Laatst bijgewerkt: 29-02-2020

Onze selectiecriteria

Products

21Onderzochte producten
Hours

23Bestede uren
Studies

6Beoordeelde onderzoeken
Comments

96Verzamelde opmerkingen

Zwemmen is één van de beste sporten en heeft geen nadelen. Dat hoor je vaak, maar waarom is zwemmen gezond? Weinig andere activiteiten hebben zo’n gunstig effect voor je hele lijf. De sport is een krachttraining voor zowel boven- als onderlichaam. Bovendien is het niet nodig om veel veel geld uit te geven aan benodigheden om deze sport te beoefenen. Je hebt genoeg aan een zwembroek/pak, een badmuts en een goede zwembril om je ogen te beschermen.

De bescherming van de ogen is essentieel wanneer je zwemt, of je nu in een zwembad of in open zee zwemt, waar chloor of zout water het zicht kan beperken als het in contact komt met je ogen. Als je regelmatig zwemt, heb je een zwembril nodig die is afgestemd op je specifieke behoeften en in deze gids helpen wij je bij de keuze ervan. Let goed op!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn vele soorten zwembrillen op de markt. Zo zijn er specifieke zwembrillen om mee in het zwembad te zwemmen, en andere die speciaal voor het gebruik in open water en de open lucht zijn ontworpen.
 • Het is erg belangrijk om te kijken naar het type lens en de materialen waarmee de zwembril wordt gemaakt. Hier zal onder andere de levensduur of het comfort van afhangen.
 • Het hangt ook van jezelf af of je zwembril lang meegaat of niet. Je moet de duikbril regelmatig schoonmaken om krassen op de lenzen of het uitrekken van de hoofdbanden te voorkomen.
 • Als je afwisselend outdoor en binnen wilt zwemmen, dan kun je kiezen voor fotochromatische lenzen, dit wil zeggen dat de kleur van de lens zich aanpast aan de hoeveelheid licht die op dat moment aanwezig is.

Ranking: De beste zwembril op de markt

De zwembril die we vandaag de dag kennen, is gebaseerd op de beroemde “goggles”, die in de 20e eeuw voor het eerst door Thomas Burgess werd gebruikt om het Engelse Kanaal over te steken. Dit watersportaccessoire heeft sindsdien opmerkelijke innovaties ondergaan, zoals je hieronder kunt zien in onze ranking.

1e plaats: Zerhunt zwembril voor volwassenen en kinderen

Deze zwembril van Zerhunt heeft lenzen die met milieuvriendelijke anti-condens-coating behandeld zijn, UV-bescherming tegen schadelijke zonnestralen en heeft een duidelijke zichtbaarheid onder water. Past zich uitstekend aan de vorm van het gezicht aan.

De afdichting van deze bril biedt een uitstekend zuiggedrag en laat geen water door omdat het gemaakt is van een 3D Memory Silicone volgens ergonomisch design. De zwembril heeft een flexibele neusbrug die bijna niet voelbaar is.  EU Design Patent merk. Geleverd in etui, inclusief oordopjes en neusklemmen.

2e plaats: Arena The One Unisex Zwembril

Deze unisex zwembril van Arena kan gebruikt worden voor zwemtraining of recreatief gebruik, maar ook voor triathlon en open water. Ideale afdichting van silicone en een perfecte pasvorm door handmatige grootteverstelling (bandlengte) en verstelbare neusbrug.

De bril beschikt over een anti-fog coating, UV-bescherming 400 en is PVC-vrij. Ondehoudsinstructie: De zwembril na gebruik met schoon water afspoelen en aan de lucht laten drogen. nooit de binnenkant van de lenzen aanraken of afvegen. In bijgeleverd etui bewaren.

3e plaats: Winline Zwembril voor volwassenen

Deze zwembril van het type masker, geeft een volledig zicht van 180 graden en zijn goed lichtdoorlatend. Het materiaal is veilig, zacht en comfortabel: acetaat (frame) + polycarbonaat (lenzen) + silicone ( extra bredehoofdband). De lenzen hebben een anti-condensbescherming evenals 100% UV bescherming.

De zwembril is niet geschikt voor gebruik in zee, het zoute water tast de anti-condenslaag aan. De One Touch-koppelsluiting maakt het aanpassen van de bril aan je gezicht heel eenvoudig. De bril is zo zacht dat deze na het zwemmen geen sporen op je gezicht nalaat. Beschermend etui wordt bijgeleverd. Verkrijgbaar in zwart, blauw, grijs en rood.

4e plaats: Zabert Zwembril Anti-Condens

Deze zwembril van Zabert is geschikt voor bijna iedereen. De comfortabele zwembril beschikt over een afdichting en montuur van hoogwaardig silicone, dat ook voor de productie van babyspenen wordt gebruikt. Dankzij de verstelbare hoofdband kan deze bril zowel voor volwassenen als voor kinderen vanaf 5 jaar gebruikt worden.

Verder heeft deze zwembril 100% anti-condens-coating en UV-bescherming. De zwembril van Zabert heeft een perfecte pasvorm en is waterdicht, laat geen sporen op je gezicht na het zwemmen. Gemakkelijk op- en af te doen zonder aan het haar te blijven hangen, dankzij de praktische sluiting. Met DAS-, SGS- en FDA-keurmerk. Inclusief etui, oordopjes en neusklem.

5e plaats: Zionor G1 Zwembril Unisex

Deze zwembril van Zionor heeft het allemaal: Gepolariseerde lenzen om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht, geschikt voor out-door zwemmen, surfen en andere watersporten. Hoogwaardige siliconen afdichting, neusstuk van technisch rubber, verstelbare bandjes, die de bril geschikt maken voor alle gezichtvormen.

De moderne ZFF-gezichtsfitting houdt het water uit de bril en de lenzen hebben een anti-fogbescherming. De buitenkant van de gespiegelde lenzen hebben UVA/UVB-bescherming, die helpen je ogen te beschermen tegen letsel door de felle weerkaatsing van het licht op het water. Inclusief beschermhoesje.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zwembrillen

Er zijn accessoires die onontbeerlijk zijn als we een watersport willen beoefenen en één daarvan is een zwembril. Er is een breed aanbod van modellen op de Nederlandse markt, dus het is een goed idee om zoveel mogelijk weten te komen over dit product voordat je het koopt. Hieronder vind je de meest gestelde vragen van gebruikers.

Een zwembril geeft je ogen de noodzakelijke bescherming.
(Bron: Lightpoet 14197099 / 123rf.com)

Wat is een zwembril precies?

Zwembrillen, ook wel “goggles” genoemd, zijn brillen die speciaal zijn ontworpen voor de zwemmer, zodat deze zicht heeft onder water en tegelijkertijd de ogen beschermt tegen chloor of zout water. Zwembrillen zijn een essentieel element bij competitiewedstrijden maar zijn ook geschikt voor beginnende zwemmers.

Moet ik ook een zwembril gebruiken als ik een bril- of lenzendrager ben?

Ja, voor deze mensen is het zelfs nog belangrijker. Het doel van een waterdichte bril is de slijmvliezen van de ogen te beschermen tegen irriterende stoffen zoals zout of chloor. Als je bijziendheid of andere visuele problemen hebt, moet je een corrigerende zwembril dragen. Deze zijn weliswaar duurder, maar het is een noodzakelijke investering als je regelmatig wilt zwemmen.

Zwembrilletjes zijn onontbeerlijk voor mensen met visuele problemen.
(Bron: Aleksandr Markin : 31323733 / 123rf.com)

Welke soorten zwembrillen zijn er op de Nederlandse markt?

Het is niet hetzelfde om in open water te zwemmen of in een zwembad. En het is niet hetzelfde of je een beginnende of een ervaren zwemmer bent. Er bestaan vele verschillende soorten zwembrillen, afhankelijk van het gebruik. In de tabel hieronder wordt dat wat duidelijker gemaakt:

Modellen van zwembrillen Hoe is de vorm of het ontwerp
Gefixeerde neusbrug

De neusbrug is niet verstelbaar, daarom worden ze “gefixeerde neusbrug” genoemd, en alleen de hoofdbanden zijn verstelbaar.

Ze hebben een goede zichtbaarheid.

Als je geen overdreven grote neus hebt zijn ze ideaal als ze goed op je gezicht passen.

De gefixeerde en flexibele neusbruggen (meestal van siliconen) zijn zeer comfortabel, maar je moet de juiste weten te vinden, en als je een grote neus hebt, zal dat niet eenvoudig zijn.

Verstelbare neusbrug

Deze heeft meerdere standen zodat je de neusbrug aan de vorm van je gezicht aan kunt passen.

Als je deze eenmaal aan je gezicht hebt aangepast, kun je de stand beter niet elke keer veranderen, zo gaat de bril langer mee.

Verwisselbare neusbruggen

Deze worden geleverd met verschillende soorten neusbruggen die je kunt verwisselen.

De lenzen zijn van elkaar gescheiden, maar ze worden samengebracht in een gefixeerde structuur van kunststof.

Deze worden veel gebruikt bij competitiezwemmen en zijn geschikt voor mensen met een grote neus. Je kunt de verschillende neusbruggen uitproberen om zo de bestpassende voor je gezicht te vinden.

Het perifere blikveld is minder groot omdat deze zwembrillen meestal kleiner zijn, maar het voordeel is dat je meer snelheid maakt bij het zwemmen..

Zweedse zwembril Hebben een beter perifeer blikveld want deze hebben geen montuur.

Ze zijn heel klein en eenvoudig.

De neusbrug moet je zelf aanpassen middels een verstelbaar koordje.

Deze worden veel voor competitiezwemmen gebruikt vanwege de hoge hydrodynamiek.

Type masker of duikbril, zonder neusbrug

Deze lijken op duikbrillen voor diepzeeduiken en hebben een groot montuur met grote lenzen.

Deze zijn geschikt voor beginners en voor gebruik in open water want bieden meer bescherming tegen klappen of botsingen. Deze zijn uitgerust met siliconen randen voor een betere pasvorm op het gezicht.

Zeer comfortabel en goede zichtbaarheid.

Welke zwembril is het meest geschikt voor mij?

De lenzen van zwembrillen zijn een belangrijk aspect bij het kiezen van het meest geschikte model voor jou. Het ligt eraan welke tak van watersport je gaat beoefenen om te weten welke je daarvoor nodig zal hebben. Het maakt een groot verschil of je baantjes gaat zwemmen of dat je diepzeeduiken gaat. In de volgende tabel geven we een overzicht van welke zwembrillen voor de verschillende doeleinden worden gebruikt:

soorten lenzen Welke moet ik gebruiken?
Gespiegeld en gepolariseerd Ideaal om mee buiten te zwemmen, in zonnige omstandigheden.

Worden veel door triathlon sporters gebruikt.

Helder Geschikt voor zowel open water als binnenbaden. Vooral aan te raden bij donker weer, mist of avond.
Getint Deze worden meestal in zwembaden gebruikt en kunnen geel of blauw zijn.

De blauwe lenzen geven een betere zichtbaarheid in het water, de gele worden gebruikt afhankelijk van de chemische samenstelling van het zwemwater.

Hoe moet ik mijn zwembril onderhouden?

Als je wilt dat je zwembril lang meegaat, volg dan onze aanwijzigingen op. Ten eerste moet je de lenzen niet met je vingers aanraken, want zo kunnen er vetvlekken op komen die moeilijk te verwijderen zijn.

Maar er zijn nog meer aspecten waar je aan moet denken om je zwembril optimaal te behouden. Hieronder zie je welke dat zijn:

 • Laat de bril aan de lucht drogen. Gebruik geen (hand)doek want op die manier kun je de beschermende anti-foglaag eraf wrijven of krassen veroorzaken.
 • Bewaar de bril in een speciale hoes of etui. Zo kunnen er geen krassen op de lenzen komen.
 • Verwijder de hoofdbanden. Als dat niet mogelijk is, spoel deze dan met een mengsel van water met afwasmiddel zachtjes af. Als het wel mogelijk is, was deze dan voorzichtig met het zeepmengsel af zonder de lenzen aan te raken. Laat ze daarna aan de lucht drogen.
 • Koud water. Als je klaar bent met trainen, spoel ze dan met koud water onder de kraan af om chloor- en zoutresten te verwijderen.

Zoek de beste zwembril voor je uit, afhankelijk van je gezicht, activiteit en leeftijd.
(Bron: Maria Dryfhout : 31003579 / 123rf.com)

Welk materiaal is het beste voor de afdichting van de zwembril?

Waterdichtheid is de eigenschap die voorkomt dat er water in je zwembril binnenkomt, dus het is een belangrijk aspect om over na te denken. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werden er zwembrillen met een schuimverzegeling verkocht, maar deze lekten vaak en konden de waterdichtheid niet garanderen. Laten we eens kijken naar de verschillende types:

 • Schuimverzegeling. Zijn het comfortabelst, laten geen sporen na op het gezicht, maar verliezen na een tijdje hun waterdichtheid.
 • Silicone afdichting. Deze heeft vaak een geur die na een tijd verdwijnt.  Zwembrillen met silicone afdichtingen zitten comfortabeler en beter en sluiten beter af omdat silicone een zachter en flexibeler materiaal is. Na langdurig gebruik kunnen deze sporen op je gezicht nalaten.
 • Zonder afdichting. Dit systeem wordt voornamelijk gebruikt bij de Zweedse zwembrillen. Deze worden gebruikt door professionele competitiezwemmers. Bovendien zijn ze duurder en zijn ze niet aan te raden voor outdoor zwemmen.

Wat is het verschil tussen zwembrillen die voor het zwembad gebruikt worden en die voor open water?

Het is niet hetzelfde om in de open lucht of in open water te zwemmen als in een zwembad. Voor elk van deze watersportactiviteiten heb je een specifieke zwembril nodig.

Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste kenmerken van dit artikel zodat je een idee krijgt wat er te koop is zonder je huis te hoeven te verlaten.

Open water of open lucht Binnenbad of zwembad
Gefixeerde neusbrug met gespiegelde lenzen om fel licht te vermijden of gepolarizeerde lenzen om je ogen te beschermen. Voor verwarmde zwembaden, liever heldere lenzen met een gefixeerde neusbrug.
Het is ook belangrijk om UV-A en UV-B bescherming te hebben. Voor onverwarmde zwembaden kun je alle zwembrillen gebruiken, al moet je wel de verschillende aspecten bekijken die we in het volgende segment zullen bespreken, zoals bijvoorbeeld de anti-fog bescherming.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een zwembril om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de zwembril te vinden die het beste bij  je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de zwembril die je nodig hebt:

 • Soort zwembril
 • Gebruik
 • Grootte
 • Kleur lenzen
 • Materiaal
 • Anti-fog bescherming

Soort zwembril

Als je gaat duiken of diepzeeduiken, is het een goed idee om een duikbril in de vorm van een masker te kiezen. Maar als je aan competitiezwemmen doet, zou je aan de kleinere Zweedse zwembrilletjes kunnen denken. Bedenk dus eerst goed waar je de zwembril voor wilt gaan gebruiken zodat je de juiste kan kiezen.

Gebruik

Het soort zwembril hangt af van je niveau als zwemmer en de regelmaat waar je de sport mee beoefent. Het is niet hetzelfde of je een beginner bent of dat je een professionele zwemmer bent met veel ervaring. In de tabel hieronder kun je zien welke zwembril je nodig hebt afhankelijk van je niveau en regelmaat van het trainen:

Niveau van sportbeoefening Welke zwembril heb ik nodig?
Recreatieve zwemmer Kies voor een goed passende zwembril, met een dikkere silicone afdichting.

Je kunt ook een zwembril in de vorm van een duikbril, of masker gebruiken, deze geven een goede zichtbaarheid.

Regelmatige zwemmer Kies voor een comfortabele zwembril die goed past. Als je buiten gaat zwemmen kun je het best een zwembril met UV-bescherming kopen.
Competitiezwemmer Kies een zwembril van polycarbonaat, deze gaan langer mee en kunnen tegen een stootje.

Als je voor een dubbele hoofdband kiest, kun je meer stabiliteit hebben bij grote snelheden. En als je snelheid en comfort zoekt, neem dan een gepersonaliseerde Zweedse zwembril, met een verwisselbare neusbrug.

Grootte

Als je geen tijd hebt om naar een winkel te gaan om je zwembril uit te zoeken, kies dan een zwembril van een enkele maat. Op die manier kun je de hoofdbanden en de neusbrug zelf afstellen. Als je een klein gezicht hebt of het product voor een kind is, kies dan altijd de maat “S”. De meeste merken geven aanwijzingen over de maat.

Kleur lenzen

Zoals we al eerder vertelden, is het belangrijk bij het zwemmen in de open lucht om gepolarizeerde of donkere lenzen te gebruiken, om je ogen te beschermen tegen fel weerkaatsend zonlicht. Als je in een zwembad zwemt, kies dan voor heldere lenzen, en als je afwisselend binnen en buiten zwemt, is het een goed idee om fotochromatische lenzen te nemen, die zich aanpassen aan het licht.

Materiaal

Tegenwoordig zijn de meeste lenzen van polycarbonaat, omdat deze steviger zijn en langer meegaan. Ook de afdichting met silicone is het meest gangbaar, om dezelfde reden. Een zwembril van deze materialen zijn altijd een goede keus, we raden je bovendien om een hoesje of etui aan te schaffen zodat ze goed bewaard blijven en er geen krassen op komen.

Anti-fog bescherming

Eén van de meest voorkomende klachten van zwemmers is dat de lenzen van de zwembril beslaan. Daarom is het van belang om een zwembril met anti-fog bescherming te kiezen. Soms gaat dit product er na een aantal maanden af en zul je een speciale vloeistof nodig hebben om het beslaan van de lenzen te vermijden. Je kunt ook het commentaar van de gebruikers lezen om te weten welke je het beste kunt kopen.

Samenvatting

Soms letten we niet op de kleine details, maar zwemmen zonder oogbescherming is een onvoorzichtigheid die je soms duur kunt betalen als je regelmatig zwemt. Bacteries, zout water of chloor van zwembaden kunnen je ogen beschadigen of ernstige oogziekten veroorzaken. Daarom is het gebruik van een zwembril bij het zwemmen zo belangrijk.

Het is tegenwoordig heel eenvoudig en snel om via internet een zwembril te kopen, maar het is een goed idee om een aantal aspecten in beschouwing te nemen voordat je zoiets belangrijks als een zwembril gaat kopen. Materiaal, grootte en anti-fog bescherming zijn een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten om de juiste aankoop te kunnen doen.

Vond je ons artikel over zwembrillen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale zwembril kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Cervo/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Dave was al op vierjarige leeftijd op de skipiste om zijn eerste skiles te nemen. Sindsdien heeft hij een passie ontwikkeld voor de wintersport. Hij is nu zelf skileraar en reisleider voor skitochten.