Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Winterlaarzen zijn nu een populair mode-accessoire. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen, kleuren en stijlen. Vroeger werden laarzen beschouwd als louter functioneel schoeisel. Ze waren bedoeld om de voeten te beschermen bij het buiten marcheren en waren vooral belangrijk voor soldaten.

Tegenwoordig worden bescherming en mode gecombineerd. Met onze grote winterlaarzen test 2022 willen we je helpen de perfecte laarzen voor jou en je behoeften te vinden. We hebben verschillende soorten winterlaarzen vergeleken, rekening houdend met de belangrijkste koopcriteria. We hopen dat dit artikel nuttig voor je is en dat je er iets van opsteekt. We wensen je veel leesplezier!
De belangrijkste feiten in het kort

 • Je herkent goede winterlaarzen aan hun ademende materialen. Ze laten geen vocht binnen, alleen uit. Dit houdt je voeten lekker warm.
 • Bij winterlaarzen heb je meestal een halve tot een hele maat groter nodig, omdat je waarschijnlijk dikke sokken zult dragen.
 • Een zool van goede kwaliteit is net zo belangrijk voor bescherming tegen invloeden van buitenaf als de rest van het buitenmateriaal.

Winterlaarzen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor winterlaarzen

In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste eigenschappen van winterlaarzen voor je samengevat en verklaard. We hopen dat dit je beslissing gemakkelijker maakt. Je kunt verschillende winterlaarzen met elkaar vergelijken aan de hand van de volgende criteria:

Wat we precies met de bovenstaande criteria bedoelen, hebben we in het volgende hoofdstuk samengevat.

Materiaal

Bij de keuze van je winterlaarzen moet je je concentreren op het juiste buitenmateriaal. De laarzen kunnen aan hoge spanning blootgesteld worden en moeten daarom zeer robuust zijn. De voeten moeten warm en droog blijven, dus moet het materiaal goed water afstoten en zo ademend mogelijk zijn.

Leer is een populair materiaal omdat het er niet alleen stijlvol uitziet, maar ook voldoende bescherming biedt. Als je het goed impregneert, laat het geen water door. Het is betrekkelijk gemakkelijk te verzorgen en duurzaam.

Er zijn veel verschillende soorten leer, die verschillen in kwaliteit, structuur en dikte. Zo is er glad leer, suède en nappaleer.

Een goede voering is ook belangrijk om je voeten warm te houden. Meestal wordt hiervoor scheerwol of lamswol gebruikt. Wol is zo goed omdat het je niet alleen heel warm houdt (ook als het nat is), maar ook zelfreinigend en anti-bacterieel is. Als voering wordt ook synthetische wol of fleece gebruikt.

Deze zijn lichter, goedkoper en drogen sneller als ze nat zijn. Ze kunnen echter niet helemaal tippen aan de warmte van wol.

Zool

Net zo belangrijk als een goed materiaal is de zool van de laarzen. Ook zij moeten bestand zijn tegen het weer en zo zeker mogelijk op hun benen staan. Een antislip loopvlak van geschikt materiaal is fundamenteel, zodat de zool bij lage temperaturen niet vast wordt en in elke situatie grip garandeert. Winterschoenen hebben vaak zgn. griprubberen zolen om ideale veiligheid en prestaties te garanderen.

Comfort

De juiste winterlaarzen moeten er niet alleen goed uitzien en praktisch zijn, ze moeten ook het juiste comfort bieden.

80% van de mensen ontwikkelt tegen de volwassen leeftijd voetmisvormingen door het dragen van verkeerde schoenen.

De eerste stap naar comfort is gegarandeerd als aan de bovenstaande eisen voor schoenen is voldaan. Wie vindt natte, koude voeten immers comfortabel? Verder kun je bij het kopen van de schoenen letten op het gewicht ervan. Natuurlijk is het prettig als de laarzen niet te zwaar zijn, zodat je er comfortabel mee kunt lopen. Je moet er ook rekening mee houden dat in de winter meestal dikkere sokken gedragen worden.

Probeer daarom een halve tot een hele maat groter. Schoenen die te klein zijn, zijn niet alleen minder comfortabel om te dragen, maar kunnen op den duur ook tot voetmisvormingen leiden. Wees voorzichtig met kinderlaarzen.

Waterdicht

Je laarzen moeten beslist waterdicht zijn. Je weet nooit wanneer en waar je overvallen wordt door weersschommelingen en de grillen van de natuur. Kies dus een paar waarmee je goed voorbereid bent op weer en wind.

Er zijn veel materialen die water afstoten, maar ze beschermen niet allemaal voor 100% of de bescherming slijt na verloop van tijd. Schoenen met een TEX membraan, bijvoorbeeld, bieden optimale bescherming tegen vocht.

Je kunt ook helpen door je laarzen waterdicht te maken voor je ze draagt. Zo blijven je voeten gegarandeerd droog.

Besluit: Welke soorten winterlaarzen zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Als je er al een tijdje over denkt om een goed paar winterlaarzen aan te schaffen, zijn er een paar alternatieven om uit te kiezen. We hebben hier de vier belangrijkste op een rijtje gezet.

Type Eigenschappen
Sneeuwlaars extra slipvast, waterafstotend, verwarmend
Thermo laars isolerend materiaal, verwarmende binnenvoering, koudewerend
Met TEX membraan ademend, 100% waterafstotend, verwarmend
Vegan geen dierlijke materialen, gemaakt van plantaardige grondstoffen, milieuvriendelijker

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten, lees dan gerust het volgende deel.

Schneestiefel

Sneeuwlaarzen

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn sneeuwlaarzen speciaal gemaakt voor zeer koude streken met veel sneeuwval. Hun zolen zijn bijzonder slipvast en het materiaal is honderd procent waterafstotend. Dit houdt de voeten warm en droog.

Ze zijn meestal zwaarder dan andere laarzen. Niettemin kunnen ze supercomfortabel zijn en gemakkelijk aan te trekken. Ze zijn ook heel praktisch en onmisbaar in extreem koude streken.

Voordelen
 • ideaal voor sneeuw, ijs, nat en koud
 • zeer robuust
 • voeten bevriezen niet, zelfs niet bij ijzige temperaturen
Nadelen
 • vaak zwaarder dan gewone laarzen
 • verhoudingsgewijs stijve constructie
Thermische laarzen

Thermische

Thermische laarzen zijn voorzien van een zeer warme binnenvoering. Ze onderscheiden zich ook door het feit dat ze gemaakt zijn van speciaal isolerend en koudewerend materiaal en zo de voeten bijzonder goed beschermen tegen invloeden van buitenaf op koude winterdagen.

Voor koude herfstdagen en milde winterdagen zijn ze ook verkrijgbaar als thermische rubberlaarzen. Ze hebben meestal een thermische binnenzool en een thermische binnensok. Het buitenmateriaal is meestal van synthetisch materiaal of rubber. Thermo rubberlaarzen zijn vooral populair bij kinderen omdat ze gemakkelijk aan te trekken zijn. Ze zijn echter geen vervanging voor een goed paar winterlaarzen.

Voordelen
 • droge en warme voeten, ook in natte en koude omstandigheden
 • ideale grip door diep profiel
 • vaak is de voering uitneembaar, zodat je ze ook bij milde temperaturen kunt dragen
Nadelen
 • meestal zwaarder dan gewone laarzen
Mit TEX Membran

Met TEX membraan

Winterlaarzen met TEX membraan kunnen gemaakt zijn van een grote verscheidenheid aan materialen. TEX membraan vormt een dunne laag tussen het buitenmateriaal en de binnenvoering. Het is 100% waterafstotend maar laat vocht van binnen naar buiten door. Het maakt de schoenen vrijwel ademend. #

Deze eigenschap is bijzonder praktisch omdat droge voeten het minder snel koud krijgen dan natte. Het meest populaire TEX membraan is het Gore-Tex membraan. Als alternatief zijn er andere membranen die door schoenfabrikanten gemaakt worden.

Voordelen
 • ademend
 • waterdicht
 • altijd warme voeten
Nadelen
 • niet geschikt voor warm/mild weer
 • beperkte levensduur: poriën kunnen verstopt raken door zoutkristallen in zweet of door vuil
 • kunnen niet gerepareerd worden
Winterstiefel Vegan

Veganistische winterlaarzen

Veganistisch is al lang niet meer alleen een trend, maar is voor veel mensen een levensstijl geworden. Want dierlijke produkten veroorzaken niet alleen dierenleed, ze vervuilen ook mens en milieu. De populaire grondstof leer is waarschijnlijk uit den boze als schoenmateriaal voor veganisten, maar er zijn andere stoffen in de schoenindustrie waar je op moet letten.

Bijvoorbeeld wol, bont, zijde of vacht, maar ook kleefstoffen kunnen dierlijke ingrediënten bevatten. Deze zijn meestal afkomstig van de huid, botten of caseïne van de dieren. Als je zeker wilt weten dat geen van deze dierlijke producten in je laarzen gebruikt zijn, moet je op het etiket van de fabrikant kijken. In veel gevallen krijgen deze het etiket “veganistisch” opgeplakt.

Natuurlijk kun je het ook rechtstreeks aan de winkelier / klantenservice vragen als je het niet zeker weet. Er zijn ook winkeliers die zich specialiseren in veganistisch schoeisel en alleen dit soort produceren. Je moet dus geen probleem hebben om veganistische winterlaarzen te vinden. Veganistisch schoeisel is natuurlijk gemaakt van plantaardige materialen, zoals katoen, kurk, kunstleer, linnen, hennep, hout of andere kunststoffen.

Voordelen
 • diervriendelijk
 • betere Co2 balans
 • vaak gemaakt van recyclebare materialen
 • overtuigende kwaliteit
Nadelen
 • vaak gemaakt met schadelijke chemicaliën

Gids: Veelgestelde vragen over winterlaarzen in detail beantwoord

Nu we je de belangrijkste informatie over winterlaarzen hebben bijgebracht, willen we in het volgende deel ingaan op veelgestelde vragen. We hopen dat dit je helpt je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Wat zijn geschikte winterlaarzen?

Winterlaarzen zijn het beste voor jou als ze aan je behoeften voldoen. Hoe je het juiste paar voor je vindt hangt af van uiterlijke omstandigheden. Woon je in een erg koude streek?

Regent of sneeuwt het er vaak in de winter, of is het weer over het algemeen mild? Er zijn verschillende schoenen voor alle omstandigheden.

Winterstiefel-1

Een goed paar winterlaarzen moet ook bij lage temperaturen veerkrachtig en overtuigend zijn.
(Image source: Photo by Andrew Ly / Unsplash)

Als het weer louter koeler is en je geen gladeis, hevige sneeuwval en lage min-temperaturen hoeft te verwachten, kun je gelukkig terugvallen op een lichtgewicht paar winterlaarzen. Het is voldoende als het buitenste materiaal stevig is en bij voorkeur geen water doorlaat.

Als het niet te koud wordt, heb je misschien geen binnenvoering nodig, want je voeten kunnen gaan zweten. Bij vriestemperaturen met hevige sneeuwval heb je een dik, stevig paar laarzen nodig met een antislip loopvlak.

Waar moet je op letten als je winterlaarzen koopt?

Bij het kopen van winterlaarzen moet je vooral letten op de hierboven genoemde aankoopcriteria. Stevig, ademend en waterdicht materiaal is belangrijk. De schoenen moeten goed gemaakt zijn en een zool van hoge kwaliteit hebben.

Je moet altijd een geschikte maat kiezen om je voet de best mogelijke steun te geven. Winterschoenen zijn meestal groter omdat je dikke sokken zult dragen.

Winterlaarzen zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en uitvoeringen. Er moet beslist iets van je gading bij zijn.

Hoeveel kosten goede winterlaarzen?

Je kunt eenvoudige winterlaarzen bij discounters of goedkope winkels krijgen voor zo weinig als ongeveer 20 euro. Van deze uiterst goedkope modellen wordt echter niet verwacht dat ze langer dan één seizoen meegaan. Vaak zijn ze niet overtuigend bij lage temperaturen, gladheid of sneeuw. Ze zijn meer geschikt voor milde omstandigheden.

Winterstiefel-2

Wie in koele streken woont zal wel vertrouwd zijn met zo’n besneeuwd landschap. Voel je je in de winter ook aangetrokken tot de buitenlucht of blijf je liever in de warmte?
(Image source:Photo by Genessa Panainte / Unsplash)

Als je onder de indruk wilt zijn van zowel ontwerp als kwaliteit, moet je iets dieper in de buidel tasten. Maar het is de moeite waard. Je kunt winterlaarzen van hoge kwaliteit vinden voor tussen de 50 en 200 euro. Als dat is wat je zoekt, kun je ook luxueuzere merklaarzen vinden voor meer geld.

De prijzen van kinderlaarzen lopen ook sterk uiteen. Een goedkoop paar kinderlaarzen vind je al vanaf 10 euro. Maar er zijn ook paren die tot 100 euro kosten. Zoals altijd betekent duur niet per se beter. Let bij het kopen gewoon op de aspecten die in de gids uitgelegd worden.

Welke alternatieven zijn er voor winterlaarzen?

Hou je niet van laarzen? Ja, ze zijn niet voor iedereen en passen misschien niet bij elke outfit of gelegenheid. Daarom willen we je kennis laten maken met een paar alternatieven. Ben je meer een sneaker persoon?

Dan is er zeker een geschikt wintermodel voor je. Ze zijn ook gevoerd verkrijgbaar en enkelhoog voor de winter. Ze worden aangeboden door veel populaire sneakermerken.

Winterstiefel-3

Wie hield er als kind niet van? Wellington laarzen! De trend brengt ze naar ons terug.
(Image source: Photo by Jake Hawkes / Unsplash)

Wellies kunnen ook gedragen worden als alternatief voor gewone winterlaarzen. Ze zijn er nu in mooie ontwerpen met warme voeringen. Ze zijn waterdicht en modderdicht en kunnen in enkele seconden worden aan- en uitgetrokken.

Welke winterlaarzen zijn geschikt voor kinderen?

Voor kinderen zijn laarzen van hoogwaardig materiaal aan te bevelen. Ademende stoffen en een antislip, stevige zool zijn bijzonder belangrijk. Deze houden vooral de voeten warm en droog in deze tijd van het jaar. Dit vermindert de kans op een verkoudheid. Zo is je kind goed toegerust voor uitstapjes buitenshuis.

Koop echter niet te vroeg schoenen, want kindervoeten groeien snel. Daarom is het beter om ze aan het begin van het seizoen te kopen. Je kunt ook beter een maat kiezen met iets meer ruimte aan de voorkant dan een maat die te strak zit.

Winterstiefel-4

Winterlaarzen in elegante modellen zijn er ook voor onze jongste kinderen. Niet alleen praktisch, maar ook chic.
(Image source: Troy T / Unsplash)

Je kunt de laarzen het beste passen met dikke wintersokken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zoek een paar dat gemakkelijk aan te trekken is, liefst met klittenband, zodat je kind ze gemakkelijk zelf kan aantrekken.

Hoe moeten de winterlaarzen passen?

Het is belangrijk dat de laars goed past bij de anatomie van de voet en hem niet oncomfortabel drukt of knelt. Dit kan op de lange duur tot onaangename gevolgen leiden. De laars moet niet te smal en niet te breed zijn om de ideale steun te garanderen.

De schacht van de laars moet dicht tegen de voet aanzitten en een passende hoogte hebben. Het moet ongeveer 1/3 van het onderbeen bedekken. De enkels moeten ook beschermd worden, evenals de middenvoet. Let ook op het voetbed, de hielversteviging en een ondersteunende binnenvoering.

Hoe maak ik mijn winterlaarzen waterdicht?

Winterstiefel-5

Als je ’s winters graag veel tijd buiten en in de natuur doorbrengt, zul je de functie van je winterlaarzen op prijs stellen. Helaas kunnen ze een rode neus niet vermijden. (Image source: Haley Phelps / Unsplash)

Je moet beginnen met je winterlaarzen goed te verzorgen voor je ze draagt. Door ze waterdicht te maken, bescherm je het materiaal tegen kou, vuil en vocht en verleng je de functie en levensduur van je laarzen.

Zorg ervoor dat het waterdicht makende middel geschikt is voor het materiaal van je schoen. Het meest praktische is een spray. Je kunt het gebruiken om je laarzen snel, gemakkelijk en gelijkmatig te besproeien. Het is het beste om een paar dunne lagen aan te brengen en die met passende tussenpozen te vernieuwen. Observeer eenvoudig wanneer de waterafstotende functie afslijt.

Wat is de beste manier om mijn winterlaarzen schoon te maken?

Het schoonmaken van je winterlaarzen hangt af van het materiaal. Je kunt allereerst proberen het vuil te verwijderen met een droge borstel of met een vochtige doek. Voor zwaarder vuil kun je schoonmaakmiddelen gebruiken die speciaal voor het materiaal van de laarzen zijn samengesteld.

Als je winterlaarzen erg nat geworden zijn, zet ze dan niet op de verwarming. Dit is meestal schadelijk voor het materiaal. Laat ze in plaats daarvan bij kamertemperatuur drogen. Dit duurt langer, maar is beter voor de schoenen. Je kunt ze ook opvullen met krantenpapier of handdoeken om het vocht te absorberen en de vorm intact te houden.

Kan ik winterlaarzen in de wasmachine wassen?

Voordat je de laarzen in de machine doet, raden we je aan ze eerst met de hand te wassen. Dit werkt meestal vrij goed.

Door ze in de wasmachine te wassen kun je de trommel beschad igen.

Ook de laarzen worden behoorlijk nat. Het is dus beter om het niet te doen als het kan. Maar natuurlijk is het mogelijk. Maar ga wel goed na waar de laarzen precies van gemaakt zijn. Niet alle materialen zijn machinebestendig. Je kunt ze het beste met handdoeken wassen om de trommel beter te beschermen en ze zijn uiteindelijk misschien niet zo nat.

Image source: tanyaru/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies