Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

47Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote zonnehoed test 2022. Hier stellen we alle zonnehoeden voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste zonnehoed voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een zonnehoed wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Zonnehoeden zijn belangrijke zomeraccessoires die je niet mag missen. Een hoed kan je beschermen tegen zonnebrand en zonnesteek, waardoor je tijd buiten nog aangenamer wordt.
 • Voor peuters zijn zonnehoeden absoluut noodzakelijk, want kleintjes voelen nog niet aan wanneer ze te lang in de zon zijn geweest. Bovendien is hun huid nog heel gevoelig en zonder hoedje verbranden ze snel.
 • Zonnehoeden zijn geschikt voor iedereen, want ze zijn verkrijgbaar in alle denkbare kleuren en vormen. Dit betekent dat ze ook een modestatement kunnen maken.

Zonnehoed: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een zonnehoed koopt.

Waarom heb je een zonnehoed nodig?

Tegenwoordig worden zonnehoeden vooral door volwassenen gedragen als mode-accessoire. Maar deze hoofdbedekkingen hebben ook een aantal andere voordelen in het dagelijkse zomerse leven.

Zonnehoeden dienen als een belangrijke bescherming van het menselijk lichaam tegen de zonnestralen buiten. Ze kunnen zonnebrand en zonnesteken voorkomen door hun schaduwfunctie. (Beeldbron: unsplash.com / May Manzur)

In principe beschermt een zonnehoed, zoals de naam al zegt, je tegen de zon. Het werkt als een barrière tussen de zon en de hoofdhuid, wat zonnebrand kan voorkomen. Het is ook een voordeel als de hoed een schaduw op het gezicht werpt.

Door tegen direct zonlicht te beschermen, voorkomt de zonnehoed ook dat de drager oververhit raakt en een zonnesteek oploopt, althans voor een tijdje. Natuurlijk werkt dit alleen als je regelmatig een pauze in de schaduw neemt.

Wie in de zomer lang in de zon doorbrengt, doet er goed aan een passende hoofdbedekking aan te schaffen. Ook al vind je deze accessoires onpraktisch en vervelend, je moet toch altijd eerst aan je gezondheid denken.

Vooral jonge kinderen zijn vanwege deze eigenschappen aangewezen op een zonnehoed. Hun huid is nog gevoeliger en een zonnebrand kan bij pasgeborenen verwoestende schade aanrichten omdat de onzichtbare UV-straling voor hen heel gevaarlijk is.

Omdat peuters nog niet kunnen inschatten hoe lang ze in de zon kunnen blijven, beschermt de hoofdbedekking hen bovendien tegen oververhitting tijdens het spelen. Dit is vooral belangrijk omdat baby’s en peuters meestal nog niet genoeg haar hebben om de zonnestralen op hun hoofd te absorberen.

Voor wie is een zonnehoed geschikt?

Een zonnehoed is in principe geschikt voor iedereen. Omdat er tegenwoordig zonnehoeden in alle denkbare vormen en maten zijn, kan iedereen een geschikt model voor zijn eigen behoeften vinden. Voor baby’s, pasgeborenen en peuters zijn zonnehoedjes sowieso een must, zodat de kleintjes niet aan vrij zonlicht worden blootgesteld. Maar ook mensen met een lichtere huid zijn in het algemeen in gevaar.

Vooral als je vaak verbrandt of last hebt van zonneallergie, moet je overwegen een hoofddeksel aan te schaffen. Maar hoofdbedekking is ook geschikt voor mensen die de hoed niet nodig hebben als bescherming tegen de zon. Namelijk als accessoire. De laatste jaren is het dragen van zonnehoeden steeds meer trendy geworden en er zijn nu de gekste stijlen en mogelijke combinaties.

Welke zonnehoeden zijn momenteel in de mode?

De volgende zonnehoeden zijn momenteel in de mode en zijn dat al jaren:

Benaming Beschrijving
Ballonhoeden Ballonhoeden stralen een Franse flair uit en zijn bijzonder geschikt voor een losse en luchtige look.
Emmerhoeden Emmerhoeden beschermen het hoofd bijzonder goed tegen de zon. Deze hoed roept gevoelens van nostalgie op, want hij was voor het eerst “in” in de jaren 2000.
Fedora hoeden Fedora hoeden staan niet alleen goed bij Sean Connery als James Bond, maar ook bij een casual jeans look.
Strohoeden De vegen strohoeden zijn waarschijnlijk de meest in het oog springende en bekende zonnehoeden. Als universeel combineerbaar accessoire zijn ze perfect voor de volgende strandvakantie.

Bij het kiezen van je eigen zonnehoed hoef je natuurlijk niet alleen op trends af te gaan, maar vooral op je eigen gevoel. Wat is immers het nut van de modernste zonnehoed als je je er gewoon niet prettig in voelt?

Hoeveel kost een zonnehoed?

De prijsklasse voor zonnehoeden varieert sterk, afhankelijk van kwaliteit en ontwerp. Gemiddeld kosten zonnehoeden tussen € 5 en € 30. Om je een idee te geven, volgt hier een overzicht van de gemiddelde prijzen voor de meest populaire modellen zonnehoeden.

Zonnehoed model prijsklasse
Ballonhoed 20 € tot 30 €
Emmerhoed 15 € tot 25 €
Fedorahoed 20 € tot 30 €
Strohoed 30 € tot 40 €

Natuurlijk zijn deze prijzen slechts richtlijnen en kunnen ze sterk variëren, afhankelijk van de fabrikant. Je kunt het beste in je stad rondkijken en een model vinden dat bij je past.

Welke alternatieven zijn er voor een zonnehoed?

Niet iedereen draagt graag een zonnehoed op het hoofd in de zomer, want behalve de positieve effecten kan je hoofd er ook flink van gaan zweten. Bovendien vinden sommige mensen het niet prettig hoe het op hun hoofd zit en geven ze de voorkeur aan hoofddeksels die niet zo afglijden.

Naam Beschrijving
Basecap Stijlvolle hoofdbedekking die het gezicht tegen zonnestralen beschermt, maar in geen geval een nekbeschermer heeft. daarom meer geschikt voor volwassenen.
Sjaals (Buffs) Sjaals kunnen naar wens om het hoofd gebonden worden en glijden vaak niet zo snel af als mutsen. Ze bedekken meestal de hals, maar bieden geen schaduw voor het gezicht.
Kappen kappen zijn meer een noodoplossing als je geen hoofdbedekking bij de hand hebt. Ze komen echter zelden voor op zomerkleding.

Al met al is er geen alternatief dat alle beschermende functies van een zonnehoed kan combineren. Afhankelijk van de smaak kunnen echter baseballpetten en sjaals of baretten gebruikt worden als bescherming tegen de zon. Uiteindelijk is het belangrijkste altijd om in de eerste plaats je hoofd te bedekken om jezelf te beschermen.

Besluit: Welke soorten zonnehoeden zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een zonnehoed wilt kopen, zijn er twee alternatieven waaruit je kunt kiezen:

 • Hoeden van stro en manden
 • Stoffen hoeden

Het hanteren, verzorgen en gebruiken van de twee verschillende soorten hoofddeksels heeft elk zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en waar je de zonnehoed voor wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte zal je helpen beslissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van strohoeden en -manden?

Strohoeden hebben verschillende voordelen door hun materiaal en vorm. Dat de brede rand van de hoed de ogen tegen de zonnestralen beschermt, is bijvoorbeeld nuttig in het dagelijks leven.

Zonnehoeden zijn te vinden in elk goed gesorteerd warenhuis’ of kledingwinkel. Maar je kunt ze ook online vinden. De prijsklasse varieert sterk, afhankelijk van de verkoper. (Beeldbron: unsplash.com / James Orr)

Bovendien voorkomt het bedekken van het hoofd een zonnesteek, omdat de zon niet direct op de gevoelige huid kan schijnen. Een ander belangrijk voordeel van strohoeden is dat het luchtdoorlatende materiaal luchtuitwisseling met de omgeving mogelijk maakt, wat hevig zweten onder de hoed voorkomt. bast voorkomt zweten minder effectief dan stro.

Voordelen
 • Bescherming van hoofdhuid en ogen
 • geen overmatig zweten op het hoofd
Nadelen
 • heel licht en navenant gevoelig voor wind
 • winddoorlatend en dus geen bescherming tegen de kou

Een stro- of mandenhoed kan echter nadelig zijn bij harde wind, want door zijn grote diameter vangt hij elke windvlaag op en kan snel wegvliegen. Bovendien biedt de muts, hoewel hij warmte-uitwisseling mogelijk maakt, geen bescherming tegen koudere temperaturen of koude wind.

Wat zijn de kenmerken van stoffen hoeden en wat zijn hun voor- en nadelen?

Stoffen mutsen zijn meestal licht en toch robuust. Bovendien hebben ze meestal een isolerende werking en kunnen daarom het hele jaar door gedragen worden. Verder is het belangrijk op te merken dat ze door hun precieze pasvorm goed maar comfortabel op het hoofd passen en daardoor niet zo gevoelig zijn voor windvlagen.

Voordelen
 • licht en robuust (winddicht)
 • meestal isolerend
Nadelen
 • geen bescherming van ogen en gezicht
 • meestal eerder functioneel dan modieus

Een nadeel van stoffen hoeden is dat ze de ogen en het gezicht nauwelijks beschermen tegen de zonnestralen door het ontbreken van een rand.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om zonnehoeden te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om zonnehoeden te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde zonnehoed geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Grootte / Vorm
  • Materiaal
  • UV-bescherming
  • Nekbescherming

Grootte / Vorm

Zonnehoeden zijn fundamenteel verschillend in grootte en vorm. Elke fabrikant heeft zijn eigen vormen, wat betekent dat ook de afmetingen sterk variëren. Toch is het meestal zo dat strohoeden een grotere diameter hebben dan stoffen hoeden. Een belangrijke factor bij de beslissing om een hoed te kopen is of de grootte en vorm ervan de ogen en het gezicht tegen de zon afschermen.

Verder moet men erop letten of de hoed bij de vorm van zijn hoofd past. Niets is erger dan een zonnehoed die bij elke beweging afglijdt! Voor kinderen en atleten zijn vooral mutsen geschikt die een elastische band hebben zodat ze goed op het hoofd blijven zitten. Grootte en vorm zijn ook van belang als je je zonnehoed in winderiger streken gebruikt. Hoeden met een heel grote diameter vangen de wind veel sneller dan kleine.

Materiaal

Het materiaal is van cruciaal belang bij de keuze van een zonnehoed. Je moet vooral letten op de luchtdoorlatendheid of het ademend vermogen van het materiaal als je niet wilt zweten. Als alternatief kun je goed geïsoleerde mutsen gebruiken om je tegen de hitte te beschermen.

De keuze van een zonnehoed hangt af van de vorm van je hoofd. Uiteindelijk is het echter altijd het belangrijkst dat je jezelf mooi vindt in het uiterlijk en dat de hoed prettig zit. (Beeldbron: unsplash.com / Charlotte Coneybeer)

Verder is het materiaal van cruciaal belang naargelang het gewicht. Een lichte hoed kan veel sneller door een windvlaag gegrepen worden dan een zware. Het gewicht van het materiaal moet daarom afhangen van je bestemming of plaats van gebruik. Afgezien daarvan is het materiaal natuurlijk ook een niet onbelangrijk modecriterium. Vooral vrouwen kunnen de huidige modetrends volgen met hoeden van passende materialen.

UV-bescherming

Zonnehoeden die directe bescherming bieden tegen UV-straling zijn vooral voor kinderen belangrijk. Deze eigenschappen maken de hoeden bijzonder bestand tegen intens zonlicht en bieden een veilige en langdurige bescherming voor de hoofdhuid.

Je moet echter nog steeds extra zonnebrandcrème gebruiken om je huid volledig te beschermen. Er zij echter op gewezen dat deze UV bescherming niet voor alle huidtypes nodig is en meestal gepaard gaat met een navenant hogere aankoopprijs van de zonnehoed.

Nekbescherming

Een nekbeschermer aan de zonnehoed kan ook een grote hulp zijn. Na een lang verblijf in de zon is de achterkant van de hals meestal de eerste plek van het lichaam die verbrandt en daar de gevolgen van ondervindt. Een nekbeschermer kan hier helpen, want die houdt de zonnestralen achter in de nek. Nekbescherming is een belangrijk aankoopcriterium, vooral voor kindermutsen.

Wetenswaardigheden over zonnehoeden

Welke zonnehoed past bij welke hoofdvorm?

Zonnehoeden zijn er in veel verschillende vormen.

Omdat iedereen een andere hoofdvorm heeft, past niet elke hoed bij elke hoedendrager. Het kan daarom nuttig zijn om vóór de aankoop een overzicht te krijgen van de hoedvormen die bij je eigen gezicht passen.

Bij de keuze van de geschikte vorm kunnen de volgende onderscheidingen gemaakt worden:

gezichtsvorm geschikte hoedvorm
rond gezicht Volgens onderzoek past een zogenaamde “Pork Pie” hoed of een Fedora hoed het best bij deze gezichtsvorm. Deze hoeden geven het gezicht een fijne verticale afwerking.
Smal gezicht Met een smal gezicht staat de hele keuze aan hoeden voor je open. Afhankelijk van lichaamsbouw en -type kan men een geschikte zonnehoed kiezen.
Spitse kin Een Fedora hoed of een strooien hoed past duidelijk bij een spitse kin. Geheel ronde vormen zijn niet geschikt.

Er zijn verschillende tips en trucs om de juiste hoed voor elke hoofdvorm te vinden. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je niet bij een van de hierboven genoemde types past. Dat is niet erg, het betekent alleen dat je je eigen hoedvorm moet vinden door hem te passen en uit te proberen. Dat kan heel leuk zijn!

Hoe kan ik zelf een zonnehoed naaien?

Door de grote hoeveelheid instructies en patronen, kun je gemakkelijk zelf je perfecte zonnehoed naaien! Je kunt geschikte patronen vinden op de volgende websites, bijvoorbeeld:

 • makerist.nl
 • naaitalenten.nl

Bedenk echter dat de gebruikelijke instructies alleen gelden voor stoffen hoeden en vaak niet gemakkelijk uit te voeren zijn voor beginners.

Afbeelding bron: flickr.com / leadfoot

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies