Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

17Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Het aantal zelfhulpboeken lijkt niet aan te slepen. Zelfhulpboeken zijn misschien wel de belangrijkste publicatieverschijnselen in de recente geschiedenis van de literatuur. Het is niet meer dan normaal om altijd een zelfhulpboek te vinden in de lijsten van de 10 best verkochte boeken. Ze behandelen ontelbare problemen, uiteenlopend van psychologie, tot filosofie, antropologie, spiritualiteit en zelfs algemene kennis.

Steeds meer mensen vinden de juiste gedragsrichtlijnen voor hun dagelijkse problemen in self-help boeken. Stoppen met roken, het verlies van een geliefde overwinnen, het gevoel van eigenwaarde vergroten, efficiënter zijn op het werk of weten hoe je een liefdevolle relatie kunt onderhouden, zijn slechts enkele voorbeelden van de ontelbare problemen die door zelfhulpboeken worden aangepakt.
Belangrijk om te weten

  • Tegenwoordig zijn er net zoveel zelfhulpboeken als we problemen kunnen vinden in ons leven. Het zijn werken die ons proberen te begeleiden in ons dagelijkse leven, meestal geschreven door specialisten in het onderwerp in kwestie.
  • Binnen de grote verscheidenheid aan zelfhulpboeken zijn er onder andere titels voor kinderen, tieners, ouders, mannen en vrouwen. Er zijn ook boeken voor persoonlijke ontwikkeling die in de vorm van romans proberen dezelfde boodschappen en leringen over te brengen.
  • Het kiezen van een zelfhulpboek is niet altijd eenvoudig. Om dit te doen, moet je een reeks aankoopcriteria beoordelen die je zullen helpen het meest geschikte boek te vinden. Speciaal aanbevolen wordt om naar de opmerkingen van andere lezers te kijken en de achtergrond van de auteur te onderzoeken.

Onze selectie: De beste zelfhulpboeken op de markt

Hieronder vind je een rankinglijst met 5 zelfhulpboeken, die allemaal tot de bestsellers van 2019 behoren. We hebben geprobeerd een selectie te maken van boeken met verschillende thema’s en diverse benaderingen. We zijn er zeker van dat een van deze boeken je de antwoorden zal bieden die je al die tijd zocht en tot nu niemand voor je kon beantwoorden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

1e plaats: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie.

Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf. De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.

2e plaats: Ja maar…Omdenken

Omdenken-oprichter Berthold Gunster en zijn team staan elke dag met interactieve shows voor bedrijven en organisaties. Omdenken gaat om het aanpassen van het denken in beperkingen naar denken in mogelijkheden. Dus niet langer beren op de weg zien, maar het tegenovergestelde.

Het boekje Ja-maar … Omdenken, laat je in een notendop zien wat omdenken betekent en hoe je dat precies doet. Om in te bladeren, te grazen, ideeën op te doen, op het verkeerde been gezet te worden en vooral om je eigen creatieve vermogens te prikkelen. Kortom, om te kijken, denken en – vooral – creëren.

3e plaats: Happy life 365

In Happy Life 365 laat Kelly Weekers op basis van simpele stappen zien hoe bepalend je denkwijze is voor je dagelijkse geluksgevoel. Aan de hand van thema’s als zelfvertrouwen, gezondheid, vriendschap, werk, social media en relaties leer je op een simpele en effectieve manier anders om te gaan met negativiteit, stress en piekeren.

Kelly vertelt nuchter en met humor hoe je zelf geluk creëert. Boordevol praktische opdrachten, voorbeelden, simpele stappenplannen, tips, tricks en quotes voor 365 dagen geluk.

4e plaats: Patronen doorbreken

Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.

Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.

5e plaats: The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life, Mark Manson

Op de vijfde plaats van onze selectie vind je het zelfhulpboek ‘The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life’ van Mark Manson. Het boek is een schot in de roos. Het heeft het leven van veel lezers voor jou al veranderd. In het boek legt Mark Manson uit waar je je energie en aandacht in moet steken en vooral, waarin niet.

Mark Manson laat je inzien hoe het verlangen naar een meer positieve ervaring op zichzelf een negatieve ervaring is. Alles wat je in het leven leert, leer je door de nodige bijbehorende negatieve ervaringen. De auteur leert je om geen fuck om bepaalde dingen te geven. Dat betekent niet dat je onverschillig moet worden, maar dat je leert om het niet erg te vinden om ergens niks van te vinden. Oftewel: choose your battles! Let op: Dit boek is Engelstalig.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zelfhulpboeken

Zelfhulpboeken, ook bekend als bibliotherapie en self-help boeken, zijn boeken die je helpen om inzichten te krijgen over je persoonlijke ontwikkeling. Ze geven je meer inzicht in je eigen denken en doen. Zelfhulpboeken worden soms ondergewaardeerd door critici. Velen van hen dienen echter als gids voor miljoenen mensen die zich op een bepaald moment in hun leven verloren voelen. Om je te helpen om het meest geschikte boek te vinden, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen van kopers over zelfhulpboeken.

Hoe moet je een zelfhulpboek lezen?

Het beginnen met het lezen van een zelfhulpboek is niet altijd gemakkelijk. Het is niet geschreven, zoals in het geval van een roman, om op de bank te zitten en je te laten meeslepen door de avonturen van de hoofdrolspelers. Om het meeste uit dit soort werk te halen, moet je elke zin in je opnemen en opnieuw lezen, totdat je ze volledig hebt verwerkt.

Het is altijd een goed idee om een notitieboekje bij de hand te houden om de belangrijkste ideeën of concepten op te schrijven die je wilt onthouden of in het geval van twijfel op het internet wilt raadplegen om ze beter te begrijpen. Wees ook niet bang om gedeeltes van je boek te onderstrepen en aantekeningen te maken. Dit is een teken dat je de boodschap goed in je opneemt.

Young couple in bed top view morning concept reading books together

Zelfhulpboeken gebruiken voorbeelden uit de fictie om hun boodschap over te brengen.
(Bron: Viktoriia Hnatiuk: 96481211/ 123rf.com)

Een andere belangrijke factor die je in gedachten moet houden bij het lezen van een zelfhulpboek is om kritisch te blijven. Hiervoor moet je jezelf altijd de volgende vraag stellen: Ben ik verbonden met de boodschap die de auteur wilt overbrengen? Als je de pagina’s omslaat en tegelijkertijd denkt dat je het advies van het boek niet kunt gebruiken, is het niet voor jou geschreven.

Heb je het boek te snel uit? Lees het nog een keer, je zult vast en zeker veel leringen over het hoofd hebben gezien. Tot jezelf doordringen bij het lezen van een boek over persoonlijke ontwikkeling is een ervaring die ver verwijderd is van elk ander literair genre. Verslind het boek daarom niet te snel, maar ‘eet’ het rustig op en verteer de inhoud langzaam, beetje bij beetje.

Hoe haal je het maximale uit zelfhulpboeken?

We hebben je al geadviseerd hoe je zelfhulpboeken het beste kunt lezen. Hieronder zullen we je vertellen hoe je vervolgens maximale prestaties kunt behalen. Het liefst lees je boeken die zijn aanbevolen door betrouwbare bronnen, over onderwerpen waarvan je denkt dat ze je iets op kunnen leveren. Het is geen slecht idee om jezelf te informeren over de auteur en de reden waarom hij het werk heeft geschreven. Op deze manier heb je een realistische verwachting van hetgeen je gaat lezen.

Wees ontvankelijk en open voor de ideeën die in het boek worden gepresenteerd. Anders zul je onmiddellijk het gevoel hebben dat wat je leest, jou vreemd is en dat je het niet kunt gebruiken in je eigen leven. Er is echter ook niets mis met het dichtslaan van een boek als je denkt dat het bericht je niet toch niet gaat bereiken. Er zijn duizenden andere boeken over persoonlijke ontwikkeling die wel bij je zullen passen.

Mark MansonAmerikaanse schrijver
“Wie je bent, wordt bepaald door hetgeen waar je voor wilt strijden”.

Na het lezen van het boek komt het stadium van reflectie, dat wil zeggen, de tijd die nodig is om de ideeën die de auteur in zijn werk wilde overbrengen te laten rijpen. Een goede manier om toe te passen wat je hebt geleerd, is om elke dag een van de lessen uit het boek in de praktijk te proberen te brengen. Het is tegenwoordig voor een zelfhulpboek niet voldoende om goed te klinken, het is ook noodzakelijk dat de adviezen daadwerkelijk werken.

Zijn er zelfhulpboeken voor tieners?

De adolescentie is een van de cruciale stadia van het leven, vol van continue veranderingen en transformaties. Zelfhulpboeken zijn daarom de perfecte aanvulling voor jonge mensen om te leren omgaan met de problemen waar ze in deze periode tegenaan lopen. Eigenwaarde, studies, vriendschappen of gevoelens zijn enkele van de onderwerpen die het meest door deze werken worden behandeld.

Een voorbeeld van een populair zelfhulpboek onder jongeren is: “Bouwen aan zelfvertrouwen. Als tiener anders denken over jezelf.” Dit boek, geschreven in een eenvoudige en directe taal door M. Bisschop, een opvoedingsconsulente en gedragstherapeute is een zeer praktisch en hulpvol boek. Bisschop heeft veel ervaring in het werken met kinderen en jonge adolescenten en heeft tot doel om jongeren bewust te maken van het belang om het meeste uit hun studie te halen.

Zijn er zelfhulpboeken die niet op zelfhulpboeken lijken?

Niet iedereen houdt van zelfhulpboeken. Hoewel ze altijd op de lijsten met bestsellers staan, zijn er mensen die veel vooroordelen jegens deze categorie koesteren. Voor deze mensen zijn er boeken die, hoewel ze de vorm van een strip of een roman aannemen, in de realiteit boeken voor persoonlijke ontwikkeling zijn.

Er bestaan echte juweeltjes van zelfhulpverhalen, verborgen onder de façade van klassieke strips. Denk bijvoorbeeld aan ‘Peanuts’ door Charles Schulz of de geliefde ‘Mafalda’ van Quino. Er zijn ook zelfhulpboeken in de vorm van biografieën, die vaak een komische tint hebben als “Groucho and Me” van Groucho Marx, of een klassieker als “The Little Prince” van Antoine de Saint-Exupéry.

Portrait handsome bearded businessman wearing glasses,black shirt.Man sitting in vintage chair modern loft studio, reading book and relaxing. Blurred background.Horizontal, film effect.

Het is altijd een goed idee om jezelf te informeren over de auteur van het boek en wat hem ertoe aanzette het werk te schrijven.
(Bron: kantver: 54433014/ 123rf.com)

Wat zijn de beste zelfhulpboeken geschreven door vrouwen?

De tijd waarin zelfhulpboeken alleen geschreven werden door mannen die aan vrouwen uitlegden hoe ze de liefde konden vinden en behouden, is gelukkig veranderd. Er zijn tegenwoordig talloze vrouwelijke auteurs die schrijven over persoonlijke ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld Rhonda Byrne, de schrijfster van The Secret en opruimadviseur  en bestsellerauteur Marie Kondo. In haar boek ‘The magic of order’, met meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren, onthult Maria Kondo het mysterieuze verband tussen de fysieke orde van het huis en ons emotionele welzijn.

Een ander interessant boek over zelfverbetering is ‘Big magic’, van Elizabeth Gilbert, auteur van de bestseller ‘Eat, pray, love’. In haar boek leert de auteur ons om onze meest creatieve zelf te bekrachtigen. Vrouwelijke ondernemers, zoals Sheryl Sandberg, hebben hun kennis omgezet in werken als ‘Lean in’, waar ze onthult hoe je de leider wakker kunt maken die elke vrouw van binnen heeft.

Zijn er ook zelfhulpboeken voor kinderen?

Verhalen zijn een essentieel hulpmiddel voor het leren van kinderen. Met een goed boek kunnen we onze kinderen helpen om bepaalde problemen te overwinnen waarmee ze in het begin van hun leven worden geconfronteerd. Het is het ideale middel om hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten en hen te leren om emoties en frustraties te beheersen.

Zelfhulpboeken voor kinderen vervangen langzamerhand de traditionele verhalen. In de vorm van een fabel of een sprookje bereiken verhalen met een boodschap niet alleen kinderen, maar ook hun ouders, die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de opleiding van de kids. ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’ door Spencer Johnson en ‘Het grote leefboek voor kinderen, een lees- en doeboek boordevol tips om je leven (nóg) leuker te maken’, door Theo Legters zijn 2 goede aanbevelingen.

Francesc MirallesSchrijver van het boek ‘Conversations about Happiness’
“We kunnen alleen naar geluk verwijzen als we het kwijt zijn geraakt”.

Worden zelfhulpboeken ook verfilmd?

Zelfhulpboeken zijn ook een bron van inspiratie geweest voor films. Denk bijvoorbeeld aan voorbeelden als ‘Sex and the single girl’, geschreven door Helen Gurley Brown en later verfilmd door Richard Quine, en ‘What men really think’ (2012), gebaseerd op het boek ‘Act Like a Lady, Think Like a Man’, geschreven door de Amerikaan Steve Harvey. Er bestaan veel films die voortkomen uit boeken over persoonlijke ontwikkeling.

Een ander zelfhulpboek dat naar het grote scherm is vertaald, is de bestseller ‘He’s Just Not That into You’ door Greg Behrendt en Liz Tuccillo, die aanleiding gaven tot de komedie van 2009 met dezelfde titel. ‘What to expect when you’re expecting’ (2012), de film die is gebaseerd op het gelijknamige boek, is een ander voorbeeld van een werk van persoonlijke ontwikkeling dat met veel succes naar de bioscoop werd gebracht.

Zijn er ook fictieve zelfhulpboeken?

Zelfhulpboeken gebruiken vaak fictie om hun boodschap over te brengen. De roman is hiervoor het ideale voorbeeld omdat, terwijl de verhalen ons vermaken, we hun leringen en advies gemakkelijk kunnen begrijpen en opslaan. Paulo Coelho is een van de auteurs die de roman van zelfverbetering heeft verkend, zoals in zijn werk ‘De Alchemist’ (1988).

‘Het leven van Pi’ van Yann Martel is een andere titel die we vaak in de schappen van zelfhulpboeken terug vinden. Dit verhaal lijkt meer op een roman, die overigens in 2012 ook in de bioscoop werd gebracht. Een andere zelfhulproman is ‘If You Tell Me To Come I’ll Drop Everything…But Tell Me To Come’, door Albert Espinosa, een bestseller die al miljoenen lezers heeft betoverd.

open book with glasses on

De onderwerpen in de zelfhulpboeken zijn breed en gevarieerd, er zijn veel onderwerpen om uit te kiezen.
(Bron: Yulia Grogoryeva: 25528347/ 123rf.com)

Wat zijn de grappigste zelfhulpboeken?

Vaak relateren we zelfhulpboeken met serieuze zaken. Er bestaan echter ook veel titels die helemaal niet serieus zijn, maar wel onder de noemer van zelfhulpboeken vallen. Als je het lezen van een zelfhulpboek graag met een korreltje zout neemt, kies dan bijvoorbeeld voor ‘Help Me!’ van Marianne Power, of ‘Generatie Ei’, door Rosa Surachno, een origineel boek dat je meest creatieve kant zal opwekken.

Een ander geweldig zelfhulpboek met humor is ‘The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good life’ van Mark Manson. In dit interessante boek leert de auteur je om geen fuck om bepaalde dingen te geven, oftewel, om je niet langer om onnodige zaken druk te maken. En dat allemaal op een zeer grappige wijze!

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het aantal zelfhulp-titels dat elk jaar wordt gepubliceerd, is overweldigend. De populariteit van dit genre bij een groot aantal lezers betekent dat er steeds meer en meer wordt geschreven, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hieronder zullen we daarom enkele aankoopcriteria opnoemen om het voor jou gemakkelijker te maken om het meest geschikte zelfhulpboek te kiezen uit het enorme aantal titels dat beschikbaar is bij de boekhandels:

Auteur

Het is nooit verkeerd om meer te weten te komen over de auteur van het boek dat je van plan bent te kopen. Soms zijn er auteurs die zelfhulpboeken schrijven zonder echte specialisten te zijn. Voorkom om dit soort werken te kopen en kies boeken van gerenommeerde auteurs. Vergeet niet dat het doel van dit type boeken is om je te begeleiden om je problemen op te lossen, niet dat je er nog meer krijgt dan toen je begon met het lezen ervan.

Stijl

Een ander belangrijk criterium bij het kiezen van een zelfhulpboek is de manier waarop het is geschreven. Zorg ervoor dat de auteur een duidelijke en toegankelijke stijl gebruikt, zonder al te veel technische details. De inhoudsopgave biedt je meestal een betrouwbare weergave van de inhoud van het boek, dus kijk goed of er niet teveel onderwerpen zijn die je onvoldoende interesseren.

Guido WeijersErvaringsdeskundige en cabaretier
“Als je de tijd hebt om te zoeken naar geluk, heb je eigenlijk niets te klagen”.

Beoordelingen

Tegenwoordig is het leren kennen van de mening van de lezers van een bepaald boek net zo eenvoudig als een eenvoudige zoekopdracht plaatsen op het internet. Websites met literaire aanbevelingen en de opmerkingen van online boekwinkels zijn de ideale plaatsen om meer te weten te komen over zelfhulpboeken. Maar wees voorzichtig met bepaalde opmerkingen, er is een verschil tussen geïnteresseerden en critici.

Best verkocht

Over het algemeen staan de boeken die bovenaan de verkooplijsten verschijnen daar meestal niet voor niets: Ze zijn de favorieten van het publiek. Daarom, als je niet zeker weet welk zelfhulpboek je moet lezen, is het niet verkeerd om jezelf te laten meeslepen door wat in de mode is. Je kunt uiteraard ook juist een minder bekend boek kiezen waarvan je denkt dat het beter aansluit bij je eigen manier van voelen en denken.

Titel

Je bent vast wel eens geraakt door de titel van een zelfhulpboek en niet alleen vanwege je goede smaak. Soms wil de auteur humor aan de titel toevoegen. In anderen gevallen is de titel eenvoudig en duidelijk, of juist gericht op actualiteiten. We raden we je aan om titels te vermijden die partijdigheid, grofheid of belediging voor welke groep dan ook uiten.

Samenvatting

In deze shopgids hebben we je 5 zelfhulpboeken aangeboden die je leven gemakkelijker kunnen maken. Van het advies van Mark Manson over ‘how not to give a fuck’ tot de tips van Ramit Sethi over hoe je een rijker leven kunt leiden. In de rankinglijst vind je 5 titels met uiteenlopende thema’s die een breed publiek kunnen interesseren.

De onderwerpen die in zelfhulpboeken aan bod komen zijn breed en gevarieerd. In sommige gevallen is het handig om een aantal vragen te beantwoorden voordat je het boek kiest om te ontdekken of het boek echt bij je past. We hebben je een handig lijstje met aankoopcriteria gegeven, om erachter te komen of het boek dat je gaat kopen, is waar je naar op zoek bent.

Vond je onze shopgids over zelfhulpboeken interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welk boek het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Roman Motizov: 50803253/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies