Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

De winkelhaak is een van de oudste tools die we kennen. Timmerlieden, architecten en bouwers maken er al eeuwenlang gebruik van. Winkelhaken helpen je om op een eenvoudige en handige manier hoeken te creëren, te meten en te snijden. De tool is tegenwoordig gemoderniseerd en aangepast aan nieuwe technologieën, materialen en metaallegeringen.

Winkelhaken zijn basishulpmiddelen die erg gemakkelijk te gebruiken zijn. Je vindt ze in vele maten en soorten, ieder met zijn eigen kwaliteit. Sommige winkelhaken bevatten extra’s zoals een gradenboog. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten, zodat je de beste winkelhaak kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Het is belangrijk om te weten waar je de winkelhaak voor gaat gebruiken. Als je van plan bent onder zware omstandigheden te werken, raden we aan een model te kiezen dat van resistente metalen wordt gemaakt. Dergelijke modellen zullen lange werkdagen zonder problemen doorstaan, zonder beschadigd te raken of te breken.
 • We raden je aan een model te kiezen waar de schaal op is vastgelegd. Sommige winkelhaken op onze rankinglijst hieronder hebben corrosiebestendige afdruktechnieken. Het is beter om voor deze modellen te kiezen, omdat de nummers niet worden gewist bij het gebruik ervan.
 • Er zijn verschillende soorten winkelhaken op de markt. Elk van hen vervult een bepaalde functie en is ontworpen voor een specifiek soort klus. We raden je aan degene te kiezen die het beste bij je past. Betaal niet teveel voor extra’s die je niet gaat gebruiken, maar probeer ook niet onnodig te besparen, en kies voor kwaliteit.

Onze selectie: De beste winkelhaken op de markt

Er is een grote verscheidenheid aan verschillende typen en modellen winkelhaken op de markt. Het vinden van de tool die het beste bij je past, tussen alle aanbiedingen, kan een overweldigende taak zijn. Daarom hebben we een gids opgesteld met de beste opties die er te vinden zijn op de markt, om zo je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

1e plaats: Wolfcraft (Universeel)


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Dit is de beste winkelhaak die we hebben gevonden. Klanten zijn zeer tevreden met de prijs-/kwaliteitverhouding. De universele Wolfcraft-winkelhaak heeft een afmeting van 500×500 mm. De tool is zeer eenvoudig en erg veelzijdig in gebruik. Je kunt hem voor allerlei soorten projecten gebruiken, van timmerwerk tot architectuur. De tool is geschikt om mee te meten, markeren en tekenen. De perfecte keuze voor iedere klusjesman.

De winkelhaak is gemaakt van hoogwaardige materialen. De armen zijn gemaakt van staal, dus je kunt hem op metaal gebruiken en met messen langs snijden zonder hem te breken. Het heeft een stevig plastic en verwisselbaar handvat om nauwkeurige bewerkingen op randen (aan beide kanten van het werkstuk) uit te voeren. Het bevat een parallelmarkeerder en een markeersjabloon.

2e plaats: Tacklife MDA01 Digital Angle Finder

De Tacklife-winkelhaak heeft een digitaal meetsysteem. Je kunt elke hoek van 0 tot 999.9º met de hoogste precisie meten. Een efficiënte en zeer eenvoudig te gebruiken apparaat waarmee je veel tijd kunt besparen bij het meten en traceren van hoeken.

Deze winkelhaak heeft een meetbereik van 0 tot 400 mm. Het ontwerp is zeer eenvoudig maar effectief, gemaakt van roestvrijstalen legeringen. Het is een zeer duurzame tool. Het heeft een “nul”-knop om de metingen te resetten. De ingebouwde batterij stelt je in staat om meer dan 2000 uur te werken. Een ideaal hulpmiddel voor de klusjesman.

3e plaats: Swanson 5-in-1 winkelhaak

Deze Swanson Timmermans meetdriehoek van aluminium  is (5-in-1) en heeft een lengte van 25 cm. De voordelen van deze winkelhaak is dat deze een hoogwaardige aluminium legering heeft, ook heeft de haak twee metrische en een gradenschaal voor eenvoudig gebruik bij o.a. diverse balken, en om de 0,5 cm een Speed® inkeping voor het eenvoudig trekken van lijnen. Het zijn 5 gereedschappen in één: Tekenhaak, verstekhaak, gradenboog, lijnentekenaar en zaagbegeleider.

4e plaats: Stanley opvouwbare bouwhaak

Recht is ook écht recht met de aluminium opvouwbare bouwhaak van Stanley. Met dit handige hulpmiddel is het maken van haakse hoeken in bijvoorbeeld je straatwerk makkelijk gemaakt. De bouwhaak of hoeksmeter gebruik je om hoeken van 90 of 45 graden te maken. Leg de bouwhaak tegen bijvoorbeeld een muur of tegels en je ziet meteen of je goed bezig bent. Een timmermansoog heb je niet nodig. Deze bouwhaak neemt alle twijfel weg over je gemaakte hoeken. Dit handige stuk gereedschap is opvouwbaar en dus makkelijk mee te nemen.

5e plaats: Bahco Schrijfhaak

Deze winkelhaak is een uit één stuk gestanste schrijfhaak van het merk Bahco. Het is gemaakt van hoogwaardig Zweeds kwaliteitsstaal waarbij gemakkelijk 45° en 90° hoeken kunnen worden afgetekend. Door de opstaande rand onderaan de basis kan de winkelhaak stevig tegen het werkstuk worden gedrukt. Deze rand maakt het verschil met andere winkelhaken, volgens verschillende reviews. Het gewicht van de winkelhaak is 0,206 kg en hij heeft een lengte van 30 cm.

Shopgids: Wat je moet weten over winkelhaken

Voordat je een winkelhaak kiest, is het belangrijk dat je over een aantal aspecten nadenkt. Er zijn veel verschillende modellen, maten en materialen. Daarom hebben we in het volgende deel van deze gids enkele relevante aspecten van de winkelhaak uitgelegd. Blijf lezen om antwoorden te krijgen op de meest gestelde vragen.

Maak je leven niet moeilijker dan het is! Gebruik een winkelhaak bij het meten.
(Bron: Lightfieldstudio: 72278541/ 123rf.com)

Wat is een winkelhaak?

Winkelhaken zijn instrumenten die al sinds de oudheid worden gebruikt door timmerlieden en metaalbewerkers. In deze beroepen worden ze meestal gebruikt om stukjes materiaal te meten en te markeren, zodat ze na het snijden of de productie zo recht mogelijk zijn. Ze worden ook gebruikt om hoeken te meten en tekenen.

Winkelhaken bestaan uit een breed blad, vaak gemaakt van staal of brons, en hebben vaak een houten of stalen handvat. De binnenkant van de handgreep is bevestigd met een metalen strip, om ervoor te zorgen dat de pallet onbeweeglijk blijft en goed is uitgelijnd op 90°.

Wist je al dat winkelhaken tegenwoordig meestal van roestvrij staal en plastic materialen worden gemaakt?

Wat voor onderdelen heeft een winkelhaak?

Winkelhaken kunnen verschillende vormen hebben. De modellen die op tekentafels worden gebruikt, hebben meestal de vorm van een gelijkbenige driehoek, terwijl de winkelhaken die door timmermannen worden gebruikt meestal een “L”-vorm hebben. Een overeenkomend kenmerk is dat beide winkelhaken zijn ontworpen om de vorm van een hoek van 90º aan te kunnen nemen. Dat is nodig omdat ze vooral worden gebruikt om hoeken te controleren tijdens het snijden of monteren van bijvoorbeeld een stuk hout.

Een winkelhaak als sjabloon voor het meten van een hoek, moet zodanig worden geplaatst dat het hoeken en hoekpunten maakt. Bovendien heb je altijd een meetschaal nodig. In sommige gevallen heeft de haak ook een gradenboog. Hieronder leggen we je uit wat de verschillende onderdelen van een winkelhaak zijn:

 • Hoek: Het onbepaalde segment van een vlak begrensd door twee lijnen die vanuit hetzelfde punt door twee vlakken trekken. De vorm van een gelijkbenige driehoek die de winkelhaak heeft, wordt gevormd door een hoek van 90º en twee van 45º.
 • Hoekpunt: Het punt dat de verbinding markeert tussen de segmenten die een hoek vormen. Dat wil zeggen, het is het punt waarop een minimum van drie vlakken samenkomen, zoals bij de bovenkant van een piramide.
 • Schaal: De geordende opeenvolging van waarden met dezelfde kenmerken. In het geval van de winkelhaak, worden de meetwaarden op een van de zijden van de haak weergegeven. De nummering is meestal volgens het metrisch systeem, hoewel sommige modellen een schaal hebben in het imperiale systeem.

Hoe gebruik je een winkelhaak?

De manier waarop we winkelhaken gebruiken, is afhankelijk van het onderwerp dat je wilt meten of ontwerpen. Zo kun je een winkelhaak bijvoorbeeld gebruiken voor een timmerwerkproject waarin je hoeken moeten vormen. Of in de metallurgie om stukken te markeren om die door te kunnen snijden of te kunnen lassen.

Voor andere toepassingen zoals ontwerpen en tekenen is een gecombineerd gebruik nodig. Normaal gesproken worden winkelhaken in combinatie met een tekendriehoek gebruikt. In dat geval dient het ene instrument als ondersteuning voor de ander. Beide tools zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Je beweegt de winkelhaak langs de as die het hulpmiddel vormt.

Winkelhaken zijn over het algemeen gemakkelijk mee te nemen, omdat je ze meestal op kunt vouwen.
(Bron: Racorn: 23448630/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een winkelhaak en een tekendriehoek?

Een winkelhaak en een tekendriehoek zijn allebei meetinstrumenten. Beide hebben een rechthoekige driehoeksvorm. Het grote verschil zit echter wel in de vorm: een winkelhaak is een gelijkbenige driehoek (ze hebben twee gelijke zijden). Een tekendriehoek daarentegen is een ongelijkzijdige driehoek (je hebt drie verschillende kanten). Hieronder leggen we de verschillen verder uit:

Winkelhaak Tekendriehoek
Driehoek Gelijkbenige driehoek (twee zijden met dezelfde lengte) Ongelijkzijdige driehoek (alle zijden zijn verschillend)
Hoeken  Een hoek van 90º en twee van 45º  Een hoek van 90º, een andere van 60º en een andere van 30º
Gebruik Tekenen van loodrechte en hellende lijnen Wordt meestal naast de winkelhaak gebruikt om loodrechte en evenwijdige lijnen te tekenen
Prijs Gemiddeld Gemiddeld

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat door de tools samen te gebruiken, we gemakkelijker loodrechte en parallelle lijnen kunnen tekenen.

Waar wordt een winkelhaak voor gebruikt?

Winkelhaken zijn dankzij hun vorm erg handig om loodrechte lijnen en lijnen met een helling van 45º te tekenen. Deze hellingen worden gebruikt bij banen die het gebruik van het Cavalière perspectief vereisen. De winkelhaak moet door een lineaal worden ondersteund, die als oriëntatiepunt bij het tekenen dient.

Op dezelfde manier is het mogelijk om lijnen te tekenen met de horizontale assen op 45º volgens het militaire perspectief. Daarvoor hebben we de ondersteuning van een lineaal in horizontale positie nodig, om de verticale as en de twee assen van het horizontale vlak op 45º te tekenen. In dit perspectief bevinden de coördinaten zich op de overeenkomstige assen.

Wat voor soort winkelhaken zijn er?

Er zijn verschillende soort winkelhaken, afhankelijk van de materialen waarmee ze zijn gemaakt. Het meest voorkomende soort zijn winkelhaken die van een bepaald soort staallegering zijn gemaakt. Deze tools bevatten meestal ook houten of plastic elementen in hun handvatten en aanslagen. Deze elementen komen meestal voor in winkelhaken die bij het ontwerpen van technische tekeningen worden gebruikt.

Hieronder vind je een lijst met de verschillende soorten winkelhaken die er zijn:

 • Hoeksteun: Wordt gebruikt in de architectuur. Het is een balk of metalen strip, gebogen in een rechte hoek. Het wordt gebruikt om hoeken te verstevigen.
 • Zwaaihaak: Instrument samengesteld uit twee linialen, die vrij roteren. Het vergemakkelijkt het tekenen en opmeten van niet-haakse hoeken. Het wordt gebruikt om convergerende lijnen te tekenen. Bestaat ook in een “T” -vorm.
 • Timmermans winkelhaak: De meest voorkomende soort en dus gemakkelijk te vinden in de winkels. Is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Ze zijn meestal gemaakt van staal of hout, afhankelijk van het gebruik. Je kunt in centimeters of inches meten.
 • Universele winkelhaak: Iets minder gebruikelijk dan de vorige soort. Multifunctioneel gereedschap met verschillende meetmogelijkheden. Het grootste verschil is dat het binnenin vaak een tekendriehoek bevat. Deze tool is ideaal voor het maken van gaten om hangwerk te plaatsen.

Winkelhaken zijn ideaal voor timmerwerk.
(Bron: Kappatou: 70019702/ 123rf.com)

Van welk materiaal wordt een winkelhaak gemaakt?

Traditioneel gezien werden winkelhaken van hout gemaakt. De tool wordt al sinds de oudheid gebruikt. De uitvinding ervan wordt aan Pythagoras toegeschreven. Gedurende een lange tijd werden winkelhaken uit hout gemaakt. Het gebruik ervan in de bouw en bij timmerwerk heeft ervoor gezorgd dat de tool is geëvolueerd. Er worden tegenwoordig meer resistente materialen gebruikt.

Men stapte van traditionele houtmodellen over naar metalen modellen. In veel gevallen wordt één van de zijdes van metaal gemaakt. Deze zijde wordt vervolgens aan het hout bevestigd om zo een stevige hoek van 90º te bereiken. Momenteel worden legeringen van roestvrij staal gebruikt, die nog resistenter zijn. Voor de winkelhaken die worden gebruikt door ontwerpers en tekenaars, worden plastic materialen gebruikt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het kiezen van een winkelhaak is het essentieel dat je over een aantal aspecten nadenkt. Hieronder presenteren we een gids met de belangrijkste aankoopcriteria. Neem de tijd om je goed in te lezen, er zijn veel verschillende modellen en merken op de markt. Als je kwaliteitsgereedschap wilt, denk dan goed na over de volgende criteria:

 • Materiaal
 • Gebruik
 • Gewicht en maat
 • Ontwerp
 • Beoordelingen

Materiaal

De meeste van de in de rankinglijst genoemde modellen zijn gemaakt van een bepaald type staallegering. Deze gereedschappen zijn vervaardigd om zo lang mogelijk mee te gaan en zelfs de zwaarste taken te ondergaan. We adviseren om te kiezen voor een roestvrij stalen model.

Sommige modellen, de iets traditionelere soorten, hebben ook houten onderdelen. Ook timmermans winkelhaken bevatten meestal houten onderdelen. Hoewel dit over het algemeen ook resistente en solide haken zijn, hebben ze daarnaast een iets ambachtelijkere uitstraling. Modellen die worden ontworpen voor het ontwerpen en tekenen van hoeken hebben meestal plastic handvaten, die het werk comfortabeler maken.

De metalen winkelhaken zijn resistent en gaan lang mee.
(Bron: Miragaya: 12902884/ 123rf.com)

Gebruik

Denk goed na over de manier waarop je de winkelhaak wilt gaan gebruiken, voor je een model kiest. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde om een winkelhaak in een architectenbureau te gebruiken als op een mechanische werkplaats. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de hardhandigheid van het werk, dien je op zoek te gaan naar meer of juist minder resistente materialen.

Roestvrijstalen winkelhaken worden meestal ontworpen voor intensief gebruik in de wat ‘agressievere’ omgevingen. Als dit het soort omgeving is waar jij de winkelhaak voor nodig hebt, kijk dan ook naar de afgedrukte schaal en of die niet verslijt. Als je de winkelhaak voor een lichter gebruik nodig hebt, zoals voor het ontwerpen en tekenen van hoeken, hoef je je minder druk te maken om de materialen.

Wist je al dat de winkelhaak een tool is die al sinds de oudheid wordt gebruikt? Ze werden een lange tijd voor meetwerkzaamheden gebruikt.

Gewicht en maat

Winkelhaken zijn over het algemeen niet zwaar. Modellen die zijn gemaakt uit staallegeringen zullen echter zwaarder wegen dan de modellen die uit plastic worden gemaakt. Nogmaals, we adviseren om na te denken over de manier waarop je de winkelhaak gaat gebruiken. Dit bepaalt ook of je een lichte of zware haak nodig hebt.

Als je verwacht de winkelhaak veel en lang te gebruiken, kies dan voor een lichtgewicht model dat comfortabel in gebruik is.

Ook de maat van de winkelhaak is belangrijk. Kijk goed naar wat je nodig hebt. Hoewel winkelhaken over het algemeen 200 mm lang zijn, bestaan er ook grotere én kleinere varianten. Kies een hulpmiddel dat perfect bij de eisen van je klus past.

Ontwerp

Het ontwerp van een winkelhaak kan erg verschillen. Winkelhaken die op scholen tijdens de wiskundeles worden gebruikt zien er bijvoorbeeld anders uit dan die van timmerlieden. Het eerste soort heeft alle zijden van een driehoek, terwijl het tweede soort meestal wordt gevormd door een hoek en twee zijden. Op die manier kun je de binnenkant van de hoek gebruiken om metingen uit te voeren, en de punten voor insnijdingen en gaten markeren.

Universele winkelhaken hebben vaak complexere ontwerpen. Het verbindingsgedeelte van de hoek is meestal verstelbaar, waardoor je het kunt openen en sluiten om zo meer hoeken te meten. Er zijn modellen met houten handvatten, terwijl andere houders van plastic zijn. Tot slot hebben sommige winkelhaken digitale meetelementen.

Beoordelingen

Als je iets online koopt, is het belangrijk om naar de meningen van andere kopers te kijken. Het is bijna altijd riskant om een product zonder commentaar te kopen. Deze factor is dus erg belangrijk bij het maken van je keuze, want het is de enige manier om te weten hoe het product dat je wilt kopen daadwerkelijk is en of het de moeite waard is.

Naast de algemene beoordelingen, moeten we ook naar de inhoudelijke opmerkingen van andere gebruikers kijken. Op dit punt kunnen we zeer nuttige informatie over de materialen en technische specificaties ontdekken. De opmerkingen van anderen bieden meestal zeer complete en gedetailleerde informatie over het product die je nergens anders vindt.

Samenvatting

Winkelhaken zijn gemakkelijk te gebruiken en op veel verschillende manieren in te zetten: van aan de tekentafel in een architectenbureau tot aan op de timmerwerkplaats. Ze zijn van essentieel belang bij het opmeten, ontwerpen en tekenen van hoeken. Ideaal voor zowel professionals als hobbyisten.

Er zijn veel verschillende soorten winkelhaken te vinden. In deze gids hebben we een opsomming gemaakt met de belangrijkste aankoopfactoren. De materialen, kwaliteit en manier waarop je de haak wilt gebruiken, zijn factoren om te overwegen bij de aankoop van de juiste winkelhaak. Lees deze gids goed door en kies de winkelhaak die het beste bij je past.

Als je ons artikel leuk vond, plaats dan een reactie of deel het met je vrienden en familie zodat ook zij de beste winkelhaak kunnen kopen.

(Bron van de header: Miragaya: 10437295/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies