Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

79Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote xylofoon test 2023. Hier stellen we alle xylofoons die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste xylofoon voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je je bewust moet zijn als je een xylofoon koopt.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • De xylofoon heeft verschillende staven die, door hun verschillende lengte, verschillende klanken voortbrengen als er met een moker op getikt wordt.
 • Anders dan bij het klokkenspel zijn de staven niet van metaal maar van hout. Dit maakt het geluid van de xylofoon veel zachter.
 • De xylofoon behoort tot de familie van slaginstrumenten en heeft ofwel een resonerend lichaam ofwel een plat frame waarop de staven bevestigd zijn.

Xylofoon: Onze selectie

Ugbo Xylofoon

Met zijn houten basis en glad oppervlak zonder scherpe randen kunt u gerust zijn in het feit dat het super veilig is voor kinderen. Deze mini-xylofoon brengt gegarandeerd plezier tijdens het spelen, en helpt de relatie tussen kinderen te verbeteren terwijl ze samen spelen. Laat u echter niet misleiden door zijn kindvriendelijk design – volwassenen kunnen dit prachtige instrument ook gebruiken om muziek te maken.

Sweet Time Xylofoon

De Sweet Time muziekinstrumentenset is het ideale cadeau voor verjaardagen, Kerstmis of Nieuwjaar voor zowel jongens als meisjes. Bovendien wordt het geleverd met een handige opbergtas, zodat elk instrument gemakkelijk en probleemloos kan worden opgeborgen. Geef uw kinderen de kans om hun muzikale talenten te ontdekken met de Sweet Time xylofoon set.

Gico Xylofoon

Ontdek de prachtig klinkende GICO kinderxylofoon, een perfect instrument voor de muzikale vroege opvoeding en ontwikkeling van uw kind. Deze houten metaalofoon met 8 tinten en twee klopjes zal uw kind spelenderwijs plezier bezorgen tijdens het muzieken. Bovendien bevat de GICO kinderxylofoon 7 klassieke kinderliedjes, waarmee het ritmisch gevoel van uw kind wordt gestimuleerd. Dankzij zijn compacte afmeting van 20,0 cm past het instrument perfect in kleine handen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een xylofoon koopt

Hoe zit een xylofoon in elkaar?

Een xylofoon bestaat uit een frame of resonerend lichaam (een doos die als het ware aan de boven- en onderkant open is) waarop de staven bevestigd zijn. De maten zijn van verschillende lengte en hebben daarom verschillende toonhoogtes: Hoe langer de maat, hoe lager de toonhoogte. Deze tonen worden gewoonlijk in opklimmende volgorde gesorteerd, d.w.z. van laag naar hoog.

Links zijn de laagste tonen, en naar rechts worden ze hoger en de maten korter. Het is heel praktisch voor het oefenen dat je de spijlen ook kunt verwijderen. Voor kinderen kun je bijvoorbeeld alle maten weghalen die voor een bepaald liedje niet nodig zijn. Dit maakt het spelen veel gemakkelijker, vooral voor beginners.

Van welk materiaal zijn xylofoons gemaakt?

Xylofoons zijn van hout gemaakt. Er zijn verschillende soorten hout. De regel is: hoe beter het hout, hoe beter de klank. Sommige fabrikanten bieden ook goedkopere instrumenten van synthetisch materiaal aan, maar hun klankeigenschappen zijn veel minder mooi dan die van echt hout. Als de staven van metaal zijn, is het geen xylofoon maar een glockenspiel. De bouw van deze twee slaginstrumenten lijkt in principe erg op elkaar, maar het klokkenspel is veel kleiner, de noten zijn hoger en klinken iets scheller dan die van de xylofoon.

Xylofoons zijn gemaakt van hout. Overeenkomstige instrumenten van metaal heten glockenspiels.

Met zijn metalen staven en houten mallets klinkt het glockenspiel indringender dan de xylofoon. (Foto: pixabay.com / Pexels)

Hoeveel kost een xylofoon?

De prijs hangt vooral af van de soort en het materiaal. Zoals bij alle muziekinstrumenten is de prijsklasse naar boven toe betrekkelijk open, want er zijn ook veel speciale modellen die van speciaal hout gemaakt zijn. Zulke speciale instrumenten kunnen natuurlijk erg duur zijn.
Variant van het instrument Prijs
Kinder xylofoon vanaf ongeveer 15 €
Hobby xylofoon hx vanaf ongeveer 150 €
Hoogwaardige xylofoon hx vanaf ongeveer 300 €

Eenvoudige xylofoons voor kinderen vind je echter online al vanaf ongeveer 15 €. Als het voor een kind is en je weet nog niet zeker of de xylofoon leuk voor hem of haar zal zijn, en je wilt in het begin niet te veel geld uitgeven, dan zul je zeker niet fout gaan met een model in deze prijsklasse. De algemene regel met xylofoons is: Het zuiver stemmen van de afzonderlijke houten staven is een uiterst tijdrovend slijpproces. Daarom zijn de echt goede instrumenten zo duur. Helaas kun je, als je een goedkoop instrument koopt, er niet van uitgaan dat de afzonderlijke noten een zuivere, schone klank zullen hebben.

Welke accessoires heb ik nodig voor een xylofoon?

Je kunt accessoires voor je xylofoon kopen, zoals mallets, hoezen en transportzakken. Deze zijn erg belangrijk en kunnen het speelplezier en de klank beïnvloeden, maar ook je instrument beschermen. In de volgende tabel hebben we aangegeven waar je speciaal op moet letten bij het kopen van accessoires.
Accessoires Dit is waar je op moet letten
Mallets Om een xylofoon te bespelen heb je mallets nodig. De koppen van de hamers kunnen van wol, vilt of hout zijn. Als je een meer gedempt geluid verkiest, dat kenmerkend is voor de xylofoon, kun je het beste wollen of vilten hamertjes gebruiken.
Cover Om te voorkomen dat de xylofoon stoffig of vuil wordt, moet je een hoes voor je muziekinstrument kopen. Veel hoezen zijn gemaakt van een glad materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is.
Transporttas Als je van plan bent je xylofoon vaak te vervoeren, moet je een transporttas aanschaffen. Het beschermt je xylofoon en voorkomt beschadiging tijdens het vervoer. Balken moeten soms verwijderd worden om beschadiging te voorkomen.

Zijn er speciale xylofoons voor kinderen?

Als je een beginnersinstrument voor je kind zoekt, moet je vooral letten op een passend kindvriendelijk ontwerp. Het heeft niet veel zin om een dure orkest xylofoon te kopen voor een jong kind dat net met muziek begint. In plaats daarvan is het waarschijnlijk veel gunstiger voor het kind om te beginnen met een kleine xylofoon van (afhankelijk van de leeftijd) één tot twee octaven in bereik.

Net als sommige van de hierboven genoemde modellen zijn er veel xylofoons met kleurrijke staven. Dit is niet een louter decoratief aspect, maar helpt ook veel beginners bij het instuderen van de stukken. De kleuren van de tonen kunnen goed stof tot nadenken zijn bij het leren van een nieuw stuk. Je kunt bijvoorbeeld ook op de bladmuziek de noot rood markeren die op het instrument ook rood is. Er zijn ook sets verkrijgbaar die bestaan uit een kleurrijke xylofoon en een oefenboek waarin de kleuren van de balken worden opgepikt. Dit maakt het leren van noten gemakkelijk en speels, zelfs voor jongere kinderen.

Besluit: Welke soorten xylofoons zijn er en welke is de juiste voor jou?

We maken meestal onderscheid tussen xylofoons met een resonerend lichaam en die zonder. In het volgende hebben we de kenmerken en de voor- en nadelen van beide versies gebundeld.

Wat zijn de kenmerken van een xylofoon met klankkast en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De klankkast is de houten kist die bovenaan en onderaan open is en zich onder de tralies bevindt. Als de balken aangeslagen worden, is het geluid heel helder dankzij de klankkast, want het hout is gemaakt om te trillen.

Voordelen
 • Beter geluid
 • Hoger volume
 • Gevoel van hoge kwaliteit
Nadelen
 • Grof
 • Zwaar
 • Iets duurder

Dus een klankkast verbetert de klankeigenschappen van de xylofoon. Anderzijds is het instrument duurder en moeilijker te vervoeren omdat de klankkast het veel groter en zwaarder maakt. Als je bedenkt dat een klassieke xylofoon al meer dan 60 cm breed is, dan wordt het duidelijk dat de klankkast ook vrij groot en log is.

Wat onderscheidt een xylofoon zonder klankkast en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij de xylofoon zonder klankkast zijn de spijlen alleen bevestigd aan een houten frame dat niet zo goed trilt als een grote klankkast dat zou doen. Dit maakt het geluid minder luid en sonoor. Anderzijds is het veel gemakkelijker zo’n xylofoon te vervoeren, omdat je hem gewoon in een tas kunt stoppen. Bijzonder hoogwaardige tassen zijn zo stabiel dat ze de spijlen vastzetten waar ze horen – dit voorkomt ook dat de houten spijlen van het frame glijden als de tas ooit in een scheve positie wordt gezet.

Voordelen
 • Gemakkelijker te vervoeren
 • Neemt niet veel plaats in
 • Lagere prijs
Nadelen
 • Slechtere geluidskwaliteit
 • Voelt niet zo hoogwaardig aan

Door de betere transporteigenschappen ben je flexibeler met een xylofoon zonder klankkast, want je kunt hem ook meenemen naar een orkestrepetitie of naar een uitvoering. Natuurlijk is dit ook mogelijk met een klankkast, maar het is moeilijker en vereist meer ruimte.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om xylofoons te vergelijken en te evalueren

Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde prioriteiten wat betreft de producteigenschappen die voor hem het belangrijkst zijn. We hebben de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet waar je aan moet denken voor je een xylofoon koopt

 • Maat
 • Materiaal
 • Kleur
 • Prijs
 • Accessoires

In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het zinvol is een instrument op basis van de criteria te kopen of niet.

Maat

Zoals hierboven beschreven speelt de maat een belangrijke rol bij wat voor xylofoon je koopt. Allereerst moet je natuurlijk onderscheiden wat je wilt: een kinderxylofoon met 12 noten heeft natuurlijk veel minder ruimte nodig dan een grote xylofoon met meer dan 30 maten, die al geschikt is voor het begeleiden van ensembles. De grootste xylofoon is de orkest xylofoon, die zo veelzijdig mogelijk moet zijn en een bijzonder hoge geluidskwaliteit vereist.

Als je een grote xylofoon voor hobby-muzikanten wilt kopen, maar thuis weinig plaats hebt, kun je beter een model zonder klankkast kopen. Zulke xylofoons kun je ook gewoon in een opbergtas stoppen en onder het bed opbergen als je langere tijd niet speelt!

Materiaal

De staven en resonatoren of frames zijn van hout. Er worden verschillende soorten hout gebruikt, bijvoorbeeld esdoorn voor het frame/resoneerlichaam en palissander voor de staven. Het materiaal van de kloppers is ook belangrijk voor de klank. Met zachte koppen, zoals die van wol, is het geluid wat dof en zacht. Precies het tegenovergestelde wordt geboden door houten hamers, waarvan het geluid erg hard en verhoudingsgewijs luid is, zodat velen het onaangenaam vinden. Een goede middenweg zijn mallets met vilten koppen, die hard zijn maar toch een rustgevender geluid voortbrengen.

Kleur

Op grote xylofoons voor volwassenen zijn de staven en het lichaam van het instrument natuurlijk in de kleur van het gebruikte hout. Dit betekent dat het klinkende lichaam meestal licht van kleur is, terwijl de spijlen donker roodbruin zijn.

Staven van palissander hebben de typische roodbruine kleur van xylofoons. (Foto: pixabay.com / Trucollo)

Vooral bij de aanschaf van een xylofoon voor kinderen speelt de kleur een belangrijke rol. Op veel kleinere modellen die geschikt zijn voor kinderen zijn de balken gekleurd in de kleuren van de regenboog, wat het voor kleine beginners gemakkelijker maakt de volgorde van de noten binnen een liedje te onthouden. Bovendien kunnen bepaalde noten verbonden worden met de overeenkomstige kleuren op de xylofoon, wat het leren lezen van noten vergemakkelijkt.

Als je een kleurrijke xylofoon koopt en een kinderoefenboek waarin de kleuren van de balkjes worden opgepikt, let er dan op dat de kleuren in het boek overeenkomen met die op de xylofoon! Anders zal er veel verwarring ontstaan.

Prijs

Natuurlijk plant niet iedereen hetzelfde budget bij de aanschaf van een nieuw instrument. Als je een xylofoon voor kinderen zoekt, hoef je niet veel geld te investeren. Als je echter een hobbymuzikanten xylofoon van hoge kwaliteit nodig hebt, is dat moeilijker, want deze modellen zijn meestal al in de drie-cijferige euro-klasse. De hoogwaardige afwerking van de xylofoon en vooral van de staven is het neusje van de zalm van dit instrument.

Elk klein fabricagefoutje kan de klank veranderen, dus van een heel goedkoop model kun je geen bijzonder hoge kwaliteit verwachten. Maar hoe kun je dan als volwassene de xylofoon gaan bespelen zonder meteen meer dan honderd euro te moeten investeren in een nieuw instrument? Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om een gebruikt instrument te zoeken.

Op Ebay of andere plaatselijke platforms zijn er altijd wel tweedehands instrumenten te koop die in goede staat verkeren: Houd je ogen open! Misschien komt er binnenkort een goede gelegenheid om een xylofoon te kopen. Als je de xylofoon gewoon eens wilt uitproberen om te zien of je het leuk vindt, kun je ook bij een muziekhal of muziekschool in de buurt vragen of je het instrument een korte tijd mag uitproberen.

Accessoires

Een ander aankoopcriterium zijn de accessoires die bij het instrument worden geleverd. De meeste modellen worden geleverd met mallets. Maar om het geluid te variëren, kun je ook extra hamers van verschillend materiaal kopen. Soms wordt er ook een tas of hoes voor het instrument bijgeleverd. Dit kan heel handig zijn, want het kan moeilijk zijn om zelf een exacte omslag te vinden. Hoogwaardige hoezen of tassen voor xylofoons vormen ook een niet geheel onbelangrijke kostenfactor, die vermeden kan worden als deze dingen al automatisch bij de levering inbegrepen zijn.

Wetenswaardigheden over de xylofoon

Hoe lang bestaan xylofoons al?

De precieze oorsprong van dit instrument is niet bekend. Het is echter zeker dat de xylofoon zijn oorsprong heeft in Azië en Afrika. In de 15e/16e eeuw verspreidde het slaginstrument zich naar Europa door de kruistochten. Aanvankelijk werd de xylofoon in circussen bespeeld door bijzonder virtuoze musici, maar later werd hij meer en meer geïntegreerd in het orkest. De xylofoon speelt een belangrijke rol in werken van Carl Orff, bijvoorbeeld.

Wat is het verschil tussen de xylofoon en het klokkenspel?

De staven van de xylofoon zijn van hout, die van het klokkenspel van metaal. Dit maakt de klank van de twee instrumenten heel verschillend. De metalen staven hebben een veel harder, doordringender geluid. De houten staven van de xylofoon daarentegen klinken zachter, warmer en doffer. Het klokkenspel is ook kleiner. Veel fabrikanten en online leveranciers maken geen onderscheid tussen de twee instrumenten, maar noemen ze allebei xylofoons. Daarom is het belangrijk om bij het kopen goed op te letten wat je precies wilt en wat geleverd wordt.

Beeldbron: 123rf.com / 91527011

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies