Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Als je van goede wijn houdt, zul je bekend zijn met het feit dat het voor het behoud van de goede eigenschappen van wijn noodzakelijk is om de drank op de juiste temperatuur te bewaren. Een wijnkoelkast helpt je daarbij! Een wijnkoelkast, ook bekend als wijnkast of wijnklimaatkast, is de ideale tool om samen met je gasten te genieten van een perfect glas wijn, precies op de juiste temperatuur geserveerd.

In deze gids laten we je alle ins en outs van wijnkoelkasten zien. Wijnkoelkasten zijn speciale koelkasten waarmee je de geur en smaak van flessen wijn in goede conditie bewaart. We laten je ook kennismaken met de verschillende soorten wijnkoelkasten die er zijn, inclusief de wijnklimaatkasten met meerdere temperatuurzones. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Wijnkoelkasten zijn koelkasten waarin je dankzij de nieuwste technologische snufjes, wijnen op de ideale temperatuur kunt bewaren. Dit komt ten goede van de smaak en de geur van de wijn.
 • Er zijn verschillende soorten wijnkoelkasten. In principe kun je de koelkasten het beste onderverdelen op basis van hun koeltechniek: thermo-elektrisch of compressor.
 • Wijnen moeten altijd op een geschikte temperatuur bewaard worden. Het is daarnaast heel belangrijk dat wijn bij een relatief hoge luchtvochtigheid bewaard wordt. Wijnkoelkasten helpen je hierbij.
 • Als je een nieuwe wijnkoelkast koopt, is het belangrijk om rekening te houden met de belangrijkste aankoopcriteria, zoals hoeveel flessen wijn je in de koelkast wilt bewaren en hoe energiezuinig het apparaat is.

Onze selectie: De beste wijnkoelkasten op de markt

Er bestaat een breed aanbod aan wijnkasten op de Nederlandse markt. Een wijnkoelkast is een must voor iedere wijnliefhebber! Sommige modellen zijn vooral bedoeld om de flessen die je regelmatig gebruikt in op te slaan, andere modellen zijn groter en kunnen een grote verzameling wijnflessen op verschillende temperaturen bewaren. In de selectie hieronder tonen we je een selectie met de beste wijnkoelkasten op de markt. Alle modellen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Lees snel verder en ontdek welk model het beste bij jou past!

De meest stijlvolle wijnkoelkast


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De wijnkoelkast van Caviss ziet er niet alleen heel erg mooi uit, hij is ook nog eens heel handig in gebruik. De temperatuur van de koelkast is instelbaar tussen de 5 en 20 graden. Er is voldoende ruimte om 78 flessen te plaatsen. Het vrijstaande model heeft een gebombeerde glazen deur. De koelkast is energiezuinig.

Een ander groot voordeel van deze koelkast is dat hij bijna geen geluid maakt. De prijs van de wijnkoelkast is misschien wat aan de hoge kant, maar wees gerust, dit betaalt zich op de lange termijn zeker uit in kwaliteit.

De beste wijnkoelkast met een dubbele zone

De wijnkoelkast van Smaak van de Wereld is een design wijnklimaatkast die ruimte biedt voor het bewaren van 21 flessen. De bovenste zone is geschikt voor het plaatsen van 6 flessen met een temperatuurbereik van 7 t/m 18 graden, de onderste voor 15 flessen met een bereik van 10 t/m 18 graden.

De koelkast is geschikt voor zowel rode, witte als rosé wijn. De blauwe LED-verlichting zorgt voor een mooi effect in bijvoorbeeld je woonkamer.

De beste wijnkoelkast met LCD-scherm

De wijnkoelkast van vidaXL is compact van formaat en dus zeer goed geschikt als je niet zoveel ruimte hebt om een wijnkoelkast te plaatsen. De wijnkast heeft een elegant design en past daarmee prachtig thuis binnen ieder soort interieur. Het heeft een handig LCD-scherm waarmee je het apparaat eenvoudig bedient en controleert.

De temperatuur is makkelijk in te stellen. De wijnkoelkast maakt bovendien weinig geluid en is erg energiezuinig.

De wijnkoelkast die je eenvoudig naar eigen wens indeelt


Tijdelijk niet leverbaar

De wijnkoelkast van ProfiCook heeft een inhoud van 32 liter en dus ruimte voor 12 flessen. Je kunt de koelkast gemakkelijk instellen op een temperatuur tussen 10° C en 18° C met behulp van het blauw verlichte LED-display. Zo heb je altijd een koele fles wijn gereed voor als er onverwachts visite komt.

De 5 chromen schappen zijn uitneembaar waardoor je de wijnkoelkast eenvoudig naar eigen wensen indeelt. De koelkast is bovendien stil en trilt niet.

De beste ECO-vriendelijke wijnkoelkast

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De ECO-vriendelijke wijnkoelkast van Klarstein Reserva heeft 2 temperatuurzones en in totaal een capaciteit voor 12 flessen wijn. Een ander groot voordeel van deze koelkast is dat hij bijna geen geluid maakt. Dankzij de 2 individueel instelbare temperatuurzones kun je exact de temperaturen instellen zoals je die wenst voor de verschillende soorten wijn.

De wijnkast heeft een overzichtelijk bedieningsgedeelte met een LED-display en een temperatuurweergave. De koelkast is uitgerust met 4 houten verwijderbare planken. Ieder van de 4 verdiepingen biedt ruimte voor 3 flessen. De wijnkoelkast van Klarstein is kort gezegd de beste vriend van de echte wijnliefhebber!

Shopgids: Wat je moet weten over wijnkoelkasten

Als je een wijnliefhebber bent, zul je alles willen weten over wijnkoelkasten. Nog niet zo lang geleden waren deze meubels alleen beschikbaar voor de meest welgestelde mensen. De komst van het internet heeft de toegang tot kwalitatieve en betaalbare modellen echter vergroot. Vandaag de dag kan iedereen die bereid is van tevoren een kleine investering te doen, een wijnkoelkast vinden voor een meer dan betaalbare prijs. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past, beantwoorden we hieronder de meestgestelde vragen van gebruikers.

Als je een wijnliefhebber bent, maar nog nooit de kans hebt gehad om een wijnkoelkast thuis te hebben, is dit het juiste moment! Lees je goed in over alle ins en outs en vind het model dat het beste bij je past.
(Bron: loganban: 84205415/ 123rf.com)

Wat is een wijnkoelkast precies?

Een wijnkoelkast, ook bekend als wijnkast of wijnklimaatkast, is een kleine koelkast die op basis van de nieuwste technologische ontwikkelingen flessen wijn op de ideale temperatuur bewaart. Dit komt ten goede van de geur en smaak van de wijn. Bovendien kunnen deze apparaten vochtigheidsvariaties reguleren en de wijn van lichtbronnen isoleren om zo diens eigenschappen beter te behouden.

Wijnkoelkasten hebben een thermostaat waarmee de gebruiker de ideale koeling van de wijn kan regelen. Sommige hebben zelfs zones met een verschillend temperatuurbereik om zowel witte als rode wijnen in hetzelfde apparaat te kunnen bewaren.

Víctor HugoFranse dichter en schrijver
“God maakte niet meer dan water, maar de mens maakte wijn.”

Waarom een wijnkoelkast?

Een koelkast speciaal voor wijn, oftewel een wijnkoelkast, biedt veel voordelen. Sterker nog, een wijnkast is een must voor de echte wijnliefhebber. Dankzij de instelbare temperatuur zorgen wijnkoelkasten voor de beste bewaartemperatuur voor je gehele wijncollectie. Toch zijn er ook een aantal mogelijk nadelen die je moet kennen bij de aanschaf van een wijnkoelkast. Hieronder vind je daarom een tabel met de voor- en nadelen van het hebben van een wijnkast bij jou thuis:

Voordelen
 • Wijnkoelkasten vermijden geuren dankzij de speciale filters.
 • Behouden de perfecte vochtigheid van de wijn.
 • Beschermen de wijn tegen ongewenst licht, of het nou om zonlicht of om kunstlicht gaat.
 • Houden de kurk vochtig door de flessen horizontaal te bewaren.
 • Reguleren de temperatuur van de wijn volgens je eigen behoeften.
 • Bieden een optimale opslag voor je wijnflessen, zodat je ruimte thuis kunt besparen.
 • Laten de wijn onder de beste omstandigheden rijpen.
Nadelen
 • Vereisen van tevoren een (kleine) investering, er zijn geschikte modellen beschikbaar vanaf 100 euro.
 • Moeten continue ingeschakeld blijven. Dit verhoogt je elektriciteitsrekening.
 • Vereisen ook onderhoudskosten. Als het apparaat filters bevat, moeten deze tenminste een keer per jaar worden vervangen.
 • Modellen die onderdeel zijn van ander meubilair vereisen een (niet altijd eenvoudige) installatie.

Moet je de flessen rechtop of liggend in de wijnkoelkast plaatsen?

Het is het beste om de flessen horizontaal te plaatsen. De reden hiervoor is dat de wijnkurk vochtig gehouden moet worden om zo de positieve eigenschappen van de wijn zo goed mogelijk te bewaren. Bovendien beschermt deze positie de wijn beter tegen andere relevante problemen, zoals trillingen, temperatuur en licht.

Het consumeren van een goede wijn in optimale omstandigheden was, tot niet zo lang geleden, een luxe die weinigen zich konden veroorloven.
(Bron: Belchonock: 92270639/ 123rf.com)

Welke soorten wijnkoelkasten bestaan er?

Als je op zoek bent naar een wijnkoelkast voor thuis is het meestal voldoende om voor een kleine koelkast te kiezen, met een capaciteit van zo’n 6 tot 20 flessen. Er zijn ook grotere koelkasten, waar je wel 45 flessen of meer in kunt bewaren. Naast de capaciteit, zijn er nog andere manieren om wijnkasten te classificeren. In de tabel hieronder vind je een overzicht met de verschillende soorten wijnkoelkasten die er zijn, onderverdeeld op basis van de grootte, de bediening en het ontwerp van het apparaat. Vergelijk de modellen met elkaar en vind de wijnkoelkast die het beste bij je past!

Ingedeeld op basis van grootte Klein Gemiddeld Groot
Formaat Capaciteit tussen de 6 en 20 flessen. Capaciteit tussen de 24 en 50 flessen. Capaciteit vanaf 50 flessen.
Ingedeeld op basis van koeltechniek Thermo-elektrisch Compressor Gecombineerd
Kenmerken Verkoelen dankzij een chip die aan één kant is geplaatst. Gebruiken een koelmiddel in een gesloten circuit. Combineren de 2 systemen. De prijs schiet daardoor wel omhoog. Zijn vooral bedoeld voor professioneel gebruik.
Ingedeeld op basis van ontwerp Mini-bar Ingebouwd Vrijstaand
Kenmerken De mini-bar modellen zijn kleine wijnkoelkasten, ideaal voor het bewaren van wijnen op een en dezelfde temperatuur. Ook wel “geïntegreerde modellen’ genoemd. Passen meestal in een opening in het meubilair in de woonkamer of in de keuken, zodat ze op een natuurlijke manier in de ruimte kunnen worden geïntegreerd. Kunnen zowel compressor als thermo-elektrische koelkasten zijn. Ze moeten ten alle tijde een ventilatieruimte aan de voorkant hebben. Losstaande koelkasten die dienen als een exposant van de wijnen. Ze vereisen veel ruimte en worden vooral gebruikt op plaatsen waar wijn wordt geproefd.
Ingedeeld op basis van temperatuur Met 1 temperatuurzone Met 2 of meer temperatuurzones
Kenmerken Worden ook wel “wijnbewaarders’ genoemd en onderhouden een en dezelfde temperatuur in de hele cabine. Worden ook wel “wijnklimaatkasten” genoemd en hebben verschillende zones voor elke temperatuur, bijvoorbeeld om zowel witte als rode wijnen in één apparaat op te kunnen slaan.

Wat is beter, een wijnkoelkast met een thermo-elektrische of een wijnkoelkast met een compressor-koeltechniek?

Als je je rode wijnen op een gelijkmatige temperatuur wilt bewaren, is een thermo-elektrische wijnkoelkast de beste keuze, omdat deze apparaten over het algemeen vaste temperaturen hebben. Er zijn echter nog meer factoren die van invloed zijn op het kiezen van een bepaald type wijnkast. Hieronder vind je een tabel met de voor- en nadelen van elke optie:

Soort Prijs Functies Temperatuur
Thermo-elektrisch Zijn meestal klein en goed betaalbaar. Zijn speciaal bedoeld voor rode wijnen. Kunnen oververhit raken als ze niet voldoende ventilatie-ruimte achter zich hebben. Zijn stil. De temperatuur ligt meestal tussen 12 ° C en 18 ° C. Heeft geen koelgas nodig.
Soort Prijs Functies Temperatuur
Compressor Hebben een hoge prijs omdat ze meer stroom nodig hebben en een grotere opslagcapaciteit hebben. Je kunt ieder soort wijn in deze koelkasten bewaren, omdat ze een groter temperatuurbereik bieden. Ze bevatten koelgas dat in een gesloten circuit circuleert. Ze kunnen lawaai maken en trillingen uitzenden, zoals de meeste normale koelkasten ook doen. Zijn nauwkeurig en hebben meestal een thermostaat. De externe temperatuur heeft geen invloed op de temperatuur binnenin, net als bij andere thermo-elektrische installaties.

Welke luchtvochtigheid is geschikt voor een wijnkoelkast?

Over het algemeen moet de relatieve vochtigheid tussen de 65 ° C en 70 ° C worden gehouden. Als de luchtvochtigheid lager is, kan de kurk in de wijnfles uitdrogen en zal de kwaliteit van de wijn verslechteren. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kunnen er schimmels ontstaan en zullen de wijnlabels beschadigen.

Mocht je voor de keuze staan, dan is het altijd beter om voor een relatieve vochtigheid van 75 ° C dan voor een van 60 ° C te kiezen. Ten slotte raden we je aan, met betrekking tot de luchtvochtigheid, om een hygrometer te kopen, als de wijnkoelkast geen vochtigheidssensor heeft. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar geloof ons, je zult op de lange termijn blij zijn met deze tip!

Om de kwaliteit van wijn op het optimale niveau te houden, moet je aan een paar regels voldoen. Een wijnkoelkast kan je daar bij helpen.
(Bron: Goran Bogicevic: 49275506/ 123rf.com)

Waar moet je een wijnkoelkast plaatsen?

De plaatsing van het apparaat moet strategisch zijn, zodat externe factoren als temperatuurschommelingen geen invloed hebben op de wijnen. Er zijn enkele basisregels die altijd moeten worden gevolgd, zodat de kwaliteit van de wijn ongewijzigd blijft. Het is daarom van essentieel belang om enkele belangrijke maatregelen in acht te nemen, zoals je kunt zien in de volgende lijst:

 • Vermijd directe blootstelling aan zonlicht: Het is erg belangrijk dat de flessen niet aan zonlicht worden blootgesteld. Hetzelfde geldt voor hoge temperaturen. Anders zullen de eigenschappen van de wijn verloren gaan.
 • Plaats de wijnkoelkast niet naast andere apparaten: Vooral als de andere apparaten trillingen veroorzaken, zoals een koelkast, omdat dit oververhitting kan veroorzaken en de wijnkast meer energie nodig zal hebben.
 • Plaats de wijnkoelkast niet in slaapkamers: Hoewel fabrikanten altijd beloven dat de apparaten geen enkel geluid maken, zijn er altijd, hoewel weinig, decibellen die vervelend kunnen zijn als je wilt slapen.
 • Plaats de wijnkoelkast in open en onverwarmde ruimtes: Het is het beste om de wijnkoelkast in geventileerde ruimtes te plaatsen, waar de temperatuur nooit hoger komt dan 30 º C.

Welke temperatuur is het beste als mijn wijnkoelkast een vast bereik heeft?

Als de wijnkoelkast die je hebt gekozen één temperatuurzone heeft, zou deze een temperatuurbereik tussen de 12 º C en 15 º C moeten hebben. Mocht je onverwachts gasten over de vloer krijgen en de temperatuur van een witte wijn plotseling willen verlagen, kun je altijd nog gebruik maken van een gewone koelkast of ijsblokjes. Indien de wijnkoelkast meerdere temperatuurzones heeft, kun je verschillende temperaturen instellen voor witte en rode wijnen.

Dante AlighieriItaliaans schrijver
“Wijn zaait poëzie in harten.”

Hoe moet je een wijnkoelkast onderhouden?

Naast het schoonmaken van de wijnkoelkast, is het belangrijk dat je periodieke onderhoudsregels in acht neemt om een verslechtering van de kwaliteit van de wijn te voorkomen. In de volgende lijst vind je enkele belangrijke maatregelen om de levensduur van het apparaat zo lang mogelijk te verlengen. Op deze manier zul je zo optimaal mogelijk van je nieuwe aanschaf kunnen genieten:

 • Ventilatieruimte: Laat een ruimte van tenminste 20 centimeter tussen de wijnkoelkast en de muur zodat er voldoende ventilatie is.
 • Locatie: Hierboven hebben we uitgelegd waar je de koelkast het beste kunt plaatsen. Vergeet deze tips niet bij het onderhouden van je wijnkoelkast.
 • Filter: Het is belangrijk om het koolstoffilter, indien aanwezig, regelmatig te controleren en eenmaal per jaar te vervangen. Als het filter vet is, kun je water met neutrale zeep en een paar eetlepels zuiveringszout gebruiken.
 • Ontkoppeling voor reiniging: Koppel het apparaat los van het elektriciteitsnet  als je het wilt gaan schoonmaken. Verwijder de schappen om de koelkast nog beter schoon te kunnen maken.
 • De binnenkant schoonmaken met water, neutrale zeep en baking soda: Meng water, neutrale zeep en 2 eetlepels baking soda per liter water. Reinig het interieur van de wijnkoelkast met deze oplossing.
 • De buitenkant schoonmaken met water en wasmiddel: Om de lades en buitenkant schoon te maken, meng je water met een mild reinigingsmiddel. Ga daarna het apparaat langs met een vochtige doek. Droog af met een droge en schone doek.
 • Het water uit de verdampingsschaal verwijderen: Als de wijnkoelkast een compressor heeft, bevat deze een bak om het ontdooide water in op te vangen. Leeg de bak en maak deze schoon met een vochtige doek. Vergeet niet om de bak tot slot met een droge en schone doek af te drogen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je bij dit onderdeel van de gids bent aangekomen, heb je al veel kennis op kunnen doen van wijnkoelkasten. Toch is het bij de aanschaf van een wijnkast belangrijk om rekening te houden met een reeks aankoopcriteria. Alleen op deze manier zul je het model vinden dat het beste bij je behoeften past. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria bij het kopen van een nieuwe wijnkoelkast:

 • Soort wijn
 • Capaciteit
 • Energiezuinigheid
 • Thermo-elektrisch of compressor
 • Beoordelingen van andere gebruikers

Soort wijn

Als je alleen rode wijnen in de wijnkoelkast wilt bewaren, is een koelkast met één temperatuurzone een goede optie. Als je echter ook van plan bent om witte wijn op te slaan, is het misschien verstandiger om te kiezen voor een wijnkoelkast met meerdere temperatuurzones. Misschien is de prijs in dat geval een beetje hoger, maar op de lange termijn zul je blij zijn met deze eigenschap, omdat het beter is voor de kwaliteit van de verschillende wijnsoorten en het apparaat een langere levensduur zal geven.

Het is het beste om wijn horizontaal op te bergen, zodat de kurk altijd in contact staat met de wijn. 
(Bron: Victor69: 49101159/ 123rf.com)

Capaciteit

Overweeg voordat je een wijnklimaatkast koopt hoeveel flessen je wilt opslaan. Als het alleen de bedoeling is om een selectie wijnen klaar te hebben staan als je gasten over de vloer krijgt, volstaat een kleine wijnkoelkast. Als je in plaats daarvan zelf een echte wijnliefhebber bent en van plan bent om ten alle tijde een grote verzameling wijnen op te slaan, raden we je aan om voor een groter model te kiezen.

Galileo GalileiItaliaans filosoof, ingenieur en wiskundige
“Wijn is zonlicht, verbonden door water”.

Energiezuinigheid

Een wijnkoelkast verbruikt continue energie. Het energieverbruik van het gekozen model zal een grote impact hebben op zowel het milieu als op je energierekening. Zorg ervoor dat je een wijnkoelkast kiest waarvan de energieprestaties in energieklasse A of B liggen en voorkom zo een onaangename verrassing op de eerstvolgende elektriciteitsrekening!

Thermo-elektrisch of compressor

Eerder in dit artikel hebben we al uitgebreid de verschillen tussen thermo-elektrisch en compressor wijnkoelkasten uiteen gezet. Met name hotelhouders kiezen vaak voor een model met een compressor, omdat je ze voor alle soorten wijnen kunt gebruiken en ze ideaal zijn voor zeer warme plekken. Ze zijn een beetje duurder, maar tegenwoordig bestaan er ook betaalbare opties. We raden je aan je niet teveel door de prijs te laten leiden en altijd voor kwaliteit te kiezen, om zo optimaal mogelijk van een goed glas wijn te kunnen genieten.

Als je wijn in een wijnkoelkast bewaart, behoudt deze al zijn goede eigenschappen, door het instellen van de beste bewaartemperatuur, het beperken van trillingen en tegenhouden van zonlicht.
(Bron: Gstockstudio: 36586758/123rf.com)

Beoordelingen van andere gebruikers

Tot slot raden we je aan om naar de beoordelingen van andere wijnliefhebbers te kijken. Zoek naar producten die hoge beoordelingen krijgen en populair zijn onder andere kopers. Het kan je bovendien helpen om de inhoudelijke reacties van andere gebruikers te lezen. Deze kunnen interessante feitjes bevatten, nieuwe kennis waar je nog niets van wist, rondom de wijn die je wilt gaan kopen.

Samenvatting

Wijnkoelkasten zijn musthaves voor wijnliefhebbers. Ze helpen om je wijn in een goede staat te bewaren, zowel door de temperatuur als door de vochtigheidsgraad te reguleren. Als je een passie hebt voor wijn maar je nog nooit de kans hebt gehad om een wijnkoelkast te kopen, is dit het juiste moment. Wijnkasten zijn tegenwoordig zeer betaalbaar.

Het consumeren van een goede wijn in optimale omstandigheden was tot voor kort een luxe die weinigen zich konden veroorloven. In het digitale tijdperk is het niet langer nodig om een grote wijnkenner te zijn of naar een dure wijnwinkel te gaan om het ‘drankje van de goden’ op de perfecte temperatuur te drinken. Het volstaat om voldoende ruimte te hebben om een wijnkoelkast te plaatsen, en daarmee je favoriete wijnen. Verras je gasten met een heerlijk glas wijn op een perfecte temperatuur!

Vond je onze gids over wijnkoelkasten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke wijnkoelkast het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 92271543/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies