Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

27Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Heb je het gevoel dat je nog meer uit je favoriete wijnen kunt halen? Wil je eindelijk eens een smaakexplosie beleven, zelfs met niet zo dure wijnen? Dan moet je erover nadenken om de wijn niet gewoon op een plank te zetten of in de kelder te bewaren, maar een wijnkast aan te schaffen. Want ook de opslag na aankoop speelt een aanzienlijke rol in hoe de wijn zich ontwikkelt. De wijn in de fles blijft werken aan zijn rijpheid en smaak. Alleen door optimale bewaring kan het zijn smaak volledig ontwikkelen en lang meegaan.

Om uit te vinden wat voor jou zinvol is, geven we je de wijnkastentest 2021. We hebben ook veel belangrijke achtergrondinformatie samengesteld om al je vragen grondig te beantwoorden en je de voor- en nadelen van de verschillende producten te laten zien. In de -sectie vind je antwoorden op vragen die je over dit onderwerp kunnen blijven bezighouden.

Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen het meest geschikte product voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Wijnkoelkasten kunnen ruwweg verdeeld worden in niet-klimaatgeregelde wijnkoelkasten en wijnkoelkasten. De wijnkoelkasten worden op hun beurt verdeeld in wijnklimaatkasten met meestal maar één temperatuurzone en wijnklimaatkasten met twee of meer klimaatzones.
 • Behalve de factor koeling spelen ook veel andere eigenschappen een belangrijke rol bij het kopen van een wijnkast, zoals het doel waarvoor je hem wilt kopen, de stijl die je wenst, de temperatuurzones die je nodig hebt, de afmetingen die hij mag hebben, hoeveel geld je beschikbaar hebt, enz.
 • Wijnkasten zijn niet alleen verkrijgbaar als geprefabriceerde vrijstaande eenheden, maar je kunt ze ook op maat laten maken, in andere kasten, meubels of hoeken laten inbouwen, of ze al geïntegreerd in bijvoorbeeld keukens kopen.

Wijnkast: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wijnkast koopt

Wat is een wijnkast en voor wie is hij bedoeld?

Eenvoudig gezegd is een wijnkast een opslagplaats voor wijnflessen gedurende korte of lange tijd. Meestal is het de bedoeling de flessen horizontaal en in een koele omgeving te bewaren. Natuurlijk kun je ook andere dranken in deze kast bewaren, maar hij is ontworpen om gevuld te worden met wijnflessen. Je kunt er ook glazen, zoals je witte wijnglazen, in bewaren.

Het zijn niet alleen attributen zoals het weer, de druivensoort, het groeigebied en de wijnmaker die een wijn in belangrijke mate beïnvloeden, maar ook de bewaring ervan.

Het is dan ook het meest geschikt voor wijndrinkers, zowel leken als wijnkenners, of ze nu af en toe of regelmatig wijn drinken. Een wijnkast presenteert je wijnen op een stijlvolle manier en koelt ze direct, afhankelijk van het type kast. Bovendien is opslag een belangrijk punt voor de rijping en de genietbaarheid van de wijn. Er is een individuele kast voor iedereen, naar smaak en behoefte.

Wijnkasten zijn er in een grote verscheidenheid van vormen, kleuren en stijlen. Je kunt kiezen tussen gekoelde en niet-gekoelde kasten, en tussen een eindeloos aantal fabrikantenmerken. De keuze is niet beperkt tot vrijstaande kasten, maar omvat ook speciale rekken, inbouw-, onder-kast- en wandkasten en vele andere temperatuurgeregelde bewaarruimten voor wijnflessen.

Welke soorten wijnkasten zijn er?

In principe kunnen wijnkasten in twee categorieën verdeeld worden: Ongekoelde wijnkasten en wijnkoelkasten.

 1. Ongekoeld wijnkabinet: Deze wijnkasten zijn ongekoelde kasten of rekken waarin je wijnflessen kunt opbergen, maar ze worden meestal gewoon wijnkasten genoemd. Hier gebruiken we echter de toevoeging “niet-gekoeld” om een onderscheid te maken, als dat voor de verklaring nodig is. Het gaat meer om het opbergen van de flessen en de decoratieve functie. Voor het drinken moet je de wijn dan extra gekoeld bewaren, met uitzondering van rode wijn.
 2. Wijnkoelkast: Wijnkoelkasten zijn geklimatiseerde bewaarplaatsen voor wijn- of drankflessen, maar ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen een wijnklimaatkast en een wijntemperatuurkast. Het eerste is een enkel meubel met airconditioning, dat dus een constante temperatuur heeft en het meest geschikt is voor een uniforme wijnsoort. Het wordt ook wel een bewaarkast genoemd omdat het geschikt is om wijnen verder te laten rijpen. De temperatuurregelkast heeft daarentegen twee of meer temperatuurzones en kan daarom ook gebruikt worden voor twee of meer soorten wijn, bijvoorbeeld witte wijn en rode wijn. Dit is praktisch, maar heeft ook zijn prijs door de ingewikkelde technologie die erbij betrokken is.

Natuurlijk kun je ook mousserende wijn en champagne in de kasten bewaren. Als je in je huishouden veel hiervan drinkt, is het zinvol een gekoelde versie te zoeken. Hetzelfde geldt als je waarde hecht aan goede kwaliteit en de volledige ontwikkeling van je wijn, want zo kun je voldoen aan de individuele bewaareisen van je soort wijn.

Welke materialen zijn er om een wijnkast te kopen?

Beide soorten wijnkasten kun je kopen in een grote verscheidenheid aan materialen of materiaalmixen.

Wijnkoelkasten zijn echter meestal van roestvast staal of metaal gemaakt. Als een koelkast op maat besteld wordt, kan, afhankelijk van de grootte en de soort, ook hout gebruikt worden of de kast kan in houten meubels ingebouwd worden.

Mogelijke materialen zijn onder andere

 • Houten pallets
 • IJzer
 • Hout (beuk, eik, massieve eik, kernhout van beuk, den, grenen, wilde eik,…)
 • Staal
 • Aluminium
 • Glas

Ook hier zijn traditionele en fraaie niet-gekoelde wijnkasten meestal van hout, wat ze een bijzondere charme geeft. Er zijn echter geen grenzen aan de fantasie bij deze kasten en ze kunnen van elk denkbaar materiaal gemaakt worden.

In welke maten zijn wijnkasten verkrijgbaar?

Bij de maten van wijnkasten kijk je, afhankelijk van wat je wilt, naar de buitenmaat in cm, de binnenmaat, die meestal gegeven wordt in aantal flessen of volume, of beide.

De aandacht gaat meestal uit naar de inwendige afmetingen, die gebaseerd zijn op standaard wijnflessen van 0,75 liter. In de meeste gevallen kunnen de vakken en ruimten voor kleinere of grotere flessen echter afzonderlijk worden verdeeld. Hierdoor verandert ook de capaciteit.

De afmetingen bij benadering zijn:

Kleine wijnkast Middelgrote – Grote wijnkast Zeer grote wijnkast
Privé huishoudens Privé huishoudens en kleinere restaurants Gastronomie of grote wijnverzameling
6-12 flessen 12-100 flessen van 100 tot ver over 200 flessen
Vaak eerder breed dan hoog, bv.Bv.: 50 x 41 x 27 cm Rechthoekig, vaak ingebouwd in bestaande kasten, b.v.: 58 x 59,5 x 102 cm Grote koelkastachtige wijnkasten of grotere oppervlaktes: van 180 x 60 x 68 cm

Tenslotte zijn er natuurlijk inloop-wijnkasten. Deze zijn te onderscheiden van de algemeen bekende wijnkelder, want ze zijn eigenlijk gebouwd als een grote kast. Twee grote glazen vleugeldeuren of een schuifdeur openen de weg naar de kamer.

Dit ligt dan ofwel voor je in de vorm van planken, of je kunt een rechthoekige ruimte binnengaan waarin planken en beugels de wand rondom omzomen. Hier wordt de grootte natuurlijk bepaald door de beschikbare ruimte en de afmetingen van de kamer. Hieronder zie je een fotoserie van verschillende inloop-wijnkasten:

Wat zijn de populairste merken voor wijnkasten?

Er zijn talloze fabrikanten die wijnkasten van allerlei soorten aanbieden. Behalve merkloze producten vind je ook huismerken van meubelwinkels of andere winkels, of je kunt terugvallen op bekende fabrikanten die al hoog aangeschreven staan voor andere meubels of elektrische apparaten.

Een kleine selectie van de meest populaire merken vind je hier in alfabetische volgorde

 • Bosch
 • CASO
 • Grot
 • Chambrair
 • Dutchbone
 • Falstaff
 • Gaggenau
 • Kalamera
 • Klarstein
 • La Sommelière
 • Liebherr
 • Medion
 • Miele
 • Nordcap
 • Nordfrost
 • Rozenhout
 • Samsung
 • Siemens
 • Swisscave
 • V-Zug
 • en nog veel meer.

Hoeveel kosten wijnkasten?

Het is erg moeilijk om een algemene prijs voor wijnkasten te geven. De kosten kunnen sterk variëren door de verschillende mogelijkheden en functies van een wijnkast.

In principe kan men voor wijnkoelkasten zeggen

 1. Kleine apparaten (tot 20 flessen): van ca. 100€ – ca. 350€
 2. Middelgrote toestellen (tot 100 flessen): van ca. 350€ – 1000€
 3. Grote eenheden (100-200 flessen of meer): van ca. 1000€ – 3000€

Ongekoelde wijnkasten zijn er in alle mogelijke prijssegmenten, en de soort materiaal is hier meestal de doorslaggevende factor.

Welke alternatieven zijn er voor wijnkasten?

Natuurlijk is een wijnkast niet de enige en perfecte manier om wijn te bewaren, er zijn ook alternatieven met verschillende eigenschappen.

Planken of dressoirs

Zowel in particuliere huishoudens als in restaurants worden wijnen vaak bewaard in eenvoudige houten planken, kasten of op dressoirs, soms liggend.

Weinschrank-1

Een mooi alternatief om wijn te etaleren en sfeer in huis te brengen, maar een armzalig alternatief om de rijping van de wijn te bevorderen en hem voor lange tijd te bewaren.
(Unsplash.com / Alain)

Het probleem hier is dat de wijn volkomen onbeschermd is en blootgesteld aan alle invloeden van buitenaf. Geuren, vuil, licht, wisselende temperaturen en luchtcirculatie hebben een ongeremd effect op de wijnflessen en hun inhoud. Bovendien ontbreekt het hier weer aan koeling.

Deze opbergmogelijkheden zien er echter meestal heel goed uit, want ze presenteren de flessen heel mooi. Er zijn ook speciale wijnrekken voor dit doel.

Je moet je wijnflessen echter niet rechtop zetten, want dan komt de kurk bloot te liggen & zonder vocht wordt hij poreus en kleiner, wat de weg vrijmaakt voor zuurstof.

Normale koelkast

Een gewone koelkast is natuurlijk altijd een optie om wijnflessen in te bewaren en lijkt misschien op een wijnkoelkast.

Er zijn hier echter belangrijke verschillen. Ook in de koelkast moet je afzien van het plaatsen van de wijnflessen. Bovendien is er hier maar één klimaatzone en die is meestal erg koud, dus ongeschikt voor de meeste wijnen.

In de koelkast zijn er ook veel verschillende geuren, veroorzaakt door voedsel, die de wijn kunnen vervuilen. Langer bewaren is ook in de koelkast tamelijk onmogelijk.

Wijnkelder

De ouderwetse en beste manier om wijn te bewaren is natuurlijk een wijnkelder, zoals die van wijnhuizen en wijnbouwers. Hier blijven de wijnen beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals trillingen, UV straling, allerlei geuren & warme temperaturen.

Weinschrank-2

Een goed ontworpen wijnkelder schept de perfecte omgeving om wijnflessen in te bewaren, en ziet er ook heel edel uit en straalt een zekere charme uit.
(Unsplash.com / Matt Twyman)

Maar niet iedereen heeft de ruimte, het geld of de gelegenheid om een wijnkelder te bouwen, en voor occasionele wijndrinkers heeft het ook niet veel zin. In het ideale geval moeten de flessen die in de wijnkelder bewaard worden contact met de grond hebben, maar dat is in veel nieuwe gebouwen niet meer mogelijk.

Besluit: Welke soorten wijnkasten zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Wat onderscheidt een ongekoeld wijnkabinet en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een duidelijk voordeel van een wijnkast boven ingebouwde en vrijstaande wijnkoelkasten is dat ze de wijnflessen op een mooiere en charmantere manier presenteert. Door de verscheidenheid aan modellen en ontwerpen kan iedereen een geschikt meubelstuk vinden, en de kast dient niet alleen als functioneel meubel, maar ook als decoratief meubel en verleent een kamer een bijzondere flair.

Bovendien kan het ook als opslagruimte gebruikt worden. Omdat je heel flexibel kunt zijn met de inrichting en plaatsing, kun je ook een wijnkast kopen of op maat laten maken voor heel bijzondere plaatsen. Op deze manier kunnen ook andere vormen van rekken of meubels in het ontwerp worden opgenomen.

Voordelen
 • Gevarieerde vormen en vormgeving
 • Past goed in de omgeving
 • Gemakkelijk op maat te maken voor speciale plaatsen
 • Accessoires
 • Presentatie
Nadelen
 • Vaak blootgesteld aan licht
 • Wisselende luchtvochtigheid
 • Trillingen
 • Niet reukloos

Een nadeel is echter dat de luchtvochtigheid varieert, bv. Als de wijnkast in de kelder staat, is dit een klein probleem, maar dit soort kasten staan meestal ergens in het huis of de flat.

De wijnflessen zijn niet in gelijke mate beschermd tegen invloeden van buitenaf, maar worden er massaal aan blootgesteld; de buitenwanden van de kast kunnen hooguit enige bescherming bieden tegen licht of UV straling, maar niet volledig.

Wat onderscheidt een wijnklimaatkast en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij een wijnbewaarkast moet je erop letten dat de luchtvochtigheid geregeld kan worden; die moet normaal 70-80% zijn voor een perfecte bewaring. Ben je echter van plan de wijn langere tijd te bewaren, wat mogelijk is in een wijnklimaatkast, dan moet het iets minder zijn.

Meestal kun je in zo’n kast zowel de luchtvochtigheid als de temperatuur gemakkelijk regelen, wat een pluspunt is. Let echter op de specificaties van de fabrikant om te weten welke temperatuurbereiken gedekt zijn en of hij geschikt is voor je wijnkeuze.

Voordelen
 • Vermijdbare zonnestraling en licht
 • Constante vochtigheid
 • Beschermt tegen schokken
 • Geurloos
 • Luchtcirculatie
Nadelen
 • Slechts geschikt voor één soort wijn, afhankelijk van de temperatuur
 • Stroomverbruik
 • Tijdrovender schoonmaken
 • Lawaai
 • Stroomuitval

Eenmaal ingesteld behouden wijnklimaatkasten hun temperatuur permanent, met een schommeling van hooguit één graad. Bij een stroomstoring moet je er echter aan denken de kast te resetten. Afhankelijk van het model moet ook het stroomverbruik niet onderschat worden, want het moet voortdurend draaien.

Invloeden van buitenaf kunnen worden afgewend door ingebouwde functies zoals isolerend glas of filters voor geurtjes.

Wat onderscheidt een wijntemperatuur-regelkast en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De kast voor de temperatuurregeling van wijn lijkt erg op de kast voor de klimaatregeling van wijn, de enige verschillen zijn als volgt: Bewaartijd, prijs en aantal soorten wijn.

Wat de kast voor wijntemperatuurregeling uniek maakt, is de mogelijkheid om verschillende soorten wijn tegelijk in de kast te bewaren. Je kunt dus twee of meer klimaatzones verschillend instellen en zo rode en witte wijnen tegelijk bewaren.

Natuurlijk komt dit deels tot uiting in de prijs, want er is veel meer geavanceerde technologie ingebouwd. Er zijn nu echter zoveel modellen en merken van temperatuurbeheersings- en klimaatbeheersingskasten dat de prijzen niet veel meer verschillen.

Voordelen
 • Te vermijden zonlicht en licht
 • Constante vochtigheid
 • Geschikt voor verschillende soorten wijn
 • Beschermt tegen schokken
 • Geurloos
 • Luchtcirculatie
Nadelen
 • Duur
 • Stroomverbruik
 • Meer tijdrovend schoonmaken
 • Lawaai

Anders biedt een wijnklimaatkast dezelfde functies als een wijnklimaatkast. Isolatie, actieve koolfilters, bescherming tegen schokken, enz. zorgen ervoor dat de wijn kan rijpen en in alle rust kan worden bewaard. Bij beide kasten is het schoonmaken iets ingewikkelder, want alle onderdelen moeten goed schoongemaakt worden, zodat de techniek goed blijft werken en er zich geen geuren vormen in de gesloten kast.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om wijnkasten te vergelijken en te evalueren

Doel

Eerst moet je duidelijk zijn over het doel waarvoor je een wijnkast wilt kopen, zodat je uit de verschillende mogelijkheden kunt kiezen.

De vraag is hier waarom en waarvoor? Heb je de kast nodig voor privé gebruik, voor productpresentaties, voor gastronomie? Dan kun je beslissen of je koeling nodig hebt of niet, welke maat het moet zijn, enz.

Dan is het de vraag voor welke wijnen je het wilt kopen. Als je veel verschillende wijnen drinkt met verschillende temperatuurvereisten, is een kast voor wijntemperatuurregeling het meest zinvol, of een gewone wijnkast.

Stel jezelf eerst deze vragen en streep dan de kasten door die je minder goed zult gebruiken en neem dan alle andere criteria door.

Weinschrank-3

In de horeca, waar veel verschillende wijnen gebruikt worden, die vaak van hoge kwaliteit zijn en precies naar behoefte bewaard moeten worden, worden vaak zulke grote wijnkoelkasten gebruikt.
(Unsplash.com / Nick Fewings)

Temperatuur en vochtigheid

Om wijnen optimaal te laten ontwikkelen en hun smaak vrij te geven, moet je ze op de juiste temperatuur serveren. Afhankelijk van welke wijnen je drinkt of thuis wilt bewaren, kan dit dus een belangrijke aanwijzing zijn voor welke wijnkast je moet kopen.

In de volgende tabel staan graden bij benadering voor verschillende wijnen – maar als de fabrikant andere informatie op de wijnfles heeft staan, is het beter die te volgen:

wijn karakteristiek temperatuur
witte wijn jong, droog 9 tot 11 graden Celsius
kruidig, aromatisch (Sauvignon Blanc, Gewürztraminer) 10 tot 12 graden Celsius
rijp (vanaf 5 jaar) 10 tot 12 graden Celsius
semi-droog of veel restzoet 12 tot 14 graden Celsius
Mousserende wijn als er geen andere aanduiding op het etiket staat 6 tot 7 graden Celsius
Rode wijn krachtig, zware (duurdere rode wijnen) 18 graden Celsius
alledaagse wijnen, medium-bodied 16 tot 18 graden Celsius
jong en licht 14-16 graden Celsius
zeer fruitig, zeer jonge Beaujolais, lichte Vernatsch 12-14 graden Celsius

Ook belangrijk voor de kwaliteit van de wijn is een constante geschikte luchtvochtigheid. Wijnflessen moeten blootgesteld worden aan ongeveer 70-80% vochtigheid, liever iets minder voor langdurige opslag. Als de omgeving rond de flessen vochtiger is, kan de kurk gaan schimmelen. Als de vochtigheid te laag is, kan de kurk uitdrogen, samentrekken en de wijn zuurstof opnemen, waardoor hij uiteindelijk verandert of bederft.

Grootte

Dit punt hangt grotendeels af van het criterium van het doel. Als je een wijnkast nodig hebt voor gastronomische ondernemingen, valt de keuze altijd op grote tot zeer grote gekoelde voorwerpen of grote stijlvolle niet-gekoelde wijnkasten, die visueel nogal indruk maken in het restaurant of de winkel.

Als je ze echter voor privé-gebruik koopt, raden we aan te kiezen voor kleine tot middelgrote kasten van welk type dan ook. Het hangt er ook van af waar je hem wilt neerzetten en of hij daar kan blijven staan vanwege zijn afmetingen en het daaruit voortvloeiende gewicht.

Als de kast ingebouwd wordt, hangt de grootte af van de afmetingen van het bestaande meubilair.

Wijnkasten worden vaak aangeprezen als plat, jumbo, xxl, laag, mini of smal. Door de vele maten en volumes waarin ze verkrijgbaar zijn, betekenen deze specificaties niet veel en je moet altijd de precieze specificaties controleren.

Vorm en stijl

De vorm en stijl van je wijnkast hangen af van je bestaande inrichting en smaak. Er zijn oneindig veel keuzemogelijkheden, en je kunt zeker iets unieks maken (of laten maken) dat nog niet bestaat.

Een paar voorbeelden van gangbare modellen zijn:

 1. Vorm: Barkast, koelkast, ladekast, hutkoffer, telefooncel (meestal Londense stijl), ton, vitrinekast, plank, kist, dressoir, enz.
 2. Stijl: Antiek, Modern, Industrieel, Landelijke stijl, Vintage, Rustiek, Koloniaal, Shabby Chic, Zwart, Wit, Kleurrijk, enz.

Als je een kast voor wijnklimaatregeling of wijntemperatuurregeling nodig hebt, zijn de keuzemogelijkheden meestal weer beperkt, omdat bijna alle modellen lijken op standaard koelkasten met ondoorzichtige deuren of beglazing. Hier kun je meestal alleen kiezen tussen de andere criteria.

Merk

Hier hangt het ervan af of je gefixeerd bent op een bepaald merk, in welk geval je rechtstreeks bij de fabrikant naar je gewenste product kunt zoeken. Het is onmogelijk te zeggen welk merk het beste is, want er zijn er ontelbaar veel en veel van hen hebben gelijksoortige producten in functie of stijl.

Je vindt een beknopte lijst van verschillende merken in het adviesgedeelte. Andere merken zouden bijvoorbeeld zijn

 • Casa Padrino
 • Climadiff
 • Dunavox
 • Neff
 • Refugio
 • SMEG
 • Vincasa

Voor speciale verzoeken en op maat gemaakte producten moet je misschien naar heel grote of niche fabrikanten gaan. Technologiebedrijven zijn bijzonder geschikt voor kasten met airconditioning, terwijl meubelfabrikanten meer geschikt zijn voor niet-geklimatiseerde kasten.

Beeldbron: Silberkorn/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies