Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Winterjassen houden je bijzonder warm in de winter en zijn ook heel comfortabel om te dragen. Anders dan een gewone jas helpt een winterjack je tegen weer en wind, beschermt het je tegen ijzige wind en verwarmt het je tegen vrieskou.

Het winterjack is vele malen duurder dan een gewone jas, maar het beschermt zelfs de meest gewaagde alpinisten tegen de elementen. Met onze grote winterjas test 2022 willen we je helpen de beste winterjas voor jou te vinden. We hebben winterjassen en ski jassen met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Winterjassen houden je warm, zelfs bij extreme kou, en beschermen je tegen de ijzige wind zonder dat je voortdurend moet bewegen of vuur moet dragen om warm te blijven.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen winterjassen en ski-jacks, waarbij beide varianten verkrijgbaar zijn in verschillende kledingmaten en prijsklassen.
 • Nauwsluitende winterjassen zijn bijzonder geschikt voor dagelijks gebruik, want ze houden je niet alleen warm, maar de jas laat je er ook slanker uitzien zonder dat je op dieet hoeft.

Winterjas: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor winterjassen

In het volgende laten we je de criteria zien die je kunt gebruiken om tussen de vele winterjassen te kiezen. De criteria die je kunt gebruiken om jassen voor de koude winter te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Gewicht

Het gewicht is van cruciaal belang voor het draagcomfort. Veel winterjassen zijn meestal ongeveer een kilo zwaar door hun materialen en dichtheid. Er zijn echter ook lichtere versies.

Sommige modellen wegen zo weinig als 300 gram en je voelt het gewicht bijna niet. Maar deze modellen zijn meestal niet zo warm als de zwaardere modellen.

Voor klimexpedities die tot boven de 4.000 meter reiken, is het beter een zware winterjas te dragen. Hij beschermt je perfect tegen vrieskou en extreem weer op de berg.

Voor wandelingen en klimexpedities in de zomer tussen ongeveer 1.500 en 3.000 meter moet een licht winterjack prima voldoen. Als je zoiets in de winter doet, kun je beter een zware winterjas aantrekken. Bij erg lage temperaturen raden we een zwaardere winterjas aan.

Maat

Er zijn veel verschillende maten winterjassen. Om er genoeg ruimte onder te hebben voor andere kleding, nemen veel mensen een oversized exemplaar. De maten gaan van XXS tot 8XL. De maat hangt altijd af van de extremen van de kou buiten, het plan van je onderneming en wat je eronder wilt / moet dragen. Voor temperaturen tot rond 0 graden is een jas in je normale maat prima geschikt.

Bergbeklimmers moeten een winterjas kopen die minstens twee kledingmaten te groot voor hen is.

Als het tot -10 graden wordt, dan raden we een jack aan dat iets groter is. Dus als je normaal een maat M draagt, moet je een winterjas in maat L kopen. Als de temperatuur onder de -10 graden daalt, raden we een winterjas aan die twee maten groter is. Je zou al tot 5 lagen kleding onder je jas moeten hebben. Je mag het nooit te koud hebben. Als je echter een hoge berg wilt beklimmen, zoals de Kilimanjaro, dan verandert onze aanbeveling weer.

Je moet een winterjas kopen die minstens twee maten te groot voor je is. Als je normale kledingmaat M is, dan moet je minimaal maat XL dragen. Deze jassen moeten je tegen alle weersomstandigheden en extreme kou kunnen beschermen. Onder de jas moet je ook tussen de 3 en 5 lagen kleding dragen.

Materiaal

Het materiaal is essentieel voor warmte en comfort. Winterjassen bestaan uit verschillende lagen met verschillende materialen.

 • Jasje: Het jasje zelf is meestal van stof of synthetisch materiaal gemaakt. De dichtheid is belangrijk om de kou buiten te houden.
 • Voering: Veel jassen hebben een donzen voering, die deels van echte veren en deels van kunstveren gemaakt is. Veel oudere modellen hebben een katoenen voering die je behaaglijk warm houdt.
 • Kraag: Bont is altijd een statussymbool geweest. Tegenwoordig zijn de meeste bontkragen van kunstbont gemaakt. Ze zijn echter niet alleen een statussymbool en een echte blikvanger, maar ze houden je ook erg warm.

Kraaghoogte

De kraaghoogte is essentieel om het toch al grote risico op verkoudheid in de winter zo klein mogelijk te maken. Daarom reikt de kraaghoogte van de meeste winterjassen tot boven je mond. Er zijn echter ook modellen waarbij de kraag net tot aan je hals komt. Voor deze winterjassen raden we een extra sjaal aan om je gevoelige hals te bedekken.

Wasmachine

duurzaamheid De duurzaamheid van de wasmachine is een heel belangrijk onderdeel van de aankoop van een winterjas. Als het jack veel warmte afgeeft en je doet ook aan sport, zoals fietsen, dan zweet je over je hele kleding, ook over het winterjack. Om je winterjas te wassen, keer je hem binnenstebuiten en was je hem op een hoge temperatuur.

Ecologisch

Het ecologische en duurzame aspect wordt steeds belangrijker. Daarom zijn veel esthetische onderdelen nu van kunststoffen gemaakt. Bovendien is de voering vaak van kunststof.

Besluit: Welke soorten winterjassen zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een winterjas wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Winterjas Geeft warmte, stijlvol, machinewasbaar, klimmen en sneeuwwandelen mogelijk Niet geschikt voor wintersport, moeizaam wassen na het sporten, niet sneeuwdicht
Skijacke Ideaal voor wintersport, sneeuwdicht, machinewasbaar Geeft alleen warmte door voortdurende beweging

Als je meer over elk type winterjas wilt weten, kun je in de volgende twee delen meer lezen over elk type.

Winterjas

Winterjas

Het voordeel van een klassieke winterjas is dat hij je altijd warm houdt. Het is meestal ook stijlvol. Je kunt ze gemakkelijk in de wasmachine wassen door ze binnenstebuiten te keren. Ze zijn ideaal voor klimexpedities en sneeuwwandelingen op verschillende hoogten.

Voordelen
 • Altijd warm
 • Stijlvol
 • Overal verkrijgbaar
 • Goedkoper
 • Wasbaar in de wasmachine
 • Ideaal voor klimmers en sneeuwwandelaars
Nadelen
 • Ongeschikt voor wintersportactiviteiten
 • Vermoeiend om te wassen na het sporten
 • Doorlatend voor sneeuw

Het grote nadeel van deze jassen is dat ze ongeschikt zijn voor wintersportactiviteiten. Ze moeten altijd moeizaam gewassen worden omdat ze anders stinken. Als je in de sneeuw valt, laat een winterjas vaak sneeuw door, waardoor je kleren nat worden en een flinke verkoudheid kan ontstaan.

Ski jas

Ski jas

Het voordeel van een ski jas is dat ze perfect zijn voor alle wintersportactiviteiten, zoals skiën, snowboarden, curling en nog veel meer. Je kunt ze combineren met een skibroek. Zo laten ze geen sneeuw door. Ze zijn ook geschikt voor alpiene expedities zoals sneeuwwandelen en klimmen. Je kunt ze gemakkelijk in de wasmachine wassen door ze binnenstebuiten te keren.

Voordelen
 • Laat geen sneeuw door
 • Ideaal voor elke wintersport
 • Machinewasbaar
Nadelen
 • Geven alleen warmte in combinatie met beweging
 • Duurder
 • Moeilijker te koop

Het nadeel ervan is dat ze niet zo goed warmte geven als de klassieke winterjassen. Ze geven alleen warmte in combinatie met voortdurende beweging. Ze zijn daarom ongeschikt voor dagelijks gebruik in de winter. Ze zijn een stuk duurder dan de gewone winterjas. Bovendien zijn ze alleen verkrijgbaar in sportwinkels en niet in gewone kledingwinkels.

Gids: Veel gestelde vragen over winterjassen uitvoerig beantwoord

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over winterjassen beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle belangrijke achtergrondinformatie over winterjassen.

Voor wie is een winterjas geschikt?

Een winterjas is geschikt voor iedereen die ’s winters ondanks de kou toch naar buiten moet.

Winterjacke-1

Behalve een winterjas helpen ook een muts en een sjaal tegen de kou.
(Beeldbronnen: Kaze 0421 / unsplash)

Hij is dus niet alleen geschikt voor mensen die in de bouw werken, maar ook voor gewone kantoorbedienden en huisvrouwen.

Is een winterjas ook geschikt voor zwangere vrouwen?

Ja dat is zo. Een winterjas beschermt niet alleen jou, maar ook je baby tegen de vrieskou buiten. Zo kun je met een gerust hart naar zwangerschapsyoga en naar de gynaecoloog blijven gaan.

Welke maat winterjas moet ik kopen?

Het hangt altijd af van de extremen van de kou buiten, het plan van je onderneming en wat je eronder wilt / moet dragen. Voor temperaturen tot rond 0 graden is een jas van je normale kledingmaat prima geschikt. Wordt het -10 graden Celsius, dan raden we een iets groter jack aan. Dus als je normaal een maat M draagt, dan moet je een winterjas in maat L kopen.

Extreme kou Verandering van kledingmaat
Tot 0 graden Celsius Dezelfde kledingmaat
Tot -10 graden Een maat groter
Kouder dan -10 graden (+ bij bergbeklimmen) Minstens twee maten groter

Voor temperaturen onder -10 graden Celsius raden we een winterjack aan dat twee maten groter is. Onder de jas moet je al tot 5 lagen kleding aan hebben. Je mag het nooit te koud hebben. Als je echter een hoge berg wilt beklimmen, zoals de Kilimanjaro, dan verandert onze aanbeveling nog meer.

Je moet een winterjas kopen die minstens twee maten te groot voor je is. Als je normale kledingmaat M is, dan moet je minstens maat XL dragen. Deze jassen moeten je tegen alle weersomstandigheden en extreme kou kunnen beschermen.

Hoeveel kost een winterjas?

Winterjassen zijn er in verschillende prijzen. De goedkoopste modellen kosten tussen 50 en 150 euro. Ze helpen je al goed tegen de kou, maar de wind kan er doorheen komen. Deze modellen zouden echter volkomen geschikt moeten zijn voor koude temperaturen tot rond 0 graden.

Prijsklasse Kwaliteit
Onder de 150 euro Goed
150 tot 500 euro Zeer goed, zeer strak aan elkaar genaaid
Meer dan 500 euro Uiterst goed, zeer strak aan elkaar genaaid

Modellen met een prijs van 150 tot 500 euro behoren tot de middencategorie. Hun vezels zijn dichter aan elkaar genaaid en de voering is van hoogwaardiger materiaal gemaakt. Ze laten bijna geen wind door en helpen wonderwel tegen de kou. Bij koud weer tot ongeveer -20 graden zouden deze modellen volledig moeten voldoen.

Winterjassen die meer dan 500 euro kosten, behoren tot de duurdere modellen. Hun vezels zijn uiterst dicht op elkaar genaaid en laten daardoor geen wind door. Deze modellen zijn bijzonder geschikt voor bergbeklimmers. Het maakt niet uit of je de Zugspitze of de Mount Everest wilt beklimmen, deze modellen zijn ideaal voor beide.

Welke alternatieven zijn er voor een winterjas?

Er zijn drie alternatieven voor winterjassen en in de volgende paragrafen laten we je de voor- en nadelen zien.
Ski jassen zijn het best voor de wintersport.

Het eerste alternatief is de ski-jas. Het is bijzonder geschikt voor wintersport. Het heeft een spanband aan alle uiteinden om ervoor te zorgen dat er geen sneeuw tot je doordringt. Het nadeel is dat ze je alleen warm houden als je beweegt. Het stijlvolle alternatief voor een winterjas is een mantel. Je kunt een jas in alle seizoenen dragen en hij past bij al je kleding. Het grote nadeel van een jas is dat hij je niet echt warm houdt.

Winterjacke-2

Met het juiste jack ben je klaar voor alles wat de wereld te bieden heeft.
(Image source: Jonatan Pie / unsplash)

Het derde alternatief is een donsjack. Hij is geschikt voor dagelijks gebruik en voor alle wintersportactiviteiten. Het grote nadeel is dat een donsjas niet zo’n goede warmte geeft als een ski-jas of een klassieke winterjas.

Wanneer kan een kind een winterjas beginnen dragen?

Kinderen zijn veel gevoeliger voor kou dan volwassenen. Daarom raden we je aan je kind een 2in1 jas te kopen, die een warme voering aan de binnenkant heeft en een gewone jas aan de buitenkant.

Winterjacke-3

Meerlagige en samenstelbare jassen zijn geschikt voor kinderen, die ze het hele jaar door kunnen dragen.
(Image sources: pixabay / pexels

Je kunt deze stukken afhankelijk van de temperatuur buiten splitsen door de voering met de rits aan de zijkanten naar beneden te trekken. Als de temperatuur ongeveer 10 graden Celsius bereikt heeft, moet je de voering weer in de jas stoppen.

Hoe kan ik een winterjas wassen?

Als je drijfnat van het zweet thuiskomt, moet je je winterjas wassen als dat mogelijk is. Keer het binnenstebuiten, zodat de binnenkant naar buiten gericht is. Als je een winterjas hebt met een geïntegreerde voering, was die dan op 30 of 40 graden. Maar als de voering van schapenwol is, moet je de winterjas zo mogelijk op 60 graden wassen. Hierdoor verdampt het zweet en krijgen de gevaarlijke virussen geen kans te overleven.

Wanneer moet ik een winterjas gaan dragen?

Je bent vrij om te beslissen wanneer je een winterjas moet of wilt gaan dragen. We raden je echter aan alleen een winterjas aan te trekken als de temperatuur onder de 10 graden zakt. Als je ’s zomers bij 20 graden een winterjas aantrekt, houdt hij je misschien warm, maar het doel wordt erdoor teniet gedaan.

Bestaat er een winterjas die afslankt?

Helaas bestaat deze uitvinding nog niet, maar er zijn wel winterjassen die je slanker doen lijken. Ze zijn bovenaan en onderaan tamelijk wijd uitgesneden en hebben in het midden een tailleband om ze aan je figuur aan te passen. Hierdoor zie je er slanker uit.

Bestaat er een veganistische winterjas?

Ja dat is zo. Vegan winterjassen worden zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Deze jassen zijn meestal gemaakt van biologisch katoen en de materialen worden zelfs hergebruikt als je ze terugbrengt. Omdat het biologische katoen van planten en niet van dieren komt, is het perfect voor alle veganisten.

Het nadeel van veganistische winterjassen is echter dat ze zo goed werken tegen extreme kou. Als de temperatuur lager is dan -5 graden Celsius, moet je of een ander kledingstuk eronder aantrekken of een ander niet-vegan winterjack kopen.

Kan ik een winterjas in de zomer dragen?

Ja, dat kan. Je moet echter geen winterjas dragen als de temperatuur boven de 10 graden is.

Dit verstoort het natuurlijke opwarmingsproces van je lichaam en maakt je vatbaarder voor verkoudheid en griep.

Als je echter in de zomer naar de Alpen gaat, bijvoorbeeld naar de Zugspitze, moet je een winterjas dragen, ondanks het warme zomerweer in de vallei. Dit winterjack beschermt je tegen de vrieskou en de ijzige wind op de berg.

We raden ook alle waaghalzige klimmers die hoge bergen willen beklimmen aan een goed winterjack aan te trekken. Het beschermt je tegen de extreme weersomstandigheden tijdens het klimmen en op de top. Het maakt niet uit of je de Matterhorn in Zwitserland wilt beklimmen of de Mount Everest in Nepal wilt bedwingen. Een winterjas is je constante vriend en warmer in alle situaties.

Beeldbron: lopolo/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies