Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

26Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote wijnrek test 2021. Hier stellen we alle wijnrekken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste wijnrek voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een wijnrek wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een wijnrek is de optimale bewaarplaats voor je beste en duurste flessen. Alleen een goede opslag kan een optimale rijping van je wijnen garanderen.
 • Als je je wijnen graag uitstalt, kies je best een open wijnrek. Om je flessen tegen stof te beschermen, bewaar je ze liever in een gesloten wijnrek.
 • Het materiaal, de afmetingen en de vormgeving zijn de belangrijkste criteria die je moet overwegen voor je je definitieve aankoopbeslissing neemt.

Wijnrek: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wijnrek koopt

Wat zijn de voordelen van wijnrekken?

Om ervoor te zorgen dat je wijn het aroma behoudt waarvoor je hem gekozen hebt, moeten de wijnflessen bij voorkeur liggend bewaard worden. Dit voorkomt ook dat de kurk uitdroogt, want hij wordt de hele tijd van vloeistof voorzien.

Daarom is een wijnrek waarin de flessen liggen, zowel open als gesloten, de perfecte manier om je wijnflessen goed op te bergen. Bovendien kun je je wijn ook laten rijpen in een flessenrek.

Wijnen met schroefdoppen, kroonkurken, plastic kurken of glazen kurken kunnen ook zonder aarzeling staand bewaard worden. Er zijn wijnrekken waarin de flessen niet per se liggen, maar rechtop staan. Dit betekent dat je een grote verscheidenheid aan wijnen in je wijnrek kunt bewaren.

Als wijnliefhebber wil je je wijn ook aantrekkelijk presenteren. Een passende plank biedt de oplossing om wijnflessen decoratief op te bergen.

En je kunt zelfs beslissen of ze direct te zien zijn door voor een open rek te kiezen, of dat ze eerst via klap- of draaideuren tevoorschijn komen.

Hoeveel kost een wijnrek?

Flessenrekken zijn er in alle prijsklassen – van tweedehands rekken die maar een paar euro kosten tot wijnrekken van natuurlijke materialen, waar je een paar honderd euro voor kunt verwachten.

Afhankelijk van hoeveel wijnliefhebber je bent en of het rek bestemd is voor voortdurende consumptie of voor langdurige rijping van de wijn, zijn de prijzen redelijk en is het voor iedereen mogelijk een rek te kopen.

Eenvoudig geconstrueerde rekken van kunststof, plastic of metaal beginnen al bij ongeveer 10 euro, afhankelijk van het soort rek, zelfs bij een lage prijs van 3 euro. Deze rekken zijn dus een heel goedkope manier om wijn goed te bewaren.

De prijzen voor wijnrekken lopen sterk uiteen. Wijnrekken van hout zijn meestal duurder dan wijnrekken van plastic, kunststof of metaal. (Image source: pixabay.com / Agnali)

Rekken van 80 euro zijn meestal gemaakt van natuurlijk hout of staal. Er zijn ook verschillende versies en vooral planken in vintage stijl zijn vaak vrij duur. Niettemin kun je aannemen dat de prijs ook kwaliteit betekent.

Waar kun je een wijnrek het beste plaatsen?

Als je een wijnrek koopt, moet je ook nadenken over waar het geplaatst moet worden. Het zal je misschien verbazen, maar de temperatuur van de kamer speelt hierbij een grote rol. Een gemiddelde temperatuur van tien tot twaalf graden is meestal ideaal.

Vaak is de kelder de perfecte plaats om je voedsel te bewaren, want er heerst een koele atmosfeer met hoge vochtigheid. Maar als je geen kelder hebt, is een koele plaats waar de temperatuur constant blijft ook voldoende.

Welk materiaal is het beste voor mijn flessenrek?

Bij de keuze van een flessenrek speelt het juiste materiaal een doorslaggevende rol. Er zijn veel verschillende soorten. Je vindt er planken van steen, verschillende soorten hout, metaal, en ook lijsten van bamboe, klei of ijzer. De keuze is helemaal aan jou.

Om je te helpen bij je beslissing, sommen we hieronder een paar voordelen van de afzonderlijke materialen op.

Materiaal Ruimtecondities en voordelen
Stenen of betonnen Planken van steen of beton zijn ideaal als je flessenrek in een kamer met hoge luchtvochtigheid staat. Ze zijn bijzonder robuust, onverwoestbaar en hebben daardoor een zeer lange levensduur.
Holz Houten planken daarentegen kun je het beste op droge plaatsen zetten, zoals je huiskamer. Hier moet je bij voorkeur gaan voor massief hout of edele houtsoorten.
Metal Bij metalen planken ligt de nadruk vooral op functionaliteit en bruikbaarheid. Planken van deze materialen kom je vooral in de horeca tegen.

Uiteindelijk zijn wijnrekken, ongeacht de grondstof, onderhevig aan de persoonlijke smaak van de koper.

Besluit: Welke soorten wijnrekken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Een basisvraag die veel kopers zich stellen bij de aanschaf van een flessenrek is welk type het beste bij je past. Dit is een begrijpelijke vraag, want het is gemakkelijk het overzicht te verliezen over de verscheidenheid aan beschikbare producten. In het algemeen kun je onderscheid maken tussen een open en een gesloten flessenrek.

 • Open wijnrek
 • Gesloten wijnrek

Deze kun je van elkaar onderscheiden, bijvoorbeeld door ze op te hangen, als hoekplanken te gebruiken of aan de muur te hangen. Zowel open als gesloten flessenrekken hebben hun eigen voor- en nadelen, die je in de loop van dit artikel zult ontdekken. Door de afzonderlijke vormen voor te stellen, kom je er snel achter welk type het beste bij je past.

Open wijnrek – Is het geschikt voor mij? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Natuurlijk beslis je eerst of je perfecte wijnrek open of gesloten moet zijn. In het volgende gedeelte brengen we je wat dichter bij het open rek, zodat je een stap dichter bij je beslissing kunt komen.

Een groot voordeel is de snelle toegankelijkheid van je wijn. Of het nu een ontspannen avond op de bank is of een gezellige bijeenkomst met vrienden, je favoriete fles is met een handomdraai bij de hand.

Voordelen
 • Snelle toegankelijkheid van de flessen
 • Goedkoop
 • Ruimtebesparend
Nadelen
 • Niet ideaal voor kinderen
 • Snel afstoffen

Er zal echter een nadeel zijn als je kleine kinderen hebt. Er is altijd het risico dat de flessen snel in verkeerde handen vallen. Toch zijn open modellen vaak veel goedkoper omdat er minder materiaal nodig is om ze te maken en ze veel gemakkelijker in elkaar te zetten zijn.

Een nadeel is dat een open rek snel stof doet opwaaien en dat zowel het rek als de flessen regelmatig schoongemaakt moeten worden. Toch wordt er veel minder ruimte in beslag genomen dan bij gesloten rekken, omdat er geen deuren zijn. Je kunt je rek veel flexibeler en creatiever plaatsen, zoals het je goeddunkt.

Gesloten wijnrek – Is het geschikt voor mij? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Nadat we je verteld hebben over de voor- en nadelen van een open wijnrek, willen we je nu voorstellen aan gesloten wijnrekken. Gesloten planken zien er vaak netter uit. Dit geldt ook voor wijnrekken. De flessen worden achter deuren opgeborgen.

Voordelen
 • Opgeruimd effect
 • Langer schoon
 • Bescherming voor kinderen
Nadelen
 • Toegankelijkheid moeilijker
 • Neemt ruimte in beslag

Een nadeel is echter dat je meer tijd kwijt bent met het zoeken naar de fles die bij je past. Bovendien moet je rekening houden met meer ruimte dan bij open rekken, want er worden draaideuren of zwenkdeuren gebruikt.

Niettemin kun je gemakkelijker opruimen, want de flessen en de binnenkant van de plank worden niet zo snel stoffig. Een groot voordeel is dat kinderen niet zo snel met de flessen in aanraking kunnen komen omdat je wijnrek gesloten is.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om wijnrekken te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om wijnrekken te vergelijken en te evalueren.

Of het nu donker en stoffig is of een wijnkelder voor de presentatie. Zorg ervoor dat je wijn goed bewaard wordt en op de juiste temperatuur blijft. (Image source: pexels.com / Medhat Ayad)

Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald rekje geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Het materiaal
 • De grootte / afmetingen van het rek
 • De hoeveelheid ruimte voor de flessen
 • Muurbevestiging
 • Stapelbaar
 • Ontwerp

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Het materiaal

We zijn hierboven al uitvoerig ingegaan op de verschillende soorten materiaal. Maar voor je je plank koopt, moet je weten dat de keuze van het materiaal een van de belangrijkste criteria is bij je beslissing.

Vraag je dus van tevoren af waar je je flessenrek zult plaatsen. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat vochtigheid, temperatuur en lichtomstandigheden een zeer beslissende rol spelen.

Grootte / afmetingen van het rek

We hebben je al uitgelegd dat er verschillende soorten wijnrekken zijn en dat ze kunnen variëren in grootte, breedte, enz. Bij het vergelijken van verschillende soorten wijnrekken is het belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat de afmetingen, breedte, enz. van het rek kunnen variëren. Als het dus gaat om het vergelijken van verschillende rekken, is het natuurlijk ook interessant om de afmetingen van de afzonderlijke rekken te onderzoeken.

Hier beslis je of je je plank in het middelpunt van de belangstelling wilt zetten en de afmetingen dus groot zijn, of dat je liever iets eenvoudigs met kleine afmetingen hebt. Het is dus ideaal om de vergeleken afmetingen in één compacte vergelijking te zien.

Het aantal flessen

Elk wijnrek kan maar een bepaald aantal wijnflessen bevatten. Daarom is het belangrijk om vóór je aankoop na te gaan hoeveel flessen je eigenlijk in je rek kunt bewaren.

Als je meer geneigd bent wijn te bewaren, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk capaciteit hebt. Maar als je meer een plezierdrinker bent en vooral flessen op je rek wilt hebben die niet hoeven te rijpen, dan hoeft de hoeveelheid ruimte niet zo groot te zijn.

Wist je dat rode wijn lichter wordt met de tijd?

De kleur van rode wijn vervaagt in de loop van de tijd en verandert van paars in bruin.

Muurbevestiging

We vergelijken ook voor je of de verschillende wijnrekken bedoeld zijn voor muurbevestiging of niet. Want ook hier moet je beslist vóór je koopt bedenken of je rek moet hangen of staan, of dat je de vrijheid moet nemen en er een koopt die je kunt ombouwen.

Bij montage aan de muur is het belangrijk dat de instructies nauwkeurig zijn en dat je er zeker van kunt zijn dat de montage goed gelukt is, want je zult later flessen in dit rek hebben staan.

Stapelbaar – Ja of Nee?

Ook al lijkt het op het eerste gezicht niet relevant, toch is het interessant om te vergelijken of de verschillende planken ontworpen zijn om te stapelen of niet. Bijvoorbeeld, als je droomt van een wijnkelder of gewoon verschillende kleine planken op elkaar wilt stapelen.

Omdat niet elk rek gemakkelijk een ander rek en het gewicht van je wijnflessen kan dragen. Het is dus uiterst belangrijk om vóór je aankoop te weten of stapelen mogelijk is of niet.

Ontwerp

Vooral bij wijnrekken speelt het ontwerp een heel belangrijke rol, want het rek moet deel worden van je interieur. De volgende aspecten zijn waarschijnlijk het belangrijkst als het gaat om de inrichting van je rek

 • Materiaal (zoals eerder vermeld)
 • Kleur
 • Stijl (landelijke stijl, modern, etc.)
 • Hangend of staand

Foto credits: Kaboompics.com / pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies