gouden zakhorloge
Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

26Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Al vijf eeuwen lang is het zakhorloge het toonbeeld van heren die zich graag goed kleden. Ze kunnen gemaakt worden van kostbare materialen, zoals zilver en goud. Bovendien vereist de vervaardiging van deze objecten een hoge dosis techniek in het klein, ontwikkeld door hooggekwalificeerde vakmensen. Tegenwoordig kun je ook veel modellen van goedkopere materialen vinden.

De uitvinding van het zakhorloge is te danken aan de geminiaturiseerde opname van de balansveer en de torsieslinger in het mechanisme van de horloges. In de 16e eeuw werden de zakhorloges ontwikkeld door Peter Henlein, die aanvankelijk gebouwd werden in de vorm van een ei. Deze horloges komen oorspronkelijk uit de Duitse stad Neurenberg en werden ook wel Neurenbergse eieren genoemd.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende soorten zakhorloges, maar die met een klassieke stijl zijn toch wel het meest gewild. Deze voegen een vintage tintje toe aan elke outfit.
  • Zakhorloges kunnen op twee manieren werken: met een kwartsbatterij en met een mechanische bediening. De laatste zijn meestal duurder en duurzamer dan de eerste.
  • Voordat je een zakhorloge koopt, is het belangrijk om het materiaal waarvan het gemaakt is, het ontwerp, de functie, de nauwkeurigheid en zelfs het opbergdoosje te controleren. In het laatste deel van de gids, Waar moet je op letten bij je aankoop?,dat gewijd is aan de aankoopcriteria, gaan we hier dieper op in.

Onze selectie: De beste zakhorloges op de markt

Een zakhorloge is een subtiele manier om zowel verfijning als stijl te tonen. Het is echter essentieel om een aantal belangrijke factoren in overweging te nemen om een kwaliteitshorloge te identificeren en zo de optie te kiezen die het best bij je past. Hier is een lijst met enkele aanbevelingen die je vast en zeker tijd zullen besparen bij het nemen van een beslissing.

Het zakhorloge met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Dit stoere zwarte zakhorloge van GWS heeft een ketting met een hanglengte van 40 cm lang (totaal 80 cm). Dit horloge wordt aangedreven door een batterij en valt dus onder de Quartz horloges.

Het zakhorloge is dicht te klappen middels een metalen sluiting en is gemaakt van een lichtgewicht metaal. De belettering is in Romeinse cijfers. Dit zakhorloge wordt geleverd inclusief ketting en zwarte opbergdoos.

Het beste zakhorloge met antieke vintage look

Dit goudkleurige zakhorloge van het merk TrendX heeft een antiek vintage ontwerp, en wordt aangedreven door een batterij en valt dus onder de Quartz horloges. Dit zakhorloge wordt geleverd inclusief ketting van 80 cm.

Het zakhorloge heeft een luxueuse uitstraling, wat zeker niet aan de prijs af te lezen is. Ideaal voor mensen die van de 20-er jaren look houden, of als accessoire voor een verkleedpartij.

Het leukste kado voor vaders

Dit mooie vintage style zakhorloge van het merk ABC-Led met de tekst “The Greatest Dad” erop is perfect om kado te doen aan vaders op vaderdag of op hun verjaardag. De horlogekast en het glas zijn gemaakt van bronskleurig kunststof.

De ketting is ongeveer 38 cm lang en het horloge heeft een grote diameter van 5 cm. Je krijgt er gratis een extra batterij bijgeleverd.

Het beste mechanische zakhorloge

Dit zakhorloge is voor mannen die een wat hoogwaardiger product willen kiezen. Het is een handmatig opwindbaar mechanisch zakhorloge van het merk Adora. De behuizing is van zilverkleurig kunststof en het glas is van mineraalglas.

Het horloge heeft een opengewerkte wijzerplaat zodat je het uurwerk kunt zien bewegen. Het is regen- en spatwaterdicht en de diameter van het horloge is 51 mm.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zakhorloges

Vanaf het begin van de 16e eeuw tot het einde van de Eerste Wereldoorlog was de meest gebruikelijke manier om de tijd te controleren een zakhorloge. Later raakten deze artikelen in onbruik, vooral na het verschijnen van de polshorloges. Tegenwoordig zijn er echter zakhorloges voor alle smaken.

Oud zakhorloge in de hand van een man

Al vijf eeuwen lang is het zakhorloge het sieraad bij uitstek van heren die zich graag goed kleden.
(Bron: Mg154: 56372834/ 123rf.com)

Wat zijn de belangrijkste factoren bij het kiezen van een zakhorloge?

Bij de keuze van een zakhorloge zijn er twee fundamentele aspecten waarmee je rekening moet houden: het ontwerp en het besturingssysteem of mechanisme. Of je nu van plan bent om het dagelijks te gebruiken of alleen voor speciale gelegenheden, de bijzondere uitstraling van elk horloge moet je meer stijl geven, dus het is een goed idee om het je voor te stellen met verschillende outfits.

Het is ook belangrijk om te kiezen tussen een zakhorloge met een kwartsbatterij of een mechanisch model. Kwartshorloges worden aanbevolen voor dagelijks gebruik, omdat de batterij ervan gemiddeld ongeveer twee jaar meegaat. Aan de andere kant heeft het mechanische type een elegantere stijl dankzij het opwindmechanisme en het complexe tandwielsysteem.

Wat zijn de verschillen tussen kwarts- en mechanische zakhorloges?

Ten eerste moet je weten dat beide systemen een energiebron nodig hebben om te kunnen functioneren. Het mechanische type werkt met een spiraalveer, die door zijn lengte de looptijd bepaalt.
Bij de meeste zakhorloges is deze looptijd ongeveer twee dagen.

Een kwartshorloge gebruikt als energiebron een batterij, ook wel elektronisch horloge genoemd. Het voordeel hiervan is dat het een constante energiebron is, waardoor de tijdsaanduiding zeer precies is. Deze horloges zijn ook goed te gebruiken bij het sporten of voor digitale weergave van de tijd. Waarom een elektronisch horloge een kwartshorloge wordt genoemd, is door dat het uurwerk een kwartskristal gebruikt als hart van de tijdmeting.

Precisie Duurzaamheid Prijs
Kwartshorloges Kunnen 30 seconden per maand variëren. 1 tot 2 jaar levensduur van de batterij. Goedkoop.
Vanaf 10 euro.
Mechanische handmatige horloges Kunnen van 4 tot 6 seconden per dag variëren. Onuitputtelijk stroomsysteem als je het blijft opwinden. Meer dan 20 euro.
Automatische mechanische horloges Kunnen van 4 tot 6 seconden per dag variëren. Onuitputtelijk door middel van een oscillerend systeem dat automatisch opwindt. Boven de 40 euro.

Hoe draag je een zakhorloge op de juiste manier?

Vroeger werd het zakhorloge gezien als een exclusief gebruiksvoorwerp voor de meest bevoorrechte maatschappelijke klassen. Het waren juwelen die gemaakt werden door smeden en ambachtslieden met kennis van het gebruik van edelmetalen. Later werden deze specialisten deskundige horlogemakers en goudsmeden.

Tegenwoordig wordt het zakhorloge beschouwd als een symbool van klasse of elegantie, en ongeacht het materiaal of de stijl die het heeft, moet het worden gebruikt met een ketting en een horlogehouder, wat de draagbaarheid ervan vergemakkelijkt. Hier zijn enkele tips voor de beste manier om het te dragen:

  • De ketting: Deze moet aan één kant aan het horloge worden bevestigd en aan het andere uiteinde met een haakje aan de knoop van (bijvoorbeeld) je vestzak waarmee de ketting aan de kleding wordt bevestigd.
  • Aan een vest: Draag je zakhorloge in een vestzak van je kostuum voor een ouderwetse uitstraling. De horlogeketting moet vastgehaakt zijn aan een knoop op je vest en het horloge moet in de vestzak gaan, met de voorkant naar je lichaam zodat je de tijd kunt zien zodra je hem eruit haalt.
  • Aan de broek: Draag je zakhorloge in een broekzak voor een beetje show dat onopgemerkt blijft tot je het eruit trekt. Haak het riempje aan een riemlus en laat het horloge met de voorkant naar je lichaam in je dominante voorzak zoals gewoonlijk.
  • Speling: Vergeet niet dat de ketting losjes moet hangen, maar niet zo los dat hij bij het lopen ergens achter kan blijven haken.

Tijd voor geld, aftellend voor het concept van de wereld financiële crisis

Er zijn verschillende soorten zakhorloges, maar die met een klassieke stijl zijn nog altijd het meest gewild.
(Bron: Somsuk: 94148990/ 123rf.com)

Hoe wind ik een zakhorloge op en welk onderhoud heeft het nodig?

Mechanische zakhorloges hebben een opwindmechanisme aan de bovenkant, een kroon genaamd. Dit dient zowel om de voorkant van het horloge te openen als om het op te winden. Als je het alle dagen gebruikt, is het noodzakelijk om het elke dag op te winden. Als je het slechts af en toe gebruikt, is het alleen nodig om de tijd in te stellen en het op te winden voor gebruik.

Wat het onderhoud betreft, hoewel ze niet veel nodig hebben, zijn er enkele tips die de levensduur van je horloge kunnen verlengen. Het is goed om deze altijd in gedachten houden. Hieronder laten we ze zien:

  • Voordat je de tijd instelt of het horloge opwindt, is het raadzaam om het stof dat zich in de buurt van de kroon ophoopt, te verwijderen.
  • Als je het horloge onberispelijk wilt houden, kun je het oppoetsen met een droge doek en een speciale crème, afhankelijk van het materiaal.
  • Het verdient de voorkeur om het altijd in zijn doos of etui te bewaren, zodat er geen vocht en stof in kan komen en het beschermd is tegen vallen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een zakhorloge om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het zakhorloge dat je nodig hebt:

Certificaten

Een kwaliteitscertificaat dat onder andere de maximale kwaliteit van de in de horloges gebruikte materialen controleert, is de Fleurier Qualité. Alleen Zwitserse horloges kunnen dit label krijgen, omdat één van de criteria is dat het horloge voor 100% in Zwitserland moet zijn geproduceerd. Het is een certificaat dat de kwaliteit ervan garandeert, hoewel er ook andere bestaan.

klassiek zakhorloge

Er zijn twee voornaamste zakhorloges te vinden: met een kwartsbatterij en met een mechanische werking.
(Bron: Walker: 92688257/ 123rf.com)

Ontwerp

Er zijn klassieke, vintage, antieke, moderne en zelfs minimalistische zakhorloges. De keuze is afhankelijk van de stijl van je kleding en je persoonlijkheid. Vergeet niet dat het heel gebruikelijk is om dit soort horloges te laten graveren met persoonlijke teksten. Op deze manier heb je altijd de mogelijkheid om een uniek en onvergelijkbaar exemplaar te hebben.

Duurzaamheid

Geloof het of niet, maar met de juiste zorg kan een goed zakhorloge tientallen jaren meegaan. Een betrouwbare methode om de resistentie te controleren is de Chronofiable-test, een slijtagetest die in Zwitserland wordt uitgevoerd door de CCF SA (Centre de Contrôle de la Fiabilité de l’horlogerie Suisse, Laboratoire Dubois).

Deze Zwitserse methode bestaat uit het testen van de bestendigheid van het horloge gedurende 21 dagen. Dit gebeurt door het te onderwerpen aan schokken, temperatuurschommelingen en magnetische velden.

Decoratief zakhorloge

Voordat je een zakhorloge koopt, is het belangrijk om op het materiaal waarvan het gemaakt is, het ontwerp, de functie, de nauwkeurigheid en zelfs het opbergdoosje te letten.
(Bron: Olegdudko: 93745598/ 123rf.com)

Precisie

Een goed zakhorloge moet een maximum van +/- 2 seconden per dag aan onregelmatige bewegingen toelaten. Deze standaard kan worden gebruikt als referentie voor het niveau van nauwkeurigheid. Bovendien dragen sommige horloges het Duitse Deutsche Chronometrie-label, dat een hoge mate van precisie in hun uurwerk certificeert.

Opbergdoos

Elke hoogwaardige zakhorloge moet een opbergdoosje hebben, die ook functioneert als een juwelenkistje. Het wordt ten zeerste aanbevolen om dit doosje te gebruiken om stoten of krassen op het horloge te voorkomen. Een ander voordeel van dit doosje die we al vermeld hadden, is dat het het horloge een perfecte verpakking heeft voor een zeer stijlvol geschenk.

Samenvatting

In dit artikel heb je gezien dat zakhorloges veel meer zijn dan alleen maar een hulpmiddel om te weten hoe laat het is. Het zijn in feite gedetailleerde kunstwerken, maar ook sieraden die bij verschillende gelegenheden kunnen worden gebruikt. Ze zijn, kortom, een onderscheidend object dat ooit uit de mode raakte, maar tegenwoordig weer heel actueel is.

Nu je iets meer weet over de geschiedenis, de functie en de stijlen van zakhorloges, hoef je alleen nog maar te kiezen voor het horloge dat het beste voldoet aan je wensen. Het is ook belangrijk om de onderhoudstips te onthouden, zodat je langer van het door jou gekozen horloge kunt genieten.

Vond je onze shopgids over zakhorloges interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Jackson: 25907175/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies