
Onze selectiecriteria
Als je thuis een kat hebt, is een goede kattenbak een onmisbare tool om de behoeften van het huisdier op één plaats te houden. Helaas kan een kattenbak ook veel onaangename geurtjes afgeven. Er zijn verschillende oplossingen die kunnen helpen om dit te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is een zelfreinigende kattenbak.
Zelfreinigende kattenbakken zijn iets duurder dan normale bakken, omdat ze (semi-)automatisch de kattenbak reinigen. Veel mensen die thuis een kat hebben vinden dit een nuttige investering, omdat de bakken helpen hun huis vrij te houden van sterke geuren en de katten een schonere ruimte bieden.
Belangrijk om te weten
- Zelfreinigende kattenbakken kunnen volgens 2 soorten mechanismen werken. Er zijn semi-automatische kattenbakken, die menselijke tussenkomst vereisen om bijvoorbeeld een hendel te activeren. Aan de andere kant zijn er automatische kattenbakken, die stroom of batterijen gebruiken om te functioneren.
- Een zelfreinigende kattenbak, in combinatie met de juiste vulling, helpt om vieze geurtjes te voorkomen.
Onze selectie: De beste zelfreinigende kattenbakken op de markt
Kattenbakken zijn onmisbare tools voor katteneigenaren. Katten zijn schone dieren die ervan houden om hun behoefte op één plek te doen. Hoewel een goede kattenbak dus een must is als je een kat thuis hebt, is dit tegelijkertijd een verzamelplaats voor bacteriën en nare geurtjes. Zelfreinigende kattenbakken zijn een grote hulp om je huis schoon en geurvrij te houden. Om het model te vinden dat het bij je past, vind je hieronder een selectie met de beste modellen op de markt.
Shopgids: Alles wat je moet weten over zelfreinigende kattenbakken
Een kat is prettig gezelschap. Een ander voordeel is dat je veel minder werk aan ze hebt dan bij andere huisdieren het geval is. Met de juiste spullen in huis, zal een kat zich snel comfortabel voelen. Een van de onmisbare tools voor katteneigenaren is een kattenbak die schoon en comfortabel aanvoelt. Als je weinig tijd of zin hebt om dit bij te houden, is een zelfreinigende kattenbak iets voor jou. Hieronder vind je de meest gestelde vragen rondom zelfreinigende kattenbakken.
(Bron: Elnur Amikishiyev: 113119016/ 123rf.com)
Wat is een zelfreinigende kattenbak precies?
Zelfreinigende kattenbakken zijn een geweldig alternatief voor mensen die veel tijd buitenshuis doorbrengen en, in het algemeen, voor elke persoon en kat die graag een schone en geurloze omgeving hebben. Er zijn verschillende manieren waarop een kattenbak zichzelf kan reinigen, zoals je verderop in deze shopgids zult zien.
Waar wordt het vuil van een zelfreinigende kattenbakvulling opgeslagen?
(Bron: Milisavljevic: 90462017/ 123rf.com)
In de bakken waar de ontlasting en urine wordt opgeslagen en waar het grit in achterblijft, kunnen bacteriën zich verzamelen. Het is daarom raadzaam om af en toe de hele bak te wassen met een ontsmettingsmiddel dat niet schadelijk is voor de kat. Je kunt zelfs bleekmiddel gebruiken als je het goed afspoelt. Vervang ook het kattengrit regelmatig.
Kan het vervelend voor mijn kat zijn dat zijn kattenbak zichzelf schoonmaakt?
Als dat het geval is, moet je de hierover met de kat communiceren en vertrouwen in de kattenbak wekken.
Over het algemeen accepteren katten zelfreinigende kattenbakken vrij snel.
Waarom gebruikt mijn kat de zelfreinigende kattenbak niet?
- De kattenbak is niet schoon. Als de kattenbak sterke en onaangename geuren afgeeft, of niet helemaal schoon is, zal een kat hem niet willen gebruiken. Reinig de kattenbak met zeep, maar vermijd ammoniak.
- De kat heeft gezondheidsproblemen. Katten met nierproblemen voelen veel pijn als ze plassen. Dat maakt dat ze de kattenbak als een onaangename plek beginnen te zien omdat ze deze associëren met de pijn. Kijk naar het gedrag van de kat tijdens het urineren en kijk of hij pijn lijkt te hebben. Als dat het geval is, raden we aan het beestje zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.
- De kattenbak is te klein. Als de afmetingen van de kattenbak niet groot genoeg zijn, zal de kat er geen gebruik van maken. Dit geldt het meeste voor kattenbakken met deksels, de meest voorkomende soort in het geval van zelfreinigende kattenbakken.
- De kat wilt de kattenbak niet delen. Als je meer dan één kat thuis hebt, en een van de huisdieren de kattenbak vermijdt, kan dat komen omdat deze de kattenbak niet wilt delen. Je kunt dit makkelijk oplossen door meerdere kattenbakken aan te schaffen.
- Je gebruikt te weinig kattenbakvulling. De vulling moet altijd minimaal 3 of 4 centimeter dik zijn. Als er te weinig vulling in de kattenbak zit, zal de kat de bak niet als een comfortabele plaats aanzien.
- De kattenbak bevindt zich op een plaats die hem niet bevalt. Als je de kattenbak in een deel van het huis hebt geplaatst waar je kat zich niet op zijn gemak voelt, is het mogelijk dat hij de kattenbak negeert. Je kunt dit testen door de plaats van de kattenbak te veranderen en goed op de reactie van het beestje te letten.
- De kat houdt niet van de kattenbakvulling. Er zijn hoofdzakelijk 4 soorten vulling. Het kan zijn dat de kat geen fan is van het soort vulling dat je hebt gekozen. Schakel over naar een ander soort kattenbakvulling om te zien of je kat de kattenbak dan wel gebruikt.
- De kat wil het territorium markeren. Zowel mannetjes als vrouwtjes die niet zijn gecastreerd, willen vaak hun territorium markeren. Ze doen dit door op verschillende plaatsen in het huis te plassen.
- Het beestje lijdt aan stress. Het kan zijn dat je kat last heeft van een bepaalde angst. In deze gevallen gedragen katten zich vaak anders. Als je het beestje vreemde dingen ziet doen, waar het vermijden van een kattenbak een voorbeeld is, kan het zijn dat hij zich onrustig voelt.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Als je een zelfreinigende kattenbak wilt kopen, is het belangrijk om niet alleen naar je eigen behoeften en voorkeuren te kijken, maar moet je vooral aan de smaak van je huisdier denken. Hieronder vind je een selectie met de belangrijkste aankoopcriteria die je in acht moet nemen wanneer je een zelfreinigende kattenbak wilt kopen, zodat je het model vindt dat het beste bij jou en je kat past:
- Schoonmaaksysteem
- Formaat
- Met of zonder deksel
Schoonmaaksysteem
Zelfreinigende kattenbakken kunnen verschillende systemen hebben om de kattenbak te reinigen. De zandbakken met automatische systemen die aangesloten zijn op elektriciteit onderscheiden zich van de bakken met semi-automatische systemen die gedeeltelijk nog handmatig worden geactiveerd. In de tabel hieronder vind je de verschillen tussen beide systemen:
Automatisch | Semi-automatisch | |
---|---|---|
Voordelen | Ze zijn geprogrammeerd om volledig zelfstandig te reinigen en vereisen dus minder menselijke tussenkomst.
Je hoeft de bak slechts af en toe te legen en de lade van tijd tot tijd schoon te maken, maar van dag tot dag hoef je niet aan de kattenbak te denken. Handig voor als je een paar dagen of weken op reis bent. |
Ze gebruiken geen stroom en zijn daarom beter voor het milieu.
Ze vereisen een minimale dagelijkse tussenkomst. |
Nadelen | Ze verbruiken meer stroom, of ze nou op elektriciteit of op batterijen werken.
Ze zijn meestal duurder. Door betere services en reinigingssystemen aan te bieden, zijn ze ook duurder. |
Ze vereisen meer werk dan de automatische modellen. Om ontlasting te verwijderen, moet je bijvoorbeeld een hendel bewegen. Als je op reis gaat en je kat thuis laat, heb je iemand nodig die bij je thuis langskomt om de zandbak schoon te houden. Ook al is het alleen om de hendel te activeren zodat geurtjes gemaskeerd worden. |
Formaat
Een van de belangrijkste aankoopcriteria bij het kiezen van een kattenbak is het formaat, dat gebaseerd moet zijn op de lengte en het gewicht van je kat. De bak moet niet te klein of groot zijn. Kattenexperts raden aan om een bak te zoeken waarvan de lade een lengte heeft die 1,5 keer de lengte van de kat is. Als je thuis weinig ruimte hebt, kun je op zoek gaan naar een kattenbak met een driehoekige vorm die je gemakkelijk in een hoek plaatst en zo minder ruimte gebruikt.
Belangrijk om te onthouden is dat de kat niet alleen in de kattenbak moet passen, maar ook moet kunnen draaien om de ontlasting te kunnen begraven. Een ander aspect dat je in gedachten moet houden, is dat de bak niet te hoog is als je kitten of juist een oudere kat hebt. Anders komt de kat mogelijk lastig in de bak, wat ertoe kan leiden dat het beestje de kattenbak weigert.
(Bron: Ivan Mochtar Olianto: 82968247/ 123rf.com)
Met of zonder deksel
Hieronder vatten we de belangrijkste voor- en nadelen van de kattenbakken met en zonder deksel samen:
Met deksel | Zonder deksel | |
---|---|---|
Voordelen | Katten die van privacy houden, zullen een kattenbak met deksel zeer waarderen.
Nare geurtjes zullen niet snel ontsnappen. |
Als je kat wantrouwend of overdreven nieuwsgierig is, heeft hij liever controle over de omgeving tijdens het gebruik van de kattenbak en zal hij de voorkeur aan een open bak geven.
Goedkoper. |
Nadelen | Nemen meer ruimte in beslag. | Laten nare geurtjes sneller ontsnappen. |
Samenvatting
Als je thuis een kat hebt, is een goede kattenbak een onmisbare tool om de behoeften van het huisdier op één plaats te houden. Katten vinden het erg belangrijk om een schoon toilet te hebben. Als je weinig tijd hebt en vaak van huis bent, is een zelfreinigende kattenbak de perfecte uitvinding voor jou.
Een zelfreinigende kattenbak is een kattenbak die zichzelf reinigt. Soms is er menselijke tussenkomst nodig, maar soms ook niet. Dit is allemaal afhankelijk van het model. Hoe het ook zij, uiteindelijk helpt een zelfreinigende kattenbak je altijd om je huis vrij van nare geurtjes en je huisdier tevreden te houden. Als je een zelfreinigende kattenbak wilt kopen, is het vooral belangrijk om op het formaat, het schoonmaaksysteem en de deksel te letten.
Vond je onze gids over zelfreinigende kattenbakken interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media. We zijn benieuwd naar je eigen ervaringen!
(Bron van de header afbeelding: Bonzami Emmanuelle: 48155033/ 123rf.com)