Laatst bijgewerkt: 12-03-2020

Onze selectiecriteria

Products

14Onderzochte producten
Hours

22Bestede uren
Studies

4Beoordeelde onderzoeken
Comments

98Verzamelde opmerkingen

Som heb je wel eens zin in een goed glas whisky. Dat moment aan het einde van een lange dag, genietend van ons favoriete drankje, is voor een aantal van ons een van de beste momenten van de dag. Als je echt van dit drankje wilt genieten, moet je het wel uit een goed whiskyglas drinken. Op die manier heb je namelijk de beste smaakervaring.

Er zijn veel verschillende soorten whiskyglazen. De meeste glazen zijn laag en breed van formaat. In principe hebben alle whiskyglazen een aantal kenmerken met elkaar gemeen. Toch kunnen er grote verschillen in het ontwerp zitten. Sommige glazen zijn gemaakt van kristal, andere van glas, weer andere zijn slanker en hoger. Als je hebt besloten om een whiskyglas te kopen, lees dan snel verder in deze gids om het glas te vinden dat het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Whisky is, net als wijn, een levende drank die wordt beïnvloed door de verpakking of het glas waar het in zit. Een goed whiskyglas geeft de beste smaak aan deze drank. Het houdt alle nuances intact en zorgt ervoor dat de whisky gemakkelijker oxygenereert.
 • Alle whiskyglazen hebben een vergelijkbare structuur. Ze moeten allemaal een breed en laag ontwerp hebben. De meeste glazen zijn gemaakt van kristal, maar je kunt ze ook van glas vinden.
 • Sommige whiskyglazen zijn speciaal bedoeld om whisky te proeven. Deze modellen hebben een tulpvorm, met een smallere mond en een koepelvormig middenstuk. Ze behouden de aroma’s nog beter, verbeteren de smaak van de drank en laten je alle hout nuances proeven.

Ranking: De beste whiskyglazen op de markt

Hieronder vind je een lijst met de beste whiskyglazen op de markt. Elk glas heeft zijn eigen kenmerken. Door de beschrijvingen te lezen kun je ze beter met elkaar vergelijken. We hopen dat je met deze rankinglijst het glas vindt dat het beste bij je past, zonder daarbij je budget uit het oog te verliezen.

1e plaats: Stölzle Lausitz, set van 6 glazen

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat het whiskyglas van Stölzle Lausitz, de klassieker onder de whiskyglazen. De elegante en unieke vorm maakt het een must have onder de whiskyliefhebbers. Het glas komt in een set van 6 stuks. Het glas is gemaakt van hoogwaardig loodvrij kristalglas en heeft een lange levensduur. Het heeft bovendien een aangenaam gewicht en ligt fijn in de hand.

De binnenranden zijn rond gevormd, zodat er geen druppel in het glas achterblijft. Het whiskyglas heeft een volume van 190 ml, een diameter van 6,5 cm en een hoogte van 11,55 cm. Het heeft een grote weerstand en kan tegen een stootje. Je maakt de glazen eenvoudig schoon door ze in de wasmachine te zetten. Dit glas is al jaren lang een favoriet bij restauranthouders en hoteliers vanwege de de speciale kenmerken en duurzaamheid.

2e plaats: Spiegelau & Nachtmann, Noblesse set van 4 glazen

Op de tweede plaats staat het Noblesse whiskyglas van Spiegelau & Nachtmann. Het elegante glas komt in een set van 4 stuks. Het is gemaakt van kristalglas, volgens een tijdloos gesneden ontwerp. Dankzij de diamantachtige detaillering, unieke textuur, fijne rand en elegante presentatie, is dit de perfecte set whiskyglazen voor op iedere tafel en aan iedere bar. Dompel jezelf onder in een glamoureuze glazen wereld!

Al sinds 1834 maakt de fabrikant kristal heldere glazen producten. De Noblesse glazen zijn mooie zware glazen, die dankzij het gewicht een hoge stabiliteit hebben en goed in de hand liggen. Je kunt de glazen in de vaatwasmachine wassen, ze blijven mooi. Als je een retro whiskyglas zoekt, is dit je product! Het is bijna niet van een echt oud en traditioneel glas te onderscheiden. En dat allemaal voor een zeer betaalbare prijs.

3e plaats: Spiegelau & Nachtmann, Bossa Nova set van 4 glazen

Op de derde plaats staan wederom whiskyglazen van Spiegelau & Nachtmann. Deze keer de Bossa Nova serie. De fabrikant maakt zeer veel mooie producten! De Bossa Nova glazen hebben een luxe uitstraling en zijn ideaal voor het nuttigen van een whisky en voor allerlei andere soorten cocktails en drankjes. Ze zijn zeer robuust, opvallend en voelen fijn aan. Dit product is gemaakt uit goed gesneden Duits glas.

De whiskyglazen hebben een prachtig ontwerp dat, samen met de kwaliteit van de materialen, hen tot een van de beste opties voor je verzameling maakt. Als je op zoek bent naar een opvallend glas, is dit het glas voor jou. Het heeft een innovatief cross-linked patroon dat een andere touch toevoegt. De glazen kunnen wat zwaarder zijn dan gemiddeld, vanwege hun ontwerp.

4e plaats: Gravidus, set van 6 glazen

De whiskyglazen van Gravidus vallen op door hun bijzondere ontwerp. Dankzij de ronde, kegelvormige bodem staan de glazen namelijk niet stil op tafel, maar rollen ze zachtjes heen en weer wanneer je bijvoorbeeld gaat zitten. Dit proces brengt de geur van whisky optimaal tot zijn recht. Het geeft een speels effect en zorgt voor een onverwachtse wending aan een avondje whisky drinken met je vrienden.

De glazen komen in een set van 6 stuks. De whiskyglazen hebben een capaciteit van ongeveer 200 ml. Ze zijn gemaakt uit mondgeblazen glas, zijn vaatwasmachinebestendig en dus gemakkelijk schoon te maken. De glazen hebben een fatsoenlijk gewicht en liggen goed in de hand. Ze zijn misschien iets duurder dan andere modellen, maar dan heb je ook wel wat unieks in huis!

5e plaats: Arcoroc Islande, set van 6 glazen

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst staat het whiskyglas van Arcoroc. De briljante glashelderheid laat de kleuren van je whisky schitteren. De glazen hebben een diameter van 70 mm, een hoogte van 83 mm en een gewicht van 260 g. De maximale capaciteit is 200 ml. Het simpele maar strakke design maakt dat dit glas thuishoort in iedere glasverzameling.

Arcoroc is een bekend horeca merk dat haar producten op een innovatieve, kwalitatief hoogwaardige, veilige en functionele manier produceert zodat het praktisch te gebruiken is. Of je nou thuis bent met familie en vrienden, in een restaurant of in een hotel zit, het Arcoroc Islande whiskyglas is praktisch en altijd bruikbaar. Dit product is geschikt voor reiniging in de vaatwasser.

Shopgids: Wat je moet weten over whiskyglazen

Er zijn veel verschillende soorten whiskyglazen. Het is daarom handig om de verschillende kenmerken te kennen voordat je er een koopt. Voorop staat dat het belangrijk is om whisky uit een geschikt glas te drinken. Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen van gebruikers, zodat je een goede aankoop kunt doen.

De glazen behouden de aroma’s, wat de smaak van de likeur versterkt en het mogelijk maakt de hout nuances en -smaken nog meer te waarderen.
(Bron: NejroN: 42273611/ 123rf.com)

Wat is een whiskyglas precies?

Whiskyglazen zijn lage en brede glazen, speciaal ontworpen om de smaak van whisky te behouden. Het glas verbetert de smaak door zuurstof te geven aan de drank, terwijl alle smaak intact blijft. De glazen zijn meestal gemaakt van kristal of glas en zijn altijd loodvrij.

Het belang van het glas hangt samen met de manier waarop de whisky wordt gedronken. Als je wilt genieten van alle verschillende nuances en texturen, heb je een traditioneel whiskyglas nodig. Als je de whisky echter wilt mixen met water of frisdrank, is het glas dat je gebruikt minder belangrijk.

Waarom is het belangrijk whisky uit een whiskyglas te drinken?

Een whiskyglas is zodanig ontworpen dat het de smaak van de whisky beter behoudt. De whisky, die van tevoren enige tijd in een vat heeft doorgebracht, krijgt zijn aroma’s en smaken van het hout van het vat. Je kunt al die nuances alleen goed proeven als je de whisky uit een geschikt glas drinkt: breed en laag, speciaal ontworpen voor dit soort drankjes. Anders gaan veel van de nuances verloren.

foco

Een whiskyglas mag nooit worden gemaakt van plastic materialen, omdat dit de smaak van de drank kan beïnvloeden.

Wat voor whiskyglazen soorten zijn er?

Er bestaan veel verschillende modellen en ontwerpen whiskyglazen. Je kunt de glazen groeperen op basis van hun ontwerp of hoofdtaak. Sommige glazen zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor een whiskyproeverij, terwijl andere meer elegant zijn en bijvoorbeeld ideaal zijn om een glas whisky na een lange werkdag te drinken. Er zijn ook glazen die ideaal zijn voor mixdrankjes.

Het whiskyglas dat je uiteindelijk kiest, hangt dus af van hoe je de whisky wilt drinken. Elk glas is ideaal voor een specifiek gebruik. Drink nooit whisky in een normaal of een longdrinkglas, tenzij je het gaat mixen. Hieronder vind je een tabel met de verschillende soorten whiskyglazen:

Soort glas Gebruik
Riedel Ideaal voor whisky met ijs en mixdrankjes.
Glencairn  Perfect voor een whiskyproeverij.
Scotch Malt Whisky Society Perfect om te nippen en te gebruiken bij proeverijen.
Snifter Concentreert het aroma en verbetert de smaak. Ideaal om whisky te proeven.

Waarom wordt het aanbevolen om een whiskyglas te kopen?

Wij mensen kunnen 4 soorten smaken onderscheiden: zoet, zout, zuur en bitter. Ons vermogen om geuren waar te nemen daarentegen, kan tot 32 primaire aroma’s identificeren. Dit geeft aan dat een groot gedeelte van onze smaak bepaald wordt door geur. Whiskyglazen zijn ontworpen om de smaak van whisky te verbeteren door gebruik van het aroma van de drank te maken.

Door de brede vorm van whiskyglazen, wordt de oxygenatie van de drank bevorderd. Dit zorgt ervoor dat alle nuances langer intact blijven, waardoor de drank zijn intense smaak behoudt. Hieronder vind je een lijst met voor- en nadelen van whiskyglazen:

Voordelen
 • Luxueus en opvallend
 • Versterken de smaak
 • Behouden de verschillende aroma”s
 • Zodanig ontworpen zodat het glas niet kantelt
Nadelen
 • Wegen relatief veel
 • Zijn duurder dan normale glazen

Hoeveel kost een whiskyglas?

Whiskyglazen zijn iets duurder dan normale glazen, maar niet veel duurder. Dankzij de populariteit van whisky, kun je tegenwoordig glazen in alle verschillende prijscategorieën vinden. De duurdere glazen, zoals Riedel- of de Glencairnglazen, zullen rond de 20 euro kosten. De goedkopere modellen overschrijden meestal niet meer dan 10 euro.

Zoals altijd geeft ook in het geval van whiskyglazen de prijs de kwaliteit van het glas weer. In de meeste gevallen worden de goedkoopste glazen gemaakt van kristal of glas van mindere kwaliteit. Deze glazen hebben de neiging om minder stevig te zijn en gemakkelijker te breken.

Hoe gebruik je een whiskyglas?

Elk whiskyglas is ontworpen voor een bepaald soort gebruik. Het is natuurlijk niet zo dat je een handleiding nodig hebt, maar het is wel handig om van tevoren een aantal zaken te weten. Zo is het belangrijk om te weten dat als een glas een capaciteit van bijvoorbeeld 200 ml heeft, het niet is aan te raden om het glas ook daadwerkelijk met 200 ml te vullen. Laat nog wat ruimte over voor ijs en voor de oxygenatie van de drank. Op die manier geniet je er het meeste van.

Whiskyglazen zijn elegant en luxueus. Ze voegen echt wat toe aan je whisky ervaring en kunnen over het algemeen zonder problemen in de vaatwasser worden gewassen.
(Bron: Igorr: 29949289/ 123rf.com)

Hoeveel weegt een whiskyglas?

Het gewicht en de afmetingen van een whiskyglas zijn afhankelijk van het model en het type dat je kiest. De glazen zijn meestal compact. Ze hebben over het algemeen een zware onderkant, voor meer stabiliteit. Ze zijn vaak niet hoger dan 100 mm en wegen meestal een aantal gram. Sommige modellen wegen mogelijk iets meer, maar dat is niet gebruikelijk.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een reeks met aankoopcriteria waarvan we denken dat het belangrijk is om ze te overwegen voordat je een whiskyglas koopt. Als je deze factoren van tevoren beoordeelt, wordt het gemakkelijker om een goede aankoop te doen. Zo weet je zeker dat je het juiste glas koopt! Als je een kwaliteitswhiskyglas wilt kiezen, let dan op met de volgende criteria:

 • Soort glas
 • Prijs
 • Capaciteit
 • Gewicht en ontwerp
 • Beoordelingen
 • Materiaal
 • Gebruik

Soort glas

Het soort glas dat je nodig hebt hangt onder andere af van de manier waarop je de whisky wilt gaan drinken. Verder is het belangrijk om naar het materiaal en het ontwerp van het glas te kijken. Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft ieder drankje een ander soort glas nodig. Je drinkt whisky tenslotte niet hetzelfde als bijvoorbeeld rum. Er is een grote verscheidenheid aan modellen verkrijgbaar op de markt. Dit kan je keuze soms moeilijker maken. Hopelijk helpt deze gids je bij het maken van de juiste keuze!

Alle whiskyglazen hebben een aantal overeenkomsten: Ze zijn laag en breed. Daarnaast is de diameter van de mond altijd hetzelfde als de diameter van basis. Zoals we eerder al uitlegden, helpt het ontwerp van een whiskyglas om de drank te oxygeneren en de vloeistof door het glas te laten bewegen.

Prijs

Hoeveel een product kost is een vraag die we ons allemaal stellen voordat we iets kopen. We hebben allemaal een bepaald budget en willen daarom de prijs van het artikel weten voordat we het kopen. Ook in het geval van whiskyglazen komt deze vraag vaak naar voren. Dat vinden we normaal, het gaat tenslotte om een luxeproduct.

Het fijne aan whiskyglazen is dat het over het algemeen goedkope producten zijn. Het kopen van een goedkoop whiskyglas hoeft zelfs geen slechte beslissing te zijn. Zelfs de beste merken bieden zeer betaalbare modellen aan, met geweldige ontwerpen en gemaakt uit goede materialen.

Vind een goed en betaalbaar glas en koop het zonder teveel te twijfelen!
(Bron: Gojda: 40976863/ 123rf.com)

Capaciteit

De capaciteit van whiskyglazen varieert van het ene tot het andere model. Deze factor is afhankelijk van de fabrikant en het specifieke model. Ook de dikte van het kristal beïnvloedt de capaciteit van het glas. Sommige glazen lijken erg groot, maar hebben door de dikte van de materialen alsnog minder capaciteit.

Er is geen vaste of gestandaardiseerde capaciteitsmaat. Elk merk werkt met verschillende afmetingen. Je zult daarom veel verschillende formaten glazen vinden. De keuze van de juiste capaciteit, hangt wederom af van de manier waarop je whisky wilt gaan drinken. Als je bijvoorbeeld af en toe een beetje wilt nippen, is de capaciteit minder belangrijk dan wanneer je van een vol glaasje houdt.

Als je van plan bent om pure whisky of whisky on the rocks te drinken, volstaat een glas met een kleine capaciteit. Als je de whisky gaat mixen met andere dranken, raden we je aan voor een grotere capaciteit te kiezen.

Ontwerp

Hoewel het ontwerp als puur decoratief kan worden beschouwd, is het meestal toch een doorslaggevende factor in de prijs. Sommige gebruikers kopen een bepaald whiskyglas omdat het simpelweg een aantrekkelijk ontwerp heeft, terwijl anderen een glas kopen door naar elk klein detail te kijken. Over het algemeen geldt dat ieder whiskyglas elegant en opvallend is.

Elke fabrikant doet zijn best op te vallen met een onderscheidend ontwerp. Het ene model is nog uitdagender en moderner dan het ander. De meeste glazen zijn licht en praktisch, hoewel ze vaak een zware onderkant hebben. Dit zorgt ervoor dat ze stabieler zijn, zodat ze niet makkelijk omvallen en je geen drank morst.

Beoordelingen

Meningen van andere gebruikers zijn een belangrijke factor in onze besluitvorming. Tegenwoordig is het, met alle informatie op internet, heel eenvoudig om te weten wat gebruikers van een bepaald product vinden. We raden aan om de mening van andere kopers te bekijken, voordat je een keuze maakt. Als een product slechte beoordelingen krijgt, kun je misschien beter een ander artikel kiezen.

De meningen van andere kopers geven je een globaal beeld van de kwaliteit van het product. Soms kopen we iets en zijn we later teleurgesteld omdat het niet is wat we verwachtten. Controleer daarom altijd van tevoren de opmerkingen van anderen. Vaak haal je hier ook nog aanwijzingen uit over technische gegevens, afmetingen, de afwerking en materialen.

Gebruik

Als je wilt genieten van de smaak van whisky, zonder daarbij de aroma’s en nuances te verliezen, heb je een goed whiskyglas nodig. Deze glazen hebben een breed ontwerp dat het mogelijk maakt om de vloeistof te verplaatsen en te oxygeneren, zodat de drank meer smaak krijgt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, afhankelijk van het model en het merk dat je kiest.

Sommige glazen hebben de vorm van tulp. Ze zijn vaak groter en hebben een smallere mond dan een normaal whiskyglas. Dit soort glazen worden speciaal ontworpen voor whisky-proeverijen. Ze hebben een langwerpige en koepelvormige vorm in het midden waardoor de aroma’s zich concentreren en de smaak van de likeur veel meer opvalt. Over het algemeen zijn dit soort glazen iets duurder dan andere whiskyglazen.

Samenvatting

Whiskyglazen zijn glazen die zijn ontworpen om het meeste te halen uit wat voor velen hun favoriete drankje is. Als je van alle smaaktonen, aroma’s en houtnuances wilt genieten, heb je een goed whiskyglas nodig. De glazen zijn bovendien elegant en kleurrijk. Met een mooi whiskyglas voeg je net dat beetje extra stijl toe aan je woonkamer dat je nog nodig had.

Als je van plan bent om een whiskyglas te kopen, houd dan rekening met de criteria die we in het laatste deel van ons artikel uitleggen. Kijk niet alleen naar het materiaal van het glas, maar ook naar de capaciteit, de prijs, het ontwerp en het gewenste gebruik ervan. Bekijk al deze factoren zorgvuldig en koop het whiskyglas dat perfect bij je past!

Als je ons artikel interessant vond, laat dan hieronder je reactie achter of deel het met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte whiskyglazen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Gojda: 67096582/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Robin woont aan de Moezel en werkt daar als keldermeester. Ook helpt hij graag mee met de druivenoogst. Door zijn professionele ervaring is hij niet alleen in staat om de smaak van verschillende mensen te beoordelen, maar heeft hij ook een idee van druivensoorten.