zwanger meisje knuffelen kussen
Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

25Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Als je op zoek bent naar een zwangerschapskussen, is er een grote kans dat je buik al zodanig is gegroeid dat je niet meer zo lekker slaapt als dat je nodig hebt. Dat is te begrijpen, aangezien het gewicht dat er bij is gekomen en de veranderingen in de vorm van je lichaam de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. En dat terwijl het juist zo belangrijk is dat je nu voldoende slaap krijgt, want als de baby er eenmaal is, is er geen weg meer terug.

Ons team van experts kent het belang van rust voor toekomstige moeders. Om die reden hebben we een complete shopgids opgesteld over zwangerschapskussens. In deze gids bespreken we de belangrijkste kenmerken, laten we je de beste modellen zien en beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit product. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Vanaf het derde trimester van de zwangerschap veroorzaakt de grootte van de darm een verhoogde spanning in de rug en dus ongemak bij toekomstige moeders, vooral voor het slapengaan. Dit betekent dat veel zwangere vrouwen niet de nachtrust krijgen die ze eigenlijk nodig hebben.
 • Zwangerschapskussens zijn speciaal ontworpen om de ​​comfortabele ondersteuning te creëren die past bij de nieuwe lichaamsvorm van zwangere vrouwen, zodat zij een betere nachtrust hebben.
 • Bij het kiezen van het zwangerschapskussen, is het essentieel dat je rekening houdt met verschillende aspecten zoals de vorm, het materiaal en de maat van het kussen. Zo weet je zeker dat je kiest voor het zwangerschapskussen dat het beste bij je past.

Onze selectie: De beste zwangerschapskussens op de markt

Hieronder laten we je zien dat er verschillende soorten kussens zijn voor zwangere vrouwen. Dankzij het grote aanbod vind je eenvoudig het kussen dat het beste bij je behoeften past. Wel maakt dit het ook lastiger een keuze te maken. Om je te helpen het beste zwangerschapskussen te kopen, vind je hieronder een selectie met de 4 beste kussens die op de markt verkrijgbaar zijn:

Het favoriete zwangerschapskussen van veel zwangere vrouwen

Het zwangerschapskussen van Slaapcity is de favoriet van veel zwangere vrouwen. Het kussen biedt een uiterst goede ondersteuning voor je rug, ongeacht of je een rug-, buik- of zijslaper bent. Het zwangerschapskussen is zo ontworpen dat het kussen stevig en toch ook heerlijk zacht is zodat het comfort geeft en dus een goede nachtrust.

Het is groot, comfortabel en heeft voldoende vulling zodat je het in elke positie kunt plaatsen en toch de perfecte houding vindt.

Het beste zwangerschapskussen van ademend materiaal

Het zwangerschapskussen van Litollo geeft voldoende support in de rug waardoor je minder snel last krijgt van rugpijn. Dankzij de unieke buitenhoes die voorzien is van ademend materiaal blijft het kussen ook tijdens de warme zomernachten lekker fris.

Dit zorgt voor een prettige ervaring tijdens het slapen. De hoes is bovendien afneem- en wasbaar. Het zwangerschapskussen is bovendien in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Het beste zwangerschapskussen voor buik- en zijslapers

Een ander type zwangerschapskussen dat ook veel succes heeft bij zwangere vrouwen is dit kussen van Meisterhome. De helling biedt stevige steun die rugpijn tijdens de zwangerschap voorkomt.

Ook als zij- en buikslaper is dit een prettig kussen voor in bed. Het langwerpige Meisterhome kussen past zich namelijk aan aan jouw lichaamscontouren en geeft een perfecte ondersteuning aan je buik, rug en nek.

Het beste zwangerschapskussen met polyestervezels

Het zwangerschapskussen van Nagui biedt een optimaal comfort voor –en na de bevalling, en voor mensen met rugklachten. De vorm van het kussen volgt de natuurlijke contouren en lichaamsvorm voor een volledige ondersteuning.

De afneembare hoes bestaat voor 100% uit katoen en is dus wasbaar. De vulling is zacht en kan zich niet verplaatsen. Het is gemaakt uit polyestervezel om de kwaliteit en de vorm te behouden. Dit zwangerschapskussen is van hoge kwaliteit en erg duurzaam.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zwangerschapskussens

Vooral als je voor de eerste keer een baby krijgt, is het normaal dat je last hebt van miljoenen twijfels voordat je een product koopt. Je wilt er tenslotte zeker van zijn dat je het beste product koopt, zowel voor jezelf als voor je baby. Om je te helpen het beste zwangerschapskussen te kopen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.

Jonge zwangere vrouw slapen op moederschap kussen in bed

Zwangerschapskussens passen zich aan de vorm van het lichaam van de zwangere vrouw aan en zorgen voor een perfecte pasvorm. (Bron: Belchonok: 98286835/ 123rf.com)

Wat is een zwangerschapskussen precies?

Laten we bij het begin beginnen. Er zijn veel toekomstige moeders die in de eerste plaats twijfelen of ze een speciaal kussen nodig hebben voor de zwangerschap, omdat ze denken dat hun normale kussen voldoende zal zijn.

Hoewel dit in sommige gevallen ook zo is, is de waarheid dat de meeste vrouwen veel baat hebben bij een zwangerschapskussen. Een kussen voor de zwangerschap is speciaal ontworpen om zich aan te passen aan het lichaam van de zwangere vrouw, zowel qua vorm als qua vulling. Het zijn kussens die een volledige ondersteuning bieden voor de buik, rug, nek en heupen, zodat de meeste spanning van de rug af komt.

María MasdeuJournaliste voor een Spaans tijdschrift voor zwangere vrouwen en moeders
“Zwangerschapskussens zijn ontworpen om de aanstaande moeder maximale rust te geven, rekening houdend met de positieproblemen als gevolg van de zwangerschap.”

Waarom een zwangerschapskussen?

Dat de experts op het gebied van zwangerschap structureel het gebruik van zwangerschapskussens aanbevelen, is geen toeval. De ervaringen van veel moeders ondersteunen de vele voordelen van dit type product, vooral tijdens de laatste periode van de zwangerschap. Ben je nieuwsgierig naar de specifieke redenen achter de aankoop van een zwangerschapskussen? Je vindt ze hieronder:

 • Zwangerschapskussens passen zich aan de vorm van het lichaam van de zwangere vrouw aan, wat zorgt voor een perfecte pasvorm.
 • Ze bieden een volledige ondersteuning op de buik, rug, heupen en benen om de spanning die wordt veroorzaakt door het extra gewicht van de baby te verminderen.
 • Het ontwerp voorkomt dat toekomstige moeders te veel in bed bewegen en zorgen ervoor dat wanneer ze dat wel doen, ze altijd een steunpunt vinden.
 • Naast het verbeteren van de slaapkwaliteit, worden zwangerschapskussens aanbevolen voor vrouwen die last hebben van brandend maagzuur.
 • Ze zijn ook erg handig na de bevalling, als voedingskussen of als veiligheidskussen voor in de wieg van de baby.
 • Ze bevatten meestal een hoes die gemakkelijk afneem- en wasbaar is.

Of je een zwangerschapskussen nodig hebt of niet, en vooral ook welke, is compleet afhankelijk van jouw behoeftes. Maar dat het kussen helpt bij een betere nachtrust en zorgt voor meer comfort, is een ding dat zeker is.

mooie jonge vrouw slapen in bed

Het lange kussen is een van de best verkochte zwangerschapskussens, omdat je dit kussen ook na de zwangerschap kunt blijven gebruiken.
(Bron: Lightpoet: 45397382/ 123rf.com)

Welke soorten zwangerschapskussens zijn er?

Eerder in deze shopgids vertelden we al dat er verschillende soorten zwangerschapskussens zijn. Dat is handig, want zo heb je de mogelijkheid het kussen te kiezen dat het beste bij je past. Hieronder vind je een handig overzicht met de verschillende soorten zwangerschapskussens die er zijn:

 • Lang kussen: Dit is een van de best verkochte soorten, omdat het het kussen is dat we ook na de zwangerschap het meest gebruiken. Het kussen biedt steun aan je buik, nek, heupen en knieën.
 • Wigvorm: Dit is het kleinste soort zwangerschapskussen. Het heeft de vorm van een halve maan en dient voornamelijk om de buik op dezelfde positie te houden.
 • U-vorm: Dankzij de vorm van dit kussen kan de zwangere vrouw het u-vormige zwangerschapskussen om zich heen wikkelen. Het kussen biedt volledige ondersteuning, zowel voor het hoofd als voor de armen en benen.
 • C-vorm: Hoewel het op het eerste gezicht misschien wat rommelig lijkt, past de vorm van dit kussen zich perfect aan aan de contouren van het lichaam en is het zeer comfortabel. Bovenaan leg je je hoofd op het kussen, de rest van het kussen wordt tussen de benen gelegd.

We kunnen niet zeggen dat het ene type kussen beter is dan het andere, omdat ze allemaal zijn ontworpen om de slaapkwaliteit te verbeteren en een comfortabelere houding te bieden. Daarom hangt de keuze volledig af van je eigen behoeften.

Welk zwangerschapskussen moet je kopen?

Zoals we hierboven al zeiden, hangt dit volledig van je eigen behoeften af. Het is het beste om je te laten leiden door de houding waarin je slaapt, omdat dit een van de belangrijkste factoren is die de slaapkwaliteit van zwangere vrouwen beïnvloedt. Afhankelijk van de manier waarop je slaapt, past het ene type kussen beter bij je dan het andere:

Houding tijdens het slapen Ideaal type kussen
Op je buik C-vormig kussen, om je buik comfortabel te ondersteunen.
Op je rug U-vormig kussen, voor een volledige ondersteuning.
Op je zij Lang of wikvormig kussen, omdat ze voornamelijk zijn gebaseerd op de ondersteuning van de buik en de scheiding van de benen.

Wat helpt nog meer om beter te slapen dan een zwangerschapskussen?

Ondanks het dagelijkse gebruik van een zwangerschapskussen, vallen veel zwangere vrouwen slecht in slaap en krijgen ze niet de nachtrust die ze eigenlijk nodig hebben. In dit soort gevallen houden de redenen waarom je niet goed slaapt dus verband met andere aspecten. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Drink je veel water of andere vloeistoffen in de late namiddag of voor het slapengaan?
 • Zijn je maaltijden meestal zwaar of fleur je ze graag op met allerlei specerijen en andere ingrediënten?
 • Sport je ‘s middags?

Als het antwoord op een van deze drie vragen ‘ja’ is, is dat zeer waarschijnlijk de reden waarom je niet zo goed slaapt als dat je zou willen. Probeer deze drie situaties te vermijden en je zult al snel het verschil merken.

mooie zwangere vrouw slaapt comfortabel met buik ondersteunend kussen

Dat een zwangerschapskussen helpt bij een betere nachtrust en meer comfort, is een ding dat zeker is.
(Bron: Bilkei: 71963909/ 123rf.com)

Waar zijn zwangerschapskussens mee gevuld?

In deze shopgids ontdek je de verschillen tussen een zwangerschapskussen en een normaal kussen. Ook de vulling speelt hier een belangrijke rol bij. De vulling van een zwangerschapskussen kan gemaakt zijn van verschillende materialen, die allemaal dienen om het comfort en gemak tijdens de nacht te verbeteren. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste materialen voor zwangerschapskussens:

 • Piepschuimballetjes, vaak gebruikt voor de goedkoopste kussen.
 • Polyester, zeer resistent maar ook vervormbaar.
 • Micro parels, zeer comfortabel en licht.
 • Traagschuim, ook wel memory foam genoemd, komt, als je het niet belast, langzaam terug naar zijn orginele positie.
 • Pitten, warm in de winter en koel in de zomer.

Met uitzondering van de eerste twee, die meestal goedkoper maar ook van mindere kwaliteit zijn, zijn de overige vullingen zeer comfortabel. Deze materialen vervullen perfect de functie waarvoor zwangerschapskussens zijn ontworpen.

Moeten zwangerschapskussens hypoallergeen zijn?

Als we het hebben over zwangerschap, is er niet één universeel antwoord op deze vraag. Dit hangt volledig af van jouw behoeften. Een hypoallergeen zwangerschapskussen kan handig zijn als je last hebt van allergieën of als je vatbaar bent voor dit soort aandoeningen.

Bovendien zijn hypoallergene vullingen over het algemeen ook beter voor baby’s als je het kussen later als voedingskussen gebruikt. Kortom, het is niet essentieel dat het kussen hypoallergeen is, maar kan ook zeker geen kwaad. Integendeel zelfs.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu we antwoord hebben gegeven op de meest gestelde vragen over zwangerschapskussens, is het tijd om het kussen te kiezen dat je wilt kopen. Maar hoe kun je dat het beste doen? Dat is gelukkig heel eenvoudig. Hieronder vind je een lijstje met aankoopcriteria dat je helpt het zwangerschapskussen te vinden dat het beste bij je past:

Vorm

De eerste beslissing die je moet nemen bij het kopen van een zwangerschapskussen is welke vorm je wilt hebben. Van de vier belangrijkste vormen die er zijn (lang, wig-, U- en C-vorm), moet je degene kiezen die het beste bij je past, op basis van je favoriete slaaphouding.

Als je gewoonlijk op je zij slaapt, kun je het beste kiezen voor een lang kussen of een kussen met een wigvorm. Als je liever op je rug slaapt is een U-vormig kussen de beste keuze. Lig je het liefst op je buik? Kies dan voor een C-vormig kussen.

gelukkige zwangere Afrikaanse vrouw die zich uitstrekt in bed

Van de vier belangrijkste vormen zwangerschapskussen die er zijn (lang, wig-, U- en C-vorm), moet je degene kiezen die het beste bij je past, op basis van je favoriete slaaphouding.
(Bron: Belchonok: 89513213/ 123rf.com)

Materiaal

Ook het materiaal waarvan het zwangerschapskussen is gemaakt en dan met name de vulling, is een relevante factor die je keuze voor een bepaald type kussen beïnvloedt. In deze shopgids lieten we je eerder al zien van welk materiaal de vulling gemaakt kan zijn. Ook kun je kiezen voor hypoallergeen materiaal.

Rekening houdend met het feit dat de vulling van dit type kussen vooral stevigheid en comfort moet bieden, raden we het liefste aan om een ​​vulling van traagschuim te kiezen, dat zich zeer goed aanpast aan het lichaam.

Formaat

Hoewel de grootte van een zwangerschapskussen kan variëren afhankelijk van het type en het model, is het bij je keuze voor een bepaald model afhankelijk om eerst naar de afmetingen van het bed kijken. Op die manier ben je er zeker van dat je een kussen koopt dat in je bed past.

Als je een kussen kiest dat te groot is voor je bed, zal het niet gemakkelijk zijn het te gebruiken en zul je je uiteindelijk ongemakkelijker voelen dan wanneer je geen zwangerschapskussen gebruikt. Als je niet veel ruimte in je bed hebt, is het ideaal om voor een C-vormig kussen te kiezen, omdat dit type kussen het meest flexibel is.

Ontwerp

Als we het over design van een zwangerschapskussen hebben, hebben we het over twee totaal verschillende aspecten. Ten eerste, en vooral, is het belangrijk dat het kussen een gemakkelijk afneembare hoes heeft die je in de wasmachine kunt wassen. Zo zorg je ervoor dat je het kussen altijd in de best mogelijke conditie houdt.

Anderzijds, en hoewel dit misschien minder belangrijk lijkt dan het eerste aspect, heb je ook keuze in verschillende ontwerpen op esthetisch niveau. Het is natuurlijk belangrijk dat je het kussen er leuk uit vindt zien, aangezien je het elke dag zult gebruiken. Maar belangrijker misschien is dat het kussen ook geschikt is voor je baby als je het na de bevalling wilt gebruiken als voedingskussen.

Kwaliteit

Ten slotte mogen we ook de kwaliteit van het zwangerschapskussen niet in het lijstje met aankoopcriteria vergeten. Zoals bij elk product voor je zwangerschap en de verzorging van je baby, raden we je ook in dit geval aan om niet teveel te bezuinigen op kwaliteit. Kies voor een merk dat je al kent, of waar iemand je over heeft verteld. In de selectie met de beste zwangerschapskussens in deze shopgids vind je ook een overzicht met betrouwbare merken en producten.

Samenvatting

Steeds meer zwangere vrouwen gebruiken een zwangerschapskussen om ‘s nachts beter te slapen en meer uit te rusten. Zwangerschapskussens zijn speciaal ontworpen voor de vorm van het lichaam van de zwangere vrouw. Ze bieden totale ondersteuning en meer comfort en kunnen zowel in bed als op de bank worden gebruikt.

Naast de vele voordelen die deze producten bieden tijdens de laatste periode van de zwangerschap, zijn ze ook erg handig voor na de bevalling. Je kunt een zwangerschapskussen dan gebruiken als voedingskussen voor je baby. Dit alles maakt een zwangerschapskussen een zeer praktische en bijna onmisbare toevoeging voor je baby-uitzet. Heb jij er al een gehaald?

Vond je onze shopgids over zwangerschapskussens interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Bilkei: 71963909/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies