Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Wildcamera’s zijn camera’s die in de eerste plaats ontworpen zijn voor gebruik door jagers in het bos. Dienovereenkomstig hebben ze verschillende speciale functies, zoals bewegingssensoren en zelfontspanner, infraroodsensoren, SD of Wifi functie, en nog veel meer.

Omdat deze kenmerken niet alleen ideaal zijn om dieren onopvallend te fotograferen, maar ook samenvallen met veel kenmerken van gewone bewakingscamera’s, begonnen particulieren wildcamera’s als zodanig te hergebruiken. Met onze grote wildlife camera test 2022 willen we je helpen de beste wildlife camera voor jou te vinden. We hebben verschillende soorten wildcamera’s onderzocht en vergeleken om de respectieve voor- en nadelen te kunnen opnoemen. Dit moet je uiteindelijke aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Wildcamera’s zijn zeer robuuste en kleine camera’s die voorzien zijn van een bewegingssensor. Ze worden gebruikt om onopvallend beeld- of video-opnamen te maken van bosdieren of zelfs ongewenste indringers op je eigen terrein.
 • De camera’s zijn zowel geschikt voor jagers om een overzicht over hun bosgebied te krijgen als voor particulieren die er gemakkelijk bewakingscamera’s van kunnen maken.
 • In het algemeen moet je echter van tevoren precies nagaan waar je de wildcamera mag installeren, om geen inbreuk te maken op de persoonlijke rechten van privé-personen die onbedoeld gefotografeerd worden.

Wildlife camera: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wildlife camera koopt

Waarin onderscheidt een wildlife camera zich?

Een wildcamera is meestal zeer robuust en beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Bovendien werken wildcamera’s op batterijen of oplaadbare accu’s en hebben ze een ingebouwde bewegingssensor. Dit zorgt ervoor dat batterijen of oplaadbare accu’s maar heel zelden vervangen hoeven te worden, omdat de camera anders in stand-by staat.

In het algemeen worden wildcamera’s gebruikt om dieren in verschillende situaties zo onopvallend mogelijk te observeren. Ze worden vooral gebruikt in de land- en bosbouw. In toenemende mate worden ze echter ook door particulieren gebruikt als bewakingscamera’s, omdat de geïntegreerde functies daarvoor zeer geschikt zijn.

Wildtierkamera-1

Het belangrijkste doel van wildcamera’s is om dieren in het bos te observeren tijdens allerlei activiteiten.
(Image source: unsplash.com / Siska Vrijburg)

Het bijzondere van wildcamera’s, bijvoorbeeld in vergelijking met gewone camera’s, is in wezen hun onopvallendheid. Wildcamera’s worden meestal op een vaste plaats geïnstalleerd en dan geactiveerd door bewegingssensoren. Dit dient om de te observeren dieren (of zelfs mensen in de vorm van ongewenste indringers) niet af te schrikken en, afhankelijk van het doel van de observatie, ze in hun natuurlijke habitat op foto’s of video’s vast te leggen.

Daartoe heeft de behuizing van een wildcamera meestal een camouflage-uiterlijk en wordt hij vrij klein gehouden om niet op te vallen. De geïntegreerde technologie van zulke camera’s is echter te vergelijken met die van een gemiddelde digitale camera.

Is een wildcamera geschikt als bescherming tegen inbrekers?

Zoals in het vorige hoofdstuk vermeld, gebruiken steeds meer mensen wildcamera’s om zich tegen inbrekers te beschermen. De reden hiervoor is eenvoudig dat ze gemakkelijk om te zetten zijn. Net als bij het oorspronkelijke doel moet de hier te observeren indringer niets van de camera merken.

In plaats daarvan moet de eigenaar van het huis of eigendom fotografisch bewijs krijgen van de ongeoorloofde inbraak, zodat hij of zij zo nodig aangifte kan doen bij de politie. Op grond hiervan is het veilig te zeggen dat je een wildcamera voor bewakingsdoeleinden kunt aanschaffen.

Zijn er beperkingen op het gebruik van wildcamera’s?

Het centrale sleutelwoord is hier de bescherming van persoonlijke rechten. In het algemeen is het niet toegestaan om foto’s van andere mensen te maken tegen hun toestemming, ongeacht of ze zich op privé of openbaar terrein bevinden. Het maakt niet uit of de foto of video daarna gepubliceerd wordt of niet. Bij gebruik in het bos om bijvoorbeeld dieren of voederplaatsen te observeren, kan het ook gebeuren dat wandelaars onbedoeld gefotografeerd worden.

Dit is niet langer zonder meer toegestaan, want in dit geval gaat het recht van privépersonen boven het recht om het eigen bezit te gebruiken zoals men wil. Toch zijn er ook hier bepaalde “grijze gebieden”, als de jager concrete redenen kan aantonen om het bosgedeelte in acht te nemen. Soortgelijke voorschriften gelden voor privé-gebruik op eigen terrein.

Enerzijds is het niet toegestaan het eigendom van andere mensen te betreden, zoals in het bos, maar het is ook een inbreuk op de persoonlijke rechten van particulieren om ongevraagd foto’s van hen te maken en ze zonder hun toestemming op te slaan.

Waar is de beste plaats om een wildcamera te installeren?

Zoals in het vorige hoofdstuk al gezegd is, spelen individuele privacyrechten een doorslaggevende rol bij de plaatsing van wildcamera’s. Het is geenszins toegestaan wildcamera’s te plaatsen op om het even welke plaats, want deze camera’s kunnen onafhankelijk foto- en video-opnamen maken, ook van privé-personen. De camera’s mogen daarom alleen onder bepaalde omstandigheden gemonteerd worden.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat je ze monteert om een voederplaats te observeren in een gedeelte van het bos dat normaal niet toegankelijk is voor openbaar verkeer. Dit moet ook op privéterrein in acht genomen worden. Anders moeten de wildcamera’s natuurlijk zo onopvallend mogelijk gemonteerd worden om niet herkend te worden, en je moet ervoor zorgen dat het gezichtsveld van je camera niet door voorwerpen belemmerd wordt.

Wildtierkamera-2

Algemene persoonlijke rechten staan niet toe dat foto’s van privépersonen worden genomen en/of gepubliceerd zonder hun toestemming.
(Image source: unsplash.com / Nadine Shaabana)

Hoeveel kost een wildcamera?

Je vindt wildcamera’s in verschillende prijsklassen. Zoek je een goedkoop model voor privégebruik om je eigendom te bewaken, dan kun je apparaten vinden vanaf ongeveer 40 euro. Zoek je echter iets geavanceerders, bijvoorbeeld voor gebruik in de bosbouw, dan kan de prijs oplopen tot ongeveer €300. Zoals zo vaak het geval is, denk van tevoren na over het doel waarvoor je het apparaat koopt.
Type Prijsklasse
Wildcamera’s voor jagers ca. 100-300 €
Wildcamera’s voor particulieren ca. 40-100 €

Welke alternatieven zijn er voor een wildcamera?

Er zijn alternatieven voor wildcamera’s, afhankelijk van het gewenste aandachtsgebied van gebruik. Deze hebben bepaalde voor- en nadelen, die in de volgende tabel nader worden toegelicht:
Alternatieven Beschrijving
Bewakingscameraa Een gewone bewakingscamera biedt soortgelijke mogelijkheden als de wildcamera. Met zijn bewegingssensor, nachtzichtfunctie en onopvallende verschijning is hij ideaal om potentiële inbrekers op heterdaad te betrappen. Een nadeel is dat ze vaak hoger geprijsd zijn dan wildlife camera’s.
Birdbox Kamera Een birdbox camera is een bijzonder kleine camera die je in vogelhuisjes kunt installeren om vogels te observeren terwijl ze bijvoorbeeld aan het nestelen zijn. Met zijn nachtzichtfunctie, groothoekperspectief en nog veel meer, biedt dit type camera ook soortgelijke voordelen als een wildcamera. Een klein nadeel zou kunnen zijn dat het toepassingsgebied beperkt is tot het vogelhuisje.

Besluit: Welke soorten wildcamera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een wildlife camera wilt kopen, zijn er twee produktgroepen waaruit je kunt kiezen

 • Wildcamera voor jagers
 • Wildcamera’s voor particulieren

Elk alternatief heeft zijn eigen voor- en nadelen, en je zult uiteindelijk tussen beide moeten kiezen. Het hangt allemaal af van het doel waarvoor je een wildlife camera zoekt. De volgende paragrafen zullen je helpen de best mogelijke beslissing terzake te nemen:

Wat zijn de kenmerken van een wildcamera voor jagers/professionals en wat zijn de voor- en nadelen?

Het grootste voordeel van een professionele wildlife camera is de geavanceerde technologie en mogelijkheden van de apparatuur. Deze camera’s zijn speciaal gemaakt voor gebruik in het bos en voor het observeren van wilde dieren en kunnen daarom ook schitteren met meestal zeer betrouwbare prestaties.

De wildlife camera’s zijn daarom bij uitstek geschikt voor professioneel gebruik en leveren bevredigende foto- en/of video-opnamen. Deze camera’s zijn echter ook in een wat hogere prijsklasse dan eenvoudigere modellen, waarmee je van tevoren rekening moet houden.

Voordelen
 • Opnamen van hoge kwaliteit
 • Geweldige technische eigenschappen
 • Ideaal voor jagers
Nadelen
 • Hogere prijs
 • In sommige gevallen kunnen goedkopere modellen even goed presteren

Wat onderscheidt een wildcamera voor particulieren en wat zijn de voor- en nadelen?

Een groot pluspunt van wildcamera’s voor particulieren is de geweldige prijs-prestatie verhouding. Deze soorten camera’s worden meestal niet gekocht om in het bos gebruikt te worden, maar als privé bewakingscamera. Daarom zijn veel eisen voor wildlife camera’s meestal niet zo hoog als die voor professionele modellen, wat zich vaak in een lagere prijs vertaalt.

Een zeker nadeel zou kunnen zijn dat je met zulke modellen kleine technische opofferingen moet doen. De beeldkwaliteit kan minder zijn, de bewegingssensor kan minder goed reageren of nachtopnamen kunnen beperkt zijn.

Voordelen
 • Veel waar voor je geld
 • Voldoende mogelijkheden (in verhouding tot het doel van de toepassing)
 • Vaak goedkoper dan gewone bewakingscamera’s
Nadelen
 • Meestal slechtere technische kwaliteit
 • Vaak minder mogelijkheden voor beeld/video-opname

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om wildcamera’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke wildcamera’s. De koopcriteria die je kunt gebruiken om wildlife camera’s te vergelijken omvatten de volgende punten:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je bij de respectieve koopcriteria vooral op moet letten:

Reactietijd

De reactietijd is van bijzonder belang voor wildlife camera’s. Het bepaalt hoe lang het duurt voordat de camera het te fotograferen voorwerp “waarneemt” en dan een foto of video maakt.

De gemiddelde reactietijd van wildcamera’s ligt meestal tussen ca. 0,2-1 seconden.

Omdat de bedoeling van de mensen die zo’n camera installeren meestal vooral is om de voorwerpen (dieren in het bos, ongewenste indringers op hun eigen terrein, enz.) betrouwbaar vast te leggen, is de snelheid waarmee dat gebeurt heel belangrijk, vooral omdat deze nogal springerig en snel plegen te bewegen.

Fotoresolutie

Net als bij andere camera’s is ook de resolutie van de foto- en video-opnamen belangrijk. Hoe beter de resolutie van het beeld, hoe gemakkelijker het is om te herkennen of te identificeren wat er op het beeld staat. De meeste wildcamera’s hebben een resolutie van ongeveer 5-12 MP.

Dit is vooral belangrijk omdat de eigenaar van de wildlife camera meestal niet aanwezig is als een foto gemaakt wordt en je niet altijd precies kunt zeggen wanneer de sluiter werd losgelaten. De resulterende foto moet daarom op zijn minst goed genoeg zijn om te laten zien wie of wat de aanleiding voor de foto was.

Wifi functie

Sommige in de handel verkrijgbare wildcamera’s zijn uitgerust met een Wifi functie waarmee je de camera kunt verbinden met de WLAN router in je huis. De vastgelegde beelden worden je dan per e-mail toegestuurd. Deze functie is praktisch in die zin dat je onmiddellijk bericht krijgt als er een foto gemaakt is en ze ook onmiddellijk op je eindtoestel kunt beheren.

Anderzijds zou je de camera met regelmatige tussenpozen moeten bezoeken om te controleren of er opnamen zijn. Wel is het nodig dat de wildcamera binnen bereik is van je WLAN router en dus ook in de buurt van je huis. Gebruik in het bos of op grotere afstand van je huis is dus niet mogelijk. Als de camera echter alleen als woningbewakingscamera gebruikt gaat worden, is de Wifi-functie toch aan te bevelen.

Wildtierkamera-3

Veel wildcamera’s kunnen op je eigen WLAN router aangesloten worden, zodat je de opnamen kunt doorsturen.
(Image source: unsplash.com / Frank Wang)

SD kaart

In plaats van een Wifi-functie kun je met veel wildlife camera’s ook een SD kaart gebruiken – vergelijkbaar met mobiele telefoons/smartphones. De camera wordt dan verbonden met het algemene mobiele telefoonnet en stuurt je foto’s per MMS of, in het geval van smartphones met een Internet verbinding, per e-mail.

Deze functie gaat hand in hand met een aanzienlijk grotere flexibiliteit.

Je wildcamera is dus niet langer afhankelijk van een stationaire verbinding, maar kan bijvoorbeeld ook in het bos gebruikt worden, wat bijzonder voordelig kan zijn voor jagers of boswachters.

Toch zijn radiogaten of andere verbindingsproblemen niet helemaal uit te sluiten, die de transmissie van beelden naar je toestel kunnen verstoren. Over het geheel genomen kan echter gezegd worden dat als je de camera op grotere afstand van je huis wilt gebruiken, deze functie heel nuttig zal blijken te zijn.

Infraroodfunctie

De infraroodfunctie is heel belangrijk voor de bewegingsdetector en ook voor nachtopnamen. Ons menselijk oog kan geen infrarode of warmtestraling meer waarnemen, maar de fotosensor van de wildlife camera kan nog wel een deel van deze straling waarnemen. Daardoor herkent de camera ook bij duisternis de voorwerpen in zijn gezichtsveld, zodat de beeldsensor wordt geactiveerd en binnen milliseconden een beeld wordt gemaakt.

Bovendien zorgt de infraroodsensor ervoor dat wat gefotografeerd wordt ook (min of meer) zichtbaar is. Omdat sommige dieren nachtdieren zijn en inbrekers waarschijnlijk liever in het donker binnenkomen, is deze functie van de camera’s van groot belang. Het golfspectrum van de infrarode LED’s ligt tussen 850 nm en 940 nm.

Het verschil heeft hier betrekking op het te detecteren rode licht, dat oplicht als de spelcamera gebruikt wordt.

Bij 850 nm is dit veel beter zichtbaar dan bij 940 nm, wat ertoe kan leiden dat de camouflage van de camera sneller opgeblazen wordt. De verwerking is echter gemakkelijker en goedkoper bij 850 nm en het beeldbeheer is wat eenvoudiger. Dus, zoals vaak het geval is, hangt je keuze af van waar je je wildlife camera op wilt richten.

Timer

Een timer kan heel nuttig zijn, net als de hierboven opgesomde koopcriteria.

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hiermee bepaalde tijden instellen waarop je camera automatisch in- en uitschakelt.

Intussen staat hij in een energiebesparende standby-stand. Dit bespaart batterijvermogen en verlengt de levensduur van de batterij aanzienlijk. Deze functie is bijzonder handig als je bijvoorbeeld een jager bent en de voedertijden van dieren in het bos tot een bepaald tijdvenster wilt beperken. Hij is even praktisch voor gebruik als bewakingscamera op het erf thuis, als je weet dat er op bepaalde tijden altijd iemand thuis is en de camera dus niet ingeschakeld hoeft te zijn.

Beeldbron: Primakov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies