Twee zwangerschapstest op roze achtergrond, positieve en negatieve pre
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Als je onverwacht niet ongesteld wordt, is vaak het eerste waar je aan denkt dat je zwanger bent. In sommige gevallen is dit iets waar je al een lange tijd op wacht, terwijl het in andere gevallen komt wanneer je dit het minst verwacht. Met een zwangerschapstest kun je vaststellen of je daadwerkelijk zwanger bent.

De test helpt je van je twijfels af en bevestigt of de afwezigheid van je menstruatie inderdaad het gevolg is van het feit dat je echt zwanger bent. Het is de snelste en gemakkelijkste manier om dit te te testen. Maar wanneer kun je eigenlijk een zwangerschapstest doen, hoe voer je hem uit en welke soorten testen zijn er? In deze shopgids vertellen we je er alles over.
Belangrijk om te weten

  • Een zwangerschapstest is een test die de aanwezigheid van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in je urine meet, een hormoon dat het vrouwelijke lichaam alleen aanmaakt als de vrouw zwanger is.
  • De meeste zwangerschapstests zijn zeer betrouwbaar. Je kunt er op elk moment van de dag mee testen of je zwanger bent of niet, hoewel je ochtendurine hier het meest geschikt voor is. Hoewel je de test al vanaf de eerste dag dat je niet ongesteld bent geworden kunt doen, is het beter om dit vanaf de tiende dag te doen.
  • Om ervoor te zorgen dat de zwangerschapstest geen verkeerd resultaat geeft, is het essentieel om bij je aankoop rekening te houden met een aantal criteria, zoals de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van de test en de duidelijkheid waarmee deze aangeeft of je wel of niet zwanger bent.

Onze selectie: De beste zwangerschapstests op de markt

Je wilt bij zo’n belangrijke kwestie als een mogelijke zwangerschap zeker weten dat je een goede test in handen hebt. Het helpt dan als je weet wat de beste zwangerschapstesten op de markt zijn. Ons team van experts heeft de markt onderzocht en een selectie gemaakt met de beste zwangerschapstesten die op dit moment verkrijgbaar zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Eerdere Aanbevelingen

De snelste zwangerschapstest

Deze zwangerschapstest van Clearblue werkt snel en nauwkeurig. Na 1 minuut krijg je al het resultaat van de test te zien, vanaf de dag van de gemiste menstruatie. De test is voor meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen.

Samen met de betaalbare prijs, maakt dit de test de favoriet van veel gebruikers, die ook de kwaliteit van het product benadrukken. De test is makkelijk in gebruik en nog makkelijker af te lezen.

De beste extra gevoelige zwangerschapstest

Met de Telano extra vroege zwangerschapstest is het al mogelijk om 6 dagen voor de verwachte menstruatie te testen. Het absorberende gedeelte van de midstream zwangerschapstest van Telano is 6 mm breed waardoor deze comfortabel en gemakkelijk in gebruik is.

De test is voor 99% nauwkeurig en net zo betrouwbaar als een laboratoriumtest. Het resultaat is ook nog eens heel gemakkelijk van het scherm af te lezen.

De extra vroege zwangerschapstest met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

De extra vroege zwangerschapstest van Sensitest heeft een extra hoge gevoeligheid die het mogelijk maakt om vanaf 6 dagen voor de dag dat je je menstruatie verwacht te testen. De test heeft een gevoeligheid van 10 mIU/ml.

Je kunt kiezen uit verpakking met 3, 6 en 12 zwangerschapstesten voor extra zekerheid. De prijs van het product is erg voordelig. Zo kun je 3 keer testen voor een prijs waar je normaal 1 test voor koopt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zwangerschapstesten

Een zwangerschapstest is de eenvoudigste en meest comfortabele manier om te testen of je zwanger bent, omdat je dit gewoon thuis kunt doen. Er zijn echter nog veel twijfels over de werking van dit product en de manier waarop je de resultaten moet interpreteren. Om je te helpen de zwangerschapstest te vinden die het beste bij je past, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

Close-up van positieve zwangerschapstest met gelukkige glimlachende Aziatische vrouw op achtergrond.

Tegenwoordig zijn de meeste zwangerschapstests van hoge kwaliteit en zeer betrouwbaar.
(Bron: Tidty: 92287689/ 123rf.com)

Wat is een zwangerschapstest precies?

Een zwangerschapstest is een test die de aanwezigheid van het hormoon humaan choriongonodotrofine (hCG) in de urine meet, een hormoon dat het lichaam alleen aanmaakt als een vrouw zwanger is. Het hormoon ontstaat wanneer het bevruchte ei zich hecht aan de baarmoederwand, meestal zo’n 6 tot 10 dagen na de bevruchting.

Het hCG-gehalte neemt snel toe en vermenigvuldigt zich ongeveer elke 3 dagen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Er ontstaan hCG-pieken, meestal tussen de zevende en twaalfde week, tot 100.000 mlU/ml. Het niveau wordt in het lichaam gehandhaafd tijdens de zwangerschap, tot drie weken na de bevalling (1).

Wanneer moet je een zwangerschapstest doen?

Als je zwanger wilt worden, kun je vaak niet wachten om te weten of het is gelukt. Hierdoor haast je je soms en doe je eerder dan geadviseerd een test. Dit begrijpen we heel goed. Toch kan het de moeite waard zijn nog even een paar dagen te wachten. Het beste is om de test na 2 tot 5 dagen na het moment waarop je verwacht ongesteld te worden af te nemen.
Op die manier zorg je ervoor dat de hoeveelheid hCG in je urine hoog genoeg is om gemeten te kunnen worden.

Toch zijn er tegenwoordig tests op de markt waarmee je de resultaten al dagen vóór het uitblijven van de menstruatie kunt verkrijgen. Als je ongeduldig bent en zo snel mogelijk wilt weten of je wel of niet zwanger bent, kun je een dergelijke extra gevoelige test gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je de test waarschijnlijk een paar dagen later alsnog moet herhalen.

Een andere veelgestelde vraag is op welk tijdstip van de dag een zwangerschapstest het meest effectief is. Veel experts raden aan om de test met je ochtendurine te doen, aangezien het zwangerschapshormoon hierin het meest geconcentreerd is. Als je echter een tijdje wacht en de test op de juiste dag uitvoert, doet het tijdstip er niet echt toe, de gevoeligheid zal namelijk hetzelfde zijn.

Vrouw met zwangerschapstest

Als een zwangerschapstest positief is, betekent dit vrijwel altijd dat je zwanger bent. Toch is het ook mogelijk dat een positieve uitslag niet klopt.
(Bron: Puhhha: 45823243/ 123rf.com)

Welke soorten zwangerschapstesten zijn er?

In deze shopgids beperken we ons tot de zwangerschapstests die je thuis uitvoert. Dat wil zeggen dat je de resultaten via de urine verkrijgt. Binnen deze categorie kun je onderscheid maken tussen 3 verschillende soorten zwangerschapstesten:

Soort Gevoeligheid Resultaat Proces Betrouwbaarheid Prijs
Dipstick 10 mlU/ml Twee streepjes als je zwanger bent, één als je niet zwanger bent Vang je urine op in een potje en steek de test erin 99% Goedkoop
Midstream 25mlU/m. Twee streepjes als je zwanger bent, één als je niet zwanger bent Plas over de stick heen 99% Gemiddeld
Digitale test 25mlU/ml. Er verschijnt een tekst: “Zwanger’ of “Niet zwanger’ Plas over de stick heen 99% Duurder

Hoe moet je een zwangerschapstest doen?

Het doen van een zwangerschapstest is niet al te ingewikkeld. Hoe je dit precies moet doen hangt natuurlijk af van het type test dat je hebt gekocht, maar in alle gevallen geldt dat het vrij eenvoudig werkt. Het eerste dat je moet doen voordat je de test uitvoert, is natuurlijk de instructies op de bijsluiter te lezen.
Op deze manier zorg je ervoor dat je de juiste resultaten krijgt, zonder foutjes te maken.

Uiteindelijk is het doel van iedere zwangerschapstest hetzelfde, namelijk het hCG-gehalte in de urine meten. Daarvoor moet je urine in contact komen met het absorberende deel van de test, hetzij door in een potje te plassen en de stick erin te steken, hetzij door direct over de stick heen te plassen. Als je dat hebt gedaan, moet je de test op een plat oppervlak laten rusten en wachten om achter het resultaat te komen.

Welke resultaten kan een zwangerschapstest hebben?

Het kan opwindend of stressvol zijn om op het resultaat van de zwangerschapstest te wachten. Het is belangrijk dat je, ondanks de spanning, er zeker van bent dat je het resultaat correct interpreteert. Afhankelijk van test, zal het makkelijk, of juist moeilijk zijn om het resultaat te ontcijferen (2). De meeste moderne testen zijn echter vrij duidelijk en eenvoudig af te lezen.

Hieronder vind je een overzicht met de verschillende resultaten die kunnen verschijnen na het afleggen van de zwangerschapstest en de manier waarop deze moeten worden geïnterpreteerd:

  • Positief: Als er 2 lijntjes, een plusteken (+) of een tekst dat je zwanger bent verschijnt, is de test positief. Als een zwangerschapstest positief is, betekent dit vrijwel altijd dat je zwanger bent. Toch is het ook mogelijk dat een positieve uitslag niet klopt. Dat kan bijvoorbeeld omdat je de test niet goed hebt uitgevoerd of het resultaat te laat hebt afgelezen.
  • Negatief: Als er één lijntje verschijnt, is de test negatief en ben je niet zwanger. Maar ook een negatieve uitslag klopt soms niet.

Als het testresultaat negatief is, kan dit een foutje in de test zijn. Het is daarom aan te raden altijd een ​​paar dagen later een tweede test uit te voeren. Als een negatieve test niet klopt, kan het volgende aan de hand zijn:

  • Je nam de test te vroeg, nog voordat het hCG-gehalte toenam.
  • Je las de resultaten voordat de benodigde tijd was verstreken.
  • De urine was te dun.
  • Je hebt de urine niet direct na het opvangen getest.

Zoals je ziet is een zwangerschapstest nooit 100% betrouwbaar, hiervoor is een bloedtest bij je huisarts of een echo bij je verloskundige nodig. Gelukkig garanderen de meeste zwangerschapstesten tegenwoordig wel een betrouwbaarheid van 99%.

Jonge vrouw zittend op het bed en wacht op de resultaten van de zwangerschapstest, haar vriendje slaapt op de achtergrond

Een zwangerschapstest is een test die de aanwezigheid van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in je urine meet, een hormoon dat het lichaam alleen aanmaakt als een vrouw zwanger is.
(Bron: Martin: 72096854/ 123rf.com)

Is een zwangerschapstest betrouwbaar?

De meeste zwangerschapstests van tegenwoordig zijn van hoge kwaliteit en zeer betrouwbaar. In feite is de betrouwbaarheid in de overgrote meerderheid van de gevallen 99%. Natuurlijk geldt dit percentage alleen als de test op het goede moment en op de juiste manier wordt uitgevoerd. Afhankelijk van het merk kan de gevoeligheid van het product variëren, waardoor sommige tests nauwkeuriger zijn dan andere als het gaat om het detecteren van het hCG-hormoon in de urine.

De zwangerschapstest is positief, wat nu?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Maak zodra je dit weet een afspraak met een verloskundige, die je zal vertellen wat de volgende stappen zijn. Het is ook verstandig om je huisarts op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Hij of zij kan hier rekening mee houden bij eventueel medicijngebruik en tips geven over zwangerschapsvitaminen. De verloskundige of je huisarts zal ook een extra test doen via je bloed of een echo.

Is het resultaat negatief, dan raden we aan voor de zekerheid een paar dagen later opnieuw een test te doen. Als het resultaat hetzelfde blijft maar je wordt toch nog niet ongesteld, maak ook dan een afspraak met je arts om enkele tests uit te voeren om hier de oorzaak van te bepalen.

Kunnen medicijnen het resultaat van een zwangerschapstest verstoren?

Er zijn medicijnen die de resultaten van een zwangerschapstest verstoren. De meest gebruikte medicijnen, zoals antibiotica en de anticonceptiepil, hebben geen invloed op de nauwkeurigheid van de test. Medicijnen die bedoeld zijn voor het versterken van de vruchtbaarheid of die het hormoon hCG bevatten, kunnen echter fouten veroorzaken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu we de belangrijkste vragen over zwangerschapstesten hebben beantwoord, is het tijd om je een aantal tips te geven die van pas komen als je een zwangerschapstest koopt. Omdat dit een delicaat en belangrijk onderwerp is, vind je hieronder de verschillende criteria waar je rekening mee moet houden om de zwangerschapstest te kiezen die het beste bij je past.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van een zwangerschapstest is natuurlijk het belangrijkste criterium om rekening mee te houden. En hoewel zwangerschapstesten steeds betrouwbaarder en sneller worden, is het essentieel om de mate van betrouwbaarheid van een zwangerschapstest te kennen voordat je deze koopt.

De enige test met een betrouwbaarheid van 100% is de bloedtest bij de dokter. Met een bloedtest wordt de hoeveelheid van het hCG-hormoon namelijk met een exacte precisie gemeten. Toch worden zwangerschapstests tegenwoordig steeds beter en kun je vandaag de dag eigenlijk geen zwangerschapstest meer vinden die minder betrouwbaar is dan 99%, of het nu een dipstick, midstream of digitale zwangerschapstest is.

zwangerschapstest met echografie foto

Het kan opwindend of stressvol zijn om op het resultaat van de zwangerschapstest te wachten. Het is belangrijk dat je, ondanks de spanning, er zeker van bent dat je het resultaat correct interpreteert.
(Bron: Halala: 35972533/ 123rf.com)

Gevoeligheid

De gevoeligheid van een zwangerschapstest is gerelateerd aan de betrouwbaarheid van het artikel. Het is essentieel om een ​​zwangerschapstest te kopen die zeer gevoelig is voor het hCG-hormoon, want hoe gevoeliger de test, hoe betrouwbaarder de resultaten zijn. De gevoeligheidsniveaus variëren van 10 tot 50 mlU/ml. Hoewel je dus tests kunt vinden met een gevoeligheid van 10mIU/ml, werken de meeste met metingen vanaf 20 mIU/ml.

De ultragevoelige zwangerschapstesten, dat wil zeggen met een gevoeligheid van 10 mIU/ml, kunnen de zwangerschap al in de eerste dagen na de bevruchting meten, zelfs nog voordat je normaal ongesteld zou worden. Wanneer de gevoeligheid echter 20 mIU/ml is, is het noodzakelijk dat er sinds de conceptie enkele dagen zijn verstreken om een ​​mogelijke zwangerschap te detecteren.

Duidelijkheid van de resultaten

Als je eenmaal weet of de test betrouwbaar is, moet je nog controleren of deze de resultaten duidelijk weergeeft. Veel testen laten twee lijntjes zien als je zwanger bent en één lijntje als je dat niet bent. Soms maakt deze methode het echter moeilijk om de resultaten te interpreteren, aangezien het tweede lijntje zwak of niet erg uitgesproken lijkt. Er zijn ook testen die het resultaat in tekst weergeven. Dit is een stuk duidelijker.

Caroline OvertonAdviseur op het gebied van obstetrie en gynaecologie bij St. Michael’s University Hospital te Bristol
“De meeste zwangerschapstesten zijn 99% nauwkeurig vanaf de dag dat je je menstruatie mist. Dit is dus het beste moment om te testen. Ik weet echter dat het moeilijk kan zijn om te wachten, en de meest gevoelige testen kunnen eerder worden gebruikt dan je gemiste menstruatie (4 dagen vroeger).”

Hoeveelheid

Bij een negatieve zwangerschapstest kun je toch zwanger zijn. Om dit zeker te weten kun je meerdere zwangerschapstests uitvoeren. Soms zitten er meerdere testen in één verpakking. Het is in dit soort gevallen aan te raden om een product te kiezen dat meerdere testen bevat. Zo weet je zeker dat je profiteert van het nodige prijsvoordeel.

Eén positieve test zou in principe voldoende moeten zijn om er zeker van te zijn dat je zwanger bent. Het heeft in dat geval dus eigenlijk weinig nut om een test meerdere malen te herhalen. De enigen die daar van profiteren zijn de fabrikanten.

Samenvatting

Een zwangerschapstest is een test waarmee je ontdekt of je zwanger bent of niet. De test meet het hCG-gehalte in je urine. Het helpt je van je twijfels af en bevestigt of de afwezigheid van je menstruatie inderdaad het gevolg is van het feit dat je echt zwanger bent. Maar wanneer kun je eigenlijk een zwangerschapstest doen, hoe voer je hem uit en welke soorten testen zijn er? In deze shopgids vertellen we je er alles over.

Omdat een zwangerschapstest een delicaat en belangrijk onderwerp is, vind je in deze shopgids ook de verschillende criteria waar je rekening mee moet houden om de zwangerschapstest te kopen die het beste bij je past. Zo ontdek je welke zwangerschapstest het meest betrouwbaar en eenvoudig te gebruiken is.

Vond je onze shopgids over zwangerschapstests interessant? Deel hem dan op social media of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Manevska: 84732048/ 123rf.com)

Referenties (2)

1. D. Barrera, M. Chirinos, R. García-Becerra. Mecanismos de regulación de la síntesis y secreción de la gonadotropina coriónica humana (hCG) durante el embarazo. Mediagraphic [internet] 2008 [cited 2019 sep 26]; Vol. 60: 124-132.
Bron

2. Pike J, Godbert s, Johnson S. Comparison of volunteers’ experience of using and accuracy of reading, differente types of home pregnancy test formats. Expert opinion on Medical Diagnostics. [internet] 2013 [cited 2019 sep 26]; Vol. 7: 435-444.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
D. Barrera, M. Chirinos, R. García-Becerra. Mecanismos de regulación de la síntesis y secreción de la gonadotropina coriónica humana (hCG) durante el embarazo. Mediagraphic [internet] 2008 [cited 2019 sep 26]; Vol. 60: 124-132.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pike J, Godbert s, Johnson S. Comparison of volunteers’ experience of using and accuracy of reading, differente types of home pregnancy test formats. Expert opinion on Medical Diagnostics. [internet] 2013 [cited 2019 sep 26]; Vol. 7: 435-444.
Ga naar bron
Recensies