Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

45Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Slaapzakken zijn erg populair op reis, omdat ze heel praktisch zijn en dus gemakkelijk mee te nemen. Slaapzakken horen bij elke kampeertocht. Winterslaapzakken houden je bijzonder warm.

Maar het is ook moeilijk om je het dagelijkse leven van een baby zonder hen voor te stellen. Winterslaapzakken zijn er tegenwoordig in verschillende uitvoeringen. Er zijn talloze modellen voor zowel baby’s als volwassenen. Voor onze productvergelijking hebben we verschillende modellen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Winterslaapzakken zijn ideaal voor het koude seizoen omdat ze je erg warm houden.
 • Belangrijke koopcriteria zijn het temperatuurbereik, en het materiaal van de winterslaapzak. Maar ook de grootte en de kenmerken spelen een rol.
 • Winterslaapzakken zijn er zowel voor volwassenen als voor baby’s tot één jaar.

Winterslaapzak: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor winterslaapzakken

Om de perfecte winterslaapzak voor je te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Deze criteria moeten het je gemakkelijker maken de juiste slaapzak te kiezen.

De criteria die je kunt gebruiken om winterslaapzakken met elkaar te vergelijken zijn:

De hierboven genoemde afzonderlijke criteria worden hieronder nog eens opgesomd en nader toegelicht.

Materiaal

Het belangrijkste criterium om een winterslaapzak te kopen is het materiaal waarvan hij gemaakt is. Winterslaapzakken zijn meestal gemaakt van katoen, microvezel of zijde. Als vulmateriaal voor de binnenkant wordt vaak polyester of dons gebruikt.

Deze verschillen vooral in de hoge kwaliteit van het materiaal. Slaapzakken van polyester zijn ook gemakkelijker te onderhouden. Een paar winterslaapzakken bieden ook een voering van wol. Welk materiaal hier het juiste is, is een geheel individuele beslissing. Je moet je zelf prettig voelen en het materiaal kiezen dat voor jou het meest comfortabel is.

Temperatuurbereik

Het temperatuurbereik is ook erg belangrijk voor een winterslaapzak. Elke winterslaapzak heeft een door de fabrikant opgegeven temperatuurbereik. Dit vertelt je hoe warm de slaapzak je zal houden. De waarden op de slaapzak geven het comfortbereik, het limietbereik en het uiterste bereik aan.

Deze waarden vertellen je hoe goed de slaapzak je uit de kou houdt en hoe warm hij je houdt. Als je iemand bent die het ’s nachts gemakkelijk koud krijgt en het altijd koud heeft, is een slaapzak met een laag temperatuurbereik aan te bevelen, want die houdt je extra warm.

Maat

Een ander belangrijk aankoopcriterium is de maat van de slaapzak. Normale slaapzakken voor volwassenen zijn vaak 2 m lang. Er zijn echter ook modellen van verschillende afmetingen. De winterslaapzak moet iets groter zijn dan je eigen lichaamslengte, zodat je er perfect in past.

Voor winterslaapzakken met capuchon kun je het beste een model kopen dat ongeveer 25 tot 30 cm groter is. Only slaapzakken voor baby’s variëren sterk in grootte voor elke lichaamslengte.

Kenmerken

Slaapzakken worden meestal geleverd met speciale kenmerken. Hiermee moet rekening gehouden worden als je een slaapzak koopt. De functies omvatten zaken als:

 • Kap bij de opening
 • Warme kraag in de halsstreek
 • Afdekstrip voor ritssluiting
 • extra isolatie in de voetzone
 • Zakken aan de buitenkant van de slaapzak

Met al deze eigenschappen moet je bij de aanschaf rekening houden en zelf kiezen welke je nodig hebt.

Extra’s

Naast de eigenschappen hebben sommige slaapzakken extra’s die in sommige modellen ingebouwd zijn. Deze extra’s zijn niet gebruikelijk en zijn meer een optie. Extra’s kunnen dingen zijn als waterdichtheid of ademend vermogen. Als je zulke extra’s in je winterslaapzak nodig hebt, moet je er bij de aankoop speciaal op letten.

Gids: Veelgestelde vragen over winterslaapzakken in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over winterslaapzakken beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven en je vragen verduidelijken.

Wat zijn winterslaapzakken?

Slaapzakken zijn zakachtige hoezen die aan alle kanten gesloten zijn. Ze hebben alleen aan de bovenkant van de kop een opening waardoor je naar binnen kunt. Er zijn veel verschillende soorten slaapzakken.

Winterschlafsack

Winterslaapzakken hebben het voordeel dat ze je zelfs bij heel lage temperaturen warm houden en zijn daarom ideaal om ook in koude jaargetijden te kamperen. (Image source: Steve Halama / Unsplash)

De winterslaapzak is een dik en goed gewatteerd model slaapzak dat meer geschikt is voor de winter of voor algemeen lage temperaturen. Een zomerslaapzak, daarentegen, is ook geschikt voor vrij hoge temperaturen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het winter- en het zomermodel, vooral in het geval van slaapzakken voor baby’s, want voldoende warmte is hier bijzonder belangrijk.

Welke soorten winterslaapzakken zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten winterslaapzakken. Er zijn winterslaapzakken met verschillende temperatuurbereiken. Het grootste verschil zit echter in de verschillende maten. De normale winterslaapzakken voor volwassenen zijn meestal ongeveer 2 meter hoog. Dit zijn de standaard modellen winterslaapzakken. Er zijn echter ook winterslaapzakken voor baby’s.

Deze zijn er voor baby’s in verschillende maten en vormen. Er zijn modellen die alleen het lichaam van de baby omhullen of die ook extra uitsparingen hebben voor de armen of zelfs de benen. Deze winterslaapzakken zijn er ook in verschillende temperatuurbereiken.

Wat kost een winterslaapzak?

De prijs van winterslaapzakken wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de gebruikte stof, het temperatuurbereik, maar ook door de maat. De prijzen variëren nogal. De volgende tabel moet je een overzicht geven:

Productsoort Prijsklasse
Winterslaapzakken voor baby’s 15 tot 50 euro
Eenvoudige winterslaapzakken 25 tot 90 euro
Kwalitatief hoogwaardige winterslaapzakken 90 tot 250 euro

Je ziet dat slaapzakken voor baby’s het goedkoopst zijn. Ook winterslaapzakken voor volwassenen koop je voor een lage prijs. Maar hier gaat de prijsklasse voor de modellen van hogere kwaliteit vrij hoog.

Wat is de tog waarde en hoeveel tog moet een winterslaapzak hebben? 82

De meeste winterslaapzakken gebruiken de tog waarde om aan te geven hoe warm de slaapzak je houdt. Deze waarde is vooral belangrijk voor winterslaapzakken voor baby’s. Hoe hoger de tog waarde, hoe warmer de slaapzak je houdt.

Bovendien biedt de tog waarde bescherming tegen oververhitting. Dit is heel belangrijk voor baby’s, want het voorkomt dat ze te veel zweten en daardoor onrustig slapen of zelfs ergere gevolgen ondervinden. Togwaarden kunnen in drie bereiken verdeeld worden.

 • Slaapzakken met 0.5 tog: Slaapzakken met een lage tog waarde van 0,5 zijn nauwelijks gevoerd en erg dun. Deze moeten gebruikt worden in hoogzomer als de kamertemperatuur boven de 24 graden is.
 • Slaapzakken met 2.5 tog: Deze slaapzakken zijn meestal normaal gevoerd en houden je goed warm. Deze modellen worden vaak gebruikt als slaapzakken voor het hele jaar. Hun optimale temperatuurbereik is 15 tot 21 graden.
 • Slaapzakken met 3.5 Tog: Deze modellen zijn zeer dik gevoerde winterslaapzakken. Ze zijn vooral geschikt in de winter als de temperatuur in de kamer lager is dan 18 graden.

Wanneer en waarom hebben baby’s een winterslaapzak nodig?

Een babyslaapzak wordt over het algemeen aangeraden als de baby ’s nachts alleen slaapt. Pasgeboren baby’s moeten winterslaapzakken dragen tot ze een jaar oud zijn, en zelfs daarna als ze slaapstoornissen of een onrustige slaap hebben. Baby’s hebben een winterslaapzak nodig om ’s nachts meer ontspannen te slapen.

Slaapzakken zorgen ervoor dat de baby zich ’s nachts niet per ongeluk kan bedekken en zo bevriezen. Bovendien voorkomen slaapzakken ook dat de baby per ongeluk de deken over zijn hoofd trekt en zo niet meer kan ademen. Maar volgens hun tog-waarde mogen winterslaapzakken alleen bij lage temperaturen gebruikt worden.

Wat moet je onder een winterslaapzak dragen?

Afhankelijk van je persoonlijke temperatuurgevoeligheid is het natuurlijk helemaal aan jou wat je onder een winterslaapzak draagt. Maar als de slaapzak erg dik en warm is, heb je de neiging er minder dikke kleding onder te moeten dragen. Bij baby’s is het echter belangrijk ervoor te zorgen dat ze niet bevriezen maar ook niet zweten als ze in de slaapzak liggen.

Conclusie

Winterslaapzakken zijn uitstekend geschikt voor een warmere slaap in de winter. Ze zijn ook ideaal voor baby’s tijdens de koudere winternachten. Als je er een koopt, moet je altijd letten op het juiste temperatuurbereik en ook op de gewenste kwaliteit.

De Tog-waarde, die informatie geeft over de warmte van de winterslaapzak, is ook belangrijk voor winterslaapzakken voor baby’s. Er zijn goede winterslaapzakken in elk prijssegment, die kunnen overtuigen met de meest uiteenlopende voordelen. Je moet echter altijd letten op het temperatuurbereik en niet alleen op de dikte van het materiaal.

(Image source: Mitchell Hartley / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies