Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Heb je ooit een activiteit kunnen plannen, zoals een wandeling of buitensport, maar de weersvoorspelling was veranderlijk en hectisch? De windbreaker is meestal het perfecte hulpmiddel voor deze situaties: Hij is licht en veelzijdig, zodat je je kunt beschermen tegen koude wind en lichte regen en hem overal mee naartoe kunt nemen.

Om je door de wereld van windjacks te gidsen, hebben we voor jou de windjestest 2021 voorbereid. Het bevat een inleiding tot twee soorten windjacks, de selectiecriteria, onze favorieten en antwoorden op veel gestelde vragen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Windjacks zijn jassen van speciaal materiaal, vaak nylon, die ze bijzonder goed beschermen tegen wind en vaak regen. Ze variëren van eenvoudige tot meer gesofisticeerde windjacks, waarvan sommige een buitenste “softshell” hebben en fleece aan de binnenkant.
 • Windjacks zijn geschikt voor veel activiteiten, zowel alledaagse bezigheden als buitensportactiviteiten. Evenzo zijn ze verkrijgbaar in vele maten, prijsklassen, kleuren en voor beide seksen en alle leeftijden.
 • In principe heb je de keuze tussen een dunnere stof, die beter ademend is zonder aan windweerstand in te boeten, maar aan de andere kant minder waterdicht is, of omgekeerd.

Windbreaker: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor windbreakers

De criteria die je kunt gebruiken om windbreakers te vergelijken zijn:

We gaan nu meer in detail in op de afzonderlijke selectiecriteria.

Maat en pasvorm

De maat en pasvorm van een windjack is een van de belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden als je een aankoopbeslissing neemt. Het gekozen model moet passen bij het silhouet van de drager, daarom worden uniseks windjacks op de markt gebracht, maar kunnen ze niet voor alle dragers geoptimaliseerd worden.

Het jack mag niet te los zitten, waardoor de wind naar binnen zou kunnen waaien en de effectiviteit van het jack zou kunnen verminderen, en ook niet te strak, waardoor beweging en sportbeoefening belemmerd zouden kunnen worden.

Als vuistregel geldt dat een windjack geschikt is als je er comfortabel een fleece vest onder kunt dragen.

Vervolgens moet je letten op de effectieve maat, die van fabrikant tot fabrikant enigszins varieert. Omdat de merken uit verschillende landen komen, kunnen de maten, hoewel gestandaardiseerd in S, M, L, enz., in werkelijkheid kleine variaties vertonen die je in negatieve zin kunnen verrassen. Daarom is het raadzaam de maatgidsen te raadplegen die de meeste merken verstrekken door de exacte heupomtrek en armlengte te meten of het artikel direct te passen om er zeker van te zijn dat het jack je perfect past.

Wat de ideale pasvorm betreft, bieden de meeste modellen de mogelijkheid van trekkoorden in de taille, mouwen en capuchon om het jack verder af te sluiten en windvlagen te voorkomen. Bovendien hebben sommige modellen speciale kenmerken die de pasvorm verder kunnen verbeteren

 • Een verlengde rug biedt extra bescherming tegen kou en vuil.
 • Gespleten manchetten met een stof aan de hand bevestigd met duimlussen voorkomen wind en afglijden van de mouwen
 • Sommige windjacks zijn mouwloos of hebben afritsbare mouwen. Het wordt dan een gilet, waarmee de drager zich aan elk weer kan aanpassen. Zo kan hij zich ook opfrissen zonder een koukleum te riskeren door toch zijn borst warm te houden.

Gewicht

Fabrikanten wedijveren om vindingrijkheid bij het geven van namen aan hun windbreakers: “ultralight”, “ultralicht”, enz. Maar omdat windbreakers per se dunne en dus lichte jassen zijn, verschilt het gewicht meestal niet veel.

De meeste modellen wegen tussen 80 en 200 gram. Gevoerde of gewoon meer verfijnde windjacks zullen echter vaak zwaarder zijn dan eenlaagse.

In elk geval is het in het belang van de drager een lichtgewicht jack te zoeken dat comfortabel gedragen kan worden en presteert tijdens een activiteit. Een goede vuistregel voor het ideale gewicht van je toekomstige windjack is: Hoe sneller je gaat en hoe meer energie je verbruikt tijdens je buitenactiviteiten, hoe lichter en meer ademend het jack moet zijn.

Fabricagemateriaal en duurzaamheid

Verreweg de meeste windjacks zijn van synthetische materialen gemaakt om de wind tegen te houden. Dit komt omdat synthetische vezels verhinderen dat lucht door de stof dringt en het lichaam bereikt.

Nylon, polyester, micro-polyester, enz. zijn heel gewoon in de typische stoffen die gebruikt worden. Veel gebruikt en bekend zijn de winddichte regenjacks van Gore-Tex.

Deze gepatenteerde polymeerverbinding, verkrijgbaar in vele modellen en uitvoeringen, biedt optimale bescherming tegen weer en wind. Het verhindert het binnendringen van vocht en neerslag zonder de afvoer van vocht van binnen naar buiten te belemmeren. Gore-Tex heeft echter niet alleen voordelen.

Hier volgt een korte samenvatting in tabelvorm:

Voordelen
 • Zeer goede bescherming tegen regen en wind
 • Goed ademend
Nadelen
 • Eerder duurder
 • Kleiner assortiment

Natuurlijk zijn er ook andere materialen met soortgelijke eigenschappen, die zich onderscheiden door uiterlijk en gevoel. Softshell windjacks, die ook het onderwerp van dit artikel zijn, bieden vergelijkbare eigenschappen en houden je warm, zelfs bij lage temperaturen.

De combinatie van lichte functionele materialen en duurzame fabricagetechnieken maakt windjacks, ondanks hun minimalistische uiterlijk, vrij duurzame accessoires, zolang ze zorgvuldig onderhouden en behandeld worden.

Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar de vraag “Hoe was ik een windjack?” verderop in dit artikel.

Duurzaamheid

Het vermogen van een windjack om gemakkelijk op te vouwen kan voor sommigen een essentieel criterium zijn en voor anderen een overbodig criterium; de beslissing ligt uiteindelijk bij ieder mens.

In het algemeen geldt: hoe meer lagen, of in elk geval hoe steviger de jas, hoe minder gemakkelijk hij op te vouwen is.

Toch kan iedereen omgaan met wisselende weersomstandigheden, soms mild en warm, soms grauw en regenachtig, tijdens een incidentele wandeling, bijvoorbeeld, en dus baat hebben bij het compact, snel en gemakkelijk kunnen opbergen van zijn jas, in plaats van hem de hele tijd te moeten dragen.

Als je je windjack steeds bij je wilt dragen, in je rugzak of op je lichaam, dan heb je een windjack nodig dat ook daarvoor geoptimaliseerd is, licht en compact. Sommige modellen hebben zelfs een zak die je met de stof van het jack opvult, waardoor het een draagbare tas wordt – soms zelfs met schouderriemen – of gewoon gemakkelijker op te bergen.

Waterdichtheid

Hoewel veel windjacks waterdicht zijn, zijn ze dat niet allemaal gegarandeerd. In feite zijn veel ervan alleen min of meer waterbestendig en dus ongeschikt voor zware regen.

Je moet je dus afvragen of de waterdichtheidseigenschap van cruciaal belang is of slechts bijkomstig, afhankelijk van de belangrijkste activiteiten die ermee gepland zijn: ga je het vooral gebruiken om te wandelen, dan kan waterdichtheid heel interessant zijn, terwijl voor dagelijks gebruik in niet-extreme omstandigheden enige waterbestendigheid gemakkelijk volstaat.

In het algemeen geldt: hoe dunner het materiaal, hoe waterdoorlatener het is.

Bovendien kunnen bepaalde kenmerken van het jack tot minder waterdichtheid leiden. Hiertoe behoren bijvoorbeeld sluitingen, omdat dit gebieden zijn waar het materiaal geen effect heeft. Toch zijn fabrikanten geneigd dit probleem aan te pakken met ofwel verzegelde en/of verborgen ritsen.

In Duitsland wordt een jas over het algemeen als waterdicht beschouwd als hij bestand is tegen een waterkolom van ongeveer 1300-1500 millimeter. Het is dus ook belangrijk te vragen naar de behoefte aan openingen, zakken, enz. in je windjack. Op dezelfde manier is het nuttig de aangegeven doorlaatbaarheid van het omhulsel in kwestie te controleren, maar ook het gedrag ervan in echte proeven (indien mogelijk), want die varieert soms.

Winddichtheid en ademend vermogen

In overeenstemming met hun hoofddoel zijn windjacks gemaakt van stoffen die verhinderen dat koude lucht de huid binnendringt, en zo het hele jaar door een uitstekende lichtgewicht bescherming bieden.

Over het algemeen geldt: hoe dikker de stof, hoe hoger het beschermingsniveau. Toch bieden sommige lichtgewicht jassen tegenwoordig een hoge weerstand zonder in te boeten aan soepelheid en bewegingsvrijheid.

Wat ademend vermogen betreft zijn de meeste lichte windjacks door hun dunne stofconstructie ademender dan welk ander jack ook, en met zo’n winddichtheid. Een meer etherisch weefsel geeft een betere luchtcirculatie en meer soepelheid. Het nadeel is dat de waterdichtheid van het jack verminderd is.

Accessoires

Terwijl bij sommige jacks de nadruk ligt op eenvoud van uiterlijk en betaalbaarheid, komen andere modellen met extra accessoires en functies, die we hier bespreken.

Kap en kraag

Niet alle windbreakers hebben een capuchon. Sommige hebben alleen een kraag die min of meer omhoog komt om de hals tegen de wind te beschermen, maar niet het hoofd. Dus als je activiteit vaak gepaard kan gaan met regen, is het raadzaam een model met een capuchon te kiezen. Maar kappen kunnen ook hinderlijk zijn, bijvoorbeeld door met de wind mee op te waaien bij het fietsen.

Daarom moet je er goed over nadenken. Sommige zijn permanent bevestigd en kunnen soms in een zakje op de kraag opgeborgen worden, andere kunnen naar believen van de drager helemaal verwijderd worden. Sommige hebben elastische spanners, waardoor ze toch aanpasbaar zijn.

De kap kan dus voordelig zijn omdat hij het hoofd en vooral de oren beschermt tegen tocht en afkoeling. Het moet daarom goed op het hoofd passen en niet op het gezicht afglijden, ook niet als het beweegt.

Ritssluitingen en zakken

De ritssluitingen zijn duidelijk aanwezig, tenminste in het midden van het jack van boven naar beneden. Soms zijn ze dubbelzijdig, wat bepaalde voordelen kan hebben. Behalve bij de eenvoudigste modellen zijn er ook buiten- en/of binnenzakken om een paar lichte voorwerpen in op te bergen.

Ritssluitingen zijn een verspilling van de doelmatigheid van het jack. Daarom moeten ze goed in het jack geïntegreerd zijn voor de beste prestaties.

Ze worden daarom soms vervangen door drukknopen, maar meestal niet op de topmodellen. Andere accessoires zijn onder andere trekkoorden aan de capuchon en verstelbare manchetten.

Besluit: Welke soorten windjacks zijn er en welke is geschikt voor jou?

Windjacks zijn per definitie jassen van speciale materialen die ze bijzonder goed beschermen tegen wind, maar tot op zekere hoogte ook tegen regen. Er zijn echter verschillende soorten windjacks, elk met zijn eigen kenmerken en voorkeursgebruik.

We vertellen je er in dit hoofdstuk meer over, eerst met een korte en bondige overzichtstabel die de goede en slechte aspecten van elk type windjack laat zien, maar ook met specifieke hoofdstukken over elk type voor verdere uitleg en details.

Type Voordelen Nadelen
Normaal windjack Lichtgewicht, dun, opvouwbaar, tamelijk goedkoop Minder goed beschermend tegen kou en neerslag, minder goed bestand en duurzaam
Softshell windjack Beschermend tegen kou en heviger neerslag, betere weerstand en duurzaamheid Zwaarder, iets duurder, minder opvouwbaar
Normale Windbreaker

Normale windbreaker

De normale windbreaker is een licht jack, meestal gemaakt van een enkele laag polyamide of polyester.

Dit maakt hem onvermijdelijk relatief licht, want de meeste modellen wegen minder dan 200 gram. Eenvoudige windjacks zijn ontworpen om tegen wind en windvlagen te beschermen en om tenminste gedeeltelijk waterdicht te zijn, dankzij de wind- en waterafstotende laag op het oppervlak van het jack.

Bovendien zijn deze jassen nog steeds luchtdoorlatend, waardoor ze ademend zijn om waterdamp of zweet van de persoon te laten verdampen. Bovendien heeft de eenlaagse windbreaker het voordeel dat hij heel “flexibel” is en gemakkelijk opvouwbaar, en bovendien licht van gewicht.

Opgevouwen neemt het kledingstuk bijna geen ruimte in en is het dus gemakkelijk te vervoeren zonder het te hoeven dragen, zodat het alleen casual gebruikt kan worden als dat nodig is. De globale waterdichtheid is juist, maar kan in het gedrang komen door de verschillende openingen in het pak, vooral die welke weggelaten kunnen worden zoals ritssluitingen, waar de waterdichte laag niet aanwezig is en dus geen effect kan hebben.

Al met al is dit jack bedoeld voor alle atleten of mensen die aan buitenactiviteiten doen, vooral aan uithoudingsvermogen, want het weegt niets, is hoog in de taille gesneden om de beweging te vergemakkelijken en is opvouwbaar en op te bergen in zeer kleine volumes. Het kan alleen gedragen worden of in combinatie met extra isolerende lagen als dat nodig is vanwege de kou.

Dit model vervult zijn doel vrij betrouwbaar op het gebied van bescherming tegen wind en lichte neerslag en is daarom bijzonder geschikt voor gebieden met veranderlijk en grillig weer, zonder extreem te zijn, en in overgangsfasen van de seizoenen.

Softshell Windbreaker

Softshell Windbreaker

Het winddichte softshell jack, of “softshell” als het ware, is een type windbreaker dat de combinatie van een fleece vest en een winddicht en waterdicht jack wil ondervangen. Het is de meest ademende versie van shell jassen: Vooral de kledingvezels waaruit de binnenvoering bestaat, voeren vocht effectief van zweet naar buiten af om te voorkomen dat de drager oververhit raakt.

De Softshell Windbreaker is geschikt voor veel situaties, vooral die in een licht koude en zelfs bijzonder winderige omgeving.

Zelfs bij koeler weer biedt het de drager de voordelen van wind- en regenbescherming zonder dat hij omvangrijke lagen kleding hoeft op te stapelen. In feite kan de warme lucht tussen het lichaam en het kledingstuk heel langzaam ontsnappen, dankzij de fleece voering.

Bovendien kan geen wind door de jas dringen en de drager hinderen of afkoelen, zodat de warmtebalans altijd positief is. De Softshell Windbreaker is perfect voor uithoudingssporten buitenshuis, zoals fietsen, wandelen of hardlopen. Het lichaam ademt ook beter en blijft warm zolang de activiteit dat vereist. Om verder in detail te treden, zijn er twee soorten softshell jassen:

Geweven softshells

Geweven jassen behoren meestal tot de meest ademende en lichtgewicht softshells. Ze zijn meestal gecoat met een duurzame waterafstotende behandeling, maar die verslechtert in de loop van de tijd en moet uiteindelijk opnieuw aangebracht worden, waardoor ze minder bestand zijn tegen de elementen. Het oppervlak is winddicht en waterafstotend bij lichte regen gedurende meestal ongeveer 30 minuten.

Membraanjassen

Membraanjassen, daarentegen, hebben een gelamineerd membraan dat tussen het buitenmateriaal en de binnenvoering ingebed is. De binnenvoering garandeert een betere water- en winddichtheid, maar vermindert ook de ademende werking: dit type softshell jas is minder effectief in het afvoeren van overtollige warmte door transpiratie.

Het fabricageproces maakt het waterdichte kledingstuk lichter, sterker en stijver, waarbij jacks die bijna even zacht maar veel steviger zijn dan traditionele windjacks, steeds gebruikelijker worden. In elk geval garanderen softshell windjacks een beter ademend vermogen, bescherming tegen kou en wind, en een grotere duurzaamheid en stevigheid dan een klassiek windjack. Ze zijn echter meestal zwaarder, omvangrijker, minder licht of helemaal niet opvouwbaar en meestal duurder dan gewone windjacks.

Gids: Veel gestelde vragen over windjacks uitvoerig beantwoord

Hier vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over windjacks.

Wat zijn de bijzondere kenmerken van een windjack?

Een windjack is een jas van lichtgewicht stof die, afhankelijk van het model, bescherming biedt tegen windstilte en lichte tot zware regen. De synthetische vezels van het windjack helpen het lichaam te isoleren tegen de koude lucht van de wind, maar heel vaak en in verschillende mate laat het jack ook wat ademend vermogen toe voor het comfort van de drager, anders zou vocht zich binnenin ophopen en een belemmering vormen.

Windbreaker-1

Windbreakers zijn ontworpen voor gebruik bij buitenactiviteiten zoals fietsen, waar je bewegingsvrijheid en tegelijk bescherming tegen de wind nodig hebt.
(Image source: Max Bender / Unsplash)

Het ontwerp van windjacks hangt sterk af van het beoogde gebruik – een perfect passende snit voor hardlopen en fietsen; een lossere snit voor windjacks voor meer toer- of meerdaags gebruik.

Waarvoor is een windbreaker geschikt?

Windbreakers zijn door hun eigenschappen over het algemeen ontworpen voor buitenactiviteiten.

Windbreaker-2

Afhankelijk van het model zijn sommige windjacks meer op de ene of de andere activiteit gericht, terwijl sommige jacks door hun uiterlijk en eigenschappen ook voor veel situaties gebruikt kunnen worden.
(Image source: Jenny Hill / Unsplash)

Sporten zoals trail running, fietsen, hardlopen, enz., maar ook alledaagse activiteiten die aan wind en eventueel regen blootgesteld worden, zoals wandelen.

Hoe lang gaat een windjack mee?

Bij regelmatig en goed onderhoud kan een windjack heel lang meegaan (verscheidene jaren). Het vaak fijne materiaal maakt het echter gemakkelijk scheurbaar. Bovendien kunnen, afhankelijk van de activiteiten die ermee gedaan worden, slijtageplekken of hardnekkig vuil doorgedrongen zijn, waardoor je het jack wilt vervangen.

Welke maten windjacks zijn er?

Er zijn maten voor alle lichaamsvormen en leeftijdsgroepen. In feite zijn de klassiekers S, M, L overal verkrijgbaar in dames- en herenmaten, en ook in XS en XL, XXL enz. bij veel winkeliers. Evenzo zijn er windbreakers voor meisjes en jongens en zelfs voor baby’s met maat 3T, 4T enz.

Hoeveel kost een windbreaker?

Windbreaker-3

De prijs hangt grotendeels af van het merk, de technologie die in de stof gebruikt wordt en de accessoires die op de windbreaker aanwezig zijn, zoals capuchon, extra zakken, enz. (Image source: Stephen Arnold / Unsplash)

Dit type jas is erg gedemocratiseerd en is daarom in bijna alle prijsklassen te vinden. De meest eenvoudige windjacks zijn gemakkelijk te koop voor 20 euro of soms zelfs minder. De iets meer verfijnde jasjes die je het meest aantreft beginnen rond de 30 euro.

  Anderzijds gaan de high-end windbreakers zelden voor minder dan 100 euro over de toonbank, want de kwaliteit van het werk wordt natuurlijk in de prijs weerspiegeld, maar gaat meestal langer mee.

Hoe was ik een windjack?

Om te weten te komen of het jack in de wasmachine gewassen kan worden, kijk je op de etiketten. Zo niet, geen probleem: de meeste windjacks kunnen gemakkelijk met de hand gewassen worden met vloeibaar wasmiddel en aan de frisse lucht gedroogd worden (vermijd wasdrogers). Als het geschikt is voor de wasmachine, volgen hier onze tips:

 • De meeste windjacks zijn wasbaar tussen 30 en 60 graden, maar volg de aanwijzingen van de fabrikant.
 • Vermijd wasmiddelen die de ademende vezels van het jack verstoppen.
 • Gebruik in plaats daarvan een vloeibaar wasmiddel. Er zijn zelfs speciale wasmiddelen voor dit soort kledingstukken verkrijgbaar.
 • Gebruik ook geen bleekmiddel of wasverzachter, die de stof kunnen beschadigen, of een te sterk centrifugeerprogramma van je wasmachine.
 • Gebruik in plaats daarvan een zacht wasprogramma.

Hoe bedruk ik een windjack?

Verschillende online diensten (deutsche-textil.de, wir-bedrucken-mehr.de …) en diensten in de winkel bieden je de mogelijkheid om het windjack te bedrukken. Het is niet aan te raden dit zelf te doen.

Hoe maak ik een windjack waterdicht?

Om je jack goed waterdicht te maken, moet je…

 1. Was het kledingstuk van tevoren door alle ritssluitingen te sluiten en de aanwijzingen van de fabrikant te volgen.
 2. Zet een bekken of zelfs een badkuip klaar met warm water.
 3. Stop het windjack erin.
 4. Breng het mengsel van waterdichtingsoplossing en water aan volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
 5. Volg de productspecifieke informatie over verwerking en inwerktijd.

Een windjack moet opnieuw waterdicht gemaakt worden zodra je merkt dat de regen er niet langer op parelt maar natte strepen achterlaat.

Wat is een alternatief voor een windjack?

Veel mackintoshes lijken tegenwoordig op een windjack in hun lichtheid, veelzijdigheid en gebruiksmogelijkheden. Ze kunnen dus naast de rest ook enige windweerstand bieden, hoewel het vlaggenschip kledingstuk hiervoor nog steeds de windbreaker is.

Beeldbron: rawpixel/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies