Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Als je een zwembad hebt, weet je dat niet niet een makkelijke taak is om het water schoon en de juiste condities te houden zodat er gezwommen kan worden. Hygiëne en brandschoon water zijn onontbeerlijk voor je gezondheid. Om dat alles te bereiken heb je bepaalde accessoires nodig. Als je echt van je zwembad wilt genieten, heb je een zandfilter nodig.

De zandfilter is één van de belangrijkste onderdelen van een zuiveringsinstallatie. Samen met de automatische grondreinigers en de skimmers van het zwembad, is de zandfilter een onontbeerlijk hulpmiddel om de hygiëne van het zwembad hoog te houden. De juiste zandfilter voor je zwembad uitzoeken is geen gemakkelijke klus, daarom hebben we alle informatie voor je verzameld in deze gids om je te helpen de beste te kiezen.
Belangrijk om te weten

 • Zandfilters zijn een onderdeel van de zuiveringsinstallatie, daarom functioneren ze niet op zichzelf. Zandfilters zijn wat duurder dan de patroonfilters, maar ze hebben ook minder onderhoud nodig wat ze op de langere termijn tot een betere optie maakt.
 • Om de beste zandfilter voor je zwembad te kiezen, moet je de inhoud van het zwembad berekenen en tevens de doorstroomsnelheid van de pomp.
 • Houd er rekening mee dat het reinigingsproces van je zwembadwater lang duurt. Normaal gesproken duurt een cyclus ongeveer 8 uur.
 • Kies op het moment dat je de inhoud en de omloopsnelheid van je zwembad hebt berekend, voor een zandfilter die een iets grotere doorstroomsnelheid heeft, dat is beter dan pompcapaciteit te kort te komen.
 • Het vervangen van het zand van je filter is een makkelijk en goedkoop klusje dat je prima zelf kunt doen. Het is het beste om het regelmatig te doen.
 • Filter silicaat is in tegenstelling tot celiet, bestand tegen corrosie en is niet schadelijk voor het lichaam.

Onze selectie: De beste zandfilters op de markt

Er zijn veel verschillende zandfilters voor je zwembad op de markt te krijgen die elk hun eigen kenmerken hebben. Om de beste uit te zoeken kun je je het beste op een aantal sleutelaspecten richten. Om je te helpen bij je keuze en om je tijd te besparen, hebben wij de vijf beste zandfilters voor je zwembad onderzocht en uitgekozen.

Tidigare Rekommendationer

De zandfilter die het minste onderhoud vereist

De Intex zandfilterpomp maakt gebruik van filterzand of glasparels om het zwembadwater te filteren. Het grote voordeel is dat dit zeer weinig onderhoud met zich meebrengt. Het apparaat is bovendien krachtig genoeg om extra zwembadaccessoires zoals een solar verwarming of een waterpomp te gebruiken. Als je wilt kun je de timmerfunctie gebruiken om het gebruik van de filterpomp te plannen. De pomp is sowieso erg eenvoudig te bedienen. Echt een aanrader!

De beste zandfilter inclusief timerfunctie

De Flowclear zandfilter voor zwembaden van Bestway heeft een capaciteit van 5,7 m³/u en is geschikt voor zwembaden van 1100-42300 liter. De duurzame en corrosiebestendige filtertank heeft een 6-weg klep. Dankzij de handige timerfunctie zorg je ervoor dat het apparaat werkt wanneer jij dat wilt. Zo is je zwembad altijd schoon als je er gebruik van wilt maken. De manometer is gemakkelijk afleesbaar. De filter past op de meeste bovengrondse zwembaden.

De beste zandfilter voor professioneel gebruik

De zandfilter van MEGA Pool is een krachtige filter die je zwembad continu schoon en helder houdt. Dankzij het krachtige vermogen is deze zandfilter bijzonder goed geschikt voor grote zwembaden. Het vermogen van de pomp maakt dat dit apparaat ook de favoriet is van veel professionals voor de reiniging van zwembaden. De zandfilter zorgt voor een betere filtratie en helderder water dan over het algemeen het geval is met patroonfilters.

De zandfilter met de snelste en meest effectieve watercirculatie

De zandfilterpomp van Gre zorgt voor een snelle en effectieve watercirculatie om het zwembadwater schoon te houden. Het apparaat heeft een hoge stroomsnelheid van 6.000 liter per uur. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Een ander groot voordeel van de zandfilter is het compacte ontwerp dat gemakkelijk in gebruik is en geen aanvullende montage vereist. De filter is geschikt voor zwembaden met een maximale inhoud van 30 m³.

De meest weerbestendige en duurzame waterfilter

De zandfilter van VidaXL is een filter dat met gemak wel 11.000 liter per uur kan filteren. Bovendien heeft het de beschikking over een robuuste en corrosiebestendige filtertank, waardoor zelfs gechloreerd zwembadwater geen schade kan aanrichten. Tevens heeft het een meerkanaals ventiel die eenvoudige bedient kan worden en een gemakkelijk af te lezen manometer.

De filter kan aangesloten worden op slangen van met een diameter van 32 mm of 38 mm. De tank heeft de mogelijkheid om een inhoud van 19 kilo zand te bevatten. Bovendien kan het een waterwarmte van 0 tot 45 graden aan. Dankzij de versterkte kunststof behuizing is deze zandfilter zeer weerbestendig en duurzaam.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zandfilters

De zandfilter is één van de belangrijkste onderdelen van de reinigingsinstallatie. Het is namelijk het hoofdmechanisme van de reiniging van het zwembadwater. Daarom is het goed om hem beter te leren kennen en begrijpen. Om je te helpen bij je keuze voor de beste zandfilter hebben we de volgende shopgids voor je samengesteld.

swimming pool

Afhankelijk van het type zwembad dat je hebt, kun je een zandfilter kiezen die het beste bij je past.
(Bron: Yanlev: 45903157/ 123rf.com)

Wat is een zandfilter?

Een zandfilter is een onderdeel van een reinigingssysteem dat meestal wordt gebruikt om water te filteren dat weinig of gemiddeld vervuild is. Het zwembadwater en de in het water drijvende deeltjes worden door een zandbed gehaald, hierbij kan het water de zandkorrels passeren maar de deeltjes lukt dat niet en blijven achter.

Als de zandfilter eenmaal gevuld is met viezigheid, kan het worden gereinigd door het water in tegengestelde richting door de filter te halen. Je kunt zelf instellen of je wilt dat de filter al begint met reinigen voordat het maximum wordt bereikt. De filterkwaliteit hangt van verschillende factoren af, onder andere de vorm van de filter, de hoogte van de filterbodem, de eigenschappen en de grootte van het filtermateriaal en de snelheid van de filter.

Wat is de cyclus van een zwembadfilter?

Het passeren van al het water door de filter wordt een cyclus genoemd. De duur van dit proces hangt van een aantal factoren af: de afmeting van het zwembad (met andere woorden de hoeveelheid zwembadwater),  de capaciteit van de pomp en motor en het vermogen van de filter die bij het proces wordt gebruikt.

Bij het kiezen van de onderdelen voor het onderhoud is het goed om met al deze factoren rekening te houden, zodat de lengte van een complete cyclus niet ontzettend lang is. Gewoonlijk raden ze aan dat de cyclus van een particulier zwembad ongeveer 8 uur duurt.

Hoe werkt een zandfilter?

Zandfilters reinigen het water van onzuiverheden doordat het water door de filter met zand wordt geleid. Op deze manier wordt het water schoongemaakt van microdeeltjes en viezigheid. Het water wordt aangevoerd via buizen, passeert het reinigingssysteem en zodra het is gefilterd wordt het weer teruggevoerd naar het zwembad. Dit gebeurt allemaal met behulp van een pomp die het hele mechanisme in werking zet.

De zandfilters werken als een gesloten circuit. Het water wordt door buizen die zich aan de zijkanten en bodem van het zwembad bevinden, afgevoerd. Daarna passeert het water de zandfilter en in de filter worden de deeltjes vastgehouden door de silicakristallen en het water stroomt schoon verder. Als het zwembadwater eenmaal is gereinigd, bestaat er tijdens het zwemmen geen enkel gezondheidsgevaar meer.

Welke soorten zandfilters bestaan er?

De zandfilters worden het meeste gebruikt in de reinigingssystemen voor zwembaden. In dit artikel hebben we ons gefocust op dit type filters, maar er bestaan natuurlijk ook nog andere soorten filters en reinigingssystemen die je kunt leren kennen en begrijpen zodat je datgene kiest dat het beste bij jouw situatie past.  Hieronder presenteren we je een schema met alle soorten filters die er bestaan:

Zandfilter Glasfilter Patroonfilter Celietfilter
Prijs Tussen de 100 en de 300 euro. Boven de 200 euro. Boven de 100 euro. Tussen de 300 en 400 euro.
Onderhoud Weinig.

Vervang het zand elke 3 of 4 jaar.

Weinig.

Vervang de silicaat glaskorrels elke 5 jaar.

De glaskorrels worden niet samengedrukt zoals bij het zand het geval is.

Het patroon (ook wel de cartridge genoemd)moet elk jaar vervangen worden.

Heeft geen groot onderhoud nodig aangezien hij regelmatig moet worden schoongemaakt.

De filter moet jaarlijks worden schoongemaakt.

De resten moeten worden weggegooid in speciaal hiervoor ontworpen containers.

Levensduur Tussen de 6 en 10 jaar. Tot 10 jaar. Tot 1 jaar. Tot 10 jaar.
Eigenschappen Dankzij het weinige onderhoud dat hij vraagt, is het een van de meest gebruikte. Maakt energiebesparing mogelijk.

Gebruikt geen chemische producten.

Minder filtercapaciteit dan die van zandfilters. Duurder.

Het onderhoud is vrij bewerkelijk.

Het zand van celiet is bij inhalering schadelijk voor de gezondheid.

Welke zandfilter heb ik nodig voor mijn zwembad?

Afhankelijk van wat je nodig hebt voor je zwembad kan in principe je elk soort filter gebruiken om je water te reinigen. Het merendeel van de expert raden een patronenfilter aan als je een schoon zwembad wilt zonder al te veel onderhoud. Helaas is dat wel een dure aangelegenheid omdat je die filters veel vaker moet vervangen dan het zand van een zandfilter.

Als je een goed werkend filtersysteem wilt aanschaffen met een zo voordelig mogelijke prijs, kijk dan eens naar een zandfilter. Deze hebben namelijk een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Ze zijn zeer voordelig en hebben maar weinig onderhoud nodig. Het enige wat je nodig hebt zijn zakken met filterzand om het zand van je filter elke 5 jaar te vervangen.

Welk soort zandfilter heb ik nodig met mijn zwembadformaat?

Een demonteerbaar zwembad is niet te vergelijken met een aangelegd zwembad. De demonteerbare hebben namelijk meestal veel minder inhoud dan de aangelegde. Doordat ze verplaatsbaar zijn, is het aan te raden om voor een makkelijk te onderhouden filtersysteem te gaan: zandfilters of patroonfilters. Beide zijn eenvoudig te monteren en hebben meestal vrij stille motoren.

Als je een reinigingssysteem voor een groot zwembad nodig hebt, dan is het normaal gesproken het beste om te kiezen voor een zandfilter. Ook voor een zwembad van minder grote omvang, maar waarin je regelmatig zwemt en waar je dus elke dag schoon water wilt, zonder al te veel onderhoud te moeten plegen, is een zandfilter de beste optie.

Hoe groot moet de filter zijn voor mijn zwembad?

Een veelgemaakte fout die gemaakt wordt bij de aanschaf van zandfilters voor een zwembad is dat men alleen gefocust is op de afmeting van de filter en niet let op de inhoud van het zwembad. Dan kan het voorkomen dat men eindigt met een filter die niet geschikt is en die dan niet gebruikt kan worden. Om een goede keuze te maken, raden wij je aan de volgende stappen te nemen:

 • Bereken de totale inhoud van het zwembad. Vermenigvuldig (in meters) de lengte met de breedte en de diepte van je zwembad. Op deze manier weet je de inhoud in kubieke meters.
 • Bereken de filtratie van het water van het zwembad. Dit is een cruciaal proces voor een goed onderhoud van je filter. Om een nauwkeurige berekening te maken, moeten we de inhoud van je zwembad weten. De doorstroomsnelheid (m3) deel je door de uren die nodig zijn voor het zwembad (tussen de 6 en 7 uur voor een privézwembad).
 • Een voorbeeld, een zwembad van 5x6x3=90 m3 met een circulatie van 6 uren, heeft een vermogen van 90/3=15 (m3/u) nodig.
 • Het is aan te bevelen om altijd een beetje ruime berekeningen ruim te maken. Als je een pomp koopt met wat meer snelheid is er eigenlijk niets aan de hand. Indien je echter eentje koopt met minder snelheid, dan kun je in de problemen komen bij het reinigen van het water.

Wat voor zand wordt er gebruikt in de filter?

Voor zandfilters wordt een, speciaal voor dit soort reinigingssystemen gemaakt, silica zand gebruikt. Dit is een materiaal die goed bestand is tegen erosie dat wordt veroorzaakt door chemische producten. Het is heel sterk en kan niet oplossen in water. Al deze eigenschappen samen maken dit zand uitermate geschikt voor het filteren en reinigen van het water van zwembaden.

Hoeveel tijd moet mijn reinigingssysteem werken?

Het vermogen van de reinigingssystemen waarin je je filter installeert worden gemeten in m3/u of hun equivalent in liters. Zoals je misschien al weet staat 1m3 gelijk aan 1000 liter water. Daarom is een pomp met een doorstroomsnelheid van 8m3/u in staat om tot 8000 liter per uur te filteren en te verplaatsen. Je hoeft alleen maar de inhoud van het zwembad uit te rekenen en dat delen door de doorstroomsnelheid.

Op deze manier heeft een zwembad van 8 x 4 meter met een diepte van 1,5 meter een inhoud van in totaal 48000 liter. Als je pomp een doorstroomsnelheid van 10 m3/u heeft heb je ongeveer 4,8 uur nodig om je zwembad geheel schoon te maken. Met meer inhoud heb je een krachtigere pomp nodig.

Wat zijn de beste merken zandfilters voor zwembaden?

Er zijn op de markt heel veel verschillende accessoires voor zwembaden te koop en veel merken hebben zich hierop toegelegd. Zoals bij alle producten bestaan er een aantal merken die bekend staan om het maken van producten van hoge kwaliteit door de beste materialen te gebruiken. Volgens ons zijn dit de beste merken die zandfilters produceren:

 • Steinbach: dit is een merk die een leidende rol heeft aangenomen in de productie van zwembaden en accessoires voor het onderhoud van zwembaden. Ze produceren de meest geavanceerde zandfilters die er op de markt zijn met de beste prestaties gezien de verhouding prijs/kwaliteit. Het is daarom onder consumenten een van de favorieten.
 • Bestway: Een ander merk dat gespecialiseerd is in de productie van accessoires voor het onderhoud van zwembaden. De zandfilters van dit merk zitten tussen de beste die op de markt te krijgen zijn.
 • Miganeo: Een merk dat tevens enorm gespecialiseerd is in de productie van zwembaden en de accessoires die daarbij horen.

Waarom is het belangrijk om het zand van de filter te vervangen?

Het is aan te bevelen om te weten dat om je water schoon en transparant te houden er twee schoonmaakprocessen op hetzelfde moment uitgevoerd moeten worden. Het eerste is chemisch dat eigenlijk niets met het filter te maken heeft aangezien het chemische stoffen zijn die je aan het water toevoegd zodat het schoon blijft. Voorbeelden hiervan zijn chloor en actief zuurstof.

Het andere proces is dat van filtratie. Dit wordt gerealiseerd aan de hand van filters die in de reinigingssystemen zijn geïnstalleerd. Bij deze stap worden viezigheid en onzuiverheden in de filters opgevangen waardoor het water schoon wordt. Indien het zand zijn eigenschappen verliest en samenklontert, verliest het ook zijn filterende capaciteit waardoor het vieze water terug het zwembad wordt ingepompt.

¿Wist je dat het meest gebruikte materiaal om filters mee te vullen salicaatzand en chemisch glas zijn?

Hoe maak je de zandfilter van je zwembad schoon?

Om te zorgen dat je zandfilter zo goed mogelijk functioneert, is een geregelde onderhoudsbeurt aan te raden. Dat kan in de meeste gevallen al door de tank en het zand te reinigen. Hoe vaak je dit het beste kan doen, hangt af van het gebruik van je zwembad, maar meestal kun je dat het beste zien aan het water.
Hieronder leggen we in een aantal stappen uit hoe je het beste je zandfilter en het reinigingssysteem in perfecte conditie kunt houden:

 • In het geval van zandfilters is het raadzaam om te letten op de druk, kijk hiervoor op de drukmeter. Het is aan te bevelen om de instructies van de fabrikant aan te houden wanneer je de filters schoonmaakt en het is beter dit alleen te doen wanneer de druk te laag is geworden.
 • Zandfilters hebben vaak de beschikking over een functie met terugspoelen, in andere woorden is dat reinigen met de tegenovergestelde stroming. Dit maakt de schoonmaak heel wat eenvoudiger.
 • Bij het terugspoelen wordt de richting van de circulatie van het water in het filter omgedraaid en daarmee wordt het afvalwater met alle gefilterde materialen afgevoerd.
 • De frequentie van het onderhoud wordt bepaald door de omstandigheden van het zwembad. De filters van zwembaden die worden omgeven door gras, zand of aarde moeten uiteraard vaker worden gereinigd dan die van zwembaden die worden omgeven door beton of bestrating.
 • Het tegenspoelen is erg eenvoudig om te doen: de pomp moet worden uitgezet, vervolgens kies je de juiste optie op de klep, je zet de pomp weer aan en laat het water er doorheen lopen totdat het er schoon uitkomt.
 • Als het tegenspoelen is voltooid en voordat het reinigingssysteem weer in werking wordt gezet, is het aan te raden om het vervuilde water via de afvoer weg te laten lopen zodat het zand schoon blijft.
 • Als het hele reinigingsproces is afgerond, is het goed om, als dat mogelijk is, als laatste stap de lucht die in de filter zit te verwijderen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als het goed is heb je nu door wat zandfilters zijn en hoe ze werken. Er bestaan heel veel modellen op de markt waardoor het niet makkelijk is om een goede keuze te maken. Daarom willen we je graag helpen bij deze beslissing. Hieronder presenteren we een aantal aankoopcriteria die handig zijn om rekening mee te houden voordat je een filter voor je zwembad aanschaft.

 • Soort zwembad
 • Circulatietijd
 • Montagegemak
 • Onderhoud
 • Doorstroomsnelheid
 • Volume

Soort zwembad

De keuze voor de filter die je gaat aanschaffen hangt af van je zwembadtype en natuurlijk van je budget. Deze factoren bepalen de kwaliteit van de zandfilter. Voor huiszwembaden zijn zandfilters met een diameter die variëren tussen de 300 en 600 het geschiktst.

Voor kleine demonteerbare en opblaasbare zwembaden kun je kiezen voor een zandfilter met minder capaciteit. Maar denk eraan dat het fijner is om een filter met meer capaciteit aan te schaffen dan wanneer je je zwembad in gebruik hebt erachter te komen dat je capaciteit tekort komt.

Modern villa with pool

Een zandfilter heeft onderhoud nodig.
(Bron: Alexandre Zveiger: 28488843/ 123rf.com)

Circulatietijd

Een vraag die vaak opkomt bij mensen die een zandfilter aanschaffen voor het zwembad is hoeveel tijd het reinigingssysteem nodig heeft om het water te filteren. Met andere woorden, hoe lang moet het systeem aangezet worden? Het antwoord hangt af van het vermogen en het totale volume van het water. Om dat te berekenen moet je het volume in m3 delen voor het vermogen.

Gewoonlijk duurt een complete cyclus ongeveer 8 uren. Maar met een kleiner volume en groter vermogen doet de pomp er natuurlijk korter over om de schoonmaak te voltooien. Het is goed om rekening te houden met dat hoe langer het reinigingssysteem aan het werken is, dus hoe langer de circulatietijd, hoe hoger je energierekening is.

Montagegemak

Het overgrote deel van de zandfilters voor zwembaden zijn heel eenvoudig te monteren. Dit is belangrijk om rekening mee te houden als je geen techneut bent. Bij de meeste filters hoeven alleen maar de buizen te verbinden en je er van te verzekeren dat er geen water uitloopt. Daarna hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken.

Een aantal filtermodellen zijn wat moeilijker te installeren en dan is het beter om de hulp van een professional in te roepen. Alhoewel er geen extra voorkennis voor nodig is, is het wel belangrijk om te weten waar de filters precies in het reinigingssysteem geplaatst moeten worden. Datzelfde geldt voor de ventielen en de drukmeter die aangeeft wanneer je het zand moet vervangen.

Wist je dat de eerste zandfilter in het jaar 1827 werd gemaakt? Deze uitvinding om water te zuiveren wordt toegeschreven aan James Simpsom.

Onderhoud

Het onderhoud hangt in grote mate af van je zwembad. Als je zwembad omringt is door gras, zand of bijvoorbeeld bomen, dan moet je de filters veel vaker reinigen of vervangen. Dat komt omdat er veel grotere vuildeeltjes zich ophopen en de filters veel sneller vervuild raken. Toch is het goed om te weten dat zandfilters veel minder onderhoud vragen dan de andere soorten filters.

Het onderhoud van zandfilters is werkelijk erg eenvoudig. Om te beginnen hoef je het zand in jaren niet te vervangen. De interne drukmeter laat zien op welk moment je onderhoud moet plegen aan het zwembad. Om het filter schoon te maken hoef je alleen maar een beetje water met een slang toe te dienen en wachten tot het helder wordt.

Doorstroomsnelheid

Zoals je weet is de aanbevolen filtertijd ongeveer 8 uren per dag, dat betekent dat je het reinigingssysteem ongeveer 8 uren per dag aan moet zetten. Om de meest geschikte filter aan te schaffen, is het aan te bevelen om op voorhand te weten wat voor doorstroomsnelheid je nodig hebt. Om dit te berekenen deel je het volume water door de filtertijd.

De pomp die het water naar de filter stuurt, moet een capaciteit hebben om dezelfde hoeveelheid water per uur te verplaatsen als die van de filter. Als de pomp bijvoorbeeld krachtiger is, stuurt hij meer water naar de filter dan de filter kan filteren. Dat veroorzaakt problemen omdat er zogenaamde kanalen ontstaan in de filter waardoor er water langskomt dat niet gefilterd wordt.

happy man enjoying vacation, while standing in pool water, top view

Er bestaan veel soorten zandfilters, die verschillen in kenmerken, prijs en levensduur.
(Bron: Olesia Bilkei: 41118479/ 123rf.com)

Inhoud

De inhoud van het zwembad is een cruciale factor om te bepalen wat de meest geschikte zandfilter is. Naast dat het goed is om te weten wat voor type zwembad je hebt, is het dus heel belangrijk om op de hoogte zijn van de hoeveelheid water in je zwembad. Om de inhoud uit te rekenen, neem je de breedte, de lengte en de diepte van je zwembad en vermenigvuldig je die met elkaar.

Als je eenmaal duidelijk hebt wat voor doorstroomsnelheid en inhoud je zwembad heeft, heb je door wat voor filtercapaciteit noodzakelijk is om je zwembad schoon te houden. Zodra je dat weet kan je gemakkelijk online vinden welke filter en pomp het meest geschikt voor je zijn.

Samenvatting

Zoals je al lezend in dit artikel achter bent gekomen, is de keuze voor een geschikte zandfilter voor je zwembad een beslissing waar je best serieus over na moet denken en waar je de tijd voor moet nemen. Aangezien de filter van je reinigingssysteem je schoon water op elk moment van de dag biedt, kan het ervoor zorgen dat je zwembad een oase van rust en een bron van vermaak wordt. En dat willen we toch allemaal?

Op de markt zijn er ontzettend veel verschillende zandfilters te vinden, elk met specifieke eigenschappen. Om de meest geschikte voor je zwembad te kopen is geen eenvoudige taak. Daarvoor moet je rekening houden met een aantal specifieke factoren, zoals de doorstroomsnelheid, de inhoud van je zwembad of het gemak waarmee de filter te monteren is.

Als je dit een leuk artikel vond, laat dan een commentaar achter of deel het met je familie en vrienden zodat zij ook de beste zandfilter die op de markt te vinden is kiezen.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Hxdbzxy: 15137152/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies