Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

56Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote windschermtest 2022. Hier stellen we alle voorruiten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste windscherm voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een windscherm wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een windscherm kun je ook bij bewolkt weer buiten blijven en van de frisse lucht genieten.
 • In principe moet je beslissen of je een natuurlijk of kunstmatig windscherm wilt
 • Je moet ook beslissen of je je windscherm flexibel en gemakkelijk op te bergen wilt, of dat je iets stabielers en stevigers wilt.

Windscherm: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een windscherm koopt

Voor welke plaats is een windscherm geschikt?

Vooral in de lente of de herfst kunnen de dagen warm zijn, maar ook winderig. Een windscherm is aan te bevelen, zodat je zonnige dagen niet verstoord worden door de wind en je kunt ontspannen en genieten van de frisse lucht in je eigen buitenruimte.

Windschermen vind je vaak in de tuin, niet alleen om jezelf tegen hinderlijke wind te beschermen, maar ook om het fruit, de groenten of de kruiden die je geplant hebt te beschermen.

Maar ook als de wind je op je balkon de haren ten berge heeft doen rijzen, kun je daar een windscherm voor krijgen. Maar een windscherm kan niet alleen in je eigen huis gebruikt worden, maar ook daarbuiten.

Harde wind kan ook op het strand voorkomen, en dan komt een windscherm goed van pas. (Image source: unsplash.com / Lorca Wiles)

Vooral aan de Noordzee word je op het strand vaak geplaagd door wind. Om je te beschermen tegen de wind en het rondvliegende zand op het strand, zijn er speciaal voor het strand ontworpen windschermen.

Helpen windschermen echt tegen de wind?

In de meeste gevallen helpen windschermen niet alleen tegen de wind, maar bieden ze ook privacy. Je moet bedenken of je een lange-termijn oplossing of een korte-termijn hulp wilt, voordat je koopt. Het windscherm biedt de bescherming die het kan weerstaan.

Daarom moet je goed nadenken of je een kant-en-klaar zeil wilt kopen, of dat je plaats erg aan de wind blootgesteld is en je misschien een steviger en stabieler oplossing verkiest, zoals een vaste wand. In alle gevallen biedt het windscherm wat de naam zegt, bescherming tegen de wind. Je moet je er echter van bewust zijn dat een zeil een vaste muur niet kan bijhouden.

De minimumhoogte voor een windscherm is 1,80 tot 2 meter, zodat je tuin of terras goed beschermd is.

Hoeveel kost een windscherm?

De prijs van je windscherm hangt sterk af van de soort en de grootte. Je kunt een goed windscherm kopen voor ongeveer € 60, maar als je een materiaal van hoge kwaliteit wilt, kunnen de kosten oplopen tot ongeveer € 300.

Windscherm Prijs
Zijmarkering 100-200€
Natuurlijk windscherm afhankelijk van de soort plant en de lengte – ca. 300-600€/5m
Houten Windscherm 150-350€
Windscherm Wand 500€/5m

Zoals reeds gezegd speelt de grootte of hoeveelheid een doorslaggevende rol in de prijs van je windscherm. Hoe groter de te beschermen open ruimte, hoe groter de hoeveelheid en, bijgevolg, hoe hoger de prijs.

Welke alternatieven zijn er voor windschermen?

In plaats van een windscherm kun je ook een zijjaloezie krijgen. Een zijrolgordijn is heel flexibel omdat je het gemakkelijk in en uit kunt rollen. Ze zijn in vergelijking ook goedkoper. Deze zijjaloezieën worden het vaakst gebruikt op het terras of bij het zwembad. Ze bieden niet alleen bescherming tegen de wind, maar ook tegen inkijk, wat een voordeel kan zijn bij het zwembad. Ze zijn ook heel gemakkelijk te verzorgen.

Besluit: Welke soorten windschermen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kunnen windschermen in vier categorieën verdeeld worden

 • Zijluifel
 • natuurlijk windscherm
 • Houten windscherm
 • Windscherm muur

De verschillende soorten windschermen hebben elk hun voor- en nadelen. Welk windscherm je kiest hangt helemaal af van waar je het nodig hebt en voor welk doel.

Wat zijn de kenmerken van een zijluifel en wat zijn de voor- en nadelen?

Een zijluifel is een intrekbare wand die niet alleen bescherming biedt tegen de wind, maar ook tegen zon en privacy. In de regel is de zijluifel, wanneer hij ingeschoven is, beschermd tegen slechte weersomstandigheden in de behuizing. Een zijluifel is een flexibel windscherm. Je bevestigt de behuizing op de gewenste plaats, schuift de luifel horizontaal uit en kunt hem vasthaken met een speciale beugel. Dit geeft je een grote mate van flexibiliteit bij het opzetten.

Alvorens te kopen is het belangrijk te bedenken hoe lang je windscherm moet zijn, zodat je aandacht besteedt aan de lengte van het uitschuifbare zeil. Je moet ook van tevoren bedenken hoe hoog die moet zijn. Kies een geschikte hoogte, zodat je nog voldoende zonlicht krijgt. Je hebt een ruime keuze aan motieven en kleuren. Zorg er echter voor dat het materiaal van je zijluifel waterafstotend is en UV-bescherming biedt. Nogmaals, als je een langdurige oplossing wilt, moet je meer investeren.

Voordelen
 • Flexibel
 • Visueel aantrekkelijk
 • Gemakkelijk uit te breiden
 • Zicht- en UV-bescherming
Nadelen
 • Niet flexibel
 • Bijna geen regenbescherming
 • Moet helemaal droog zijn voor het intrekken – schimmelgevaar

Wat onderscheidt een natuurlijk windscherm en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je een langdurige en natuurlijke oplossing tegen de wind wilt, is een haag aan te bevelen. Heggen hebben een oneffen oppervlak en daardoor raakt de wind erin gevangen en wordt niet doorgelaten. Daarom biedt een natuurlijke beschutting meestal een betere bescherming tegen de wind dan een structurele oplossing.

Een heg is een natuurlijke windbreker die duurzaam is en er ook goed uitziet. (Image source: unsplash.com / Maxwell Young)

De soort plant is helemaal aan jou. Er zijn veel mogelijkheden om uit te kiezen. Let gewoon op wanneer bepaalde soorten planten bloeien en wat je visueel mooier vindt. Als je niet kunt kiezen, zijn er ook mengvormen.

Eén ding waarvan je je bij een natuurlijk windscherm bewust moet zijn, is dat er lichamelijke arbeid aan te pas komt. Eerst moet je je heg planten en laten groeien en hem steeds weer bijsnoeien. Je moet bij deze optie de moed niet verliezen, want ook een haag vraagt veel geduld.

Voordelen
 • Beste windscherm
 • Privacyscherm
 • Past visueel in de tuin
 • Duurzaam
Nadelen
 • Niet flexibel
 • Veel werk
 • Biedt nestgelegenheid aan veel insecten en vogels

Wat onderscheidt een houten windscherm en wat zijn de voor- en nadelen?

Het houten windscherm is de standaarduitvoering en staat erg mooi in de tuin. Je kunt in de meeste bouwmarkten ook kiezen welke houtsoort je wilt hebben. In de meeste bouwmarkten vind je windschermelementen in standaardmaten. In elk geval moet je je houten windscherm goed in de grond vastzetten.

Dit kun je het beste doen met een paal die je in een rechthoekige betonnen fundering monteert. Je kunt ook een uiteinde aan het huis vastmaken voor nog meer stabiliteit. Let er ook op dat het windschermelement niet helemaal dicht is of dat de muur gaten vertoont. Als de wand helemaal afgesloten is, kan zich aan de achterkant turbulentie vormen, en dat kan meer schade aanrichten dan een briesje.

Je kunt je houten windscherm ook versieren met klimplanten om een nog beter windscherm te maken.

Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Visueel aantrekkelijk
 • Weerbestendig
Nadelen
 • Niet flexibel
 • Iets duurder
 • Door gaten, geen volledig scherm

Wat zijn de kenmerken van een windscherm en wat zijn de voor- en nadelen?

Een windschermwand is vergelijkbaar met een houten windscherm. Het is een stevige constructie en vraagt daarom een zekere ruimte. Als je voor deze optie kiest, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte in je tuin hebt en dat zo’n windschermmuur ook visueel bij je huis past. Kies een rechthoekige lijn voor de windschermwand, zodat er geen ruimte verspild wordt.

Een massieve muur biedt echter een ongelooflijk stabiele windbreker, en ook privacy en UV-bescherming. Merk hier op dat de wind aan de achterkant wordt afgebroken en een luchtwerveling kan veroorzaken. Net als bij het houten windscherm kan deze luchtwerveling zo sterk worden dat hij de hele muur kan wegscheuren.

Voordelen
 • Duurzaam
 • Stabiel windscherm
 • Ook privacy en UV-bescherming
 • Gemakkelijk te onderhouden
Nadelen
 • Duur
 • Niet flexibel
 • Moet visueel bij elkaar passen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om een windscherm te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om windschermen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald windscherm al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:

 • Materiaal
 • Dikte van het windscherm
 • Maat
 • Waterafstotend

Materiaal

Het materiaal hangt sterk af van het soort windscherm dat je hebt, dus we verdelen de verschillende soorten materiaal in de volgende windschermtypes:

Materiaal voor zijluifels

Een zijluifel bestaat uit twee onderdelen, het luifeldoek en de behuizing. De behuizing is meestal van aluminium, en beschermt zo de ingeschoven luifel tegen slecht weer, is roestbestendig en gemakkelijk te onderhouden. De behuizing kan ook van staal zijn, maar je moet er wel voor zorgen dat ze roestbestendig is. De stof van de zijluifel moet van polyester zijn, zodat je windscherm waterafstotend is, gemakkelijk schoon te maken en ook UV-bescherming biedt.

Zorg ervoordat de stof een minimale dichtheid heeft van 240g/{mathrm {m^{2}}}.

Houtsoort voor windschermen

Je kunt voor dit type windscherm kiezen uit een groot aantal houtsoorten, maar de drie beste houtsoorten zouden zijn:

 • Spruce
 • Lariks
 • Douglas spar

Natuurlijk kun je je ook laten leiden door de visuele vormgeving. Het belangrijkste van een houten windscherm is dat het hout kleine luchtgaatjes heeft, zodat de wind of een licht briesje er doorheen kan. Is dit niet het geval, dan hoopt de lucht zich op aan de achterkant en kan het windscherm bij slecht weer zelfs uitgescheurd worden.

Plantensoorten voor natuurlijke windschermen

Als je besluit een natuurlijk windscherm te gebruiken, moet je bedenken hoe het groeit en wanneer het bloeit. De beste opties hier zijn arborvitae, taxus of cipres, want ze zijn in de winter en de zomer even dicht en bieden dus de beste bescherming tegen de wind.

Als je een windscherm aan een kust nodig hebt, kies dan haagplanten, want die bieden een betere bescherming tegen de wind, zoals veldesdoorn of meidoorn. Als je veel ruimte ter beschikking hebt, kun je ook verschillende struiken van verschillende hoogte op een rij zetten, en zo zelfs voor grotere oppervlakten een sterke windbreker vormen.

Windschermwand materiaal

Je moet aan je budget denken voor je een windschermwand koopt. Als het uiterlijk niet zo belangrijk voor je is, kun je een muur bouwen van beton of plaatstaal. Hij dient zijn doel, is goedkoop, weerbestendig en stabiel, maar hij is niet erg aantrekkelijk. Als je iets meer in je windschermwand wilt investeren, kun je kiezen voor graniet als bouwmateriaal.

De kleur antraciet is hier bijzonder populair. Graniet is een natuursteen en dus waterdoorlatend, daarom moet het bij het leggen met bepaalde materialen verdicht worden. Als je huis veel houten elementen heeft, kun je een bijpassende bakstenen windschermmuur kiezen. Ook de prijs van bakstenen ligt in de hogere prijscategorie. Het onderhoud zou iets ingewikkelder zijn, want je zou van tijd tot tijd mos van de stenen moeten verwijderen.

Windschermsterkte

Voordat je je windscherm koopt, moet je nagaan hoe sterk de wind in je omgeving is. Je moet op deze cijfers letten voor je beslist. Vooral als je in een kustgebied woont, heb je een windscherm nodig dat bestand is tegen voortdurende rukwinden.

Slecht weer gaat meestal gepaard met harde wind. Ga, voor je je windscherm koopt, na hoe hoog de maximale windkracht kan zijn om voldoende bescherming te bieden. (Image source: unsplash.com / Mahkeo)

In de volgende lijst vind je de twee meest voorkomende windsterktes in Duitsland.

Windsterkte Betekenis Windsnelheid
5 Frisse wind en bewegende takken 10m/s
7 Harde wind en bewegende zwakke boomstammen 16m/s

Grootte

Voor je een windscherm neemt, meet je eerst je beschikbare ruimte. Dienovereenkomstig kun je kiezen voor een van de hierboven genoemde mogelijkheden. De minimumhoogte die nodig is voor een stabiel windscherm is 1,80 tot 2 meter. Je windscherm moet echter niet te hoog zijn, zodat je nog steeds voldoende zonlicht krijgt. Als je voor een stabiel windscherm kiest, heb je meestal wat meer ruimte nodig, zodat het niet in de weg zit omdat je het niet gemakkelijk kunt verplaatsen.

Waterafstotend

Als een windscherm alleen niet voldoende is, zorg er dan voor dat het materiaal ook waterafstotend is. Voor een zijluifel zou polyester een goede keus zijn, maar een windschermwand is ook waterafstotend. Als je je zwembad echter wilt beschermen tegen bijvoorbeeld wind en regen, moet je denken aan een horizontaal windscherm. Je zou dit over je zwembad kunnen spannen. Polyester zou hiervoor een goed materiaal zijn, want het is weerbestendig en waterafstotend.

Beeldbron: pixabay.com / Iano

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies