Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Whisky is een van de oudste drankjes ter wereld. Het is een klassiek drankje dat vaak wordt gewaardeerd door likeurliefhebbers. Het is een ideaal drankje om mee te ontspannen aan het eind van een zware dag werken of om gewoon van de smaak te genieten. Whisky is een drank met veel traditie, vol diverse nuances, geuren en smaken.

Er zijn veel verschillende soorten whisky. Ieder merkt heeft zo zijn eigen smaak en onderscheidend karakter. Om een goede whisky te kiezen, moet je op veel dingen letten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aantal jaren rijping, type hout, kleur en geur. Als je de beste whisky wilt vinden, lees dan hieronder de rest van ons artikel.
Belangrijk om te weten

  • Whisky wordt het nationale drankje van Schotland genoemd. Het vakmanschap is door de eeuwen heen verbeterd. Momenteel zijn er meer dan 100 distilleerderijen in het land. Er zijn echter ook distilleerderijen in andere landen, zoals die uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Japan.
  • Whisky is van oudsher Europees, met name Schots. Bourbon, dat vaak wordt verward met whisky, is traditioneel Amerikaans. Whisky wordt uit gerst gemaakt, terwijl bourbon uit maïs of rogge wordt gemaakt.
  • Het hout waarin whisky wordt opgeslagen voor de veroudering ervan, beïnvloedt het aroma en de smaak van de drank. Dat geldt ook voor de tijd die whisky in het vat doorbrengt en de manier waarop de ingrediënten worden gedroogd.

Onze selectie: De beste whisky’s op de markt

Hieronder vind je een lijst met de beste whisky’s op de Nederlandse markt. Elk merkt heeft zijn eigen kenmerken en nuances, dus denk goed na over wat jij lekker vindt. Sommige whisky’s zijn duurder, andere hebben een meer intense smaak of een hoger alcoholgehalte. We hopen dat we je kunnen helpen de voor jou meest geschikte whisky te vinden.

Tidigare Rekommendationer

De whisky met de beste prijs-kwaliteitverhouding


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De whisky van Dalwhinnie kwam als beste uit onze test. De whisky wordt in de hoogste en koudste distilleerderij in Schotland gemaakt. De waterbron is een op ruim 600m gelegen bergmeer. De whisky is 15 jaar gerijpt en heeft een zachte aromatische smaak. Ideaal voor de beginnende whisky drinker om kennis te maken met malt whisky.

De zoete kant van de drank bestaat uit een verzameling van verschillende soorten fruit, doordrenkt met een vleugje rook. Dalwhinnie 15 wordt gekenmerkt door zijn schone, frisse geur van peer en een hint van toffee die wordt aangevuld door een bloemige noot. Drink hem puur of met ijs.

De lekkerste whisky met een zachte afdronk


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Monkey Shoulder whisky is een whisky die bestaat uit 3 Single Malt whisky’s uit de bakermat van de Schotse whisky: Dufftown in de Speyside regio. Buiten de 3 malta wordt er geen graanwhisky of iets anders toegevoegd. De whisky heeft een zoete vanille-achtige smaak. Dankzij de zachte smaak is de whisky ook goed geschikt voor beginnende whisky-drinkers. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Wat wil je nog meer?

De whisky-klassieker voor de echte liefhebber


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Jack Daniel’s wordt na distillatie gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool, wat zorgt voor de bekende zachtheid van deze drank. Jack Daniel’s Tennessee Whiskey kent een licht fruitige mix van karamel, vanille, specerijen en geroosterde eiken. De aanbevolen drinkwijze is puur, maar de whiskey is ook lekker met ijs of gemengd met cola. De kwaliteit loont de moeite, je zult geen last hebben van een kater de volgende dag.

De beste whisky voor bij de borrelplank


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Caol Ila is een malt whisky die licht en subtiel van smaak is. De whisky is heerlijk bij visgerechten en bijvoorbeeld een borrelplank met verschillende kazen en worsten zoals chorizo. Drink hem dan vooral puur of met ijs. Caol Ila is bij velen nog onbekend, maar zeer gewaardeerd door maltliefhebbers van over de hele wereld. De whisky heeft een fruitig aroma van citrusvruchten, aangevuld door turf, olie en gerookt vlees.

De meest complete whisky


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Glenfiddich 12 years whiskey is minimaal 12 jaar gerijpt in vaten van Amerikaanse eiken waar voorheen Bourboun in heeft gerijpt en vaten van Spaans eikenhout, waar sherry in heeft gerijpt. De whisky heeft een prachtige combinatie van smaken zoals honing en fruitachtige tonen. De geur bevat hinten van appel. Een heerlijk zachte afdronk maakt deze whisky een genot om te drinken. De whisky staat als een huis en is toch goed betaalbaar.

Shopgids: Wat je moet weten over whisky

Het drinken van whiskey is al honderden jaren in veel culturen een traditie. Het is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. De afgelopen jaren is whisky alleen maar populairder geworden. In dit hoofdstuk beantwoorden we veelgestelde vragen van consumenten zodat je alles over whisky te weten komt en een goede aankoop kunt doen.

Iedere whisky heeft zijn eigen geur en smaak.
(Bron: Georgerudy: 53117647/ 123rf.com)

Wat is whisky?

Whisky is een traditionele alcoholische Schotse drank. Er zijn echter ook distilleerderijen op andere plekken, zoals de Ierse eilanden. Het is een drank die wordt verkregen uit de distillatie van gefermenteerd mout, uit granen zoals gerst, tarwe of rogge. Het drankje wordt gerijpt in houten vaten, die traditioneel van wit eiken zijn.

Whisky betekent in het Gaelisch “water van het leven”. Van oorsprong werd het gedistilleerd door de monniken, later werd de distillatie op een bredere markt gebracht en gespecialiseerd. Whiskey was de favoriete drank van bekende personages uit de geschiedenis, zoals Winston Churchill. Ook grote schrijvers zoals Mark Twain of Ernest Hemingway hielden wel van een whiskyetje op zijn tijd.

Waar komt whisky vandaan?

Traditioneel gezien wordt whisky in Schotland gemaakt. De beroemdste whisky’s zijn die van de eeuwenoude distilleerderijen op het Islay- en Skye eiland. Ierland is een van de andere landen die altijd whisky hebben geproduceerd.

Wist je al dat whisky ook in Canada en de Verenigde Staten wordt geproduceerd? Hoewel we het dan bourbon noemen, en er maïs in plaats van mout wordt gebruikt.

Welke soorten whisky zijn er?

Je kunt de verschillende whisky-soorten op basis van de verouderingstijd indelen. Of op basis van de vorige inhoud van het vat. Voor de veroudering worden soms vaten gebruikt die van tevoren port, sherry of bourbon bevatten. Dit verandert het aroma en de smaak van de whisky, wat een groot verschil maakt tussen de verschillende soorten.

De smaak, nuance en aroma van elk type mout is anders. Kiezen tussen de een of de ander is meestal een kwestie van persoonlijke smaak. Om de belangrijkste verschillen te begrijpen en toch een idee te krijgen, hebben we een overzicht gemaakt van de verschillen:

Soort whisky Kenmerken
Malt whisky Gemaakt uit gemoute gerst en gedistilleerd in koperen distilleerkolven
Single Malt Gemaakt uit gerst van één enkele distilleerderij, meestal sterke likeuren, de meest populaire worden op de markt gebracht als basis of “Cask Strength” (een term die wordt gebruikt bij de productie van whisky om het alcoholvolume aan te geven dat wordt gebruikt voor een whisky tijdens het rijpen in een vat)
Vatted Malt  Mix van whisky’s van verschillende distilleerderijen, die onder het label “malt” vallen. Ook bekend als “Pure Malt”
Graan whisky Gemaakt van ongemoute gerst, wordt ook gemaakt van maïs en andere granen. Gedistilleerd in een pot (destillatieapparaat dat wordt gebruikt voor het distilleren van alcoholische dranken)
Blended Whisky Gemengde whisky. Sterke jonge whisky’s worden met zachter graan gemengd, dit zijn kwaliteitslikeurs tegen lagere prijzen

Wat zijn de verschillen tussen whisky en bourbon?

De strijd tussen whisky en bourbon bestaat al een lange tijd: Wat is beter, de traditionele Schotse smaak of de zachte Amerikaanse smaak? De verschillende verwerkingsmethodes definieren de smaak, kwaliteit en aroma’s van de dranken. Whiskey wordt gedistilleerd uit gerst, bourbon wordt gemaakt van maïs, rogge en andere graangewassen.

Het grootste verschil is meestal de smaak. Whisky heeft, door zijn bereiding, een meer intense smaak, van hout en turf, terwijl bourbon vaak zoeter is. Om een drank als whisky te beschouwen, moet deze minstens 3 jaar in een vat zitten, iets dat niet nodig is voor bourbon. Hieronder vind je een tabel met de verschillen:

Whisky Bourbon
Ingrediënten Mout, gerst en tarwe Rogge, maïs, granen
Afkomst Wordt in Europa geproduceerd, met name in Schotland en Ierland  Wordt in de Verenigde Staten geproduceerd
Smaak Intense smaak Zoetere smaak
Tonen  Gerookte en hout- of turfaroma’s  Zoete accenten van karamel, honing en vanille
Veroudering Minimaal 3 jaar in witte eiken vaten In gebrande eiken vaten

Hoe wordt whisky gemaakt?

Het distillatieproces van whisky is al honderden jaren oud. Eerst wordt de beste gerst gekozen. Vervolgens wordt de gerst in water ondergedompeld en gemout, zodat het ontkiemt. Zodra de kiemen verschijnen, worden deze voor het malen in de oven gebakken om te drogen. Eenmaal gedroogd, worden ze gemengd met heet water om te weken.

Het resultaat wordt in grote gistingstanks gestopt. Er wordt gist toegevoegd om de vloeistof te laten gisten, zodat de suikers alcohol vormen. Dit gefermenteerde extract wordt verwarmd in distilleertoestellen. De beste kwaliteit likeur wordt verzameld en in eiken vaten gegoten om te rijpen. De rest wordt opnieuw geëxtraheerd en gedestilleerd.

Hoe rijpt whisky?

Om als whisky te worden beschouwd, moet de drank tenminste 3 jaar rijpen. Dit rijpingsproces moet uitsluitend in witte eiken vaten plaatsvinden. Als op het whiskylabel de leeftijd van de whisky wordt vermeld, verwijst dit naar de minimumtijd dat de whisky heeft gerijpt.

Contact met de dop kan de kwaliteit van de drank beïnvloeden. Bewaar je whisky niet in de buurt van chemische producten, omdat het de smaak kan opnemen.
(Bron: Bizoon: 75038238/ 123rf.com)

Hoe drink je whisky?

De manier om whisky te drinken verschilt per soort whisky. Allereerst is het belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle whisky’s even lekker zijn om puur te drinken. Een goede sterke drank, rustig gedestilleerd, kan een zoete smaak hebben en geschikt zijn om puur te drinken. Andere whisky’s zijn juist ideaal om in cocktails te mixen of om ze met ijs te nemen.

De manier om whisky te drinken is in grote mate afhankelijk van de persoonlijke smaak. Sommige mensen drinken het liever met ijs, bekend als “on the rocks”.

Anderen drinken whisky liever puur, op kamertemperatuur of met een beetje citroen. Er zijn ook mensen die hem mengen met water of frisdrank. Uiteindelijk hangt alles af van je eigen smaak.

Hoe kun je whisky het beste bewaren?

Whisky is een robuuste gedistilleerde drank. Echter, om de kwaliteit van de drank zo goed mogelijk te blijven behouden, dien je bepaalde maatregelen te nemen. Het is het beste om de fles op een koele, droge en donkere plaats te bewaren, weg van zonlicht. Als de drank in contact komt met de zon, zal deze lichter worden en veel van zijn nuances en smaken verliezen.

De meeste goede whisky’s komen in dozen. Het is een goed idee om de doos te bewaren om de fles in op te bergen. In tegenstelling tot wijn moeten whiskyflesjes rechtop worden gehouden en mogen ze niet liggen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de aankoopcriteria die je dient te overwegen voordat je een goede whisky koopt. Als je het belang van onderstaande factoren kent, wordt het makkelijker om een goede aankoop te doen. Als je een kwaliteitswhisky wilt kiezen, denk dan na over de volgende criteria:

  • Afkomst
  • Leeftijd
  • Smaak
  • Gezondheid
  • Beoordelingen
  • Materiaal
  • Geur

Afkomst

Als je de beste whisky’s wilt vergelijken is het essentieel om hun oorsprong te kennen. De beste likeuren komen uit Schotland, daarom kopen veel consumenten alleen Scotch whisky. Voor veel mensen is Schotse whisky de beste, omdat het dit het origineel is.

Hoewel het niet de meest voorkomende zijn, zijn er echter ook goede whisky’s in andere delen van de wereld te vinden. Argentinië, Spanje, Ierland en Japan distilleren whisky van hoge kwaliteit. Ook vinden we grote likeuren in Canada en de Verenigde Staten. Bourbon, zoals het daar wordt genoemd, heeft een zoetere smaak en is ideaal om alleen of met ijs te drinken.

Leeftijd

Voordat je jezelf afvraagt hoeveel een goede fles whiskey kost, moet je rekening houden met de rijpingstijd. Volgens de wet moet een whisky minstens 3 jaar in witte eiken vaten rijpen. Hoe meer jaren de drank in het vat zit, hoe beter de smaak en hoe meer nuances en aroma’s deze zal hebben.

Je kunt je voorstellen dat de leeftijd van de whisky direct van invloed is op de kwaliteit en dus de prijs. Veel liefhebbers zoeken naar oudere whisky’s vanwege hun intense smaak. Maar je kunt ook voor NAS (No Age Statement) whisky kiezen. Dit zijn whisky’s waarbij er geen leeftijdsaanduiding staat vermeld op het label van de fles. Ze zijn vaak goedkoper en hebben een zachter en lichtere smaak.

Whisky is niet de oplossing voor je problemen, maar het helpt natuurlijk wel.
(Bron: Nrey: 52119254/ 123rf.com)

Smaak

Het is belangrijk dat je een whisky kiest die je lekker vindt. Whisky drinken is iets om van te genieten. De smaak hangt af van de gebruikte mout, fermentatieprocessen, destillatie en andere factoren. Sommige whisky’s, zoals de Lagavulin of de Talisker, hebben bijvoorbeeld een drogere en rokerige smaak in vergelijking tot andere whisky’s.

Voor degenen die geen tot weinig alcohol drinken, kan whisky te bitter, droog of sterk lijken. Vergeet niet dat het een drankje is met een hoog percentage alcohol. De smaak van whisky is afhankelijk van de eiken vaten die worden gebruikt voor het destillatieproces. Sommige bedrijven gebruiken nieuwe, andere bedrijven oude of gerookte vaten. Dit is wat de whisky een andere smaak geeft.

Gezondheid

Whiskey betekent in het Gaelisch “water van het leven”. Er zijn altijd geruchten geweest dat het gunstige gezondheidseigenschappen heeft, en het lijkt erop dat het dat ook heeft. Dat klinkt misschien gek, het gaat tenslotte om een alcoholische drank. Het blijft daarom ook raadzaam je ook in te lezen over de nadelige gevolgen van het consumeren van whisky.

De gematigde consumptie van whisky kan mensen helpen bepaalde ziektes te voorkomen, omdat de drank ellaginezuur bevat, dat bepaalde kankercellen vernietigt. Bovendien bevat whisky die met mate geconsumeerd wordt, ook geen vet. Dit maakt het ideaal voor mensen die een streng dieet volgen. Ieder soort alcohol kan echter ook nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben, zo ook whisky. Drink daarom met mate.

Beoordelingen

Whisky is een stijlvolle drank. Het kiezen van de beste whisky is persoonlijk en een kwestie van smaak. Om je te helpen bij je keuze, is er niets beters dan naar de opmerkingen van andere kopers te kijken. Als je niet zeker bent van je keuze, lees dan andermans meningen, dan vind je misschien de informatie die je nodig hebt voor je beslissing.

Tussen de meningen en opmerkingen van andere kopers kun je ook die van specialisten of echte whisky-fans vinden. Deze bieden meestal zeer waardevolle en interessante informatie over de producten. Je kunt een nieuw product ontdekken of je realiseren dat je bijna de verkeerde had gekozen. Kijk dus goed naar de meningen van andere kopers voordat je een keuze maakt.

Geur

Als je de whisky gaat proeven, raden we je aan eerst even aan de whisky te ruiken. Je neus kan onderscheid maken tussen 32 primaire geuren, terwijl de tong slechts 4 smaken onderscheidt. Whisky heeft veel verschillende tinten en aroma’s waar je van kunt genieten. Beweeg de likeur een beetje in het glas en breng je neus dichterbij om de volledige intensiteit van de aroma’s te ruiken.

Hoewel je in eerste instantie misschien alleen de alcohol ruikt zul je, als je wacht, de complexe en diepe geuren van de verschillende ingrediënten beginnen te ruiken. Als je alle smaken wilt vastleggen, neem dan eerst een slok vers water voordat je de whisky drinkt. Dit verfrist het gehemelte en reinigt de tong. Houd de whisky een paar seconden in je mond en geniet ervan.

Samenvatting

Whisky is een alcoholische drank die ontstaat uit de destillatie van mout en fermentatie van granen. Gerst, tarwe of maïs worden aan het destillatie- en rijpingsproces toegevoegd. Dit gebeurt al honderden jaren zo. Op deze manier ontstaat er een drankje van hoge kwaliteit, dat wordt gewaardeerd en geliefd door velen. Whisky is vol van aroma’s en smaken.

Het kiezen van de beste whisky is een persoonlijke kwestie. Het is een drankje om van te genieten. Het is daarom belangrijk dat je er één kiest die je lekker vindt. Lees deze shopgids en kijk goed naar de invloed van factoren als rijping, smaak en geur. Vergeet ook niet naar de prijs te kijken. Maar vooral: Geniet ervan!

Als je dit artikel interessant vond, laat dan een reactie achter of deel het met je vrienden en familie zodat ook zij de beste whisky kopen.

(Bron van de header: Cherevko: 11791333/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies