl anderen er een aan de voor- of achterkant hebben:

  • Rits aan de achterkant. Ze zijn gemakkelijk aan en uit te trekken, maar er komt meer water dan nodig door de plooien heen. Dit is de rits die gebruikt wordt voor beginnerspakken. Ze hebben meestal een lintje om het gebruik van de rits te vergemakkelijken.
  • Rits aan de voorkant. Horizontale ritsen aan de voorkant zijn ontwikkeld om te voorkomen dat er te veel water in het pak terechtkomt.
  • Zonder rits. Het doel hiervan is om zo weinig mogelijk water binnen te krijgen en de armen meer bewegingsvrijheid te geven.

wetsuits op het gazon

Als je een wetsuit wilt dat gebruikt kan worden voor de meeste wateractiviteiten, dan kun je het beste een lang pak kiezen.
(Bron: Braxmeier: 59112/ Pixabay.com)

Hoe moet je een wetsuit reinigen?

Het zou handig zijn als je je wetsuit gewoon in de wasmachine zou kunnen stoppen, maar dat is helaas niet het geval. Neopreen kan snel achteruitgaan als je er niet voor zorgt. De juiste manier om het te reinigen is om zout, chloor of organisch materiaal van binnen en buiten te verwijderen met water.

Om het te wassen kun je alleen water gebruiken of wat neutrale zeep toevoegen. Er zijn ook specifieke producten voor het wassen van neopreenpakken. Na het wassen moet je het pak ondersteboven hangen op een geventileerde plaats, maar uit de buurt van direct zonlicht.

meisje dat extreme sporten beoefent

Er zijn wetsuits die speciaal voor zwemmen zijn ontworpen, en er zijn triatlonpakken.
(Bron: Aust: 4342020/ Pixabay.com)

Hoe moet je een wetsuit opbergen?

Om je wetsuit op te bergen, moet je het niet in de kast ophangen of opvouwen. Het is het beste om het op te rollen, waarbij je moet proberen om hem zo min mogelijk te plooien en te vervormen. Gebruik een geschikte hoes. Als je hem maandenlang niet gaat gebruiken, doe dan wat olie op de ritsen om mogelijke roestvorming te voorkomen.

Samenvatting

Tot voor kort werden wetsuits alleen gebruikt door professionele watersporters. Vandaag de dag worden ze echter gebruikt door iedereen die op een comfortabele en veilige manier wateractiviteiten wil beoefenen. In dit artikel hebben we geprobeerd om je wat meer informatie te geven over dit praktische product.

We hebben je in het kort verteld hoe je het meest geschikte pak kunt kiezen, hoe je het aan moet trekken en hoe je de wetsuit moet schoonmaken en opbergen. We hopen dat we je hebben kunnen helpen en wensen je veel succes met je aankoop!

Vond je onze shopgids over wetsuits interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Nunes: 23015283/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies