wok bereiden op hoog vuur
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Wokken is enorm populair en bij heel veel mensen een bekende en beproefde kooktechniek. Het is een van die oosterse trends die niet meer weg te denken zijn uit de westerse samenleving. Wokpannen zijn er om niet meer weg te gaan en steeds meer kookliefhebbers gebruiken deze geweldige manier van koken voor hun dagelijkse gerechten.

Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Ook vandaag de dag wordt de wok daar nog veel gebruikt, net als in andere oostelijke landen. Je kunt er heerlijke recepten mee klaarmaken. Een wok helpt je om op een simpele en gezonde manier te koken. Je hebt weinig olie of boter nodig en het eten is snel beetgaar. In deze shopgids vertellen je alles wat je moet weten om de beste wok te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Wokken is hartstikke populair, ook in de westerse keuken. Met een goede wok zorg je binnen een mum van tijd voor een heerlijke en gezonde maaltijd.
  • Om een ​​goede wok te vinden is het belangrijk om rekening te houden met o.a. het materiaal, de nodige temperatuur en de vorm van de pan.
  • Er zijn verschillende modellen wokpannen. Welk model het beste bij je past, hangt van je persoonlijke kookvoorkeuren af. Verderop in deze shopgids laten we je zien op welke factoren je moet letten bij de aankoop van een goede wok.

Onze selectie: De beste woks op de markt

Als je een wok wilt kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moeten houden als je wilt dat je gerechten lekker en gezond worden. Misschien ben je wel op zoek naar een wok die heel lang mee gaat. Of wil je de pan met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Wat je reden ook is om op zoek te gaan naar een wokpan, hieronder vind je de selectie met de beste modellen op de markt.

De wok met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze wokpan van Tefal heeft een extra dikke anti-aanbaklaag van zeer hoge kwaliteit, die ook nog eens 100% vrij van de schadelijke stof PFOA is. Het is de sterkste en meest duurzame anti-aanbaklaag van Tefal tot nu.

Je komt met deze pan niet voor verassingen te staan, aangezien hij geschikt is voor alle warmtebronnen. Een groot voordeel van deze wokpan is dat je geen boter of olie nodig hebt om te kunnen wokken. Echt een aanrader voor iedere kookfan!

De beste wok met deksel

De Black Marble Westinghouse wok heeft een anti-aanbaklaag met een zwarte marmeren afwerking die ervoor zorgt dat je weinig olie of boter nodig hebt tijdens het koken. Het is een prachtige wok die lang meegaat en er ook nog eens heel mooi uitziet.

Het deksel zorgt ervoor dat je eten nog sneller gaar is en dat je geen last hebt van spetters. De wok is geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen. De pan heeft een diameter van 30 cm.

De beste wok voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling

De BK Allround Wok heeft een stijlvol design en een groot gebruiksgemak. De gesatineerde roestvrij edelstalen pan loopt loodrecht omhoog en mondt uit in een strakke rand. De sandwichbodem zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling.

Je kunt de pan ook in de oven op een temperatuur tot 230 graden gebruiken. De wok is vaatwasserbestendig en daardoor dus eenvoudig schoon te houden. De pan heeft bovendien een goede anti-kleeflaag.

De beste wok voor inductie

Deze mooie Lowenthal wokpan is voorzien van een dikke, sterke en duurzame anti-aanbaklaag. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen. De pan heeft een mooie, platte bodem, waardoor hij ook prima op inductieplaten werkt.

Door de hoge rand en de bolle vormgeving is de wokpan ideaal voor het snel roerbakken van groenten, vlees en vis. Met deze keramische wokpan heb je bijna geen olie of boter nodig.

Shopgids: Alles wat je moet weten over woks

Wokken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de Nederlandse keuken. Dat is ook niet zo gek. Een wok helpt je om binnen een mum van tijd de lekkerste en gezondste recepten op tafel te zetten. Ben je op zoek naar de beste wok? Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit product, om je te helpen de wok te vinden die het beste bij je past.

chef-kok die groenten in wok wegknipt

Sauteren, waarbij de ingrediënten op een hoge temperatuur en in weinig olie in een kort tijdsbestek worden verhit, gaat het gemakkelijkst in een wok.
(Bron: Dotshock: 100938633/ 123rf.com)

Waarom een wok?

Wokken is een ideale kooktechniek om ingrediënten te braden, stoven, koken of stomen. Deze reeks aan mogelijkheden geeft de pan een veelzijdig karakter dat moeilijk te vinden is in de meer traditionele keuken, zoals met een conventionele koekenpan of kookpan. De brede en diepe vorm maakt het gebruik van verschillende temperatuurzones mogelijk. Met een wok zet je binnen een mum van tijd de lekkerste en gezondste recepten op tafel.

Je kookt de ingrediënten kort en op hoge temperaturen. Op deze manier wordt het eten aan de buitenkant gekookt, maar blijven de voedingsstoffen in de ingrediënten zitten. Het lange handvat van een wokpan maakt het mogelijk om te sauteren, een techniek waarbij de ingrediënten op een hoge temperatuur en in weinig olie in een kort tijdsbestek worden verhit. Het handvat zorgt er ook voor dat de pan beter hanteerbaar is. Controleer goed of de wok vaatwasserbestendig is voordat je deze in de vaatwasser plaatst.

Welk soort wok is het beste?

Als je een wok koopt, moet je rekening houden met een aantal factoren die het succes van je aankoop bepalen. Allereerst is het belangrijk ervoor te zorgen dat de wok niet te zwaar is. Als je van plan bent de pan dagelijks te gebruiken, is het handig dat je deze met één hand kunt optillen. Het is dan niet handig als de wokpan daar te zwaar voor is.

Verder raden we aan om op zoek te gaan naar een pan met een of twee handgrepen, zodat je de pan makkelijk kunt vastpakken en ingrediënten kunt sauteren. Hoe belangrijk je dit vindt, hangt echter af van de recepten die je van plan bent te gaan koken. In de tabel hieronder laten we je enkele elementen zien waar je verder nog rekening mee kunt houden om de beste wok te vinden:

Als je wilt… Moet je kopen…
Makkelijk te hanteren Lichte wok met een of twee handvatten
De wok dagelijks gebruiken Wok met een diameter van 32 cm of meer
Geen aangekoekte etensresten Wok met antiaanbaklaag
De wok in verschillende keukens gebruiken Wok die geschikt is voor alle warmtebronnen
Gelijkmatige warmteverdeling Wok met een dikke en stevige bodem die de warmte gelijkmatig verdeelt

Hoe kun je het beste sauteren met een wok?

Sauteren is een van de meest kenmerkende kooktechnieken bij het wokken. Het is bij deze oosterse manier van koken heel belangrijk om de ingrediënten in een korte tijd en op een hoge temperatuur te verhitten. De ingrediënten dienen veelvuldig met keukengerei gekeerd te worden, of opgegooid te worden om aanbranden te voorkomen.

De kooktechniek is vergelijkbaar met roerbakken, waarbij het vanwege de intense hitte extra belangrijk is dat je de ingrediënten constant in beweging houdt. Maar maak je geen zorgen, het duurt niet lang. Een ander kenmerk van deze techniek is dat je de ingrediënten maar kort verhit, zodat je snel het vuur kunt uitdoen en geniet van je favoriete gerechten.

vegetarische wok roerbak

De grootte van de pan is een van de belangrijkste kenmerken bij het kopen van een wok.
(Bron: Resnick: 22457672/ 123rf.com)

Hoe wok je?

Om een heerlijk recept te wokken, is het ten eerste belangrijk dat je de ingrediënten op een hoge temperatuur verhit. Je moet de wok daarvoor goed heet maken voordat je de ingrediënten toevoegt. Daarna kun je, afhankelijk van de pan, sesamolie toevoegen, of het voedsel zonder olie of boter te bakken. Dit laatste kan alleen als de pan een goede anti-aanbaklaag heeft.

Nu kun je het eten heerlijk en naar eigen wens op smaak brengen.

In de oosterse keuken wordt veel knoflook en gember gebruikt. Voeg deze of andere kruiden aan de ingrediënten toe. Als alles in de pan zit samen met het vlees, de vis en de groenten, kun je een deksel op de pan doen. Beweeg nu de pan heen en weer, zodat alle smaken heerlijk in elkaar overlopen. Et voilà! Je kunt genieten van een lekker en gezond maaltje.

Waar moet je nog meer op letten bij wokken?

Wokken is een van de meest gebruikte technieken in de Aziatische keuken. Hieronder geven we je een paar tips die je helpen om de handigste trucs van deze keuken te leren kennen. Zo weet je zeker dat je optimaal van de lekkerste wokrecepten zult genieten. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

  • Kook met heel weinig olie, hooguit een of twee eetlepels.
  • Kook de verschillende ingrediënten in porties, afhankelijk van de kooktijd die elk ingrediënt nodig heeft.
  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten die je tegelijkertijd kookt qua grootte vergelijkbaar zijn met elkaar.
  • Maak alle ingrediënten van tevoren schoon, aangezien ze maar kort gekookt worden.
  • Zorg ervoor dat je op zeer hoog vuur begint.
  • Er is geen specifieke tijd hoe lang je voedsel moet wokken, hoewel de ingrediënten altijd in een kort tijdsbestek worden verhit.
  • Haal de pan van het vuur als het eten beetgaar is.

Street Food Festival. Koken Voedsel In Brand

Tegenwoordig hebben de meeste woks een anti-aanbaklaag, waardoor ze gemakkelijker te gebruiken en schoon te maken zijn. (Bron: Puhhha: 108465509/ 123rf.com)

Is het nodig om de wok in te branden?

Voordat je de wok gebruikt, is het soms handig om deze in te branden, om te voorkomen dat etenswaren aan de pan vast gaan plakken. Wat dat precies betekent? ‘Inbranden’ is een techniek die ervoor zorgt dat er een speciale laag in de pan ontstaat, die voorkomt dat voedsel blijft plakken en tegelijkertijd de wok beschermt tegen het roesten.

Hoe je dat doet? Om een wok in te branden moet je deze op zeer hoge temperaturen goed verhitten, nadat je deze volledig hebt ingewreven met olie. Laat nu het vet een paar minuten in de wok roken en herhaal dit proces meerdere keren, waarbij je de wok na iedere keer even laat afkoelen. Dit zal de anti-aanbaklaag van de pan versterken, zodat je minder last hebt van aangekoekte etensresten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met het blote oog zien de meeste woks er misschien hetzelfde uit. Wanneer je je echter in dit product verdiept, zul je de verschillen ontdekken in aspecten zoals de antiaanbaklaag, dikte, geschikte warmtebronnen en afmetingen van de pan. Om je te helpen de wok te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder een lijst met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij je aankoop:

Formaat

De grootte van de wok is een van de aspecten die fabrikanten het meest benadrukken bij het verkopen van hun product. Veel woks zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je altijd de wok kunt kiezen die het beste bij je haar past, afhankelijk van of je in grote of kleine hoeveelheden kookt. Het is moeilijk om te zeggen wat het beste formaat is, omdat dit volledig van je persoonlijke situatie afhangt.

Normaal gesproken wordt de grootte van de wok uitgedrukt in de diameter van de buitenrand, waarbij 28 cm een ​​van de standaardafmetingen is. Het minimum is gewoonlijk 21 cm en het maximum 32 cm, hoewel deze cijfers kunnen variëren. Andere fabrikanten kiezen ervoor om de grootte van de wok uit te drukken in de hoogte van de pan of de diameter van de onderkant.

Smakelijke groenteschotel met broccoli en paprika

Wokken is een ideale kooktechniek om ingrediënten te braden, stoven, koken of stomen.
(Bron: Foodandomore: 58460222/ 123rf.com)

Anti-aanbaklaag

Vroeger hadden de meeste woks nog geen anti-aanbaklaag. Je moest daardoor de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat het voedsel in de pan bleef plakken. Tegenwoordig zijn de meeste wokken gemaakt van roestvrij staal en bevatten ze een anti-aanbaklaag, waardoor ze niet alleen gemakkelijker te gebruiken zijn, maar ook eenvoudiger schoon te houden zijn.

Het is altijd een goed idee om een wok met een anti-aanbaklaag te kopen. Houd er rekening mee dat je een wok vooral gebruikt om ingrediënten zonder teveel olie en op een hoge temperatuur te verhitten. Het laatste dat je hierbij nodig hebt is dat het voedsel aan de wok blijft plakken. Gelukkig zijn de meeste woks hier tegenwoordig dus tegen beschermd.

Warmtebronnen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je wilt gaan koken maar komt er dan achter dat de pan die je wilt gebruiken, helemaal niet geschikt is voor de warmtebron waar je op kookt. Als je dit niet van tevoren controleert, is er een grote kans dat de pan niet geschikt is voor bij jou in de keuken. Gelukkig kun je dit in de meeste gevallen eenvoudig controleren door de productbeschrijving van de wok te lezen.

De meeste woks van vandaag de dag zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Sommige woks kun je zelfs in de oven gebruiken en in de vaatwasser plaatsen. In andere gevallen geven fabrikanten expliciet aan of de pannen werken op gas, een elektrische of keramische kookplaat en zelfs op oppervlakken zoals grills, vuurkorven of infra-roodkachels. Zorg ervoor dat je de wok kiest die het beste bij je past.

Wok

In de Chinese keuken wordt wokken ‘wok hei’ genoemd, een wat romantische term die vrij vertaald ‘de adem van de wok’ betekent en voor de constante beweging staat die met een wokpan wordt gebruikt om het voedsel te bakken.

Capaciteit

We hebben het al over het belang van de grootte van de wok gehad. De grootte van de pan bepaalt de hoeveelheid voedsel die je tegelijkertijd kunt bakken. In tegenstelling tot de meeste pannen, zijn wokken meestal een stukje hoger. Naast het voorkomen dat het voedsel bij het schudden of roeren langs de zijkanten uit de wok valt, biedt het hoge ontwerp ​​ons nog meer voordelen.

Een hoge wok biedt meer ruimte voor eten. Deze ruimte wordt meestal gemeten in liters. Gemiddeld bevat een wokpan ongeveer vier liter. Een andere manier om de capaciteit van een wok te kennen, is door naar de diameter en de hoogte van de pan te kijken. Het zal je verbazen hoeveel je kunt koken in een ogenschijnlijk kleine ruimte.

Coating

Onder de coating van een wok verstaan ​​we de laag die op een specifiek oppervlak wordt aangebracht om de pan tegen beschadiging te beschermen. De meeste woks hebben tegenwoordig een anti-aanbaklaag. Bovendien kunnen ze een extra dikke bodem hebben om de warmte gelijkmatig te verdelen. Afhankelijk van de gerechten die je met de wok wilt bereiden, is het eigenlijk altijd een goed idee om voor dit soort pannen te kiezen.

In het geval van een wokpan is de coating waarmee de wok wordt bedekt van essentieel belang. Een wokpan met een goede coating zorgt voor de juiste warmtecirculatie en beschermt de pan van aangekoekt voedsel. Vergeet hier dus niet op te letten bij je aankoop!

Samenvatting

Wokken is enorm populair en bij veel mensen een bekende en beproefde kooktechniek. Het is een van de oosterse trends die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit de westerse samenleving. Het geeft onze manier van koken een onderscheidend tintje. Al voor een vriendelijke prijs kun je zeer goede woks vinden.

Als je een goede wok wilt kopen, moet je rekening houden met een aantal aankoopcriteria zoals het formaat, de capaciteit en de coating van de wok. In deze shopgids lieten we je zien hoe je een wok het beste gebruikt. Nu is het jouw beurt! Wat zijn jouw lekkerste recepten om te wokken?

Vond je onze shopgids over woks interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Foodandmore: 58460443/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies