Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

34Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Wie droomt er niet van een gebruinde huid in de zomer? Maar hoe mooi een zomerse bruine kleur ook is, hij kan net zo gevaarlijk zijn. Om het op natuurlijke wijze te bereiken, moet je je blootstellen aan de gevaarlijke UV stralen van de zon.

Maar er is ook een veilige manier: zelfbruiner. In onze grote zelfbruiner test 2022 hebben we verschillende zelfbruiners uitvoerig getest. In dit artikel vind je een heleboel feiten en achtergrondkennis over het gebruik van zelfbruinende producten. We willen je helpen bij het kiezen van de perfecte zelfbruiner. Bovendien vind je er antwoorden op je vragen en interessante voor- en nadelen van zelfbruinende producten.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat na het aanbrengen een zomerse bruine kleur op de huid tovert. Omdat dit effect kunstmatig wordt opgewekt, kan worden afgezien van het schadelijke UV-licht van zonnebaden.
 • Er zijn verschillende soorten toepassingen beschikbaar naar individuele voorkeur. Je kunt kiezen uit lotions, schuimpjes, sprays, doekjes of oliën. Elke soort varieert in hanteerbaarheid, toepassingstijd en resultaten.
 • Bij het kopen moet je letten op je huidtype, ingrediënten, soort textuur, toepassingsgebieden en inwerktijd. De juiste combinatie van deze factoren zorgt voor het perfecte resultaat.

Zelfbruiner: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een zelfbruiner koopt

Wat zijn de voordelen van een zelfbruiner vergeleken met klassiek zonnen?

We associëren een zomerse teint met zomer, zon, strand en zee Maar slechts weinigen van ons hebben de tijd om de hele dag in de zon te relaxen. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor zonnebaden die ook onze gezondheid beschermen. Een optie is het gebruik van een zelfbruinende lotion.

Voordelen
 • Het hele jaar door zomers bruin
 • Geen gevaar van UV stralen
 • Naadloos bruin zonder “tan lines”
Nadelen
 • Breed assortiment producten

Het risico om huidbeschadiging door de zon op te lopen wordt erg onderschat. Zonnebrand mag niet het enige gevolg van zonnebaden zijn. Blootstelling aan gevaarlijke UV stralen kan het risico op huidkanker verhogen en huidveroudering versnellen.

Zelfbruiners worden onderverdeeld in crèmes, schuim, sprays, doekjes en oliën. Welke voor jou het beste is, hangt af van je huidtype. (Foto: Hans / pixabay.com)

Bruiningsproducten geven je een zachte vakantiebruining zonder bikinistrepen en verbrande huid. Zelfbruinende producten geven je het hele jaar door een zomerse teint. Zo hoef je niet urenlang in de zon te roosteren.

Welke ingrediënten moet ik zoeken in een zelfbruiner?

Voordat je een zelfbruinend product kiest, is het belangrijk naar de ingrediënten van het product te kijken. De meeste zelfbruinende producten bevatten het actieve bestanddeel DHA, dat vooral met de keratine in de huid reageert en een kunstmatige bruining produceert.

Maar niet iedereen verdraagt dit werkzame bestanddeel. Als er een allergische reactie ontstaat, kan dat leiden tot huidirritatie, jeuk of uitslag. Als je het actieve ingrediënt DHA niet wilt gebruiken, kun je natuurlijke zelfbruinende producten gebruiken. Er zijn veel producten die helemaal geen DHA gebruiken en in plaats daarvan het natuurlijke actieve ingrediënt erythrulose gebruiken om te bruinen.

Brengt een zelfbruiner schade toe aan de huid of kan het kankerverwekkend zijn?

Er doen veel geruchten de ronde over de risico’s van zelfbruinende producten. Maar is zo’n bruiningsproduct echt gevaarlijk? Formaldehyde is een afvalproduct van de looistof DHA, dat kankerverwekkend kan zijn. Als het zelfbruinend product bijvoorbeeld niet goed bewaard is, kan het formaldehyde vrijkomen.

Daarom is het belangrijk de bewaarinstructies en de houdbaarheidsdatum in acht te nemen en op te volgen om huidbeschadiging te voorkomen. Omdat deze stof de slijmvliezen kan irriteren, moet elk contact met ogen of mond vermeden worden. We willen er ook op wijzen dat zelfbruinende producten geen enkele bescherming tegen de zon bieden! Als je lange tijd in de zon gaat, moet je je altijd insmeren met zonnebrandcrème.

Wist je dat de eerste zelfbruinende producten rond 1960 verschenen? Coppertone’s “Quick Tan” (QT) gaf een bleke huid een gebruinde, oranje teint. Tegenwoordig neigt men ernaar het oranje te vermijden en te mikken op een bruin met een olijfkleurige ondertoon.

Hoe breng ik een zelfbruiner op de juiste manier aan?

Elke vorm van zelfbruiner heeft zijn eigen individuele toepassing. Volg daarom in elk geval de aangegeven stappen. Voor alle zelfbruiners geldt echter dezelfde regel: voorbereiding is alles. Voordat je je zelfbruiner aanbrengt, moet je eerst je huid verzorgen en voorbereiden op deze bruiningsbehandeling.

De beste manier om dit te doen is een lichaamsscrub te gebruiken om oude huidschilfers en onzuiverheden van je huidoppervlak te verwijderen. We raden ook aan een vochtinbrengende bodylotion aan te brengen op een droge of vereelte huid. Dit helpt ongelijkmatige bruining en kleurvervaging te voorkomen. Voor gebruik moet je alle textiel verwijderen, want dat kan vuil worden.

Nadat je de bruiningslotion hebt aangebracht, moet je hem de aangegeven tijd laten zitten en ervoor zorgen dat hij niet in contact komt met water. Om je bruine kleur zo lang mogelijk te behouden, smeer je je huid daarna in met bodylotion.

Frau sonnt sich in der Wüste

Zelfbruinende producten bieden geen bescherming tegen zonnestraling. Daarom moet altijd rekening gehouden worden met het risico van kanker en moet, indien nodig, een geschikte zonnebrandcrème aangebracht worden. (Foto: Adam Kontor / pexels.com)

Je kunt je lichaam ontharen vóór het aanbrengen om een gelijkmatiger resultaat te krijgen. Als je besluit dit te doen, zorg er dan voor dat je je huid voldoende tijd geeft om te regenereren. Omdat ontharen hard is voor onze huid, is het raadzaam een nacht te wachten tussen scheren en aanbrengen van de zelfbruiner.

Waarom bruint een zelfbruiner de huid?

Het dihydroxyaceton, of DHA, dat in zelfbruinende producten zit, is een eenvoudige suiker die ook in het lichaamseigen metabolisme voorkomt. Dit DHA veroorzaakt een chemische reactie met de eiwitten en aminozuren die in de hoornlaag zitten. Door dit proces wordt de bovenste laag van de huid bruin.

Het bruiningsresultaat varieert naar gelang het huidtype, maar is meestal na ongeveer 2-5 uur zichtbaar. De houdbaarheid van de bruine kleur is ook individueel en is gemiddeld 3-5 dagen. Vergelijkbaar met DHA is de monosacharide erythrulose. De werkingswijze is voor beide stoffen identiek.

Erythrulose bruint de huid slechts langzaam en heeft tot twee dagen nodig om volledig tot ontwikkeling te komen. Daarna blijft de bruine kleur tot twee weken op de huid.

Hoeveel kost een zelfbruiner?

Zelfbruinende producten zijn er in alle prijsklassen. We raden je echter aan kwaliteit te zoeken om een oranje of zelfs vlekkerig kleurresultaat en schadelijke ingrediënten te vermijden.

Type Prijs
Zelfbruinende doekjes ca. 1-3 euro
Zelfbruinende lotion ca. 5-20 euro
Bruiningsspray ca. 8-20 euro
Bruiningsmousse ca. 12-20 euro
Zelfbruinende olie ca. 20-45 euro

De goedkoopste zelfbruinende producten zijn bruiningsdoekjes, die je in de drogist kunt kopen voor zo weinig als 1-3 euro per doekje. Bruiningslotions en -crèmes zijn er in allerlei variaties en worden door bijna alle grote cosmeticamerken aangeboden. Je kunt ze voor tussen de 5-20 euro in winkels kopen. De bruiningsspray is verkrijgbaar voor dezelfde prijs als zelfbruinende lotions en geeft je een Caraïbisch vakantiekleurtje voor 8-20 euro.

De zelfbruinende mousse is verkrijgbaar voor ongeveer 12 euro en is een van de hotste bruiningsproducten van het moment. Het meeste moet je uitgeven aan bruiningsolie. Maar de 20- 45 euro die je erin investeert, betaalt zich uit en laat je huid stralen met een zijdezachte bruine kleur.

Besluit: Welke soorten zelfbruiners zijn er en welke is geschikt voor jou?

Om je een overzicht te geven van de vele soorten zelfbruinende producten die er zijn, laten we je in dit gedeelte kennis maken met de verschillende soorten zelfbruinende producten. In principe kun je onderscheid maken tussen deze soorten

 • Lotion & Crème
 • Schuim
 • Spray
 • Doekjes
 • Olie

Afhankelijk van de toepassingsvorm kunnen de verwerking, de inwerktijd en het resultaat variëren. We willen je graag meer in detail kennis laten maken met de afzonderlijke sollicitatieformulieren. Hier vind je alle voor- en nadelen van de afzonderlijke productsoorten.

Hoe breng je zelfbruinende lotions en crèmes aan en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Zelfbruinende lotions en crèmes zijn de meest voorkomende producten in de categorie zelfbruiners.

Voordelen
 • Instapproduct
 • Bevat verzorgende bestanddelen
 • Perfect voor de gevoelige en droge huid
Nadelen
 • Overgangen zoals knieën moeilijk onder controle te houden
 • Niet geschikt voor de vette huid

Gemakkelijk aanbrengen en uitsmeren van zelfbruiner wordt gegarandeerd door crèmes te gebruiken. Maar schone overgangen bij de knie, elleboog of enkel zijn een uitdaging.

De reden hiervoor is de vloeibare consistentie van de producten. Om vlekken en strepen tegen te gaan, kun je je huid goed scrubben voordat je gaat bruinen. Exfoliëren zorgt ervoor dat de oppervlakte van de huid goed voorbereid is.

Hoe breng je een zelfbruinende mousse aan en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Het bruiningsschuim (ook mousse genoemd) staat hoog op de populariteitsschaal van bruiningsproducten. Je kunt het beste een wegwerphandschoen of molton gebruiken om het schuim gelijkmatig op het lichaam aan te brengen.

Voordelen
 • Snel resultaat
 • Smeert goed uit
 • Bevat verzorgende bestanddelen
Nadelen
 • Niet erg zuinig
 • Vereist meerdere toepassingen om bruin te worden

De mousse trekt snel in en geeft een natuurlijke bruine kleur, alsof je door de zon gekust bent. Net als de zelfbruinende lotion geeft ook de mousse je huid een portie extra verzorging en is daarom ideaal voor droge huidtypes. Voor een mooi resultaat heb je een grote hoeveelheid van het bruiningsschuim nodig.

Bovendien zijn meerdere gangen aan te bevelen om een zekere mate van bruining te bereiken. De bruiningsmousse is niettemin een goed product om langdurig bruin te worden. Het geeft je een gelijkmatige, heel natuurlijke bruining op de huid.

Hoe breng je een zelfbruinende spray aan en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een andere populaire vorm van zelfbruiner is de spray. Via de sproeikop wordt een heel dun laagje van het bruiningsmiddel over de huid verdeeld en laat aan het eind beslist geen bruine handen achter.

Voordelen
 • Droogt snel
 • Praktisch om op te sprayen
Nadelen
 • Gelijkmatige afstand moet aangehouden worden
 • Twee keer sprayen kan kleurveranderingen veroorzaken

Zelfs moeilijk bereikbare plekken zoals de rug zijn geen belemmering voor de bruiningsspray. Het smeert gelijkmatig uit en droogt in slechts enkele minuten. Zorg er bij het aanbrengen van de spray wel voor dat de afstand tussen het lichaam en de spray steeds even groot is.

De afstand moet ongeveer 20 centimeter zijn. Het is ook belangrijk dat geen enkel deel van je lichaam tweemaal bespoten wordt. Anders kan dat tot verschillende kleurresultaten en kleurverlopen leiden.

Hoe breng je zelfbruinende doekjes aan en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Zelfbruinende doekjes hebben vooral onder reizigers hun populariteit gevonden. De individueel verpakte doekjes kunnen in de handtas worden meegenomen en zijn dus op elk moment klaar voor gebruik.

Voordelen
 • Ongecompliceerd aanbrengen
 • Praktisch voor op reis
Nadelen
 • Bevat geen huidverzorgende ingrediënten
 • Alleen geschikt voor kleine zones

Doordrenkt met een zelfbruinende lotion zijn ze geschikt voor alle zones van het lichaam. Het aanbrengen op het gezicht, decolleté of hals is bijzonder geschikt. Je moet goed beseffen dat zelfbruinende doekjes geen huidverzorgende producten bevatten en je huid uitdrogen.

Omdat de doekjes maar een bepaalde hoeveelheid zelfbruiner bevatten, heb je een groot aantal doekjes nodig voor een volledige bruining van het lichaam. Voor een snelle en natuurlijke bruining zijn zelfbruinende doekjes je ideale metgezel.

Hoe breng je zelfbruinende olie aan en wat zijn de voor- en nadelen?

Als laatste is bruiningsolie een integraal onderdeel van zelfbruinende producten op de cosmeticamarkt. Het is gemakkelijk op de huid aan te brengen en geeft haar niet alleen een bruine kleur, maar ook een zijdeachtige glans.

Voordelen
 • Geschikt voor de droge huid
Nadelen
 • Vereist kennis

In principe kan met de lichaamsolie een natuurlijke bruining worden verkregen, maar de omgang met de olieachtige consistentie vergt enige oefening en wordt meestal aanbevolen voor gevorderde zelfbruiners.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om zelfbruiners te vergelijken en te evalueren

De markt biedt je een ruime keuze aan zelfbruiners en elk jaar komen er meer bij. Hoe kun je de beste zelfbruiner voor jou vinden? Als je besluit een zelfbruiner te kopen, kijk dan eens goed naar de volgende criteria

 • Je huidtype
 • Textuur van de zelfbruiner
 • Actief bestanddeel
 • Toepassingsgebieden
 • Mate van bruining
 • Toepassing
 • Duur van de toepassing

In dit deel willen we wat dieper op het onderwerp ingaan en je een dieper inzicht geven.

Je huidtype

Voordat je jezelf productspecifieke vragen stelt, moet je eerst op de hoogte zijn van de conditie van je huid. Voor het beste eindresultaat heb je een product nodig dat zich aan je huidtextuur aanpast. Als je de neiging hebt een droge of gevoelige huid te hebben, kies dan een zelfbruiner met toegevoegde vochtinbrengende bestanddelen.

Te weinig vocht leidt tot onaantrekkelijke kleurvervaging of vlekken. Onderschat daarom nooit de verzorging van je huid. Als je een vette huid hebt, kies dan een zelfbruiner zonder oliën. Je kunt het beste een product kiezen dat op water gebaseerd is of waarvan het hoofdbestanddeel water is.

Heb je last van een gevoelige huid? Dan raden we je aan eens een kijkje te nemen bij onze alternatieve zelfbruiners. Er zijn veel producten die geen allergie-veroorzakende stoffen bevatten en je behoeden voor een onaangename huiduitslag.

Textuur van de zelfbruinende

lotion Zelfbruinende lotions zijn er nu in veel verschillende vormen en toepassingen. De juiste textuur voor jou hangt af van je huidtype. Lotions en crèmes zijn verrijkt met huidverzorgende stoffen zoals aloë vera, druivenpitolie of andere voedende extracten.

Dit maakt ze ideaal voor de droge en schrale huid. Als je de neiging hebt een vette huid te hebben, kun je een zelfbruinende gel gebruiken. Dit bevat veel water, garandeert een schoon resultaat en wordt zeer snel geabsorbeerd. Als je tot de bevoorrechte gemengde huidtypes behoort, heb je vrij spel in je keuze van textuur.

Werkzame stof

De werkzame stof DHA of erythrulose in zelfbruiners geeft de nodige bruining zonder de zon. Maar niet alle mensen verdragen het en er kunnen allergische reacties optreden. Het is daarom raadzaam alle ingrediënten zorgvuldig te lezen om allergieën te voorkomen.

De meeste zelfbruinende producten bevatten de stof DHA, die reageert met de eiwitten in de huid en zo bruint. Vaak wordt ook de stof erythrulose gebruikt, die op dezelfde manier werkt. Zulke stoffen veroorzaken echter uitdroging van de huid. Daarom bevatten de meeste zelfbruinende producten extra huidverzorgende stoffen.

Als je zulke stoffen wilt vermijden, raden we je aan natuurlijke producten zoals caroteenolie te gebruiken. Dit bevat de stof bètacaroteen en geeft de huid een zachte natuurlijke tint. Het is raadzaam de zelfbruiner eerst op een kleine plek te testen. Zo kom je er snel achter of je het verdraagt en of je tevreden bent over het resultaat.

Zelfbruinende lotions bevatten meestal geen zonbeschermingsfactor en beschermen niet tegen UV-stralen! Voordat je de zon in gaat, raden we je aan een zonnemelk aan te brengen.

Aanbrenggebieden

De consistentie van de zelfbruiner varieert naar gelang het lichaamsdeel. Zorg ervoor dat je het juiste product koopt. De verpakking vertelt je precies waar je de zelfbruiner kunt aanbrengen. De markt biedt bruiningsproducten voor het gezicht of voor gezicht en lichaam.

Zelfbruinende producten voor toepassing op het gezicht zijn qua samenstelling en consistentie zo samengesteld dat ze de zeer gevoelige huid voldoende verzorging bieden. In tegenstelling tot lichaamsproducten worden er geen parfums gebruikt, maar wel voldoende huidverzorgende stoffen.

Frau sonnt sich mit Blick auf Strand

Bij het aanbrengen van zelfbruinende producten is het belangrijk dat alle delen van de huid gelijkmatig bedekt worden, zodat een gelijkmatige bruining kan plaatsvinden. (Foto: Pete Johnson / pexels.com)

Als je een zelfbruiner voor je gezicht zoekt, moet je dus een crème kiezen die dienovereenkomstig geëtiketteerd is. Er zijn ook bruiningsdoekjes verkrijgbaar die speciaal voor het gezicht, de hals en het decolleté bestemd zijn.

Als je deze producten gebruikt, moet je ze daarna verzorgen, want ze bevatten meestal geen huidverzorging. Voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de rug, is een spray de meest compatibele vorm van zelfbruiner. Voor de rest van het lichaam kun je de textuur kiezen die het beste bij je past.

Bruiningsniveau

Welke tint bruin wil je? De bruiningsintensiteit wordt vooral bepaald door de dosering van DHA in het product, die aan je huidtype kan worden aangepast. Bovendien is er de kleur van je huid en de inwerktijd. De combinatie van deze drie factoren bepaalt de mate van bruining. Het is moeilijk om van tevoren je gewenste bruiningsgraad te bepalen.

Je kunt de zelfbruinende lotion echter eerst op een klein oppervlak uitproberen om een idee te krijgen. Lotions en crèmes bruinen meestal maar zachtjes en zijn daarom het meest geschikt voor beginners. In de regel geven bruiningsoliën een diepere bruining. Sommige zelfbruinende producten zijn er in verschillende kleuren. Je kunt kiezen tussen een lichte, medium en donkere bruining. Met deze kleurkeuze kun je zelf de mate van bruining bepalen die je wilt.

Als je een lichte huid hebt, kies je best een lichte tot medium tint. Je kunt de bruiningssessie immers altijd herhalen!

Wist je dat in de oudheid lichte huidskleuren als mooi werden beschouwd? De zogenaamde “edele bleekheid” werd in die tijd als het schoonheidsideaal beschouwd. Homerus beschreef de ideale teint als “witter dan ivoor”.

Toepassing

Spray, crème, deppen of masseren – wat geef je de voorkeur? Om het juiste product te kiezen, moet je nadenken over hoe je je zelfbruiner wilt aanbrengen. Dit is een kwestie van smaak en hangt af van de hoeveelheid lichaamscontact die je met het product zult hebben. Wil je zo veel mogelijk afstand tussen je handen en de zelfbruiner?

Dan moet je een bruiningsspray gebruiken. Het kan op de huid gespoten worden op een afstand van 20-30 cm en wordt snel geabsorbeerd. De mousse staat momenteel bovenaan de lijst van zelfbruiners. Het wordt met ronddraaiende bewegingen in de huid gemasseerd en zachtjes deppend op het gezicht aangebracht. Als je een liefhebber bent van klassiek cremeren, moet je je een bruiningslotion aanschaffen. Zelfbruinende olie wordt ook in de huid gewreven, maar moet door gevorderden gebruikt worden, vanwege de consistentie. Over

Over het algemeen raden we je aan handschoenen te dragen bij het gebruik van de bruiningslotion. Zo voorkom je vlekken op je handpalmen.

Blootstellingstijd

Als je de zelfbruiner met succes hebt aangebracht, heeft hij tijd nodig om in te trekken. Het kan enige tijd duren voor de bruining op je huid verschijnt. Daarom heb je twee mogelijkheden: de snelle noodbruining of de gelijkmatige bruining die tijd kost.

De inwerktijd varieert van product tot product. In principe moet je een paar uur uittrekken voor een bruiningssessie om strepen of vlekken te voorkomen. Een lotion of mousse heeft 3-5 uur nodig om het bruiningsproces te voltooien. Zelfbruinende sprays zijn bijzonder geschikt voor de ongeduldige.

Voorzichtigheid is hier echter geboden, want de onmiddellijke bruining kan eventueel strepen achterlaten. Er zijn ook zelfbruinende producten die al na een uur een effect vertonen. Als alternatief zijn er ook getinte zelfbruinende producten die na het aanbrengen een bruinige teint achterlaten. Zulke producten kunnen op kleding schuren!

In principe moet je altijd wachten tot de zelfbruiner volledig in de huid is opgenomen en je huidoppervlak is opgedroogd, voordat je je aankleedt. Vermijd bovendien water tijdens het aanbrengen om een gelijkmatig resultaat te verkrijgen.

Foto credit: Nicolas Postiglioni / pexels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies