Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

20Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Of het nu zomer is in Zandvoort, of dat je op vakantie bent met de kinderen. Nederlanders houden van het strand, het zwembad en het bruisende zeewater. Als je met kinderen zwemt, dan wil je natuurlijk dat ze veilig zijn. Daarom gaan we in dit artikel onderzoeken welke zwembandjes daarvoor het meest geschikt zijn. Zodat jij met jouw kinderen kunt genieten van de waterpret.

Voor de allerkleinsten is het zwemmen met zwembandjes veel meer dan vermaak. Je helpt ze om hun spieren te versterken en kleine kinderen ontwikkelen hun psychomotorische vaardigheden als ze in het water zijn. Een paar zwembandjes is dan ook onmisbaar in de kinderkoffer of zwemtas. Ontdek er alles over in dit artikel.
Belangrijk om te weten

 • Kinderen ontwikkelen zich in het water en tegelijkertijd hebben ze het naar hun zin. Spelenderwijs ontwikkel je een bijzondere band met jouw zoon of dochter. Door regelmatig met hem of haar te gaan zwemmen, creëer je onvergetelijke herinneringen.
 • Veiligheid en toezicht zijn zeer belangrijk als kinderen gaan zwemmen. Vooral als kinderen nog geen zwemles hebben gehad en zichzelf nog niet drijvende kunnen houden. In deze situaties zijn zwembandjes onmisbare bondgenoten.
 • Weet je nog niet welke zwembandjes, zwemvleugels, zwemband of drijfvest het beste is voor jouw kleintje? Ontdek het in dit artikel.

Onze selectie: De beste zwembandjes op de markt

Eindelijk is de vakantie aangebroken, maar je hebt nog geen tijd gehad, om naar de verschillende drijfmaterialen te kijken voor jouw kind. We hebben het je makkelijk gemaakt, door hieronder de vier beste drijfhulpstukken voor je te selecteren die in Nederland verkrijgbaar zijn. Voor verschillende leeftijden en doeleinden, maar altijd veilig en goed beoordeeld door gebruikers.

De beste zwembandjes voor om de armen

De zwembandjes van Flipper Swimsafe, zijn de ideale drijfhulp voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Optimaal drijfvermogen dankzij de zachte en stevige schuimkern en luchtkamer met veiligheidsventiel. Heeft jouw baby, peuter of kleuter een armomtrek van minimaal 13,5 cm? Dan passen deze zwembandjes perfect, door het anti-slipmateriaal bij het armsgat.

Materiaal is polyethyleen, dat vrij is van schadelijke weekmakers. Snel opblaasbare zwembandjes, zodat je binnen no-time kunt genieten van het water. Beschikbaar in een maat en kleur.

De leukste zwembandjes en zwemband ineen

Vrolijke en veilige zwembandjes en zwemband ineen van Sevylor Puddle Jumper. Makkelijk aan en uit te trekken en snel op te blazen zwemvleugels. In allerlei kleuren en dessins, waardoor er altijd een leuke voor jouw kleintje bij zit. Kinderen van 2 tot 6 jaar van 15 tot 30 kilo blijven ermee drijven.

Voorzien van een praktische snelsluiting aan de achterkant. Beleef waterpret met bescherming op de borst en armen van jouw kindje, zodat het goed blijft drijven. Gemaakt van 100% polyester, comfortabel en vrij van wrijving tijdens het zwemmen.

De beste zwembandjes voor de allerkleinsten

Wil je gaan zwemmen met jouw kleintje en het lekker laten watertrappelen in alle veiligheid? Dan is deze zwemtrainer van Freds Swim Academy jouw keuze. De pvc zwembandjes zijn makkelijk op te blazen en bevatten een verstelbare veiligheidsgordel.

Draagt baby’s vanaf 3 maanden en kinderen tot 4 jaar tot een gewicht van 15 kilogram. Opvallend rode kleur. Het hoofdje blijft boven water. Als jouw zoon of dochter leert zwemmen, dan heeft het alle bewegingsvrijheid met deze zwemtrainer.

De veiligste zwemvleugeltjes

De opblaasbare zwembandjes van Beco staan voor hoge kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. De zwemvleugeltjes zijn gemaakt van gelamineerd folie met een dikte 33 mu/0,3mm. Uitgevoerd met twee luchtkamers en voorzien van extra grote en stevige veiligheidsventielen.

Extreem duurzame zwemarmbandjes welke op de bovenarm gedragen dienen te worden en gebruikt kunnen worden als zwemhulpmiddel. Door de oranje kleur vallen de zwembandjes goed op! De zwembandjes voldoen aan de strengste veiligheidsnormen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zwembandjes

Als je voor het eerst met jouw kind gaat zwemmen in zee of in het zwembad, dan kan het zijn dat er vragen bij je opkomen. Over zwembandjes en andere zwemhulpen, voor de veiligheid van jouw kind. Vandaag beantwoorden we de meest gestelde vragen over de verschillende drijfsystemen, maar vooral over zwembandjes.

Los niños se desarrollan en el agua, al mismo tiempo que se lo pasan en grande.

Het gebruik van zwembandjes vervangt nooit het ouderlijk toezicht.
(Bron: Mark Bowden: 33604631/ 123rf.com)

Wat zijn de voors en tegens van zwembandjes?

Zwembandjes zijn drijfinstrumenten, gemaakt van opblaasbaar plastic, kurk of drijvende elementen. Zoals de naam al zegt, helpen ze kinderen om aan het wateroppervlak te blijven drijven. Het gebruik van zwembandjes, brengt de nodige voordelen en nadelen met zich mee. Ze hebben de volgende voors en tegens tijdens wateravonturen:

Voordelen
 • Laten kinderen drijven
 • Houden kinderen veilig
 • Veel variatie in maten, modellen en materialen
 • Kunnen werken op lucht of schuim
 • Zijn betaalbaar
Nadelen
 • Kan kinderen in hun bewegingsvrijheid belemmeren
 • Vragen alsnog om continu ouderlijk toezicht

Welke soorten zwembandjes zijn er?

Als we het hebben over de verschillende drijfsystemen voor kinderen, dan komen we verschillende soorten tegen. Traditionele zwembanden voor baby’s, zwemvleugels, zwemvesten, zwemgordels en combinaties van deze systemen. Momenteel is een zwembandje met zwemvleugels daaraan erg populair. Vooral in de grotere zwembaden en de zee. Je gebruikt de verschillende systemen, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind, maar ook diens zwemvermogen.

Als jouw kleintje groeit, dan is het waarschijnlijk, dat je achtereenvolgens deze drijfhulpen gebruikt. Eerst een zwemband, waarin jouw baby kan zitten, waarbij het hoofd boven water wordt gehouden. Dan zwembandjes, die ook wel zwemvleugels worden genoemd. Vervolgens een zwemgordel, die het kind rond de taille draagt.

Marco van SchaikPedagoog
“Ravot en speel met uw kind in ondiep water. Laat zien dat het leuk is om gekke bewegingen in het water te maken. Zo leert het kind om te gaan met de tegendruk van het water en met spetters in het gezicht.”

Kies ik voor zwembandjes of een zwemgordel?

Het antwoord op deze vraag hangt van verschillende factoren af. Kijk eens in het onderstaande schema:

Zwemband voor baby’s Zwemvleugels Zwemgordel
Materiaal Plastic Plastic/polyethyleen Plastic/polyethyleen
Veiligheidsniveau ** *** ***
Duurzaamheid * *** ***
Bewegingsvrijheid *** * ***
Leeftijdscategorie Jonger dan 3 jaar Tussen 2 en 4 jaar Tijdens de zwemles
Voordeel Er zijn verschillende modellen en ze gaan ongeveer 3 jaar mee Zijn zeer veilig, het is vrijwel onmogelijk dat ze van de armen glijden Kinderen hebben alle bewegingsvrijheid tijdens het zwemmen
Nadeel Een kind leert alleen watertrappelen Zijn niet geschikt tijdens de zwemles, want de schouder kan niet goed bewegen Een kind moet al enige controle over zijn/haar ademhaling hebben, omdat het hoofd niet ondersteunt

Hoe gebruik ik zwembandjes voor kinderen?

Volg de stappen hieronder, voor het veilig en duurzaam gebruiken van zwembandjes. Het lijkt wellicht logisch, maar het gaat om de veiligheid van jouw kind in het water.

  • Blaas de zwembandjes op: de meeste drijfsystemen moeten (deels) opgeblazen of opgepompt worden. Sluit het ventiel en controleer na het opblazen of oppompen met een draagbare compressor of er lucht ontsnapt.
 • Aantrekken: volg de aanwijzingen van de fabrikant nauwlettend op. Zo blijft jouw kleintje veilig in het water en kan het vrij bewegen.
 • Toezicht tijdens het zwemmen: laat jouw kind nooit alleen tijdens het zwemmen. Ook met de nodige drijfhulp is ouderlijk toezicht nodig.
 • Leeg laten lopen en schoonmaken: de zwembandjes kun je leeg laten lopen en afspoelen met kraanwater. Zo gaan ze het langst mee en zijn ze klaar voor het volgende gebruik.

Siempre debemos extremar la seguridad y la vigilancia en estas situaciones

Met goede zwembandjes voelen kinderen zich veilig in het water.
(Bron: Patryk Kośmider: 84496022/ 123rf.com)

Hoe leert mijn kind zwemmen, met zwembandjes?

Zoals ieder leerproces, valt ook het leren zwemmen uiteen in verschillende stappen. Tijdens al deze stappen kun je ervoor zorgen dat jouw kleintje zich veilig voelt in het water.

 • Laat jouw kind langzaam aan water wennen.
 • Kies het juiste drijfsysteem, zoals zwembandjes of een zwemvest.
 • Omhels jouw kind en praat geruststellend met hem of haar als je het water ingaat.
 • Met een baby in een zwemband kun je door het water wandelen, zodat het went aan de omgeving.
 • Neem speelgoed mee, zodat het kind water associeert met plezier.
 • Een kind dat zwemles heeft en zelf kan zwemmen, kun je zo nu en dan loslaten.
 • Stel doelen, bijvoorbeeld van een punt naar een ander punt zwemmen.

Drijfsystemen zoals zwembandjes spelen een belangrijke rol in dit proces. Kinderen leren erop vertrouwen, dat ze zichzelf drijvende kunnen houden, eerst met hulp, later zonder.

Se encuentran en varias formas y tamaños

De opblaasbare zwembandjes, moeten passen bij de lengte en het gewicht van jouw kind.
(Bron: Yanlev: 10229023/ 123rf.com)

Waaraan moeten zwembandjes voldoen om veilig te zijn?

Als vader, moeder of verzorger van een kind, wil je erop kunnen vertrouwen dat jouw kind veilig is in het water. Neem de volgende maatregelen voor dat rustige gevoel:

 • Zwembandjes moeten passen bij de leeftijd, het gewicht en de zwemvaardigheid van jouw kind.
 • Sluitingen moeten stevig zijn en alleen bediend kunnen worden door volwassenen.
 • Het drijfsysteem moet jouw kind voldoende bewegingsvrijheid geven.
 • Materialen van de zwembandjes moeten veilig en stevig zijn.
 • Opvallende kleuren zijn beter, omdat je jouw kleintje dan niet uit het oog verliest.

Als de zwembandjes aan al deze voorwaarden voldoet, dan rest jou genieten van waterpret met jouw kleintje. Hij of zij groeit, ontwikkelt en vermaakt zich in het water, samen met jou.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voordat je beslist over de zwembandjes die jouw kleintje vergezellen in het zwembad of de zee, kijken we naar een aantal factoren. Onderwerpen die de doorslag kunnen geven, om voor het ene of andere paar zwembandjes te kiezen. Hieronder laten we je zien, waar je op moet letten bij het kopen van een paar zwembandjes. Zo klik je direct naar de juiste zwembandjes toe.

 • Veiligheid
 • Gewicht en leeftijd
 • Materiaal

Veiligheid

Zonder twijfel is dit het belangrijkste aspect van zwembandjes, of welk drijfsysteem dan ook. Een paar veilige zwembandjes houden jouw kind boven water en geven je als ouder bovendien een gerust gevoel. Neem de veiligheid niet te licht op, want het leven van jouw kleintje kan ervan afhangen. Water en zwemmen biedt heel veel voordelen aan jouw kind, in zijn of haar ontwikkeling, maar het is gevaarlijker dan je soms denkt.

Wetgeving is er ook, rondom speelgoed en veiligheidsmiddelen bij het zwemmen. De Europese Unie heeft hierover onder andere de richtlijnen 89, 646 en CEE geschreven. Verder nog de wet UNE-EN 13138-3:2015. Ook is namens de EU het CE keurmerk in het leven geroepen. Dit keurmerk is te vinden op allerhande speelgoed, meubilair en dus ook zwembandjes voor kinderen en staat voor een bepaalde mate van veiligheid.

Ranomi KromowidjojoNederlandse zwemster
“Wat doe je als je helemaal geen zin hebt om te trainen? Vraagt een kind. Mijn moeder zei vroeger: dan maak je maar zin.”

Bij het kopen van een paar zwembandjes, houd je rekening met het zwemniveau van jouw kind. Heeft het zwemles en kan het zichzelf al enigszins drijvende houden en voortbewegen in het water? Dan is het tijd voor zwembandjes. Er bestaan ook ‘meegroeiende’ zwembandjes. Deze kun je aanpassen, naarmate jouw zoon of dochter autonomer wordt in het water.

Gewicht en leeftijd

Zwembandjes en andere veiligheidsspullen voor in het zwembad of de zee, moeten passend zijn bij de leeftijd en het gewicht van jouw kind. Meestal geeft een fabrikant al een leeftijdsindicatie mee aan de producten. Het is belangrijk dat je hierop let, om de juiste zwembandjes te kiezen. Welke hulpmiddelen passen het beste bij het gewicht en de leeftijd van jouw kind?

Leeftijdsgroep Gewicht (in kilogram) Type zwemhulpmiddel
Ouder dan 1 jaar Tot 10 kg Dichtbij en rondom het lichaam
Tussen de 1 en 5 jaar Tot 18 kg Aansluitend op het lichaam, verstelbaar
Van 6 tot 12 jaar Tot 35 kg Vrijere keuze, want deze kinderen krijgen zwemles 

Houd er rekening mee dat deze aanwijzingen vrij generiek zijn en kunnen verschillen van kind tot kind. Als we 1 aspect zouden moeten kiezen, waarop je jouw keuze voor bepaalde zwembandjes baseert, dan is het lichaamsgewicht. Dit is, omdat zwembandjes en andere zwemhulpen ontwikkeld zijn om een bepaald gewicht drijvende te houden. Vraag ook aan andere ouders of de badjuf of badmeester, welk type zwemhulp het meest geëigend is voor de leeftijd en het gewicht van jouw kleintje.

Materiaal

Zoals we eerder schreven kunnen zwembandjes en andere zwem-hulpmiddelen gemaakt zijn van hele verschillende materialen. Meestal zijn zwembandjes gemaakt van een bepaalde soort plastic, zoals polyethyleen. Dit is, omdat dit materiaal drijft op water. Let er desondanks op dat het materiaal niet schadelijk is voor de tere kinderhuid en deze niet beschadigt tijdens het zwemmen.

Je mag niet vergeten dat zwembandjes in direct contact zijn met de huid van jouw kind. De gevoeligheid van de huid is groter in contact met water, helemaal behandeld water met chloor in het zwembad. Vermijd daarom zwembanden, ballen, luchtbedden en dergelijke als ze schadelijke stoffen bevatten, zoals BPA (bisfenol A). Deze chemicaliën kunnen een geïrriteerde huidreactie oproepen. Met een paar zwembandjes met CE label zit je meestal goed wat dit betreft.

Existe riesgo de que el bebé se mueva y no funcionen correctamente

De kleuren en vormen van drijvende materialen kunnen de aandacht van jouw kind trekken.
(Bron: Serezniy: 111615224/ 123rf.com)

De kwaliteit van de aan te schaffen zwembandjes kun je niet altijd van tevoren inschatten, maar hier is een truc voor. Lees de gebruikersreviews van mensen die de zwembandjes eerder kochten voor hun kinderen. Wat zeggen zij over het drijfvermogen, het materiaal en de veiligheid? Ook de producten in onze selectie aan het begin van dit artikel zijn goed tot zeer goed beoordeeld door gebruikers.

Samenvatting

Voor veel ouders is het heel speciaal om samen met hun kind of kinderen een duik te nemen, zelfs in een ondiep peuterbad. Om ervoor te zorgen dat zwemmen puur plezier is en blijft, neem je de nodige maatregelen. Als jouw kleintje nog niet kan zwemmen, dan koop je een paar goede zwembandjes, waardoor kopje onder gaan niet kan. Dit houdt jouw kleintje veilig en geeft jou een gerust gevoel als ouder of verzorger.

Ondanks de veiligheid die zwembandjes bieden, zal je als ouder of verzorger continu toezicht moeten houden als jouw kind gaat zwemmen. Verder let je op bepaalde factoren, bij het kiezen voor een bepaald paar zwembandjes. Factoren als materialen, veiligheid en de leeftijd en het gewicht van jouw kind. Niet te vergeten de zwemvaardigheid, want een baby heeft echt andere drijf-hulpmiddelen nodig dan een kind van 12 met de nodige zwemdiploma’s. Wil je de zwemtas van jouw kind compleet maken? Lees dan alles wat je moet weten over de zwembril. Heb je jouw keuze gemaakt? Dan wensen we je veel waterpret!

Vond je dit artikel over zwembandjes leuk? Deel het dan met andere ouders en baby-zwemclubleden, of laat jouw reactie hieronder achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Famveldman: 37158797/ 123rf.com)

Recensies