Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

De wollen jas is een tijdloze klassieker die je ‘s winters wollig warm houdt. Het natuurlijke product wol is een echte alleskunner. Wol houdt je niet alleen warm, maar is ook waterafstotend en winddicht. Een wollen jas is iets tijdrovender in het onderhoud dan veel andere jassen, maar als je de juiste trucjes kent, is een wollen jas de beste keuze voor de winter.

Wollen jassen zijn ook geschikt voor andere seizoenen. In de lente en de herfst kun je wollen jassen dragen met een lager wolgehalte. In onze grote wollen jas test 2021 willen we je helpen de juiste wollen jas voor je te vinden. We hebben verschillende soorten wollen jassen vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Met behulp hiervan moet het niet moeilijk voor je zijn om een aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Wollen jassen zijn perfect voor de winter. Door de natuurlijke eigenschappen van wol ben je altijd voorbereid tegen kou, wind en regen.
 • Een wollen jas heeft iets meer verzorging nodig dan andere kledingstukken. Maar met een paar kleine schoonmaaktips is het een fluitje van een cent.
 • Er zijn veel verschillende soorten wollen jassen. Of je nu kort, lang, dik of dun bent iedereen kan een wollen jas vinden die bij zijn figuur past.

Wollen jas: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor wollen jassen

In de volgende paragrafen stellen we toepassingscriteria voor die je moeten helpen bij het kopen van een wollen jas. De criteria die je kunt gebruiken om wollen jassen te vergelijken zijn:

In de paragrafen hieronder kun je meer lezen over de afzonderlijke criteria.

Warmte

De basisvereiste voor een goede vacht is warmte. Wol is een goede bron van warmte. Wol bestaat voor 85 procent uit lucht en kan daarom de warmte van het lichaam weerkaatsen. Met als gevolg dat het lichaam in de winter warm blijft.

Hoe warm een wollen jas werkelijk is, hangt af van de samenstelling van de jas. Als eenvoudige regel geldt: hoe hoger het wolgehalte, hoe beter de jas verwarmt. Een wolgehalte van meer dan 70 procent wordt aanbevolen voor de winter.

Waterafstotend

Wol kan water opslaan, maar zonder vochtig aan te voelen. Wol kan gewoonlijk tot 33 procent van zijn gewicht aan water opnemen zonder de indruk te wekken nat te zijn.

Als een wollen jas toch nat wordt, is dat nog niet zo erg, want wol droogt sneller dan bijvoorbeeld katoen. Dus als je een waterafstotende wollen jas zoekt, moet je de eenvoudige regel van eerder gebruiken.

Let op de hoeveelheid wol. Hoe hoger het wolgehalte, hoe waterafstotender de vacht.

Winddicht

Hoe winddicht een wollen jas is, kun je snel bepalen aan de hand van het wolgehalte en de dikte. Net als bij de vorige criteria geldt ook hier een eenvoudige regel. Hoe hoger het wolgehalte en hoe dikker de jas, hoe winddichter hij is.

Bovendien kan de binnenvoering de wind nog beter buiten houden. Een voorbeeld van voeringen zijn weefsels van alpaca, polyamide en acetaat.

Verzorging

Wol moet zo mogelijk niet gewassen worden. Omdat wol geen geuren van buitenaf absorbeert, zoals de geur van transpiratie, is dit niet zo erg. Als je je wollen jas toch moet wassen, kun je hem naar de stomerij brengen of hem een paar uur in de frisse lucht hangen.

Als je wilt, kun je de jas ook zelf met de hand wassen. Als je je wollen jas toch in de wasmachine wilt wassen, is een wollen jas met een laag wolgehalte een goede keus. Als het wolgehalte minder dan 50 procent is, kun je een wollen jas op een handwasprogramma wassen als de fabrikant dat op het etiket aangeeft. Maar denk dan aan de wisselwerking.

Met een lager wolgehalte verliest de jas aan warmte, waterafstotendheid en winddichtheid. Denk er dus goed over na of je de wollen jas naar de stomerij brengt.

Pluis

Pluis wordt vaak pilling genoemd. Pillen zijn kleine knopen die bijzonder vaak in natuurlijke materialen voorkomen. Pilling is dus geen kwaliteitsgebrek, maar een natuurlijk proces. Kortom, pluizen op wollen jassen is onvermijdelijk.

Maar er is goed nieuws, je kunt er weer vanaf komen met eenvoudige technieken. Een kleine extra tip: vermijd gemengde stoffen, want de verschillende materialen veroorzaken wrijving. Dit veroorzaakt pilling.

Besluit: Welke soorten wollen jassen zijn er en welke is geschikt voor jou? Overgang

Als je een wollen jas wilt kopen, kun je kiezen uit verschillende soorten. De lijst hieronder geeft je een overzicht:

Productsoort Beschrijving
Woljas kort Komt niet boven de knieën
Woljas lang Gaat boven de knieën
Woljas met capuchon Heeft een capuchon
Woljas lente Heeft een laag wolgehalte
Woljas winter Heeft een hoog wolgehalte

Je vindt meer informatie over de afzonderlijke productsoorten in de volgende paragrafen.

Wollen jas kort

Wollen jas kort

Een wollen jas is kort als hij niet tot boven de knieën reikt. De volgende tabel geeft een overzicht van de voor- en nadelen van een korte wollen jas.

Voordelen
 • Ook geschikt voor korte mensen
 • Niet zo zwaar
 • Ongehinderd fietsen
Nadelen
 • Verwarmt de benen niet

Een korte wollen jas is goed geschikt voor niet zo koude winterdagen. Hij scoort ook punten wat betreft gewicht, want door zijn lengte is hij niet zo zwaar als een lange wollen jas. Bovendien hindert het niet bij het fietsen, wat bij langere vachten wel het geval kan zijn.

Wollen jas lang

Wollen jas lang

Een lange wollen jas gaat tot boven de knieën. De volgende tabel geeft een overzicht van de voor- en nadelen.

Voordelen
 • Houdt het hele lichaam warm
 • Staat chic
 • Houdt je warm, zelfs in een avondjurk
Nadelen
 • Zwaar
 • Meestal duur
 • Kan in de weg zitten bij het fietsen

Een lange wollen jas is de perfecte metgezel voor de winter. Het houdt het hele lichaam warm. Zelfs dunne avondjurken kun je eronder dragen zonder dat het vriest. Helaas kunnen lange wollen jassen duur en zwaar zijn. En bij het fietsen kun je problemen krijgen als de vacht bijzonder lang is. Maar als warm zijn belangrijker voor je is dan prijs, gewicht of fietsen, dan is een lange wollen jas de juiste keuze.

Wollen jas met capuchon

Wollen jas met capuchon

De standaard wollen jas is meestal verkrijgbaar zonder capuchon maar met een kraag. Wil je echter extra bescherming tegen de wind, dan is een wollen jas met een capuchon de perfecte keuze. Een wollen jas met capuchon heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen
 • Bescherming tegen wind
 • bescherming tegen regen
Nadelen
 • Klein verlies van het klassieke uiterlijk

Een wollen jas met capuchon heeft beslist voordelen. En stijlvolle modellen met capuchon brengen ook maar weinig verlies aan de klassieke wollen jas-uitstraling.

Wolvacht lente

Wolvacht lente

Voor de lente heeft een wolvacht een veel lager wolgehalte nodig dan in de winter. Dit komt omdat het wolgehalte je lekker warm houdt. Als het in de lente langzaam warmer wordt, is een laag wolgehalte van vaak veel minder dan 50 procent al voldoende. Een wollen jas heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen
 • Perfecte overgangsjas
 • Meestal wasbaar
Nadelen
 • Heeft niet alle goede eigenschappen van wol

Omdat het in maart en april nog kouder kan zijn, is een wollen jas ook een goede keuze voor de lente. Door het lagere wolgehalte zijn de meeste wollen voorjaarsjassen wasbaar, wat het onderhoud beslist vergemakkelijkt. Maar het lagere wolgehalte betekent dat de vacht misschien niet alle natuurlijke eigenschappen van wol aanneemt. Wol, bijvoorbeeld, neemt niet snel geuren op en houdt water buiten.

Wollen jas winter

Wollen jas winter

De wollen jas voor de winter moet een zeer hoog wolgehalte hebben, in tegenstelling tot de wollen jas in de lente. Zoals je weet, hoe hoger het wolgehalte, hoe warmer de jas. Behalve het wolgehalte moet de winterwollen jas ook dikker zijn, zodat wind, regen en kou nog minder kans krijgen.

Voordelen
 • Houdt je warm
 • Natuurlijk product
 • Tijdloos kledingstuk
Nadelen
 • Complex in onderhoud
 • Duur
 • Zwaar

De voor- en nadelen van winterjassen van wol lijken erg op die van de lange wollen jas. Het houdt je warm, is een natuurlijk product en tijdloos. Ze zijn echter moeilijk te verzorgen, iets duurder en soms zwaar.

Gids: Veel gestelde vragen over wollen jassen uitvoerig beantwoord

In het volgende behandelen we belangrijke vragen over wollen jassen waarvan je de antwoorden moet kennen.

Wat is een wollen jas?

Een wollen jas is een jas die voornamelijk van wol gemaakt is. Omdat wol een natuurproduct is, wordt een wollen jas als een kwaliteitsproduct beschouwd.

Wollmantel-1

Wollen jassen zijn veelzijdig en houden je warm in verschillende seizoenen.
(Image source: Les Triconautes/Unsplash)

Wollen jassen zijn daarom erg populair omdat ze een tijdloze klassieker zijn.

Hoe warm is een wollen jas?

Een wollen jas houdt je warm in de winter. Met een wollen jas die voor meer dan 80 procent uit wol bestaat, zou je het in de winter niet koud moeten hebben. Wol weerkaatst de warmte van het lichaam en kan je warm houden. Dit is mogelijk omdat wol voor 85 procent uit lucht bestaat, waardoor het een uitstekende isolator is.

Hoe weerbestendig is een wollen jas bij regen en wind?

Door de eigenschappen van wol is een wollen jas ook geschikt voor regen en wind. Wol kan vocht opnemen zonder nat aan te voelen en tot 33 procent van zijn eigen massa. Wol is goed tegen wind omdat de juiste dikte en de juiste voering de wind buiten kunnen houden.

Hier kun je de eenvoudige regel weer toepassen: Hoe dikker de jas en hoe hoger het wolgehalte, hoe beter je beschermd bent tegen regen en wind.

Hoe maak ik een wollen jas schoon?

Om een wollen jas schoon te maken, moet je de aanwijzingen op het etiket van de fabrikant volgen. Veel wollen jassen kunnen alleen professioneel of met de hand gereinigd worden.

Wollmantel-2

Niet alleen schapen houden ervan om in de frisse lucht te zijn. Ook wollen jassen hebben af en toe een paar uur in de frisse lucht nodig. Dit helpt om geuren te neutraliseren.
(Image source: Jørgen Håland/Unsplash)

Maar omdat wol niet zo sterk geuren aanneemt, is schoonmaken vaak niet nodig. Er zijn ook een paar tips die je kunt volgen om je wollen jas lang in goede conditie te houden. Verzorgingstips voor wollen jassen

 • Opbergen: Gebruik altijd een stevige kleerhanger om je jas op te hangen. Dit houdt de vacht in goede conditie.
 • Vlekkenbehandeling: Als je wollen vacht ooit een vlek mocht hebben, moet je altijd deppen en niet wrijven. Je kunt hiervoor het beste koud water en een absorberende doek gebruiken.
 • Frisselucht: Zelfs een wollen jas moet van tijd tot tijd aan frisse lucht blootgesteld worden. Een paar uur buiten en je wollen vacht zal zijn geur weer geneutraliseerd hebben.
 • Borstelen: Een pluizenborstel is een goede manier om wolvilt, pluizen en vuil te bestrijden. Het enige belangrijke hier is dat je je vanaf de top naar beneden werkt.

Wat kan ik doen als mijn wollen vacht pluist?

Het is heel normaal dat een wollen jas pluist. Het is geen kwaliteitsgebrek of een reden tot klacht. Pluis is eigenlijk gemakkelijk te verwijderen. Er zijn een paar dingen die heel effectief helpen tegen pluis, wat ook pilling genoemd kan worden.

Bijvoorbeeld, pluisjes kunnen met een gewoon scheermes verwijderd worden. Het belangrijkste is dat het kledingstuk op een recht oppervlak wordt gelegd, gestrekt en dat het scheermes steeds maar in één richting wordt bewogen.

Hoeveel kost een wollen jas?

De prijzen voor een wollen jas lopen sterk uiteen. Dit komt natuurlijk doordat er verschillende modellen zijn. Langere en dikkere wollen jassen zijn duurder dan kortere en dunnere. Hetzelfde geldt voor het wolgehalte.
Type Prijs (in €)
Wollen jas met 100 procent wolgehalte 150 – 300 €
Wollen jas met 50 procent wolgehalte 80 – 150 €
Wollen jas met 15 procent wolgehalte 30 – 50 €

Er zijn ook verschillende soorten wol. Sommige soorten wol zijn duurder dan andere. Daarom is de prijsklasse van wollen jassen zeer breed. Een wollen jas kan tussen €25 en €300 kosten.

Hoe moet een wollen jas passen?

Omdat een wollen jas duur kan zijn, moet hij natuurlijk goed passen. De lengte van de jas moet altijd in verhouding staan tot de maat. Dit betekent dat langere mensen langere jassen kunnen dragen dan kortere mensen.
De wollen jas past alleen goed als de naad bij de schouder ophoudt.

Behalve de voorste twee punten, moet je er ook voor zorgen dat je voldoende bewegingsvrijheid in de armen hebt. Maar wanneer is dat het geval?

 • Als je met beide armen naar je tegenoverliggende schouders kunt reiken
 • Als je je armen voor je uit strekt, mogen de mouwen maar tot aan je polsbeen komen

Er zijn ook verschillende vormen van wollen jassen die geschikt zijn voor verschillende soorten figuren. Hier is een overzicht

Figuurtype Vachttype
Vrouwen met brede heupen A type
Vrouwen met een grote buste hx V type
Vrouwen met rondingen X type
Androgene vrouwen H type
Vrouwen met een buikje hx O type

Wat zijn de alternatieven voor de wollen vacht?

Een jas die je op een vergelijkbare manier warm houdt als een wollen jas is de donsjas. Een donsjas is gevuld met dons (veren) en houdt je dus warm en is een stuk lichter dan een wollen jas. Hierdoor lijkt de donsjas misschien een beter alternatief.

Maar donsjassen worden vaak bekritiseerd door dierenrechtenactivisten omdat de manier waarop dons verkregen wordt niet altijd onder de beste omstandigheden gebeurt.

Wollmantel-3

Donsjassen houden je lekker warm in de winter. Ze zijn echter niet zo klassiek als wollen jassen en daarom minder geschikt voor zakelijke en formele gelegenheden.
(Image source: Thom Holmes / Unsplash)

Ook de wollen jas is klassieker en meer geschikt voor zakelijke en formele gelegenheden. Veel mensen, vooral vrouwen, voelen zich vormeloos in donsjassen en dragen daarom liever een wollen jas.

Beeldbron: ??????????/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies