Suplemento para deportistas
Laatst bijgewerkt: 22-10-2019

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

22Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Zoals je waarschijnlijk wel weet is eiwit een onmisbaar element voor spieropbouw, maar wat is Whey eiwit of Whey proteïne? Heb je er wel eens van gehoord? Whey eiwit, of lactoserische proteïne, wordt ook wel Wei-eiwit genoemd. Het wordt in poedervorm toegediend en bezit talloze eigenschappen.

Whey proteïne wordt beschouwd als een compleet eiwit omdat het de negen essentiële aminozuren bevat die het menselijk lichaam niet in zijn eentje kan produceren. Eiwit is noodzakelijk voor de spiergroei en is van vitaal belang voor sporters, maar het heeft ook andere voedingsvoordelen, zoals je hieronder zult zien.Belangrijk om te weten

 • Whey proteïne wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit proteïne omdat het de meest essentiële aminozuren bevat.
 • De positieve eigenschappen van wei-eiwit zijn vooral aantrekkelijk voor sporters, omdat ze de spiergroei bevorderen.
 • Het belangrijkste bestanddeel van wei-eiwit is wei. Dit is op zijn beurt een bijproduct van de kaasproductie en wordt gemaakt van gestremde melk.
 • In principe zijn er drie soorten Whey proteïne: eiwitconcentraat, wei-eiwitisolaat en ten slotte wei-eiwithydrolysaat. Elk van hen biedt verschillende voor- en nadelen, zoals we hieronder zullen zien.

Onze Selectie: De beste Whey proteïne supplementen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de 5 beste Whey proteïne shakes die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het ideale supplement een stuk eenvoudiger.

Optimum Nutrition Gold Standard Whey Proteïnepoeder

Dit wei-eiwitpoeder van Optimum Nutrition is verreweg de meest verkochte op de markt. Het ondersteunt de spierregeneratie en spiergroei en heeft een hoog niveau van wei-eiwitisolaat. Het product bevat 24 g premium wei-eiwit (5,5 g BCAA’s), en heeft een laag vetgehalte en suiker. Per portie zit er 4 g glutamine in het eiwitpoeder.

Gold Standard Whey van ON bestaat uit wei-proteïne-isolaat en wei-proteïne-concentraat. Na een training worden door het lichaam eiwitten gebruikt om de spiervezels te repareren en nieuwe spieren op te bouwen. Voor gebruik direct na de training of ‘s ochtends. Het product is geschikt voor vegetariërs. Inhoud: 2,27 kg. Verkrijgbaar in verschillende smaken.

MyProtein Impact Whey Proteïne

My Protein heeft een uitgebreid assortiment van proteïnepoeders, elk met hun eigen eigenschappen. Je hebt bijvoorbeeld whey, caseïne en veganistische eiwitten. Verkrijgbaar in sachets, poedervorm of kant-en-klaar formaat. Dit Whey eiwitsupplement bevat 82 g eiwit per 100 g (poedervorm), is vet en lactose-arm.

Verder is het product rijk aan calcium. Dit eiwit is een uitstekend leverancier van essentiële aminozuren en bevat een zeer hoog gehalte aan vertakte aminozuren. Het supplement bevat sojabonen, dus niet geschikt voor mensen die hiervoor allergisch zijn. Verkrijgbaar in vele smaken. Inhoud van het product: 1000 gram.

IronMaxx 100% Whey Protein

IronMaxx 100% Whey Proteïne is als post-workout shake de perfecte aanvulling voor fysieke belasting. Met tot 80% proteïnen per 100 gram ondersteunt de shake de spieren optimaal bij de eiwitsynthese: de korte whey-eiwitten kunnen snel door het lichaam worden opgenomen en bevorderen de toename van nieuwe spiermassa of het behoud van de huidige spiermassa.

In tegenstelling tot conventionele eiwitshakes heeft dit proteïnepoeder geen melk nodig. Het wordt heel eenvoudig en op een aangename manier met water gemengd door zijn oplosbaarheid zonder klonteren. Door het weglaten van melk worden er geen onnodige calorieën en vetten aan het lichaam toegevoegd. In vele smaken verkrijgbaar. Inhoud van het product: 2,35 kg.

Scitec Nutrition Whey Protein Professional

Dit supplement van Whey eiwit is een uitstekend weiproteïnemengsel met extra aminozuren die de spiergroei bevorderen en verteringsenzymen. Het product wordt gemaakt van koud verwerkt melkweiproteïne met weiproteïne-concentraat en -isolaat. Het bevat quadrapeptide, een stof die een pijnstillende werking heeft.

Het Whey proteïne supplement bevat soja en melk en kan sporen van gluten, noten en ei bevatten, dus het is niet geschikt met mensen die hier allergisch voor zijn. Geproduceerd in Hongarije. Het product is te koop in vele verschillende smaken. De inhoud van dit poeder is 920 gram.

TNT Naked Whey Protein Concentrate

Het wei-eiwitpoeder van TNT Naked Whey is een ultragefiltreerd, hoogwaardig wei-proteïnepoeder met tot 78% eiwitgehalte (afhankelijk van de smaak) en een zeer laag vet- en koolhydraatgehalte. Het is bovendien rijk aan BCAA’s. Dankzij het gebruik van lactase is dit product voor sporters met lactose-intolerantie beter geschikt dan andere wei-eiwitconcentraten.

In 100 g Naked Whey bevinden zich 7500 FCC-eenheden, die de melksuiker opsplitsen en deze zo voor het lichaam toegankelijker en gemakkelijker verteerbaar maken. Het supplement, dat gemaakt is in Duitsland, wordt regelmatig in externe laboratoria getest om je een maximale productveiligheid te garanderen. Inhoud van het product: 1000 gram.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Whey proteïne

Het is van groot belang dat je voordat je een supplement van Whey proteïne koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers

Wat is Whey proteïne precies?

Wei is de vloeistof die achterblijft wanneer melk tot kaas gemaakt wordt. De melk is vooraf gescheiden van vet en caseïne. 94% van de wei is water en 6% is eiwit. De wei bevat een klein deel van het eiwit, dat echter de aminozuren isoleucine, lysine, threonine, valine, leucine, methionine, cysteïne en tryptofaan bevat.

Jeroen van der MarkSchrijver, coach en onderzoeker

“Voordat je een pot eiwitshake koopt, is het belangrijk om rekening te houden met je doel, budget en allergieën. Whey-concentraat is bijvoorbeeld goedkoper dan whey-isolaat, maar bevat meer melksuiker (lactose) dan whey-isolaat. Whey-isolaat ondergaat een extra bewerking en bevat geen tot weinig melksuiker.”

Wat betekent het dat Whey proteïne tryptofaan bevat?

Slechts één stof in het lichaam kan de productie van het hormoon serotonine stimuleren: het aminozuur tryptofaan. Het stimuleert de stofwisseling op een volledig natuurlijke manier, zonder psychotrope stoffen, om het gelukshormoon te produceren. Het resultaat is een beter evenwicht, een grotere weerstand tegen stress en een betere nachtrust.

Waarom is Whey proteïne zo gezond?

Het zogenaamde wei-eiwit wordt beschouwd als het eiwit van de hoogste kwaliteit omdat het de meest essentiële aminozuren bevat. Ze zijn belangrijk omdat 35% van de spieren bestaat uit zogenaamde vertakte aminozuren. Whey proteïne heeft een biologische waarde van 104 en ligt boven de biologische waarde van het kippenei.

De voordelen zijn gerelateerd aan een krachtige antioxidant genaamd glutathion. Mensen met HIV, leveraandoeningen, diabetes en verschillende vormen van kanker kunnen een laag gehalte aan glutathion in het lichaam ontwikkelen. Het lichaam kan zelf glutathion produceren uit het aminozuur cysteïne en het serum heeft een hoog cysteïnegehalte.

Proteína de chocolate

Wei-eiwit is zeer praktisch, omdat het gemakkelijk kan worden meegenomen.
(Bron: Lecic: 38729282 / 123rf.com)

Waarom is Whey proteïne zo belangrijk voor sporters?

Wei-eiwit wordt zeer snel door het lichaam verwerkt, waardoor het bijzonder geschikt is voor spieropbouw. Veel sporters gebruiken het omdat het snel wordt geabsorbeerd door de spieren, omdat het zeer kleine moleculen zijn die zeer snel door de darmen kunnen worden gemetaboliseerd.

Wei-eiwit maakt het spierherstel na de training sneller en effectiever.

Ook is het uiterst belangrijk om een hoog dagelijks eiwitgehalte te consumeren om onze spiermassa te vergroten of te behouden. Voor sporters is spiermassa essentieel voor een energetische training en voor het verbranden van calorieën in passieve toestand.

Voeding in de zorg.nlOnline magazine voor zorgmedewerkers

“De bouwstenen van eiwit zijn aminozuren. Er zijn 22 verschillende aminozuren. Wat de eigenschappen van een eiwit zijn, wordt bepaald door de hoeveelheid en de combinatie van deze aminozuren.”

Wat is de biologische waarde van Whey eiwit?

Er zijn vele soorten eiwitten en elk type heeft zijn eigen biologische waarde. Deze waarde komt overeen met de hoeveelheid cellulaire structuren die het lichaam uit een bepaalde dosis eiwit kan samenstellen.

Hoe hoger de biologische waarde van je eiwitbron, hoe minder je nodig hebt om spiermassa op te bouwen.

In de volgende tabel kan je de biologische waarde van Whey proteïne vinden in vergelijking met andere eiwitrijke voedingsmiddelen:

Eiwitbron Biologische waarde
Proteïne Whey 104-120
Het hele ei 100
Eiwit 88
Caseïne 77
Soja 74-90

Heeft Wei-eiwit invloed op astmasymptomen?

Studies bevestigen dat het gebruik van wei-eiwit het glutathiongehalte in het lichaam verhoogt. Andere rapporten tonen aan dat whey proteïne matig invloed heeft op astmasymptomen, ontstekingen na een beroerte en sommige leveraandoeningen door indirect het glutathiongehalte te verhogen.

Zijn Whey proteïnesupplementen nuttig?

Ze leveren hoogwaardige eiwitten in de voeding, hoewel gezondheidsorganisaties altijd aanbevelen om eiwitten uit voedsel te halen. Studies tonen aan dat het innemen van wei-eiwitsupplementen vóór of na de training de spierkracht, spiergroei en immuniteit kan verbeteren.

foco

Wist je dat tal van studies hebben aangetoond dat Whey supplementen en eiwitten in het algemeen je kunnen helpen om vet te verliezen en je langer vol te laten voelen dan andere macronutriënten?

Dit supplement is veel meer dan alleen maar proteïne, Whey bevat vele voedingsstoffen die ons verbluffende biologische effecten geven. Niet zonder reden is dit supplement een van de meest onderzochte ter wereld.

Es recomendable ingerir la proteína después del entrenamiento

Wei-eiwit is vooral belangrijk voor sporters die hun spiermassa willen vergroten.
(Bron: Elnur Amikishiyev: 107214240 / 123rf.com)

Wanneer moeten Whey proteïnesupplementen worden ingenomen?

Het nemen van wei-eiwit onmiddellijk na de training kan vooral nuttig zijn omdat het een hoog niveau van leucine bevat, een gemakkelijk geabsorbeerd aminozuur, volgens Joslin Diabetes Center.

In de volgende tabel laten we je zien wanneer je Whey proteïne moet nemen:

Na de training Voor de training Voor het naar bed gaan
Zoals reeds vermeld, is het goed omdat het ook spierherstel bevordert. Na het innemen van het eiwit is het beter om minstens om de 2 uur te eten, gedurende 6 uur daarna. Het nemen van de Whey direct voor de training zal geen effect hebben. Met andere woorden, wacht niet tot twee minuten voor de training om een eiwitshake te nemen, maar neem het eiwit minstens een uur van te voren in. Als je slaapt, herstellen je spieren zich nog steeds, dus het is een goed idee om het eiwitgehalte te handhaven zolang je lichaam in een milde hongersnoodmodus gaat.

Wordt een overmaat aan wei-eiwit aanbevolen?

Deskundigen raden aan om 1 g eiwit per pond lichaamsgewicht te consumeren, dit is gelijk aan 2,2 g per kilogram lichaamsgewicht. Dit bedrag is vooral belangrijk voor sporters en mensen die hun spieren willen behouden. Het hangt echter allemaal af van je doelstellingen, een hoger eiwitgehalte (1,2 – 1,5 g per pond) wordt aanbevolen voor mensen die vet willen verliezen. Dit proces staat bekend bij bodybuilders.

De veiligheid van Whey proteïnesupplementen hangt grotendeels af van de dosis. Overtollige eiwitten worden als vet opgeslagen in het lichaam en kunnen het risico op uitdroging verhogen. Maar daarnaast zijn er ook een aantal negatieve effecten als er te veel wei-eiwit wordt geconsumeerd, zoals we in de onderstaande lijst zien:

 • Nierproblemen. Overmatige inname van Whey proteïne kan nierproblemen veroorzaken, vooral als je ze al hebt. Deskundigen raden je aan om je wei-eiwitinname te controleren en ook je arts te raadplegen voordat je begint met het innemen van wei-eiwit.
 • Leverproblemen. Te veel wei-eiwit kan leverproblemen verergeren. Daarom is het belangrijk om met mate eiwit te consumeren. Het is ook raadzaam om je arts te raadplegen voordat je Whey proteïne inneemt, omdat het de effecten van de medicijnen die je neemt voor je leverconditie kan verstoren.
 • Verhoogde bloedzuurgraad. Een ander neveneffect van de inname van wei-eiwit is een stijging van de pH-waarde van het bloed. Wanneer er te veel eiwitten in het bloed zitten, heeft de nier moeite met het metaboliseren van het bloed. Dit resulteert in een verhoogde bloedzuurgraad.

Is Whey proteïne aan te raden voor mensen met melkallergieën?

Wei is een zuivelproduct en mensen die allergisch zijn voor melk moeten eiwitten vermijden. Lactose-intolerante mensen moeten ook alert zijn. Het proteïne-isolaat is 90% eiwit en heeft weinig of geen vet, cholesterol of lactose, maar het concentraat verhoogt deze. Bovendien kunnen eiwitsupplementen nierspanningen veroorzaken.

Las proteínas ayudan al crecimiento de los músculos

Whey proteïne is een perfecte keuze om de hoeveelheid proteïne te verkrijgen die je per dag nodig hebt.
(Bron: Dolgachov: 54776184 / 123rf.com)

Is Whey proteïne geschikt voor veganisten en mensen die lactose-intolerant zijn?

Nee. Wei-eiwit heeft een vooraf bepaalde waarde van dierlijke oorsprong, dus het is niet geschikt voor veganisten. Aan de andere kant zijn er speciale weiproteïnepreparaten zonder lactose. Als onderdeel van de bereiding van de producten is de lactose geëlimineerd, zodat ze ook worden getolereerd door mensen met een lactose-intolerantie.

Heeft Whey proteïne een wisselwerking met andere medicijnen?

Ja, wei-eiwit kan leiden tot slechte combinaties indien gebruikt in combinatie met sommige medicijnen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

HIeronder kan je zien in welke gevallen je geen Whey proteïne moet gebruiken als je medicijnen gebruikt:

 • Het kan de effectiviteit van levodopa, het Parkinson medicijn, verminderen. Neem geen Whey proteïne en levodopa tegelijkertijd in.
 • Het kan de hoeveelheid alendronaat verminderen die door het lichaam wordt geabsorbeerd. Alendronaat is een geneesmiddel tegen osteoporose. Neem geen wei-eiwit tot twee uur na inname van het geneesmiddel.
 • Kan de opname van sommige antibiotica verminderen. Het is aan te raden om de antibiotica een uur na inname van wei-eiwit in te nemen.

Wat zijn de symptomen van een overdosis van wei-eiwit?

Als gevolg van overmatige eiwitinname komen met name allergieën, huidproblemen en lever- en nierschade voor. Allergieën en huidproblemen, zoals de verhoogde incidentie van acne, kunnen verdwijnen als de dosis wordt aangepast. Je moet veel vocht drinken als je lever- en nierschade wilt voorkomen, en het is altijd noodzakelijk om je arts te raadplegen.

Wat is de juiste dosering van Whey proteïne?

Een hoeveelheid van 30 g poeder wordt als ideaal beschouwd. Spieraccumulatie wordt gemaximaliseerd met een inname van ongeveer 20 tot 30 g eiwitpoeder per maaltijd. Meer is niet bevorderlijk voor een snellere spieropbouw. Ook met betrekking tot gewichtsverlies kan het lichaam geen hogere dosis eiwitten verwerken.

 • Om de noodzakelijke of correcte dosering van wei-eiwit per dag en maaltijd te bepalen, moet ook aandacht worden besteed aan de totale hoeveelheid eiwit. Omdat tussen de 0,8 en 2 gram eiwit per lichaamsgewicht ideaal is, moet de hoeveelheid poeder worden aangepast.
 • Gemiddeld bedraagt de totale hoeveelheid eiwit per dag, afhankelijk van het geslacht en gewicht, ongeveer 100 gram, waardoor het moeilijk is om aan de eiwitbehoefte van het standaard dieet te voldoen zonder toevoeging van het poeder. Omdat het lichaam tegelijkertijd eiwitten afgeeft die niet nodig zijn, wordt overdosering met het poeder vermeden.

Welke soorten Whey proteïne zijn er en welke is geschikt voor mij?

In principe zijn er drie soorten wei-eiwit: wei-eiwitconcentraat, wei-eiwitisolaat en wei-eiwithydrolysaat. De wei-eiwitconcentratie is bij elke soort anders, evenals de voordelen, zoals we hieronder zullen zien.

Whey proteïne-concentraat

Bevat weinig vet en weinig koolhydraten. Het is het meest natuurlijke wei-eiwit, dus het is ook het goedkoopste. Het bevat tussen 70 en 80% eiwit en de rest is vet en koolhydraten. Het is ook het lekkerste. Het verbetert het immuunsysteem en de werking ervan is antioxidant.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Lekker
 • Verbetert het immuunsysteem
 • Antioxidant effect
Nadelen
 • Spijsverteringsproblemen (winderigheid, opgeblazenheid)
 • Niet aanbevolen voor lactose-intoleranten
 • Verhoogd niveau van vet en koolhydraten

Whey proteïne-isolaat

Het bevat meer dan 90% eiwit en veel van de lactose, koolhydraten/suikers, cholesterol, calorieën en vet wordt eruit gehaald. Het is zeer nuttig voor mensen die gewicht willen verliezen en voor mensen die geen lactose verdragen.

Voordelen
 • Hoger eiwitgehalte
 • Aanbevolen voor gewichtsverlies dankzij het lage vetgehalte
 • Geschikt voor lactose-intolerante mensen
 • Veroorzaakt geen maagproblemen
Nadelen
 • Duurder dan Whey proteïne-concentraat
 • Meer verwerkt dan het concentraat

Whey proteïne-hydrolysaat

Maakt een snellere absorptie mogelijk. Het verhoogt de insuline ook aanzienlijk meer dan alleen maar concentraat of het isolaat, maar vermindert de kans op allergische reacties. Het is de duurste van de drie en heeft over het algemeen de slechtste smaak. Het is vooral geïndiceerd voor na de training.

Voordelen
 • Goede absorptie en zeer goed verteerbaar
 • Voorkomt allergische reacties
 • Bittere smaak
Nadelen
 • Niet geschikt voor mensen met diabetes
 • Duurder dan het concentraat en het isolaat

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een Whey proteïne supplement om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het supplement te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het Whey proteïne supplement dat je nodig hebt: 

 • Prijs
 • BCAA’s of vertakte aminozuren
 • Alergenen
 • Hoeveelheid eiwit
 • Smaak

Prijs

Een goede formule om niet te falen is om de prijs van een gram poeder te berekenen en vergelijkingen te maken met de door de fabrikant aanbevolen dagelijkse dosis.

BCAA’s of vertakte aminozuren

BCAA’s of vertakte aminozuren zijn drie essentiële aminozuren met één zeer interessante eigenschap: ze kunnen direct door het spierweefsel worden gebruikt. Als gevolg hiervan wordt de spiergroei gegenereerd en wordt de spierregeneratie versneld.

Let op: Whey proteïne bevat minstens 7 van de 8 essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken.

Hieronder vind je de juiste niveaus van de aminozuren:

 • Isoleucine: 6,2 g – 9,5 g
 • Leucine: 4,3 g – 9,9 g
 • Lysine: 4,3 g – 9,9 g
 • Valine: 6,1 g – 9,3 g
 • Fenilalanina: 1,0 g – 3,6 g
 • Threonine: 3,3 g – 6,9 g
 • Methionine: 0,8 g – 2,4 g
 • Tryptofaan: 0,4 g – 2,1 g

Alergenen

Voorbeelden van allergenen zijn voornamelijk eieren, melk, sojabonen, gluten, vis, schaaldieren en diverse soorten noten (zoals pinda’s, cashewnoten, amandelen, hazelnoten, etc.). Als je allergisch bent, is een goede optie TNT Naked Whey Protein.

Hoeveelheid eiwit

Zuiver hydrolysaat levert 95% eiwit. Als je een mengsel in poedervorm koopt, denk er dan aan dat de hoeveelheid aminozuren lager kan zijn, dus je moet er op letten dat er minstens 75% eiwit in zit.

Als dit niet het geval is, kun je concluderen dat het hydrolysaat niet zuiver is of dat de hoeveelheid ervan laag is. Soms is de prijs hoog omdat we voor het merk betalen en niet voor de macronutriënten.

Smaak

De smaak is belangrijk, maar het is geen koopcriterium voor het uitproberen van een nieuw merk omdat je het moet kopen om het te proeven. De smaak is van belang wanneer je besluit steeds hetzelfde merk te kopen.

Samenvatting

Zoals je in het artikel hebt gezien, zijn er verschillende soorten Whey proteïnen en moet je de meest geschikte eiwitten afhankelijk van je lichamelijke conditie kopen. Wei-eiwit heeft veel voordelen, vooral voor sporters, maar je moet de inname ervan niet overschrijden.

Aan de andere kant moet je je niet laten lokken door aantrekkelijke labels. Lees de aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig door voordat je besluit om een Whey eiwitsupplement te kopen. Marketing helpt producten te verkopen, maar heeft niet altijd het beste product als resultaat.

Vond je ons artikel over Whey proteïne interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte Whey-eiwitshake kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Wstockstudio: 65226004 / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Danielle Rietberg Expert in voedingssupplementen
Daniëlle heeft zich gespecialiseerd in medische journalistiek en schrijft niet alleen over het menselijk lichaam, maar is ook gespecialiseerd in voedingssupplementen. Door haar studie sportwetenschappen heeft ze een gedegen theoretische achtergrondkennis over dit onderwerp.